Marijn Poels.

Documentairemaker Marijn Poels werkte een jaar lang aan de opvolger van zijn controversiële klimaat- en energiefilm “The Uncertainty Has Settled”. De titel van zijn tweede 90 minuten durende film heet PARADOGMA, een samentrekking van de termen ’paradigma’ en ’dogma’.

Op 29 september komt Poels naar Maastricht waar zijn film als special te zien zal zijn tijdens Doc Fest.

Poels liet zich voor zijn nieuwste documentaire inspireren door de consequenties die hij ervoer na het uitbrengen van het eerste deel “The Uncertainty Has Settled”. Daarin stelt hij vragen over de klimaatwetenschap en het energiebeleid zonder daar aan zijn mening te koppelen. Hij werd hiervoor zowel geprezen als verketterd.

Wie zich kritisch uitspreekt of slechts vragen stelt over bepaalde vraagstukken wordt al snel weggezet als verdacht of gevaarlijk. Waarom eigenlijk? Poels gaat in PARADOGMA op zoek naar antwoorden achter dit fenomeen, dat het debat lijkt te verstikken en het volk te verdelen in links, rechts, goed of slecht.

Hoe vrij en liberaal is het westen eigenlijk en moeten we andere perspectieven negeren of juist omarmen? Een kritische en persoonlijke reis langs oeroude tribale conflicten in een nieuwe tijd waarin wereldbeelden met elkaar botsen, en het vrije woord steeds verder onder druk lijkt te staan. PARADOGMA is het tweede deel in een geplande trilogie.

19 september ging zijn film in voorpremière in Potsdam Berlijn voor pers en media. Eén van de aanwezigen – bestseller-auteur Dirk Müller – noemde het “een meesterwerk, omdat het belangrijke thema´s aanspreekt om de haat uit mensen te krijgen”. Chef-redacteur van RT Deutsch schreef “Een film die belangrijke vraagtekens plaatst bij de gevoeligheid van veel heilige huisjes”.

De film zal 29 september zijn avant-première kennen in Maastricht waar Poels aanwezig is om met het publiek in discussie te gaan. Vanaf 15 Oktober zal de film en Poels zelf langs Europese bioscopen toeren.

PARADOGMA draait om 18.45 uur in Lumière Maastricht tijdens DOC FEST.

Meer info over Paradogma hier.