De kantelklok

Harold lloyd.

Een gastbijdrage van Bert Pijnse van der Aa.

Lang geleden bezochten we in de Grote Kerk van Amsterdam een tentoonstelling over tijdmeting.

In het begin werd de tijd gemeten met kaarsen, zandlopers, waterklokken en zonnewijzers, later met mechanische klokken en uiteindelijk met de atoomklok. Telkens waren er verbeteringen geweest als gevolg van technologische ontwikkelingen die voortkwamen uit ontdekkingen in de wetenschap. In dit artikel introduceer ik de ‘kantelklok’. Die tikt mee terug het ‘kantel-tijdperk’ in dat werd ingeluid door professor ‘Kantel’.

De ‘kantel’ beweging, staat een ‘paradigma shift‘ voor, waarbij, via een ‘(energie)-transitie’, fossiele brandstoffen worden ‘uitgefaseerd ‘, landbouw en veeteelt (weer) biologisch worden en de productie van goederen ‘circulair’ en ‘biobased’.  Woningen en gebouwen en zelfs hele steden (Utrecht ) worden ‘energie-neutraal’ in 2050 en we zullen, voor zover dat nog nodig zal zijn, alleen nog hernieuwbare energie gebruiken. Gasaansluitingen, zoals we die nu nog kennen, bestaan niet meer. Zo tenminste, kunnen wij lezen in kranten, zien en horen op ‘sociale media’, TV en radio.

De ideeën worden breed gedragen. Voor de verkiezingen hebben vrijwel alle politieke partijen het onderwerp  ‘duurzame samenleving’ prominent in hun programma’s opgenomen en de overheid stimuleert bedrijven met subsidies.

Op dit moment bezitten 2 miljard mensen een ‘smartphone’. Op elkaar gestapeld een berg van 16.000 kilometer.  “Smart” is een understatement voor het wonderdoosje waarmee ook kan worden getelefoneerd. Er kunnen foto’s en filmpjes mee worden gemaakt van hoge kwaliteit. Verder zit er een computer in, die een rekenkracht en geheugencapaciteit heeft, die de eerste mainframe-computers, die zo groot  waren als een balzaal, vele malen overtreft. Muziek van een complete bibliotheek op het geheugen wordt hifi weergegeven. Met een GPS-ontvanger kan op elke plek van de aarde de positie worden getoond op een internet browser. De werking van de satellieten is gebaseerd op de atoomklok, die de tijd meet in nanoseconden (miljardste deel van een seconde).

De kantelklok van professor ‘Kantel’ loopt niet meer vooruit, maar achteruit: terug naar een ‘fossiel arme’ en weer ‘biobased’ wereld.

Wellicht, bij nader inzien misschien toch niet zo’n fijn idee. Vooral niet voor de meisjes en jongens van nu, die opstaan met de smartphone en ermee naar bed gaan. En niet alleen zij: 2 miljard wereldburgers hangen 24 /7 aan het energie-infuus.

Gaandeweg tikt de kantelklok ons welvarende digitale leventje weg, dat verantwoordelijk was geweest voor een explosieve stijging van het energieverbruik vanaf de jaren 50: de vraag naar elektrische energie is 16 keer groter dan in 1950. De volgende fase in het digitale tijdperk, het ‘internet of things’ (Big Data), dat de vraag naar elektrische energie, nóg sneller dan ooit, zou hebben opgestuwd, kon gelukkig net op tijd een halt worden toegeroepen door de kantelbeweging.

Onverstoorbaar marcheert de beweging voort o.l.v ‘professor Kantel’.  Al terugtikkend komt de klok, via de laserdiode, de CD, het cassettebandje en de LP , langzaam maar zeker weer terug in het analoge tijdperk, toen we nog katoenen, linnen en wollen kleding droegen.

Toen was de economie nog geheel ‘biobased’; was de productie van goederen nog  hoofdzakelijk écht circulair en veroorzaakte daardoor ook weinig afval. Synthetische stoffen bestonden nog niet.  Hout was een belangrijke bron voor de productie van de basis–grondstof cellulose, waaruit weer stoffen werden gewonnen voor de productie van een heel scala aan materialen. Bioplastics bijvoorbeeld! Polyethyleen en PVC, waren nog niet uitgevonden, maar dat zou niet lang meer duren sinds de kennis van chemie snel was toegenomen. Daardoor ontstond de mogelijkheid om goedkoop en in  grote hoeveelheden kunststoffen te produceren die het leven van mensen totaal zou veranderen  (bakeliet, Terlenka).

Bert Pijnse van der Aa.

Gelukkig werd daarmee de uitputting van natuurlijke grondstoffen een halt toegeroepen, maar volgens de ‘kantel- theorie’, waarbij ‘onze’ ‘fossiel-arme’ en ‘biobased‘ economie zal worden vormgegeven, gaan die juist weer volop worden ingezet.

Bron hier.

Door |2018-10-14T12:37:22+00:0015 oktober 2018|86 Reacties

86
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
23 Reacties
63 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
27 Auteur reacties
AnneRonaldAad VermeulenErikFrans Galjee Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
cathrien
Gast
cathrien
Online

Om het gebazel van Marianne Minnesma, Michiel Vos en de even onnozele Suzanne Bosman wat in de gaten te houden.

(Trump zou kantelen.)

https://www.nporadio1.nl/radio-eenvandaag/onderwerpen/475396-trump-ontkent-klimaatverandering-niet-meer-ontkent-wel-menselijke-factor

Duco
Gast
Duco
Offline

Ik ben benieuwd naar jullie reactie over de nieuwe universele klimaat theorie van Ned Nikolov
@NikolovSciencr

gerard d'Olivat
Gast
gerard d'Olivat
Offline

@Bert bedankt voor je slotkwoot. Klopt wel een beetje;) Even een vraagje aan @Jeroen. Wat is jouw agenda?……” Ieder weldenkend mens kan zien wat onze toekomst zal worden met dergelijke gelovigen die de politici maar wat proberen wijs te maken….” Ik ga er gemakshalve vanuit dat je een ‘weldenkend’ mens bent en dat je dus een ‘beter’ toekomst perspectief hebt. Welke al dan niet gelovige ‘vergezichten’ heb jij voor al die 8 miljard wereldbewoners? Of gaat het alleen maar exclusief… Lees verder »

cathrien
Gast
cathrien
Online

Rob de Vos over o.a. andere warme oktoberdagen…..

De aarde wordt steeds platter. Afschuwelijk en niet te harden, die lucht van de nieuwste wereldreligie overal om je heen. Vergezeld van duurzaamheids stempeltjes.

cathrien
Gast
cathrien
Online

“Het gehele Nederlandse betalingsverkeer draagt voor 0,015 procent mee aan de CO2-uitstoot in Nederland.”

ALS er maar het stempeltje “duurzaam” op kan. DE zegen van het nieuwe wereldgeloof.

Broertje van de klimaat maffia.

https://www.nu.nl/klimaat/5514722/pinnen-minder-milieubelastend-dan-contant-betalen.html?fbclid=IwAR0twrQQZddBaB82aL23v31PLpFJcC25QulYbaAkKFujDV_fL46IV6MjHik

Jan de Jong
Gast
Jan de Jong
Offline

Na de 2de wereldoorlog was de ambitie: goedkope energie – ‘too cheap to meter’. Het resultaat: ongekende welvaart. Nu is de ambitie: dure energie. Het resultaat zal zijn: armoede.

Anne
Gast
Anne
Online

In het kader van kantelen heb ik een reactie geplaatst op https://klimaatverandering.wordpress.com/2018/09/24/ook-critici-van-marijn-poels-hebben-het-recht-om-zich-uit-te-spreken-uncertainty-has-settled-paradogma/#comment-27301 Je reactie is in afwachting van moderatie. Jos, ik probeer in mijn oprechtheid als mens wat te berde te brengen. Misschien is dat misplaatst, maar niet mijn intentie iig. Ik vind dit vooral een arrogant blog waar andersdenkenden een spraakverbod lijken te krijgen. De oorspronkelijke bedoeling van een blog om openbaar wetenschappelijk eea uit te wisselen lijkt me echt top. Maar niet om dan dat maar te ventileren…… Lees verder »

Aad Vermeulen
Gast
Aad Vermeulen
Offline

Ronald, ik denk er toch wel iets van de snappen. Met toenemende zonneaktiviteit zal er meer water verdampen wat tot afkoeling van het oppervlak leidt. Die warmte wordt op grotere hoogte vrijgegeven door condensatie van waterdamp en kan dan uitgestraald worden via IR-molekulen de ruimte in. Je begint nu ineens over een verdubbeling van de zonneaktiviteit. Het is me nogal een aanval op de aarde. Toe maar. Toch denk ik dat hetzelfde mechanisme wat ik hierboven beschreven heb werkzaam blijft.

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK