U-wending Australisch klimaat/energiebeleid

Scott Morrison. Foto: Twitter.

Onder het klimaatakkoord van Parijs heeft de Australische regering zich verplicht de CO2-emissies tegen 2030 met tenminste 26 – 28 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2005. De rechterflank van de liberale regeringspartij verzette zich daartegen, hetgeen leidde tot het aftreden van eerste minister Malcolm Turnbull. Met de komst van zijn opvolger, Scott Morrison, verdween het pakket maatregelen dat daartoe diende van tafel. Er is dan ook geen plan meer om deze doelstelling te bereiken.

Onder de titel, ‘Climate change action off the agenda under Morrison government’, rapporteerde de Australische ‘New Daily’:

Energy Minister Angus Taylor has unveiled a new energy policy focused exclusively on reducing electricity prices, in a strong signal the Morrison government will abandon all efforts to lower carbon emissions. The move comes a week after the issue of climate change precipitated the ousting of former prime minister Malcolm Turnbull. “My No.1 priority is very, very simple,” Mr Taylor said in a speech on Thursday. “It is to reduce power prices, and to do this while we keep the lights on.” …

“It’s ironic that in a country with an abundance of natural resources – coal, gas, water, solar, wind – we should be in the position we are today. We have to leverage those resources, not leave them in the ground.”

He listed two ways in which this would be done: encouraging states to lifting moratoria on coal and gas exploration, and underwriting “new stable low-cost generation for commercial and industrial customers”.

The latter appeared to be a commitment for the government to guarantee that coal-fired power stations would remain open. Not a single policy to increase investment in renewables or lower emissions was announced. …

Mr Turnbull, who once described climate change as a “global problem” with potentially “catastrophic consequences”, left The Lodge without having implemented any major policies to reduce carbon emissions. …

Lees verder hier.

Nicolas Hulot.

Afgelopen week nam ook de Franse minister van Milieu, Nicolas Hulot, ontslag uit onvrede met het Franse milieubeleid. Hij wenste niet langer als groen boegbeeld daarvan te worden misbruikt.

Het bevestigt maar weer eens dat er bij de beoordeling van beleid een onderscheid dient te worden gemaakt tussen intenties en feitelijke uitvoering.

Hoe dan ook, wat klimaatbeleid betreft zijgt het kaartenhuis in elkaar.

Door |2018-09-01T12:23:26+00:001 september 2018|44 Reacties

44
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
8 Reacties
36 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
19 Auteur reacties
J van der HeijdenHetzlerHenk dJj.e.reindersMartin Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
Gert Visser
Gast
Gert Visser
Offline

Goed nieuws! En nu maar hopen dat de grootste braveriken, de Nederlandse regering voelt hoezeer ze in haar hemd staat met “van het gas los” en de voorgenomen bouw van al die megaparken. En beschaamd op haar schreden terug keert. Kan eigenlijk niet anders zou je zeggen maar wellicht is de werkelijkheid taaier. Overigens, van mogen we best van alles en nog wat gaan elektrificeren de komende jaren hoor. Als het technologisch maar logisch en haalbaar is. En de (grote)… Lees verder »

Henk dJ
Gast
Henk dJ
Offline

De verkalring waarom AUstralia zich heeft teruggetrokken is helemaal niet gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Het is terug te brengen tot de blinde overtuiging van Rupert Murdoch. Hij is een internationale media-magnaat, die in Australië zo geod als alle kranten en TV-zenders bezit. ZIjn overtuigingen worden dus zer breed in de media gebracht -of ze nu steek houden of niet. Via dzijn mediakanalen beïnvleodt hij al jaren de politiek. De reden dat er in de afgelopen jaren al zoveel eerste-ministers zijn… Lees verder »

Henk Blanken
Gast
Henk Blanken
Offline

De voorganger van Turnbull, de heer Abbott, was een klimaatscepticus.
Zou hij ook door Murdoch ten val zijn gebracht?

Michiel de Pooter
Gast
Michiel de Pooter
Offline

Goed nieuws weer. Overigens, wat ik al langer mis in deze kolommen, is de aankondiging van de volledige afschaffing van de feed-in tarieven in de UK op rooftop solar, per april 2019. Niet onbelangrijk. Nee klopt, dit staat niet op de voorpagina van de VK, Trouw of NRC. De solar markt in de UK, is nu al volledig ingestort, klaagt de Guardian. Werd er in 2011 nog 606 MW geinstalleerd, dit jaar is er nog een lousy 14 MW van… Lees verder »

Henk dJ
Gast
Henk dJ
Offline

Hans Labohm, waar haal je het dat “de astronomische kosten van het klimaatbeleid, […] Logisch dat een groot deel van de bevolking dat niet wil.”? Weer iets dat voortvloeit uit jouw overtuiging dat jij kunt inschatten wat het volk wil? De overtuiging dat het volk het eens is met jouw visie?

Kijk eens hier naar de harde feiten:https://theconversation.com/lowy-institute-poll-shows-australians-support-for-climate-action-at-its-highest-level-in-a-decade-98625
60% van de Australische bevolking wil dat er actie wordt ondernomen, zelfs indien dit heel wat kost: “even if this involves significant costs”

gerard d'Olivat
Gast
gerard d'Olivat
Offline

Wel weer jammer trouwens dat het er naar uitziet dat de economische groei in Australië dit jaar waarschijnlijk op nul uitkomt omdat er al maandenlang sprake is van extreme droogte, maar ja da’s het weer zullen we maar zeggen. Die Morisson al het wel druk krijgen met zijn bezoekjes aan die verdroogde streken en het uitdelen van subsidie aan failliet gaande boeren. Die Taylor(minister van Energie) moet de boel trouwens ook goed in de gaten houden. ….Falling water levels at… Lees verder »

gerard d'Olivat
Gast
gerard d'Olivat
Offline

Hans zoals je weet verandert het klimaat altijd! Dat is een nuchtere blik waar deze site om geroemd wordt. En ja het wordt warmer….hoeveel en hoe snel…we gaan het zien. Daar zijn ze het zelfs op deze site over eens. Wat dat voor effecten heeft is nogal ‘stochastisch’ zoals hier ook vaak beweerd wordt. In gewoon Nederlands… “We weten het niet!” Dus ja ik suggereer zeker dat eea. oa. met klimaatverandering te maken heeft. Sommige gebieden worden droger andere warmer,… Lees verder »

Bert pijnse van der Aa
Gast

U was nog vergeten Canada te noemen , waar ze nu een soort van Jesse klaver als premier hebben, geloof ik . Maar niet lang meer als ik dit artikel mag geloven . Overigens hier al vaker geplaatst. http://joannenova.com.au/2018/07/canadian-former-pm-says-let-the-others-do-a-carbon-tax-and-conservatives-will-win-every-province-and-the-nation/

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK