Hugo Matthijssen.

Hoe zit het met de CO2-uitstoot in Nederland? En waarom moet Nederland van het gas af?

Een bijdrage van Hugo Matthijssen.

De totale CO2-uitstoot van Nederland steeg vanaf 1990 van 163120 miljoen kg naar 165730 miljoen kg. Zie hier. In dezelfde periode daalde de CO2-uitstoot van de particuliere huishoudens van 20870 miljoen kg naar 17170, met name door de inzet van HR CV-ketels met een rendement van 97%. En daar wordt nu aan gemorreld. Huishoudens moeten in de toekomst veel geld gaan uitgeven, terwijl het de enige sector is waar een fundamentele daling heeft plaatsgevonden.

Er wordt geschermd met de 0-op-de-meterwoningen, maar zonnepanelen leveren vrijwel niet in de winter en seizoensopslag van zonnestroom is op grote schaal niet mogelijk. (Technisch gezien zijn zonnepanelen contra-productief omdat opvang van die piekstroom extra CO2-uitstoot veroorzaakt.) Dat betekent dat de warmtepompen die de CO2-reductie van Nederland een impuls zouden moeten geven, moeten gaan draaien op centrale stroom. Dat kan alleen als er extra centrales worden bijgebouwd.

Het gemiddelde rendement van het stroomnet inclusief alle bronnen is net 40% en dat is waar warmtepompen op gaan draaien. En gas is de schoonste brandstof voor centrales. Technisch gezien is het het paard achter de wagen spannen.

Kijk eens naar de gasrotonde. Wij handelen in gas. Dat is importgas dat we verkopen naar o.a.Duitsland en België. Dat beetje van ons kan daar ook nog wel bij. Gas genoeg in de wereld. Het is alleen een kwestie van logistiek en daar zijn we goed in,

Met 0-op-de-meter wordt geen enkel doel gediend: héél veel kosten en vrijwel geen voordeel. De conclusie kan dan ook alleen zijn, dat door lobbyen een onjuist beeld is geschetst en de 2e kamer op het verkeerde been is gezet. De enige sector waar de reductie vanaf 1990 gehaald wordt, wordt nu overhoop gehaald. En wat zijn ze het eens onze volksvertegenwoordigers! Zouden we niet eens een parlementaire enquête moeten gaan starten voordat we honderden miljarden gaan inzetten in de enige sector van de maatschappij waar het goed loopt?

Voor een tiende van het bedrag kun je enorm goed isoleren en daar kun je meters mee maken. En dan het 2e nadelige effect: huishoudens gebruiken niet alleen gas voor verwarming maar ook voor warm water en koken. Warmtepompen werken met een lage temperatuur tot maximum 40 graden Celsius. Ga je koken en je water verwarmen met stroom dan is dat direct al een verliespost wat CO2 betreft. Ook daar moet je in de winter centrale stroom voor inzetten.

De 2e kamer is letterlijk de weg kwijt. Paniekvoetbal maar dan ook nog eens gericht op het eigen doel.Daar win je geen wedstrijd mee. Wie is verantwoordelijk voor deze dramatische beleidsontwikkeling? vraag je je dan af.