In juni 2017 haalde de Franse president Emmanuel Macron wereldwijd de krantenkoppen door een frontale aanval op de beslissing van de Amerikaanse president, Donald Trump, om zich terug te trekken uit de klimaatovereenkomst van Parijs. Hij noemde dat een historische vergissing, zowel voor de VS als de planeet.

Als we niets doen, zullen onze kinderen worden geconfronteerd met een migratieoorlog, met oorlogen en schaarste. Macron riep Amerikaanse klimaatwetenschappers die onder de Trump–regering werkloos dreigden te worden, op om naar Frankrijk te komen om daar hun activiteiten voort te zetten. Frankrijk zou hen een tweede thuisland bieden, aldus Macron.

Met een goed gevoel voor theater lanceerde Macron zelfs een nieuwe slogan, ‘Make our planet great again’. Het was een onverholen sneer naar de Trump–slogan: ‘Make America great again.’

Dit klonk natuurlijk als engelenmuziek in de oren van klimaatbevlogenen.

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en zijn milieu–/klimaatactivisten diep teleurgesteld over de resultaten van het feitelijk gevoerde beleid.

Onder de titel, ‘Emmanuel Macron under attack over climate change’, rapporteerde Angelique Chrisafis in ‘The Guardian’:

French president accused of doing too little, as he appoints new environment minister.

French environment campaigners have warned Emmanuel Macron is doing too little to combat climate change and must radically rethink his environment policy if he is to honour his promise to “make this planet great again”.

Renewed criticism of the centrist French president’s approach to green issues came as Macron replaced his former environment minister, the TV personality Nicolas Hulot, who quit last week saying the government was in thrall to powerful lobby groups and taking only “mini-steps” that were insufficient to deal with climate change.

Macron replaced Hulot with the parliament speaker, François de Rugy, a former Green party figure who jumped ship to Macron’s party, La République En Marche, last year.

De Rugy was active in environmental politics for 25 years before opposing what he called a shift further left by the French Green party. He is described as a pragmatist and reformist who is loyal to Macron.

But environmental groups immediately questioned whether De Rugy would be able to have an effect on the government’s approach to climate change, saying Macron must better defend biodiversity and address environmental threats.

Macron insists he has gone further on green issues than any other French government, but Jean-François Julliard, the director general of Greenpeace France, said it was clear “the environment is not a priority for Emmanuel Macron and [the prime minister] Édouard Philippe who just use it as window dressing without any real will to engage on environmental transition”. He said he feared De Rugy would simply be “his master’s voice” and added: “Macron must at last take measure of the huge responsibility on his shoulders.” …

Although Macron did not make environmental issues a major part of his election manifesto last year, he later attempted to push them to the forefront as a symbol of progressive politics and to counter Donald Trump’s decision to take the US out of the Paris climate accord. Addressing the US Congress in April, Macron told American lawmakers: “There is no Planet B.”

The first challenge for De Rugy will be addressing future energy plans for France, a country overwhelmingly dependent on nuclear energy. The government announced in November that France’s long-held goal of bringing its reliance on nuclear energy down to 50% by 2025 was not feasible and was likely to take a decade longer.

Taking office, De Rugy said there was an “urgent” need to act on the environment. “I’m here to take action,” he said.

Lees verder hier.

Ik schreef het al eerder: Er is vaak een grote kloof tussen beleidsretoriek en het feitelijke beleid.

Hoe het ook zij, het kaartenhuis van de klimaathype zakt langzaam verder in elkaar.