Tegenintuïtief – meer windenergie vergt meer fossiele energie

Onder de titel, ‘New Papers: Intermittent Wind Power Preserves & Increases Need For Fossil Fuel Energy Generation‘, vestigde Kenneth Richard op de website ‘NoTricksZone’ de aandacht op enkele artikelen verschenen in de peer–reviewed literatuur, waarin werd geconcludeerd dat – in tegenstelling tot dat wat men zou denken – meer windenergie niet leidt tot minder, maar tot méér fossiele energie.

Ik pik er een aantal elementen uit.

Wind turbines cannot produce energy when the wind is not blowing. Consequently, wind power routinely needs to be backed up by reliable and immediately–available energy sources — which are often fossil fuels–based (gas, oil, coal).

So as wind power installation expands across the world, more fossil fuel plants will need to be built to back them up.

A new observational analysis using data from 10 European Union countries affirms the rather devastating conclusion that wind power installation “preserves fossil fuel dependency” because for every 1% increase in the installed capacity of wind power there is a concomitant ~0.25% increase in the need for more electricity generation from fossil fuels.

And, sure enough, the growth in natural gas production and consumption across the globe is expected to explode in the coming decades (EIA, 2016), nearly doubling in production (from 300 to nearly 600 billion cubic feet per day) between 2010 and 2040.

Currently, 1,600 new coal plants in 62 countries are planned or in the process of being constructed across the world, expanding the world’s coal-fired energy capacity by 43% in the coming years (New York Times, 2017).

There can be no long–term CO2 emissions reduction benefit to installing more and more wind power if the long–term net effect of doing so leads to the requisite construction of more fossil fuel energy plants.

Richard verwijst daarbij naar een artikel van Marques et al., getiteld: ‘Have fossil fuels been substituted by renewables? An empirical assessment for 10 European countries‘.

Enkele conclusies:

♦ “The installed capacity of wind power preserves fossil fuel dependency. … Electricity consumption intensity and its peaks have been satisfied by burning fossil fuels. … [A]s RES [renewable energy sources] increases, the expected decreasing tendency in the installed capacity of electricity generation from fossil fuels, has not been found. Despite the high share of RES in the electricity mix, RES, namely wind power and solar PV, are characterised by intermittent electricity generation. … The inability of RES-I [intermittent renewable energy sources like wind and solar] to satisfy high fluctuations in electricity consumption on its own constitutes one of the main obstacles to the deployment of renewables. This incapacity is due to both the intermittency of natural resource availability, and the difficulty or even impossibility of storing electricity on a large scale, to defer generation. As a consequence, RES [renewable energy sources] might not fully replace fossil sources.”

♦ “The literature proves the existence of a unidirectional causality running from RES [renewable energy sources] to NRES [non-renewable energy sources] (Almulali et al., 2014; Dogan, 2015; Salim et al., 2014). This unidirectional causality proves the need for countries to maintain or increase their installed capacity of fossil fuel generation, because of the characteristics of RES [renewable energy sources] production.”

….

♦ “[A]n increase of 1% in the installed capacity of wind power provokes an increase of 0.26%, and 0.22% in electricity generation from oil and natural gas, respectively in the long-run…. Natural gas plants are the most commonly used to manage the scarcity of RES electricity supply and the uncertainty of electricity demand. Indeed, the flexibility and storage facilities of natural gas plants allow the electricity production systems to effectively match the electricity demand with the electricity supply. Hence, this implies that the greater the electricity consumption peaks, the larger the capacity for generation from natural gas plants must be and, consequently, the longer and larger the capacity needed on stand-by status.”

Voorts verwijst Richard naar Blazques et al., ‘To Grow Renewables’ Market Share. More Fossil Fual Plants Are Needed’. Hij schrijft daarover:

In another new paper that lends support to the conclusions of Marques et al. (2018) above, Blazquez et al. (2018) (full paper available for download) find that renewable energy paradoxically becomes more and more costly to consumers the further it penetrates the market, and thus simultaneous growth in fossil fuel technologies is needed to keep the costs of renewable energy sustainable.

Moreover, Blazquez et al. (2018) conclude that “transition towards a full 100% renewable electricity sector is unattainable.”

Lees verder hier.

Op basis van hun modelberekeningen suggereert het PBL dat er besparing van de CO2–uitstoot zal plaatsvinden, naarmate het aandeel windenergie in de energy mix toeneemt.

Uit voorgaande literatuur, gebaseerd op de praktijk, blijkt dat de fossiel gestookte elektriciteitsproductie niet zal afnemen, maar zal toenemen! Voor de lezers van Climategate.nl komt dat waarschijnlijk niet als een verrassing. Maar voor alle anderen wellicht als een schok.

Alweer een illusie armer!

De recente waarschuwing van TenneT voor onbalans in het net, past in het hier geschetste beeld.

From/Van : TenneT TSO BV
Utrechtseweg 310
NL-6812 AR Arnhem
Netherlands
Date-time/Datum-Tijd : 30-apr-2018-11:22h
Betreft : Bedrijfstoestand: ALERT

Geachte heer/mevrouw,

TenneT roept de bedrijfstoestand ALERT af voor Systeembalans

De situatie is dat:

De systeemreserves zijn uitgeput

TenneT neemt contact op voor eventuele vervolgacties.

Hoogachtend,

TenneT TSO B.V.

Door |2018-05-03T15:33:46+00:004 mei 2018|72 Reacties

72
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
15 Reacties
57 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
26 Auteur reacties
EddyMichiel de PooterBoelsj,e,reindersScheffer Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
Leen
Gast
Leen
Offline

De elektriciteitsproducten in Nederland, Nuon, Essent als voorbeeld, moeten het verbruik van fossiele brandstoffen die zij in haar productieprocessen verbruiken, jaarlijks aan het CBS opgeven. Daarnaast beheert Tennet (overheid) de balans op het elektriciteitsnet en beschikt over alle realtime productie- en verbruikgegevens. Het CBS schrijft in een publicatie er “Elektriciteit in Nederland”: De gegevens over winning, omzetting en verbruik van elektriciteit worden door het CBS verzameld via maand-, kwartaal- en jaarenquêtes. Berichtgevers zijn zowel energiebedrijven met elektriciteitscentrales die leveren aan… Lees verder »

Michiel de Pooter
Gast
Michiel de Pooter
Offline

Nog veel paradoxaler is, dat windmolens 100% afhankelijk zijn van fossiele structuren en supply lines. Het moet iedereen wel eens opgevallen zijn, dat Eskimo’s, Maori ’s en Toearegs geen windmolens bouwen en onderhouden. Alleen complexe, hyper-technologische, fossiel aangedreven, onduurzame beschavingen, met de hoogste CO2 emissies per capita, zijn in staat om windmolens te bouwen. Dat geeft te denken.

Hugo
Gast
Hugo
Offline

Leen Jaarproductie gegevens van weerafhankelijke stroom zijn voor de planning van het aandeel van centrales minder relevant bij het wegvallen van wind energie zal de energievoorziening in time door centrales moeten worden opgevangen. Windmolens leveren gemiddeld de helft van de tijd minder dan 20% van het opgestelde vermogen en de rest van de tijd wisselende vermogens tussen de genoemde 20% en het opgestelde vermogen. Dat betekent dat windmolens door het jaar heen op het land gemiddeld 21% van het opgestelde… Lees verder »

Scheffer
Gast
Scheffer
Offline

Met alleen nog maar (zonder subsidie) zgn. “zelf bedruipende” windparken zullen de Tennet’s (overheid is aandeelhouder) huiverig maken voor verdere investeringen in “duurzaam”. Ook het landelijk netwerk wordt instabieler met meer afwisselende stroom, kans op black-outs stijgt navanant. Overflow aanbod wind- en zonne-stroom leidt tot afschakelen van weersafhankelijke stroom en zgn. “constraint compensaties” voor het stilstaan zullen worden afgeschaft (te kostbaar). Als de energieleveranciers en hun aandeelhouders niet de aanstaande realiteit durven uit te spreken is hun duurzaam omvallen te… Lees verder »

J van der Heijden
Gast
J van der Heijden
Online

Ja als je het verschil niet weet tussen ” capaciteit” en opwekking of brandstof gebruik dan trek je al snel de verkeerde conclusies Maar goed lezen is en blijft lastig ” On the plus side, the study notes that an increase in natural gas capacity doesn’t necessarily correlate to an increase in fossils burned. Remember, you can build all the capacity you want, but in an integrated grid that new gas power plant is competing with wind, solar, hydropower and… Lees verder »

Michiel de Pooter
Gast
Michiel de Pooter
Offline

Very on topic: Windmolens leveren vandaag, nu (as we speak) om 10:50 1% van het maximale vermogen.

https://windstats.nl/

TV01
Gast
TV01
Offline

Er is een site, http://www.energieopwek.nl die continu de opgewekte duurzame energie online bijhoudt.
Verder is er op http://www.en-tran-ce.org overzichten te vinden per dag, per maand en per jaar van de totale energiehoeveelheden.
De moeite waard om daar eens te kijken

Hetzler
Gast
Hetzler
Offline

Prima verhaal, want het lid van de RvA van De Groene Rekenkamer geeft al jaren zijn lezing waarin hij laat zien dat hernieuwbare energie met zekerheid uitstoot van CO2 in stand houdt. Hernieuwbaar genereert dus haar eigen probleem. Verder zijn dit 2 interessante artikelen hieraan gerelateerd: https://www.deingenieur.nl/artikel/verweer-tegen-wind-op-zee https://www.ensoc.nl/nieuwsarchief/branchenieuws/-subsidieloze-windparken-op-zee-verliesgevend-/ Zoals gebruikelijk hoor je hier nooit iets over op het NOS-journaal. Soms heeft de NOS kritiek op dictaturen en beknotting van de persvrijheid. Zelf opgelegde selectiviteit om politieke reden, zoals de NOS… Lees verder »

Fred Udo
Gast
Fred Udo
Offline

Het artikel verwart vermogen met productie. De vraaggestuurde centrales moeten in staat blijven om bij windstilte aan de volledige vraag te voldoen ook wanneer er een overkill aan windvermogen wordt opgesteld. Dit betekent niet dat zij veel bedrijfsuren maken.
Zie het artikel van Geert-Jaap van Ulzen in Climategate.

Henk dJ
Gast
Henk dJ
Offline

Wat een absurde kronkelredeneringen worden er hier gebruikt! Wanneer je windenergie of zonne-energie gebruikt, dan gebruik je op dat moment toch GEEN fossiele energie! Op dat moment staat de gascentrale geen gas te verbranden! Kijk bijvoorbeeld naar deze grafiek met gegevens over Duitsland: In Duitsland is er sinds 2002 voor zo’n 94GW aan zonne-en windenergie gebouwd. Maar de totale capaciteit van de fossiele- en kerncentrales is in diezelfde periode met zo’n 10% gezakt. En die oude fossiele- en kerncentrales produceren… Lees verder »

Aad Vermeulen
Gast
Aad Vermeulen
Offline

Als zon en/of wind tijdelijk in kracht toenemen moeten er steenkool- of gascentrales afgeregeld worden. Anders komt er te veel stroom op het hoogspanningsnet waardoor de boel door kan branden. Als zon of wind daarna weer afnemen in kracht moet je de conventionele centrales weer opregelen. Er zijn verschillende studies gedaan wat van dat regelen het effect is op het verbruik van brandstoffen. Ik kan de link niet meer zo snel vinden, maar ik meen dat Scheffer hier op climategate… Lees verder »

Ap Cloosterman
Gast
Ap Cloosterman
Offline

Wie dit onder mijn naam heeft gepubliceerd dient zich bekend te maken.
Ik heb geen reactie ingestuurd!!

Hans Labohm
Gast
Hans Labohm
Offline

steekproef

j,e,reinders
Gast
j,e,reinders
Offline

Elektriciteit productie van een windmolen. Uit de gegevens van energie opwek.nl blijkt het volgende. 80 % van de productie van een molen wordt geleverd gedurende de tijd dat de molen de helft of minder levert dan de maximale capaciteit. Als van een bestaande molen de productie capaciteit tot de helft beperkt wordt met behoud van de originele wieken kunnen de generator en de vermogens omvormer en de transport kabels toe met helft van de capaciteit van het originele ontwerp. En… Lees verder »

Eddy
Gast
Eddy
Offline

JvdH en DJ jullie snappen er duidelijk helemaal niks van, leer eens jullie verstand te gebruiken.

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK