Thierry Baudet versus Gerrit Hiemstra

Thierry Baudet.

Er is hier reeds verschillende keren bericht over de kritiek van Thierry Baudet op de klimaathype, waarbij hij vooral NOS-weerman Gerrit Hiemstra op de korrel nam en in een tweet zelfs op diens ontslag aandrong. Gelukkig heeft hij die tweet weer snel ingetrokken, want zo gaan we niet in dit land met elkaar om.

Niettemin mag niet worden vergeten dat Gerrit Hiemstra zich al vele jaren opwerpt als militante ‘mindguard’ van het opwarmingsdogma. Iedereen die daarop kritiek durft te hebben, wordt door hem scherp terecht gewezen. Ik heb dat zelf vele jaren geleden, eind 2009, aan den lijve mogen ondervinden. Zie mijn discussie met hem hier.

Hiemstra verwijt klimaatsceptici te goochelen met grafieken. Joop (VARA) deed er nog een schepje bovenop. Volgens Joop zijn klimaatsceptici fanatici en verspreiden zij leugens. Het zal je maar gezegd worden!

Gerrit Hiemstra

Citaat:

Gerrit Hiemstra waarschuwt voor leugens van klimaatsceptici

Moedwillig goochelen met klimaatmodellen

NOS-weerman Gerrit Hiemstra gaat vandaag de strijd aan met fanatici die de opwarming van de aarde ontkennen. Hij toont glashard aan dat klimaatsceptici moedwillig goochelen met wetenschappelijk onderzoek. Enz enz.

Bron hier.

Hiemstra gebruikt zijn positie als weerman van het NOS-journaal regelmatig om Nederland weer een brokje klimaatellende voor te schotelen. Daarmee is hij een van de invloedrijkste protagonisten van de klimaathysterie in ons land.

Onlangs heeft Thierry Baudet vier concrete voorbeelden bekritiseerd, die tot de litanie van de klimaatalarmisten behoren. Hij twitterde: „Die film van Gore slaat echt werkelijk helemaal nergens op. Er is geen toename in extreme weersomstandigheden. Het klimaat warmt veel minder op dan altijd voorspeld. Meer CO2 heeft geweldig positief effect op plantengroei. Smog in India heeft niets met CO2 te maken.”

Daarop kwam Hiemstra met een weerwoord.

Geen Stijl gaf hier een overzicht.

Voor verschillende commentatoren in de media was dit aanleiding om zich achter Hiemstra te scharen. Ook Urgenda-duurzaamheidsactivist Jan Rotmans mengde zich in de discussie. Maar in een ‘factcheck’ van Simon Rozendaal, de nestor van de Nederlandse wetenschapsjournalistiek, in de Volkskrant (!) kwam deze tot de conclusie dat Thierry Baudet grotendeels gelijk had. Ik pik een aantal elementen uit zijn betoog.

… de vier klimaat-statements kunnen aan een analyse worden onderworpen.

Te beginnen met de uitspraak dat er geen toename in extreme weersomstandigheden is. Het wetenschappelijke rapport van het IPCC (het VN-panel dat de afgelopen decennia de klimaatverontrusting regisseerde) houdt hier een slag om de arm. Op pagina 53 wordt geconstateerd dat er ‘weinig vertrouwen’ is dat er een aan opwarming toe te schrijven trend is in tropische cyclonen, wereldwijde overstromingen en droogte. Wel is er ‘vertrouwen’ dat er door opwarming meer zware regenval is en het is ‘waarschijnlijk’ dat er meer hittegolven zijn. Oftewel, Baudet heeft een beetje gelijk.

Dat het klimaat minder opwarmt dan voorspeld, is ook omstreden, maar hier heeft Baudet meer gelijk. Op pagina 43 erkent het IPCC dat voor de periode tussen 1998 en 2012 111 van de 114 klimaatmodellen een grotere opwarming voorspellen dan de observaties weergeven. In gewone taal: het klimaat warmt de laatste tijd (althans tot en met 2014, toen het IPCC-rapport werd geschreven) minder snel op dan gedacht. In 2015, 2016 en 2017 was het warmer, maar nog steeds zit de temperatuur helemaal onder in de waaier aan voorspellingen of valt er net buiten.

Dan nummer 3, CO2 en plantengroei. Dit is basale chemische kennis. Planten hebben CO2 nodig. Daarom pompen tuinders in het Westland koolzuurgas in hun kassen. Mede door de sterke stijging van het CO2-gehalte in de atmosfeer is de aarde de afgelopen dertig jaar 14 procent groener geworden, concludeerden onderzoekers op basis van satellietbeelden in 2014 in Nature Climate Change. Baudet heeft hier gelijk.

Idem voor punt 4. Alweer middelbare-schoolkennis. Het begrip smog slaat op een mengsel van zwaveldioxide, stikstofoxide en fijnstof, conventionele luchtvervuiling. CO2 is totaal anders, wij ademen het uit en het is de vraag of je het vervuiling mag noemen. Hoe dan ook, de enorme smog in India heeft niets met CO2 te maken.

Met andere woorden, de conclusie dringt zich op dat Rotmans een effectief klimaatactivist mag zijn maar slecht op de hoogte lijkt van de klimaatwetenschap.

Ten slotte Baudet. Zijn vier statements zijn provocerend maar grotendeels waar.

Aldus Simon Rozendaal.

Bron: Volkskrant hier.

 

 

 

 

Door |2018-01-12T12:54:18+00:0012 januari 2018|136 Reacties

136 Comments

 1. Marcos 12 januari 2018 om 08:29 - Antwoorden

  Eindelijk een politicus die verstandige opmerkingen maakt over klimaat in plaats van blindelings na te papegaaien wat de media ons elke dag voorschotelen. En een laffe reactie van Gerrit Hiemstra die de uitdaging van Baudet om in inhoudelijke discussie te gaan net aanneemt.

 2. Kees Simons 12 januari 2018 om 09:54 - Antwoorden

  Een beetje laf van Hiemstra, als hij het gelijk aan zijn kant heeft is er toch geen enkele reden dit debat niet aan te gaan.

  • Cornelia 12 januari 2018 om 17:30 - Antwoorden

   De beste man heeft een goedlopend bedrijf dat ondernemers “helpt” bij de gevolgen van klimaatverandering.
   Eigenlijk zou er een onderzoek moeten komen naar de handel en wandel van deze meneer.

 3. David 12 januari 2018 om 10:05 - Antwoorden

  Alleen al deze actie van Baudet is een goede reden om lid te worden van het FvD.

 4. Bart Vreeken 12 januari 2018 om 10:27 - Antwoorden

  Al snel irritant dit soort twitter-ruzies. Er worden makkelijk dingen geroepen die te kort door de bocht zijn. Nog eens het lijstje:

  1. Extreme weersomstandigheden. Statistisch moeilijk om wat over te zeggen, juist omdat ze zeldzaam zijn. Een verband tussen opwarming en de major hurricanes in het Caribisch gebied (2017) en de extreme neerslag rond de Golf van Bengalen (2017) ligt wel voor de hand.

  2. De uitspraak van Baudet was dat het klimaat VEEL minder opwarmt dan voorspeld. Dat is duidelijk onjuist, het warmt een beetje minder op. Dat blijft binnen de onzekerheidsmarge. Wel reden om nog eens kritisch naar de modellen te kijken.

  3. CO2 is goed voor planten. Hierin heeft Baudet in principe gelijk. Maar of we er beter van worden? Het is wel goed voor de landbouw, zeker in droge gebieden. Maar of het goed is voor ecosystemen blijft de vraag. Overmaat is niet altijd gunstig, zie stikstofdepositie. Het kan leiden tot eenvormigheid. En extra plantengroei in droge gebieden (meer CO2 -> minder huidmondjes -> minder verdamping door planten) levert juist extra gevaar voor bosbranden.

  4. Smog in India heeft inderdaad niet veel met opwarming te maken, tenzij daardoor het stromingspatroon verandert.

  • Bart Vreeken 12 januari 2018 om 10:37 - Antwoorden

   Nog een aanvulling op punt 4. Smog in India is geen gevolg van klimaatverandering, maar het sterk gestegen gebruik van fossiele brandstoffen in India levert daaraan natuurlijk wel een belangrijke bijdrage.

  • Boels 12 januari 2018 om 11:15 - Antwoorden

   @Bart Vreeken:
   “Een verband tussen opwarming en de major hurricanes in het Caribisch gebied (2017) en de extreme neerslag rond de Golf van Bengalen (2017) ligt wel voor de hand.”

   En het in gebruik nemen van het windpark Gemini, ook in 2017 😉

  • Scheffer 12 januari 2018 om 11:26 - Antwoorden

   1) is pertinent onjuist, géén enkel wetenschappelijk verband, er zijn wereldwijd juist minder hurricanes al jaren afnemend, zelf een verband vermoeden is de verwerpelijke morele verhevenheid, dogmatisch politieke vooringenomenheid en wetenschappelijke fraude.

   2) Klopt is juist wat Baudet citeert (van Crok zijn recente IPCC/KNMI kritische analyses / publicaties). Blijft binnen de 85% onzekerheidsmarge die met 97% zekerheid wordt gepropagandeerd door het IPCC. 🙂

   3) Bosbranden argument is een gelegenheidsargument, niet terzake. Bosbranden zijn van alle tijden en bevruchten de aarde. Bosbranden nemen wel toe veroorzaakt door de mens (voor “DUURZAME” palmolieplantages en ook door pyromanen)

   4) Smog en roet in economisch snelgroeiend India zijn gevolg van nog steeds massale houtstook voor van alles (inclusief crematies) en als gevolg van de snelgroeiende mobiliteit met fossiele brandstoffen. Fossiel-CO2 speelt slechts een kleine rol, zoals iedereen inmiddels kan weten omtrent de veel geringe klimaatgevoeligheid door CO2 als door het IPCC en haarklimaatmodellen wordt beweerd.

 5. Hugo 12 januari 2018 om 10:52 - Antwoorden

  Bart je tekst: 1. “Extreme weersomstandigheden. Statistisch moeilijk om wat over te zeggen, juist omdat ze zeldzaam zijn. Een verband tussen opwarming en de major hurricanes in het Caribisch gebied (2017) en de extreme neerslag rond de Golf van Bengalen (2017) ligt wel voor de hand.”

  Is dit een wetenschappelijke benadering? Extreem weer zeldzaam maar een verband tussen opwarming en toevallige weersomstandigheden ligt dan kennelijk wel weer voor de hand.
  Van wie heb ik dit soort uitspraken ook al eens gelezen?

  Gerard van der Steenhoven zie Code oranje voor het klimaat. Daar wordt ook weer en klimaat door elkaar gehaald.
  https://www.climategate.nl/2015/11/48955/

  https://www.climategate.nl/2015/11/48955/

  • Bart Vreeken 12 januari 2018 om 12:26 - Antwoorden

   @Hugo, ik weet niet wat voor uitspraken je allemaal leest.

   De statistiek van extremen werkt anders dan de statistiek van het ‘gewone weer’. Zonder extremen kun je uitgaan van gemiddelde over 30 jaar. Maar extremen zijn daarvoor te zeldzaam. Anderzijds kan een extreme gebeurtenis de statistiek al belangrijk veranderen. Hier het verloop van het aantal major hurricanes in het Atlantisch gebied per jaar.

   http://www.logboekweer.nl/Actueel/MajorHurricanes.png

   Natuurlijk kunnen ze zonder klimaatverandering ook voorkomen. Maar het lijken er meer te worden, en ze lijken zwaarder te worden. Hier al eerder ter sprake geweest, maar dat blijft kennelijk niet hangen.

   • Chemical 12 januari 2018 om 13:26 - Antwoorden

    Ook het IPCC concludeert dat er geen toename in weersextremen detecteerbaar is. Lees ook eens de artikelen van Pielke jr, die heeft hier uitgebreid over geblogd. “Lijkt er meer te worden” is jouw eigen perceptie, want over langere termijn is er eerder sprake van een dalende trend dan van een stijgende trend. Baudet is gewoon beter op de hoogte dan Hiemstra, dat is de echte reden waarom hij niet in debat durft te gaan.

    • Bart Vreeken 12 januari 2018 om 13:44 - Antwoorden

     Het is niet alleen mijn eigen perceptie, Chemical. Op internet is veel te vinden over de meest recente trend. Bijvoorbeeld deze, uit een respectabel blad:

     https://www.scientificamerican.com/article/was-the-extreme-2017-hurricane-season-driven-by-climate-change/

     • Jan de Jong 12 januari 2018 om 14:37

      Al lang geen respectabel blad meer…

     • Scheffer 12 januari 2018 om 15:23

      Een vragende stelling is altijd zonder meer met NEE te beantwoorden! Dat is de regel!

     • Chemical 12 januari 2018 om 16:24

      Scientific American is vergelijkbaar met Natuur en Techniek, het publiceert geen origineel onderzoek. In de klimaatdiscussie heeft SA onvoorwaardelijk gekozen voor onverdund klimaatalarmisme. In dit geval bijvoorbeeld vonden ze het niet nodig Pielke jr om commentaar te vragen. Hij is expert op dit gebied en baseert op officiele IPCC literatuur, wat wil je nog meer. SA heeft het niet zo op een gebalanceerde verslaggeving en presenteert liever de mening ( meer is het niet) van een alarmist als een wetenschappelijk bewezen feit.

     • Cornelia 12 januari 2018 om 17:48

      U moet eens weten, de leugen van de klimaatverandering is zo groot geworden dat zelfs gerespecteerde wetenschappelijke bladen veel geld ontvangen voor het schrijven van stukken. In onze hele EU, onze kranten, door de overheid gecontroleerde journalisten, allemaal verplicht hetzelfde te schrijven. Controleert u dit gerust.
      Als regeringen deel gaan uitmaken van de leugen is het niet meer terug te draaien.
      De EU wordt geregeerd door de lobbyisten van de grote multinationals, die graag meer consumenten willen, en nieuwe verdienmodellen.
      Daarvoor is het klimaat bij uitstek geschikt, het is zeer complex, niemand kan het controleren en er worden gigantische bergen geld ingestoken.
      Tegenwoordig is “het klimaat” goed voor duizenden miljarden, duizenden miljarden waar die multinationals flink mee gaan verdienen.
      Ik daag u uit om zelf onderzoek te doen naar de “echtheid” van nieuws.
      Niet zelden zijn “wetenschappelijke” bladen van een (multinational) uitgever.
      Ze schrijven voor eigen parochie.
      Maar…. verreweg het grootste aantal wetenschappers gelooft de gegevens over klimaatverandering niet en komt met andere bewijzen.
      En dat heb ik het over échte wetenschappers en niet een gedragswetenschapper die een boek uitbrengt om de gevolgen van het veranderende klimaat op mensen te bespreken.

     • Hetzler 12 januari 2018 om 18:00

      @Bart SA lees ik al vele jaren en heb het zien veranderen naar een deel van het systeem dat beweert dat deze planeet naar de ratsmodee gaat net zoals Hiemstra deel van het systeem is geworden. Het uitblijven van toenemende weerssextremen bevestige Marcel Crok en Rob de Vos ook nog eens voor Nederland als tegenargument voor de beweringen van het KNMI (ook deel van het systeem).

   • Danny 12 januari 2018 om 15:13 - Antwoorden

    Bart,
    Heb je je al eens afgevraagd waarom je nergens een gelijkaardige figuur tegenkomt om jouw veronderstelling te ondersteunen? (Dit zou eigenlijk een alarmbelletje moeten doen rinkelen…)

    Hint: in ‘Dijken en Nederland’ heb je het nog recent gehad over homogene reeksen.

   • Hetzler 12 januari 2018 om 17:43 - Antwoorden

    Maar als je een veel langere peride neemt is er wel degelijk iets over te zeggen en dat heeft o.a. Pielke jr. gedaan .

   • Danny 12 januari 2018 om 23:18 - Antwoorden

    Beste Bart Vreeken,
    Ben best wel verbaasd, had nooit gedacht dat ik jou in het op één na onderste schuifje, bij Jan VdH, zou moeten stoppen… 🙁
    Het schuifje met opschrift: “Weigert communicatie/discussie als je hem/haar op een fout(je) wijst, misschien beter negeren”
    Ik zou zeggen: be a man and prove me wrong…

    • Bart Vreeken 12 januari 2018 om 23:44 - Antwoorden

     O goed dan, je wilt een reactie op je opmerking van 15:13.

     Allereerst: ik heb niet de illusie dat ik de enige ben die zo’n figuur maakt met de major hurricanes. Dat ligt erg voor de hand. Wat de homogeniteit betreft: natuurlijk is de reeks niet homogeen. Dat is al eens eerder ter sprake geweest. De kracht van orkanen wordt nu vastgesteld met vliegtuigen en satellieten, dat was in de eerste eeuw van de 20e eeuw nog niet het geval. Er moest dus op een andere manier een schatting gemaakt worden. Dat zal niet helemaal hetzelfde resultaat opgeleverd hebben. De sterkte van hurricanes kon bijvoorbeeld afgeleid worden van de omvang; er was voldoende scheepvaartverkeer om daar iets over te zeggen. Wanneer hurricanes over land trokken kon er ook iets gezegd worden op basis van de schade. Daarbij kan het ook zijn dat de kracht te hoog ingeschat werd. Mensen waren minder goed voorbereid en huizen waren misschien minder degelijk.
     Maar goed, we zullen het moeten doen met de data die nu beschikbaar zijn. De verschillen tussen voor en na 1950 zijn heel opvallend. Na 1950 zijn ook verschillen te zien. Een opvallende dip tussen 1965 en 1995. Maar de grootste aantallen zijn in recente tijd te vinden, en wat het 30-jarig gemiddelde betreft in de laatste 30 jaar.

    • Danny 13 januari 2018 om 00:07 - Antwoorden

     De vraag was: waarom zie je jouw figuur (of ene die daar sterk op lijkt) nergens opduiken?
     Omdat het geen homogene reeks is, maar ja… dat is waar we het moeten mee doen… en de trend bevestigt wat ik graag zou willen… Sorry Bart, zo werkt het niet, dit is een nepargument.
     Misschien toch maar eens serieuze bron raadplegen. Is NOAA betrouwbaar en respectabel genoeg?

     https://www.gfdl.noaa.gov/global-warming-and-hurricanes/

     • Bart Vreeken 13 januari 2018 om 11:17

      Danny, je stelt weer een retorische vraag. Natuurlijk is de NOAA betrouwbaar en respectabel. In het stuk stelt de NOAA dat het nog te vroeg is om trends vast te stellen in het optreden van major hurricanes, maar dat het waarschijnlijk is dat we dat effect wel gaan zien. Dat wijkt niet erg af van wat ik zeg. In feite zijn er twee uitspraken juist:
      A. Er is geen aantoonbare toename in het optreden van major hurricanes.
      B. Er is NOG geen aantoonbare toename in het optreden van major hurricanes.
      Welke uitspraak je gebruikt is een kwestie van smaak. Gezien de verwachting zou ik kiezen voor uitspraak B.

      Maar er zit bij het artikel een addertje onder het gras. Uit de inleiding van het stuk (december 2017): ‘In this review, we address these questions in the context of published research findings.’ Uit niets blijkt dat de NOAA de gegevens meegenomen heeft van het seizoen 2017. De meest recente literatuurverwijzing is van 2015. En juist in 2017 waren er opmerkelijke gebeurtenissen, zoals de extreme neerslag bij hurricane Harvey en de extreme kracht van Irma en Maria. Vooral de enorme hoeveelheid neerslag was statistisch een enorme uitbijter.

      Terug naar de uitspraak van Therry Baudet. Die was letterlijk:
      ‘Er is geen toename in extreme weersomstandigheden’

      Dat is gewoon onjuist, dat kun je helemaal niet zeggen. Het woord ‘aantoonbare’ ontbreekt. Dat had ook in een Twitterbericht er bij gemoeten. Twaalf tekens, de spatie meegerekend. Punt voor Gerrit Hiemstra.

     • Scheffer 13 januari 2018 om 11:40

      NOAA “natuurlijk” betrouwbaar en respectabel?

      https://realclimatescience.com/2016/11/noaa-september-temperature-fraud/

      NOAA claimed record heat in numerous locations is September, like these ones in Africa and the Middle East. This is a remarkable feat, given that they didn’t have any actual thermometer readings in those regions in September. In fact, NOAA didn’t have any thermometer readings on about half of the land surface. Satellite temperatures showed that September was close to normal in those regions which NOAA declared to be record hot.

     • Bart Vreeken 13 januari 2018 om 11:49

      @Scheffer
      NOAA “natuurlijk” betrouwbaar en respectabel?

      Ga dat maar met Danny uitvechten, Scheffer. Ik heb er wel weer genoeg tijd in gestoken.

     • J van der Heijden 13 januari 2018 om 11:49

      Ja Scheffer, NOAA is betrouwbaar. Dat jij de sprookjes geloofd van Tony heller, bekend nog niet dat weldenkende mensen hem moeten geloven

     • Bart Vreeken 15 januari 2018 om 11:30

      Op verzoek van Danny hier een figuur met de aantallen major hurricanes per jaar, zoals te vinden op het internet. Bron NOAA.

      http://www.aoml.noaa.gov/hrd/tcfaq/MH.jpg

      Meer hierover:
      http://www.aoml.noaa.gov/hrd/tcfaq/E11.html

      Maar wat blijkt? Er zijn verschillen tussen de figuur van de NOAA en mijn grafiek. Vooral het grote aantal major hurricanes in 1950 (8) valt op. In mijn gegevens, eerder gedownload en óók van de NOAA waren dat er 6. Als ik een vergelijking maak dan heeft de NOAA de aantallen van bijna alle jaren tussen 1946 en 1855 met 1 of 2 opgehoogd. De al zeer actieve periode rond 1950 komt er nu nog sterker uit. Wat is er gebeurd? Op grond waarvan deze veranderingen? Wikipedia vermeldt voor 1950 nog steeds een aantal van 6 major hurricanes.

     • Danny 15 januari 2018 om 15:40

      Bart,
      Wat een gespartel toch (tot vandaag zelfs gezien jouw posting van 11:30) en dan nog grotendeels naast de kwestie…
      Ik heb mij zelfs niet uitgesproken of er nu meer, minder, krachtiger, groter, langer, korter of wat dan ook aan de hand is met de major hurricanes. Ik vermoedde alleen dat iemand die zich de moeite getroost om data op een website te verzamelen en die dus ook ter beschikking van anderen te stellen, er in eerste instantie in geïnteresseerd zou zijn dat deze data zo correct mogelijk zijn en dat er op de juiste manier gebruik van wordt gemaakt.
      Vandaar mijn opmerking… en omdat ik niet een schoolmeester wil uithangen met een vingertje omhoog, heb ik het op een zodanige manier verwoord dat je er bij een eventuele volgende keer wel even zou bij stilstaan (het alarmbelletje…).
      Maar uit jouw reacties blijkt dat je vindt dat als het resultaat de “goede zaak” dient, dat dan de integriteit van de methode niet zo belangrijk is (in 1998 is er ook zo een studie gepubliceerd als ik mij niet vergis…). Het weze zo, ik kan enkel zeggen dat ik dat spijtig vind en dat jouw geloofwaardigheid geen goed beurt gemaakt heeft.

      De enige juiste actie van jou zou zijn om over je grafiek in duidelijk leesbare letters iets te schrijven in de zin van; “Bij nader inzien is deze reeks helemaal niet geschikt om trendlijnen te trekken. Gelieve geen conclusies te trekken op basis van de weergegeven trendlijnen. Met excuses voor mijn onzorgvuldigheid.”

     • Bart Vreeken 15 januari 2018 om 17:17

      Danny, ik vind je een ongelofelijke zeur. Je alarmbelletjes kunnen me gestolen worden.
      Het enige waar het me om gaat is dat we over zo goed mogelijke data beschikken. Als je denkt dat dat niet zo is, zeg het dan gewoon en ga geen verstoppertje lopen spelen.
      Natuurlijk zijn de data vanaf 1850 niet homogeen, dat is evident. Daarom heb ik er ook geen trendlijn door getrokken. Maar het ging me nu alleen om het laatste deel, wat wel van een goede kwaliteit zou moeten zijn.
      Maar zet me maar in het lijstje van mensen waar je niet meer op reageert, dan heb ik geen last meer van je.

 6. Scheffer 12 januari 2018 om 10:59 - Antwoorden

  De walgelijke morele verhevenheid al jaren in het klimaat “debat” van het beweerde “The science is settled” met zogenaamd 97% betrouwbaarheid en zogenaamd 97% “consensus” bij de KNMI, IPCC, IPCC-aanhangers, milieubeweging, politici, NPO, NOS en weermannen in dienst van de NPO (Hiemstra) is choquant.

  Hiemstra druipt af (als een hond met staart tussen de benen), weg van een publiekelijk klimaatwetenschappelijk discours.

  Kom op Hiemstra!

  Je zal niet afgaan in een debat, maar je zal uiteindelijk moeten bekennen dat de klimaatalarmistische vlag al jarenlang minder fier wappert op basis van de 20 jaar satellietmetingen van de temperaturen in de lage atmosfeer versus de landmetingen van/door IPCC/KNMI en hun computerprogramma’s / alarmistische grafieken / gepolitiseerde klimaatscenario’s!

  • J van der Heijden 12 januari 2018 om 11:06 - Antwoorden

   RSS 4.0 TLT sinds 1998 (wat natuurlijk kersenplukken is en dat is verboten in de wetenschap)

   0.142 ±0.175 °C/decade (2σ)

   Gisstemp

   0.191 ±0.105 °C/decade (2σ)

   Maar natuurlijk zijn dat de feiten die Scheffer liever ontkent.

   Trouwens vraagje, waarom zou ik een boekje moeten lezen van mensen die nog nooit 1 wetenschappelijke publicatie hebben gedaan op het gebied van het klimaat over het klimaat?

   En die 70 pagina’s met referenties heb je die nagetrokken en gecontroleerd of de primaire bron ook de conclusie van de schrijvers ondersteund?

   • Wouter 12 januari 2018 om 15:20 - Antwoorden

    Volgens jouw Gisstemp is er dus geen statistisch significante opwarming vanaf 1998. En als dat wel zo was dan bewijst dat nog niks over de man-made (AGW) hypothese.

    • J van der Heijden 12 januari 2018 om 15:29 - Antwoorden

     Volgens mijn Gistemp is de opwarming dus wel statistisch significant

     RSS niet, maar natuurlijk blijft 20 jaar veel te kort. Scheffer komt met de periode daar kan ik ook niets aan doen.

     Maar goed vertel, wat heeft dan wel de opwarming veroorzaakt? Want dat het opwarmt is natuurlijk wel gewoon een feit.

     En Wouter als het niet CO2 is wat is het dan wel?

     • Hetzler 12 januari 2018 om 17:55

      @JvdH Heb je ook het bewijs dat CO2 echt onomstotelijk de boosdoener is? Tot op heden bleef het bij handopsteken beperkt voor de opstelling van de Summary for Politicimakers.
      Als atheïst geloof ik niet de Bijbel als godsbewijs. Evenzo telt elke Assesment van het IPCC, omdat ook dit geen wetenschappelijk bewijs levert.

     • J van der Heijden 12 januari 2018 om 18:01

      Ja ja jeroen

      Jij geloofd alles wat je mening bevestigd, maar de rest negeer je.

      Uiteraard is er bewijs doe uiteindelijkers onderzoek in plaats van blogjes schrijven

      Onomstotelijk , als je het niet gelooft probeer zelf eens een wetenschappelijk onderzoek van het tegendeel

      Oh en weet je onomstotelijk zeker dat de zwaartekracht bestaat? Ik zou me maar vastbinden aan je stoel

     • Wouter 13 januari 2018 om 07:42

      Dus was één van de twee (RSS) niet significant. Je voorbeeld was dus weinig overtuigend.

      En waarom moet IK vertellen waardoor de opwarming komt als er statistisch geen significante opwarming kan worden aangetoond zoals obv. de RSS reeks?

      En als er wel opwarming zou zijn (wat ik niet uitsluit) dan moet je dat aan moeder natuur vragen, niet aan mij. Er zijn al eeuwen temperatuur cycli.

      En als jij denkt dat de opwarming door de mens/CO2 komt, dan moet JIJ dat dan maar eens statistisch aan tonen (hint: de IPCC simulaties deugen statistisch echt niet als bewijs).

   • Erik 13 januari 2018 om 18:07 - Antwoorden

    Sinds 1998 daling vd temperatuur tot 2016, tot 2018 lichte stijging door de grote el nino, niet door CO2

    http://www.woodfortrees.org/plot/uah6/from:1998/to:2016/trend/plot/uah6/from:2001/to:2016/trend/plot/uah6/from:1980/to:1998/trend/plot/uah6

    Time series (uah) from 1978.92 to 2017.92
    #Selected data from 1998
    #Selected data up to 2018
    #Least squares trend line; slope = 0.00746438 per year

    Dus stijging 0,7 graad per eeuw, geheel toe te schrijven aan de grote EN van 2016.

    • Bart Vreeken 13 januari 2018 om 18:19 - Antwoorden

     Nou ben je wel heel opzichtig bezig, Erik. Je neemt de El Nino van 1998 als uitgangspunt en dan mag de El Nino van 2015/2016 opeens niet meetellen?
     Hoe stel je je dat eigenlik voor, zo’n El Niño? Zet iemand even de onderwaterverwarming aan op zo’n moment? Het is alleen herverdeling van warmte die eerder is opgebouwd.

    • Erik 13 januari 2018 om 19:47 - Antwoorden

     Bart, ik doe hetzelfde als jvd om 11.03. Alleen neem ik een meer betrouwbare datareeks.
     Als we vanaf 1998 beginnen is de temp nog licht stijgend, maar vanaf 2001 daalt de temperatuur, beide tot 2014,5 , het einde van de unadjusted reeksen.
     Als we echter net als jvdh vanaf 1998 tot nu kijken is er wel opwarming, en vanaf 1998 tot 2014,5 niet. Ra, ra, dit kan alleen een nino effect zijn.

     • J van der Heijden 13 januari 2018 om 20:01

      Erik,

      ik neem aan dat je 11:06 bedoelt en niet 11:03

      En ik heb de periode van 20 jaar gekozen omdat Scheffer met die veel te korte periode kwam. Uiteraard is RSS veel betrouwbaarder dan UAH waar zwaar is gecorrigeerd is en die nauwelijks serieus te nemen is.

      Dus je doet weer aan kersenplukken zoals gewoonlijk en ben je weer bezig om een El Nino energie uit het niets te laten creëren, zoals je al vaker hebt gedaan.

      Dus in het vervolg

      1. neem een periode van minimaal 30 jaar
      2. zet geen knippen bij El Nino’s
      3. kies eens een betrouwbare reeks zoals RSS 4.0 of Gistemp in plaats van de zwaar aangepaste UAH 6.0 of HADCRUT 3

 7. Rien Boluijt 12 januari 2018 om 11:22 - Antwoorden

  Een mooie alarmistische oneliner in de Volkskrant,

  Zeespiegel is bij Nederlandse kust hoger dan ooit gemeten!
  Ten eerste is dat logisch bij mij wordt ook ieder jaar vast gesteld dat ik ouder ben dan ooit.
  Ten tweede komt in het artikel naar voren dat dit de hoogste stand is na het recordjaar 2007 dus 10 jaar geleden, waarna men ook memoreert dat elk jaar de zeespiegel 2 mm hoger wordt, wel 10 x 2 = 20 mm, dus niet zo verwonderlijk.

  https://www.volkskrant.nl/wetenschap/zeespiegel-is-bij-nederlandse-kust-hoger-dan-ooit-gemeten~a4556508/

  • Scheffer 12 januari 2018 om 11:38 - Antwoorden

   Dat is gepolitiseerde alarmistische kletsica door de Volkskrant, soort ijsberen-creperen-onzin!

   Als je alles wilt weten over de al vele eeuwen 18 cm per eeuw relatieve zeespiegelstijging in Nederland en zelfs dat was afnemend, lees dan “Spiegelzee” van Salomon Kronenberg..

   In de paleo-geologische Eemien periode (130.000 jaar geleden) lag “Amersfoort aan zee” en industriële CO2-uitstoot speelde daarbij geheel geen rol.

   • Scheffer 12 januari 2018 om 12:27 - Antwoorden
    • J van der Heijden 12 januari 2018 om 12:59 - Antwoorden

     Inderdaad want als je vrolijk gaat rekenen is de zeespiegelstijging de afgelopen 4000 jaar toch zeker wek 2 meter en dat is natuurlijk wel 0,5 mm / jaar dat is natuurlijk bijna hetzelfde als 1,9 mm per jaar !

     Ja Ja Scheffer kritiekloos aannemen wat Rypke verteld dat is pas wetenschappelijk!

     • Chemical 12 januari 2018 om 13:43

      In het Volkskrant artikel zegt de Imares onderzoeker dat sinds 1890 de stijging zo’n 2 mm/ jaar bedraagt, en dat er tot nu toe geen versnelling is gemeten. Rypke beweert in zijn artikel exact hetzelfde, dus wat leuter je nu eigenlijk, Janos?

     • Bart Vreeken 12 januari 2018 om 15:49

      Jan heeft gelijk, of bijna dan.
      Volgens de figuur is de zeespiegelstijging 2400 mm in 4000 jaar, dat is 0,6 mm/jaar. Er is dus ergens weer een versnelling opgetreden.

     • Chemical 12 januari 2018 om 16:40

      Bart, snap je het echt niet of probeer je doelbewust de discussie te vertroebelen? We hebben het hier toch over de door CO2 veroorzaakte stijging van de zeespiegel? Dan is toch alleen de laatste eeuw relevant? Volgens de onderzoekers stijgt de zeespiegel vanaf 1890 met gemiddeld 2 mm per jaar en is er GEEN versnelling meetbaar.

     • J van der Heijden 12 januari 2018 om 16:52

      Chemical wil je het nu echt niet snappen? Het is dan ook heel erg moeilijk maar ik zal het proberen voor je uit te spellen.

      1,. Scheffer linkt naar een blog van Rypke.
      2. In het blog van Rypke wordt een grafiek getoond die laat zien dat de afgelopen 4000 jaar de stijging iets van 0.6 mm per jaar was
      3. 1.9 mm jaar is versnelling tov 0,6 mm / jaar
      4. lokale zeespiegel stijging over 100 jaar zegt niets over de globale situatie waarbij er ook globaal sprake is van versnelling
      5. De oorzaak van de zeespiegel stijging zijn wel bekend namelijk opwarming van het zeewater (gemeten veroorzaakt door AGW) en smelten van gletsjers en ijskappen (ook al AGW)

     • Chemical 12 januari 2018 om 17:48

      Ik zal het nog eens proberen, maar ben bang dat het onbegonnen werk is dit aan iemand met een uitdaging uit te leggen.
      In de afgelopen eeuw is er GEEN VERSNELLING (dus: GEEN VERSNELLING) in de zeespiegelstijging opgetreden, dat staat in het Volkskrantartikel en dat staat in de blog van Rypke, waarnaar Scheffer volgens jou “kritiekloos” (uiteraard) refereerde. Wat er aan versnellingen tussen 2000 voor Cristus en 1900 hebben plaats gevonden is voor deze discussie niet relevant, tenzij natuurlijk de zeespiegel anticipeerde op de toekomstige opwarming. In klimaatwetenschap is teleconnectie tenslotte algemeen geaccepteerd, dus het zou zomaar kunnen dat je daar op doelde.

     • Bart Vreeken 12 januari 2018 om 18:11

      Chemical, volgens mij praten we langs elkaar heen. We reageren op de figuur in het stuk van Rypke Zeilmaker. Daar is te zien dat er ten opzichte van de periode vóór 1850 of zo een versnelling is opgetreden. Dat er in de periode daarna GEEN VERSNELLING, ik herhaal: GEEN VERSNELLING heeft plaatsgevonden daar kunnen we het over eens zijn, dat is simpelweg wat er gemeten wordt. Waar de versnelling rond 1850 door veroorzaakt wordt is dan niet duidelijk.

      Er zijn twee oorzaken aan te voeren daardoor de wereldwijde versnelling (die er wel degelijk lijkt te zijn) niet in Nederland merkbaar is:

      1. de bijdrage van Groenland telt hier niet of nauwelijks mee (gravitatie-effect)
      2. door verandering van de windpatronen is er minder opstuwing tegen de kust.

      allebei hier al eens ter sprake geweest.

      We krijgen pas echt een probleem als er op Antarctica substantieel wat begint te smelten. Of dat echt gebeurt is moeilijk voorspelbaar omdat er weer tegengestelde processen zijn:

      1. door vermindering van zeeijs kan er meer sneeuw gaan vallen
      2. door hogere zeewatertemperaturen is er meer afkalving van shelfijs waardoor gletchers sneller kunnen gaan stromen.

     • Scheffer 12 januari 2018 om 21:31

      Argumenten onder 2 x de 1 en 2 zijn alle suggestief alarmisme. De natuurlijke windpatronen zijn overigens altijd al veranderlijk geweest. Veronderstellingen zijn vooral de sterke kant van klimaatalarmisten. Zeilmaker stelt niet anders dan wat Salomon Kroonenberg in “Spiegelzee” bewijst.

     • Bart Vreeken 12 januari 2018 om 22:27

      @Scheffer, wat betreft windpatronen, een recent verschenen rapport zegt hierover:

      “Van Oldenborgh van het KNMI deed in 2001 onderzoek naar de rol van de veranderende overheersende circulatietypes. Er is sprake van dat in elk seizoen de windrichtingen zodanig veranderd zijn dat de temperatuur in Nederland toeneemt: meer zuidwestenwind in de winter, meer zuidoostenwind in de zomer, en meer zuidenwind in voor- en najaar.”

      Bij zuidenwind neemt niet alleen de temperatuur toe, het water uit de zuidelijke Noordzee wordt ook weggeblazen. Het patroon was ook na 2001 zichtbaar.

     • Scheffer 12 januari 2018 om 23:02

      Interessant. Echter dat is geen antwoord op de onbetwiste wetenschap, dat ook overheersende windpatronen periodiek en seizoensgebonden altijd al onverwachte chaotische veranderingen ondergingen. Er is geen enkel bewijs dat dat niet zo is. Windpatronen worden, zoals je zult weten, ook altijd sterk beïnvloed door de altijd CHAOTISCHE straalstromen. Ik mag met genoegen terugkijken op de fantastische weerman (en IPCC-criticus) Arman Pien van de BRT, die dat zo kundig kon expliqueren.

     • Chemical 13 januari 2018 om 14:13

      Bart,
      Met andere woorden, de briljante versnellingstheorie van kameraad Janos is volkomen irrelevant voor deze discussie. Kameraad was dus een beetje in zich zelf aan het mummelen.

  • Frits Popma 12 januari 2018 om 15:22 - Antwoorden

   Komt dit omdat de zee stijgt of het land daalt ? De Randstad wordt volgebouwd, waterpijl zakt dus de bodem klint in terwijl oostelijk Nederland omhoog gaat

  • Erik 12 januari 2018 om 16:04 - Antwoorden

   Rien,

   dus 2 mm per jaar, dat is toch precies 20 cm per eeuw? Dit beweren de sceptici al jaren. wat is de nieuwswaarde hiervan? Blij dat ik deze krant niet lees.

 8. Kees Deelstra 12 januari 2018 om 11:30 - Antwoorden

  Gerrit vindt “climate change” prima, meer “climate change” meer omzet.
  https://weatherimpact.com/about-us/leadership/

  met dank aan @DWK

  • Scheffer 12 januari 2018 om 15:12 - Antwoorden

   Hiemstra: Follow The Money (de politieke bandwagon van de klimaatsubsidies)

   Overigens NPO-radio1 NOS-nieuws van 15:00 uur papagaaide de perfide gepolitiseerde alarmistische “domheid” van de Volkskrant (2cm zeestijging) na.

 9. Léon 12 januari 2018 om 11:36 - Antwoorden

  Niet helemaal on topic, maar ook weer bedoeld om paniek te zaaien.
  Paniek, want de zeespiegel bij Nederland is nu twee centimeter hoger dan in 2007!
  “Hèhè”, dacht ik, “logisch als je weet dat de zeespiegel al sinds de kleine ijstijd stijgt met gemiddeld 1,8mm per jaar”.
  Dat wordt er alleen weer eens niet bij verteld, maar wel weer helemaal focussen op ijsafsmelting en temperatuurstijging, zonder verdere uitleg.

  https://www.trouw.nl/groen/nog-nooit-stond-de-zeespiegel-zo-hoog-als-in-2017~a2efa0f6/

 10. Erik 12 januari 2018 om 11:55 - Antwoorden

  ‘Hiemstra gebruikt zijn positie als weerman van het NOS-journaal regelmatig om Nederland weer een brokje klimaatellende voor te schotelen’

  Je bedoelt waarschijnlijk ‘misbruikt zijn positie’. Hij moet zijn mond houden over zaken waarvan hij kennelijk geen verstand heeft. We verwachten een voorspelling van het weer, en geen gebazel over onbewezen klimaat uitspraken, ‘schoenmaker blijf bij je leest’. Ook erg zwak dat hij als ‘deskundige’ het debat niet aandurft met een amateur als Baudet. Hij lijkt daarin op klimaat goeroes als Al Gore en Gavin Schmidt die niet met Lord Monckton durven discussieren. Waarschijnlijk omdat dan gehakt gemaakt zal worden van hun vage, onbewezen theorieën en hypothesen.

 11. Kees Deelstra 12 januari 2018 om 12:12 - Antwoorden

  @Hans , bij “Geen Stijl gaf hier een overzicht.” krijg ik een link naar “JOOP”

 12. Allard 12 januari 2018 om 14:06 - Antwoorden

  Geachte heren van de redactie.

  Ik speel even advocaat van de duivel, maar in antwoord op het artikel van dhr Rozendaal op de Elsevier website wordt gerefereerd aan een artikel van de correspondent. Is het mogelijk daar ook op te antwoorden? Het is wat héén en weer getennis, maar wel relevant denk ik.

  Bij voorbaat dank.

  https://decorrespondent.nl/7817/nee-thierry-baudet-heeft-geen-gelijk-over-het-klimaat/667084394416-79fda8a8

 13. Jan de Jong 12 januari 2018 om 14:49 - Antwoorden

  Eerlijk gezegd zou ik graag alle klimaatkatastrofepropagandisten ontslaan aan wiens hypotheekaflossing ik moet meebetalen. Dat betreft zowel mijnheer Hiemstra als zekere werknemers van het KNMI.

  • J van der Heijden 12 januari 2018 om 14:55 - Antwoorden

   Jan,

   Inderdaad iemand zegt iets wat jou niet bevalt en dan natuurlijk berufsverbot !

   het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat Gerrit Hiemstra het beter begrijpt dan Thierry Baudet.

   • Chemical 12 januari 2018 om 16:44 - Antwoorden

    We kunnen dat helaas niet controleren want Gerrit loopt weg van het debat. Hij roeptoetert liever veilig vanuit de treurbuis zijn boodschapjes aan het volk.

 14. Hugo 12 januari 2018 om 15:04 - Antwoorden

  Bart
  Dat is wel duidelijk, alleen als extreem weer sporadisch voorkomt is het niet mogelijk om dat dan ook specifiek aan opwarming te koppelen.
  Het weer is van veel variabelen afhankelijke en toeval is juist bij extreem weer niet uit te sluiten.
  Kijk eens naar de stormramp in 53 of de windhoos over Borculo in 1925.
  Hier kun je de beelden van de ramp bij Borculo zien goed om daar eens naar te kijken https://www.youtube.com/watch?v=8sSbqaQ2hlE
  Zou deze ramp nu plaats vinden dan riep iedereen waaronder jij dat “de opwarming”vrijwel zeker de oorzaak zou zijn.

  Kijken we naar een Hurricane seizoen dan zien we 2 variabelen die samen net maximaal moeten zijn om een seizoen een hogere orkaanactiviteit te gaan zien..
  1e een wat hogere temperatuur van het lokale oceaanwater.
  2e een toevallige zeer koude luchtstroom over de oceaan richting het warme water die door convectie boven het warme oceaanwater in stand gehouden wordt.
  Als vervolgens een orkaan tot stilstand komt bij de kust van Houston waar Harvey bleef hangen en vervolgens als een grote pomp waterdamp uit de oceaan opnam en dat boven land uitregende kun je lokaal extreem veel regen verwachten.
  Als dan ook de al in de jaren 60 geplande wateropvang capaciteit is volgebouwd dan lopen wijken onder.
  Dat is weer beste Bart en heeft weinig met “opwarming” te maken.

 15. Hugo 12 januari 2018 om 16:15 - Antwoorden

  Bart eens excuus daarvoor
  En als het KNMI wel een relatie ziet met opwarming laten ze dat dan eens heel duidelijke wetenschappelijk bewijzen

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK