Waarom moeten we zo nodig van het gas los? Zie hier en hier.

Waar komt die haast opeens vandaan?

Zie ook het artikel in Elsevier 2 weken geleden, waarover Syp Wynia informatie vroeg bij mij.

Al die huishoudens, bedrijven en kantoren kunnen voor hun verwarming beter op de eindbestemming het gas omzetten in warmte, dan dit te doen via een tussenstap van elektriciteit. Die tussenstap, dus dat omzetten van gas in elektriciteit, gebeurt namelijk met een rendement van gemiddeld ongeveer 60% in de elektriciteitscentrales. Daarna kun je weliswaar die elektriciteit met een hoog rendement weer terug omzetten in warmte in ieder huishouden, bedrijf en kantoor. Maar het totaal rendement van de cyclus gas-elektriciteit-warmte is dan minder dan 60%.

Ook de bestaande woningen zullen er aan moeten geloven. Want in 2050 zullen alle huizen van het gas af moeten zijn, omdat Nederland zo de CO2-uitstoot kan verminderen. Die opgave is immens, zegt Joep Weerts van Stedin.

“In het Stedin-verzorgingsgebied gaat het om 2 miljoen huishoudens; in Nederland om 7,6 miljoen huishoudens. Als we dat naar 2050 toe doortrekken, dan betekent dat dat we ongeveer 17 tot 18.000 woningen per maand van het aardgas af zullen moeten gaan halen, als we nú starten. Dat is gigantisch.”

Maar niet onrealistisch, denkt hij. “Ik denk dat het haalbaar is, ik ben daar optimistisch over. We zullen meer moeten gaan samenwerken en ook creativiteit en innovaties moeten gaan toepassen om die aantallen te realiseren. Maar het begint met uitspreken van de ambitie, en dat is ook het mooie van dit regeerakkoord.”

Haalbaar? Op welke gronden zou dit dan moeten zijn? Ik lees hier slechts wensdenkende uitspraken zonder ook maar één onderbouwing. Het zijn louter beweringen. Kenmerkend overigens voor het gehele Nederlandse klimaatbeleid, wat deze term ook moge inhouden.

De achterliggende strategie? Die is simpel. Kernenergie uitgesloten, kolencentrales eveneens gedemoniseerd, gas verbannen (althans voor huishoudens) ten gunste van elektriciteit.

Onduidelijk

Er is overigens nog veel onduidelijk over de manier waarop de huizen in Overvecht van het gas af moeten. Dat erkent ook de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. “We weten nog niet precies hoe het moet, we weten nog niet hoe we het financieel gaan regelen, voor welke technieken we gaan kiezen en hoe we met de mensen op een goeie manier in gesprek komen. Dus we moeten nog heel veel leren.”