Opmars zonne-energie in Duitsland stuit op grenzen

Onder de titel, ‘Die Solarwende in Deutschland steht vor dem Aus?!’, schonk Michael Krueger op ScienceScepticalBlog aandacht aan de ontwikkeling van zonne-energie in Duitsland.

Het aandeel van fotovoltaïsche energie in de bruto elektriciteitsopwekking in Duitsland is sinds 2015 niet toegenomen, maar daalde tot onder de 6%.

De groei van fotovoltaïsche zonnecellen (PV) bereikte zijn piek in 2012 met 7.500 MW nieuwe installaties. In 2016 is dit gedaald tot 600 MW. Een daling tot minder dan 1/12.

Nieuwe investeringen in PV dalen met de EEG-financiering. (EEG = Erneuerbaren-Energien-Gesetz). In 2010 werd nog € 19,5 miljard geïnvesteerd in de bouw van nieuwe PV-systemen. In 2016 was het slechts € 1,58 miljard. Een daling tot minder dan 1/12.

De werkgelegenheid in Duitsland op het gebied van PV is sinds 2011 gedaald van 110.900 banen naar 31.600 banen in 2015. Een daling tot onder 1/3.

De overschakeling op zonne-energie is derhalve mislukt. Investeerders trekken zich terug vanwege de dalende EEG-vergoedingen/-subsidies. Er vindt nauwelijks nieuwbouw plaats. De eerste oude installaties worden van het net gehaald en het aandeel van zonnecellen in de bruto-elektriciteitsproductie in Duitsland is gedaald tot onder de 6%. De elektriciteitsverbruikers die de groei van PV hebben gefinancierd, hoeven nu echter minder te betalen.

Bron hier.


Door |2018-04-23T17:52:42+00:0024 april 2018|21 Reacties

21
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
10 Reacties
11 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
15 Auteur reacties
Henk dJPieterJ van der HeijdenBoelsJ. van der Heijden Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
Realist
Gast
Realist
Offline

Helaas wijken de investeerders nu uit naar Nederland. Gisteren uitgebreid in Eenvandaag. Met gelikte flauwekul argumenten trappen de gemeentebesturen er massaal in:
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/zonneparken-op-boerengrond-booming-business/

Bert Pijnse van der Aa
Gast

en het Werkbedrijf leidt graag – met subsidie- ‘ statushouders’ op voor de groeiende vraag naar personeel bij betrokken bedrijven, die weer subsidie krijgen als ze die in dienst nemen . Subsiie tot de derde macht . Om zonnepanelen te monteren is een instructie van een half uurtje genoeg : boutje , moertje sleuteltje , maar bij het Werkbedrijf weten ze daar wel een mooie opleiding van te bakken, door hoogoppgeleiden verzorgd . Het lijkt wel een groot subsidie walhalla.

David
Gast
David
Offline

Het komische is dat mensen zonnepanelen op hun dak leggen om “onafhankelijk van energiereuzen” te worden. Maar die panelen en bijbehorende elektronica is alleen grootschalig industrieel te fabriceren. Bovendien wordt stroom betrokken van centrales als de zon niet schijnt. Die zonnepanelen zijn voor de landelijke energievoorziening dus meer last dan gemak. Nogmaals: om 1 windstille bewolkte week door te komen moet per huishouden voor minstens 100.000 euro aan wallboxes geïnstalleerd worden. Bij voltooide energietransitie zal een strenge winter veel doden… Lees verder »

Scheffer
Gast
Scheffer
Offline

Duitsland is HET voorbeeld van de komende Nederlandse “duurzame” situatie en HET voorbeeld voor niet halen van de RutteIII “groene” doelstellingen. De 70.000 nieuwe “duurzame” banen van RutteIII moeten nog maar bewijzen blijvend te zijn. In ieder geval kan je gemiddeld rekenen op een factor 2,2 negatief baneneffect in het Nederlandse MKB (zoals de Spaanse “duurzame”” casus feitelijk heeft bewezen) vanwege de hogere energielasten voor het MKB en verlies van besteedbaar inkomen door (“groene”) lastendruk. Hopelijk dat “van het aardgas… Lees verder »

David
Gast
David
Offline

Ik kijk met veel interesse naar de TV afleveringen over Iran van Thomas Erdbrink. Een streng gelovig land dat bestuurd wordt door een raad van “hoeders” die allerlei menselijk plezier taboe hebben verklaard. Achter gesloten deuren echter wordt gedanst, in besloten parkjes hondjes uitgelaten. Klimaatalarmisme is de westerse staatsgodsdienst. Gaan wij op Iran lijken? Windmolens en zonneweiden op het land maar in schuurtjes dieselaggregaten, in huizen kolenkachels? Milieu- in plaats van zedenpolitie? De econoom Heertje beschreef eens een streek in… Lees verder »

Michiel de Pooter
Gast
Michiel de Pooter
Offline

In tegenstelling met de propaganda aan onnozele, feesboekende, grote stadsbewoners met bakfietsen, komen zonnepanelen niet zomaar uit de lucht vallen, maar zijn eindproducten en uitkomsten van complexe, onduurzame, fossiele systemen met supplylijnen van duizenden kilometers. Zonder deze systemen zouden er geen zonnepanelen bestaan. Ieder schroefje, moertje, ringetje, veertje heeft een eigen industrieel verhaal. Daarom worden ook geen zonnepanelen gemaakt in duurzame, CO2-arme omgevingen, zoals bij de Bosjesmannen, Aboriginals, Eskimo’s en in Noord-Korea. De voorstanders van zonnepanelen zijn zo hysterisch, dat… Lees verder »

j,e,reinders@planet .nl
Gast
j,e,[email protected] .nl
Online

Het is belangrijk dat diegenen die fossiel vrij zonder kernenergie voorstaan zich eens achter de oren krabben en zich af vragen waarom Duitsland een verdere toename van zon panelen niet nuttig acht. Dit is immers een pijler waar het groene sprookje op berust. De volgende vraag is wanneer Duitsland verdere toename van windenergie niet meer nuttig acht. En van belang is natuurlijk de achterliggende redenering. Voor de groen bevlogenen, trek hier lering uit. De Duitse zon paneel eigenaren hebben contracten… Lees verder »

Hetzler
Gast
Hetzler
Offline

Wat je kunt constateren, is dat de natuurwetten (vermogensdichtheid) onverbiddelijk de grenzen bepalen. Je kunt wel argeloze burgers bedotten en hen een poos geld voor subsidies uit de zak kloppen, maar dit is oplichterij. En inderdaad, stoppen subsidies, dan houdt de duurzame illusie ook meteen op. Nou nog de illusie van de AGW-hypothese stoppen en we besparen € 1 miljard per dag en stopt ook het koopkrachtverlies van de belastingbetaler.

Hugo
Gast
Hugo
Offline

Zou ons het wel lukken om met zeer veel subsidie zoveel zonnepanelen op onze akkers te plaatsen dat en onze voedselproductie onderuit gaat en gelijktijdig op een zeer mooie midzomerdag ons netwerk? Is dan iedereen vergeten dat zonnepanelen gemiddeld door het jaar heen niet meer leveren dan 11% van het piekvermogen x het antal uren per jaar en deze panelen op de midzomerdag rond 12.00 uur allemaal het piekvermogen op het net gooien. Hoeveel miljarden netwerk verzwaring is er dan… Lees verder »

bart
Gast
bart
Offline

.opvallend weinig getrol als t om feiten ipv modellen gaat…mvg…bart…

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK