Climategate.nl heeft onlangs een vermelding in de ‘New York Times’ (NYT) gehaald. Of we daarmee nu zo blij moeten zijn, is een tweede. Lees verder.

Eerder schreef ik over de lasterlijke aanval van een aantal wetenschappers onder leiding van de Wageningse hoogleraar, Jeff Harvey, op de wetenschappelijke integriteit van een collega–wetenschapper, Susan Crockford, die kritiek waagde te hebben op alarmistische verhalen over het uitsterven van de ijsbeer.

Van dat uitsterven is tot dusver niets te merken. De vergelijking met de voorplantingsdrift van konijnen is wellicht wat overtrokken, maar de ijsberenpopulatie is de laatste decennia fors toegenomen.

Recentelijk schreef Erica Goode een artikel in de NYT onder de titel ‘Climate Change Denialists Say Polar Bears Are Fine. Scientists Are Pushing Back’.

De titel geeft al aan uit welke hoek de wind waait. ‘Climate Change Denialists’? Ik ken niemand die klimaatverandering ontkent. Het is een etiket dat beoogt klimaatsceptici in een kwaad daglicht te stellen. Zij worden weer eens tegenover de ‘scientists’ geplaatst, alsof klimaatsceptici geen wetenschappers zijn.

Furry, button-nosed and dependent on sea ice for their survival, polar bears have long been poster animals for climate change.

But at a time when established climate science is being questioned at the highest levels of government, climate denialists are turning the charismatic bears to their own uses, capitalizing on their symbolic heft to spread doubts about the threat of global warming. …

… in the peer-reviewed journal BioScience, 14 prominent researchers argue that denialist blogs with wide followings are using the bears to spread misinformation about the causes and consequences of climate change.

The researchers also singled out Polar Bear Science, a blog run by Susan J. Crockford, a Canadian zoologist, as a primary source of dubious information about the status of polar bears. …

The publication of the article is likely to intensify a furor in contrarian circles that began four months ago after an “early view” version of the paper appeared on the BioScience website.

The reaction was swift and fierce. A post on Climate Audit, a blog popular with climate skeptics, called the article “a hit piece” and dismissed it as “yet another piece of propaganda to push a Climate Change agenda.” The Global Warming Policy Foundation, a pro-fossil fuel think tank in Britain that has published briefing papers by Dr. Crockford, chimed in with the headline, “14 Climate Bullies Attack Susan Crockford for Telling the Truth About Polar Bears.”

Dr. Crockford tweeted that the article amounted to “academic rape” and demanded that it be retracted. ….

The authors of the paper also came under fire. Freedom of information requests were filed at universities for three of the authors’ correspondence, with at least one request by Dr. Crockford. (Two of the requests have been turned down, while one, at the University of California, Davis, is still under review.) And Hans LaBohm [sic], editor of the blog ClimateGate.nl, wrote to the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences demanding that Jeffrey A. Harvey, an ecologist and the article’s lead author, be reprimanded for conduct “unworthy of serious scientists.”

De KNAW heeft geen actie op ons verzoek genomen, maar ons gesuggereerd contact op te nemen met het betrokken tijdschrift: BioScience. Teleurstellend, doch begrijpelijk!

Dr. Harvey said the paper grew out of the increasing frustration he and other scientists felt about the spread of false information, the disregard of established evidence and the harassment of researchers that has in some cases accompanied the public debate on climate change.

“Every time these deniers make some outlandish claim in the media and we don’t respond to it, it’s like a soccer match and we’ve given them an open goal,” Dr. Harvey said.

Dat is een gotspe uit de mond van iemand die zich reeds meer dan tien jaar zowel nationaal als internationaal profileert als fanatieke klimaattorquemada. Bizar detail: Harvey is geen klimatoloog maar bioloog!

Scott Collins, BioScience’s editor in chief, said the journal took Dr. Crockford’s demand for retraction seriously but “determined that there was no grounds to do so.” The final version, Dr. Collins said, includes “corrections that slightly change two sentences,” in one case narrowing a statement about Dr. Crockford’s credentials to specify that her lack of expertise is in “the effects of sea ice on the population dynamics of polar bears.”

Deze redenering lijkt mij wat vergezocht om het werk van Susan Crockford te diskwalificeren. Zou zij als professionele zoöloge niet in staat zijn de betrouwbaarheid en waarschijnlijkheid van de data, de gebruikte correlaties en extrapolaties te beoordelen? Het is ten slotte geen rocket science.

Zie verder hier.

De indruk die men van deze onzalige altercatie overhoudt is dat de redders van onze planeet moreel zó hoog te paard zitten dat zij geen enkele kritiek kunnen verdragen. Zij wensen geen afstand te doen van de ijsbeer als icoon van die verschrikkelijke opwarming van de atmosfeer (die maar steeds niet wil komen). In elke wetenschap is discussie normaal en wordt die gewoonlijk op hoffelijke wijze gevoerd. Maar sommige klimaatbevlogen wetenschappers kunnen de kritiek nog steeds niet verkroppen. En om deze te pareren, nemen zij hun toevlucht tot bedenkelijke discussiemethoden, waarbij zij er niet voor terugdeinzen om hun collega’s te belasteren en te intimideren.

Triest!