Wat je moet doen als je depressief wordt van alle onheilsboodschappen over het klimaat?

Daphne van Paassen heeft angst voor de Apocalyps en ligt wakker van de onheilsboodschappen over het klimaat. Zij wil daar wat aan doen.

Het beste advies dat ik haar kan geven om dit blog te lezen, zodat zij het kaf van het koren kan scheiden in de klimaatberichtgeving. Maar ja, ik denk dat zij meer van het type is dat de voorkeur geeft aan blijven griezelen over die verschrikkelijke opwarming van de aarde (die maar steeds niet wil komen).

Onder de titel, ‘Wat je moet doen als je depressief wordt van alle onheilsboodschappen over het klimaat?’ (4 pagina’s!) bracht zij in de Volkskrant zo haar eigen bevrijdende boodschap. Je moet bij een depressie over het klimaat niet apathisch onder een dekentje kruipen, maar in actie komen! Aldus van Paassen. En zij presenteert talloze manieren waarop dat mogelijk is.

De Volkskrant is reeds tientallen jaren mijn lijfblad – want een uitstekende krant! Het blad heeft echter één minpuntje: het jarenlang stelselmatige aanwakkeren van de klimaathysterie met funeste gevolgen voor mensen die voor dit soort onheilsboodschappen gevoelig zijn, alsook voor de samenleving die het door de media gepropageerde klimaatbeleid behoorlijk in hun portemonnee wordt geraakt, zonder dat daar een meetbaar effect tegenover staat. Deze structureel misleidende klimaatpropaganda – nagenoeg elke dag weer publicatie van nieuwe klimaatellende – heeft inmiddels ook tot talloze menselijke slachtoffers gemaakt – mensen die gekweld worden door klimaatdepressie. Maar, zoals Johan Cruijff zei, elk nadeel hep zijn voordeel: het is een rijke bron van inspiratie voor dit blog.

Maar even serieus: de krant kent haar verantwoordelijkheid en geeft er blijk van haar lezers te willen steunen bij de bestrijding van zodanige depressies. Alleszins redelijk natuurlijk, gegeven het feit dat zij door haar jarenlange kersenplukkende berichtgeving over de apocalyptische toekomst die ons te wachten staat als gevolg van de opwarming van de aarde, direct verantwoordelijk is voor het ontstaan van dit ingebeelde syndroom. (Misschien dat we daarvoor over een paar jaar nog claims mogen verwachten van de slachtoffers à la # Metoo, net zoals medische organisaties de tabaksindustrie nu aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Maar dat terzijde.)

Om een indruk te geven van het diepe menselijke lijden waartoe het vooruitzicht van de nakende klimaatapocalyps kan leiden, hierbij enige fragmenten uit het handenwringende betoog van Daphne van Paassen over klimaatgespreksgroepen en wat dies meer zij.

Rosan op den Kelder had sinds ze voor haar studie vakken over duurzaamheid volgde, depressieve gevoelens; vooral alle documentaires over klimaatverandering maakten haar somber. ‘Ik ging het mensen kwalijk nemen dat ze het zover hadden laten komen. Maar die negativiteit helpt je niet.’ Door veganistisch te eten en de natuur op te zoeken, heeft ze het plezier in het leven hervonden.

‘Gaaf’, reageert coach Kim Reek (41).

‘Het lijkt wel een AA-meeting’, giechelt Judith (46), ze smeert nog een toastje met veganistische boursin.

Het is de laatste bijeenkomst van de KlimaatGesprekken, een serie ‘workshops’ waarin kleine groepjes onder leiding van een coach leren en uitwisselen hoe ze hun voetafdruk kunnen verkleinen op het gebied van wonen, eten en reizen – maar waarin ze vooral ook steun vinden bij elkaar. Afgelopen jaar deden zo’n tweehonderd mensen mee. Dit jaar verwacht de organisatie een verdriedubbeling. Belangrijkste reden voor mensen om zich aan te melden: leren wat ze nog meer kunnen doen en niet willen wachten op de overheid omdat er nú iets moet gebeuren.

Dat ik op een regenachtige dag in januari verzeild ben geraakt bij deze eco weight watchers, is geen toeval. Nieuws over de mondiale opwarming vliegt mij de laatste tijd naar de strot. …

Sinds ik voor een artikel over klimaatactivist Naomi Klein het probleem in zijn volle glorie tot me moest laten doordringen, lig ik wakker en maal. Over zeespiegelstijging en dijkdoorbraken (hebben anderen wel noodrantsoenen en opblaasbootje op zolder liggen?). Ik scheid braaf mijn afval, rijd bijna geen auto en ga per trein op stedentrip. Maar apathie dreigt: wat heeft dit gefröbel in de marge voor zin? ….

Van klimaatwetenschappers was al bekend dat ze soms wanhopig worden van hun eigen verontrustende feiten en de laksheid waarmee de wereld erop reageert …

Ik heb veel contact met professionele klimatologen. Zij zijn van mening dat een groot deel van de opwarming door de mens wordt veroorzaakt. Maar behoren toch geenszins tot de de categorie van de klimaatalarmisten.

80 procent van het nieuws over klimaatverandering gaat … over onheil, verliezen en kosten – niemand, maar dan ook niemand wil daarmee te maken hebben en dus vermijden we de bronnen van deze ‘onheilsporno’. En wanneer het zich toch aan ons voordoet, hebben we een heel scala aan vermijdingsmechanismen om er niets mee te hoeven doen. … Eigenlijk verkeren we in een permanente cognitieve dissonantie. Omdat we weten dat de aarde opwarmt door de uitstoot van CO2, maar we tegelijkertijd met bijna alles wat we doen – eten, autorijden, spullen kopen, vliegen – zelf CO2 uitstoten, kampen we met een continue innerlijke tegenstrijdigheid. ‘Om van dat ongemakkelijke gevoel af te komen zoek je uitvluchten: de auto van mijn buren is veel groter en vervuilender dan die van mij, als ik de enige ben die niet vliegt, wat heeft het dan voor zin?’ ‘We voelen ons dan beter’ …..

Maar tegelijkertijd weerhoudt het er ons van om in actie te komen. Uit een recente enquête van I&O Research in opdracht van het Klimaatverbond blijkt dat vier op de vijf Nederlanders inderdaad best duurzamer wil leven, maar niet verwacht dat anderen dat ook zullen doen, waardoor het vaak bij goede voornemens blijft.

Daphne van Paassen.

Ik realiseer me na de KlimaatGesprekken dat ik het thuis volkomen verkeerd heb aangepakt. ’s Nachts schiet ik nu weliswaar niet meer wakker van dromen over dijkdoorbraken, maar moet ik wel opboksen tegen een soort klimaatgekkie-imago.

De eerstvolgende keer aan tafel probeer ik het …. met een vraag die mijzelf nogal kwezelig in de oren klinkt – ‘wat willen jullie dan veranderen’ – en tot mijn stomme verbazing komen er ideeën: de geërfde auto van opa inruilen voor een klein model, zonnepanelen en, een heel overtuigende: geen vlees meer maar dan wel iedere dag kaassoufflés.

Lees verder hier.

Maar hoe zit het nu precies met die verschrikkelijke opwarming van de aarde (eigenlijk: atmosfeer). Lijden we nu ècht onder cognitieve dissonantie?

Nou, de opwarming valt behoorlijk mee. Eigenlijk niets om je zorgen over te maken. Meten is weten!

In dit licht lijkt het mij voor Daphne Paassen toch problematisch om van het ‘klimaatgekkie-imago’ af te komen. Maar misschien dat haar huisgenoten haar daarbij behulpzaam kunnen zijn?

 

 

 

 

 

Door |2018-02-10T23:52:49+00:0011 februari 2018|67 Reacties

67
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
18 Reacties
49 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
24 Auteur reacties
DanielDannyJ van der HeijdenErikTheo Haffmans Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
jan van friesland
Gast
jan van friesland
Offline

Voor wie het wil proberen: het nadeel van kaassoufflés is dat je ze niet van te voren kunt maken. Van (opnieuw) opwarmen worden ze klef en de gesmolten kaas verbindt zich dan met het paneermeel waardoor het een smurrie wordt. Je vriendenkring wordt er zo niet groter op. Elke dag dus deze kost bereiden vergt goede planning, ook qua afwisseling van ingrediënten. Sommigen gebruiken een oven, anderen een frituur. Het is net als met de bitterbal: de inhoud kan vreselijk… Lees verder »

bert Pijnse van der Aa
Gast
bert Pijnse van der Aa
Offline

Archh, kom ik het artikel dat ik net scande hier weer tegen Vroeger was ik de gehele dag uit m’n doen als de bezorger me vergeten was, maar nu heb ik al jaren geen fysieke krant meer . Nu scan ik ’s morgen even de berichten en meestal denk ik dan : ‘ vandaag weer niks ‘ . Het wemelt hier in Utrecht , waar ik woon , nou ja net daarbuiten in Vleuten ,van de klimaatgekkies met als hoofd-… Lees verder »

Bob Fleumer
Gast
Bob Fleumer
Offline

Als je eens een globe bekijkt en Nederland gevonden hebt moet je toch beseffen dat wij geen enkele invloed hebben op het wereldwijde klimaat. Men doet net of wij de thermostaat in handen hebben en naar believen de temperatuur kunnen regelen. Intussen worden we gedwongen miljarden uit te geven aan projecten die geen enkel effect hebben op de temperatuur. Het lijkt wel of het gezonde verstand op de loop is gegaan gezien de plannen van de regering om nog meer… Lees verder »

Anne-Marie Oudejans
Gast

Van Climate-gate had ik beter verwacht
En zeker niet één enkel grafiekje over het temperatuursverloop van iets meer dan dertig jaar.

Wat is nu dertig jaar vergeleken bij de duur van slechts één geologisch tijdperk Laat staan in vergelijk met de totale tijd dat de aarde bestaat.

Helaas kan ik niet direct een grafiek plaatsen maar onder deze link is een grafiek te vinden, die de CO2 conc en de temperatuur weergeeft gedurende alle geologische tijdperken
http://www.biocab.org/carbon_dioxide_geological_timescale.html

Tije
Gast
Tije
Offline

Een veganistisch dieet leidt ook tot depressieve gevoelens, niet goed voor de geestesgesteldheid. (zie bijvoorbeeld psychopatische masochist Jan van der Heijden)
http://www.psychologytoday.com/blog/evolutionary-psychiatry/201211/youre-vegetarian-have-you-lost-your-mind%3famp

Leen
Gast
Leen
Offline

Ho even, in de race naar de CO2-uitstootbodem mag gemeente Almere niet ontbreken! Aan theoretische ambities geen gebrek, want ‘het kán in Almere’ en daarom is de gemeente Almere in 2022 een energieneutrale stad, zie http://almeregeeftenergie.almere.nl/. Na wat onderzoek en communicatie met de betrokken projectleider is duidelijk dat in de gemeente jaarlijks 150 miljoen euro aan energie wordt uitgegeven. Gelukkig heeft Almere geen industrie van betekenis, zoals Tata Steel of DSM, dus dat maakt de opgave wat gemakkelijker. Dus 100.000… Lees verder »

Michiel de Pooter
Gast
Michiel de Pooter
Offline

Er is geen enkele reden voor de mevrouw om depressief te worden van het klimaat. Er is b.v. veel troost te vinden in de filosofie. Volgens Kant weerspiegelt onze geest niet de wereld zoals die werkelijk is, maar slechts zoals die zich aan ons voordoet. Daarom lijdt een mens nog het meest door het lijden wat hij vreest. Prima toch ? Ik kan de mevrouw verzekeren dat de werkelijkheid zoals die zich voordoet aan mensen die de Volkskrant volschrijven en… Lees verder »

Gerard
Gast
Gerard
Offline

DE achterliggende psychologie is precies hetzelfde als bij het christendom: maak mensen bang (dat ze in de hel komen als ze niet…..) en biedt een mogelijke redding aan. Succes verzekerd: christendom heeft al 200 jaar ellende gebracht voor de gewone mens ten bate van de machthebbers.

David
Gast
David
Offline

Ik ga mij ook maar als klimaatcoach inzetten. CO2 is goed voor de bomen en de planten, dus advies nummer 1: boek een verre vliegreis. 2. maak lange afstandswandelingen in eigen land of buurlanden en zie hoe mooi de bomen in blad staan en alles groeit en bloeit. 3. eet vlees wanneer u daar veel trek in hebt, dan heeft het lichaam er blijkbaar behoefte aan. Schuldgevoel is niet nodig immers: in de natuur vreet alles elkaar op. 4. bedenk… Lees verder »

Léon
Gast
Léon
Offline

Het feit dat iedereen maar blijft geloven in wat al die klimaatgekkies claimen en beweren, dat is meer een reden om depressief van te worden.
Ik hou me op de been met wat onze klimaatsceptische clown Bassie altijd zei: “Altijd blijven lachen, wat er ook gebeurt!”

DWK
Gast
DWK
Offline

In actie komen! Zeker. Enige tijd geleden werd – met niet al te veel bombarie, dat moet gezegd – de overgang naar climategate2.0 aangekondigd. De vraag was hoe je als klimaatkritisch platform meer invloed kon nemen op de ontwikkelingen. Na het lezen van de stukken sprak ik het vermoeden uit dat het neer zou komen op meer van hetzelfde. Ik denk dat dat wel is uitgekomen. Dat kan dus beter. Arjen Lubach mikte onlangs een steen in de vijver waar… Lees verder »

DWK
Gast
DWK
Offline

Een ander voorstel, n.a.v. van een radio-interview met Marcel Crok, betrof het opstellen van een korte en krachtige uitleg t.b.v. journalisten, bestuurders en anderen van de zogenaamde 97-procentsmythe. In het betreffende interview kreeg de Greenpeacemevrouw 3, 4 keer de gelegenheid de discussie plat te slaan met dit argument. Ook prominente politici zoals F. Halsema, J. Klaver en de vreselijke Alexander Penthouse van wie bekend is dat ze nulkommanul dossierkennis hebben maken graag van dit argument gebruik en komen er mee… Lees verder »

Scheffer
Gast
Scheffer
Offline

Ik wist niet dat psychiaters ook al profiteren kunnen van het booming klimaat-academisch-industrieel-complex.

Eerder waren het de sociaal-psychologen aan VU die rijkssubsidie wilden hebben voor de herinvoering van de schedelmeeting onderzoek bij “klimaat-verandering-ontkenners” en IPCC-sceptici, tot ze erachter kwamen dat de natuurlijke klimaatverandering al 11000 jaar, sinds de laatste ijstijd, niet kan worden ontkend en het IPCC al sinds zijn oprichting 40 jaar geleden overdreven alarmistische computer klimaatmodellen produceert.

Erik
Gast
Erik
Offline

Ik zal me niet bezig houden met de psychische stoornissen van alarmisten. Hou me liever aan de experimentele feiten, in dit geval van de satellietreeks UAH. Er is geen opwarming van 1998-2015,3 en ook niet van 2001-2015,3. Dit ondanks het rustig omhoog voortkabbelende CO2. Over de langere termijn gezien warmt het iets op, maar over deze trajecten kennelijk niet door CO2. Wel zien we 2 temperatuur sprongen, door El Niño’s. Deze sprongen zien we niet bij CO2 . Dus vraag… Lees verder »

David
Gast
David
Offline

Urgenda spant de kroon. Paar avonden in Pakhuis de Zwijger bijgewoond. Metersgrote projecties op de wanden met uitgedroogde meren, karkassen van beesten en verdorde bomen. Jonge vrouwen vragen met verstikte stem aan de oude activist W. van Dieren hoe ze hun kinderen moeten uitleggen in wat voor vreselijke wereld ze zijn geboren. Maar nu het vreemde: mijn aanbod om dit morbide standpunt wat te nuanceren wordt niet toegejuicht.

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK