De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent

Gandhi.

Een bijdrage van Ap Cloosterman.

De titel boven deze bijdrage is afkomstig van Mahatma Gandhi (1869-1948).

Gedurende haar bestaan heeft de Aarde voortdurend klimaatverandering gekend. Een glaciale periode werd altijd opgevolgd door een interglaciale (warme) periode en omgekeerd.

De mens, nog maar een nieuwkomer op deze Aarde, reageert gelijk een eendagsvliegje. Dit in de lente geboren vliegje reageert panisch op de overgang van de lente naar de zomer: klimaatverandering!

Elf duizend jaar geleden eindigde de ijstijd abrupt en in een tijdsbestek van enkele decennia steeg de gemiddelde aardse temperatuur met zo’n 9°C. Vanaf het begin van de industriële revolutie is daar nog eens 1,2°C bijgekomen. De emissie van CO2 heeft zou hieraan 0,23°C hebben bijgedragen en daarmee was de rol van CO2 uitgespeeld.

De reactie van de menselijke eendagsvlieg? Reductie en terugdringen van de CO2 uitstoot, want anders slaat het klimaat op hol.

Maatregelen: kolencentrales sluiten – van het gas af – windturbines en zonnepanelen – geothermische warmte – biomassa – elektrische auto’s – geen kerncentrales.

Waar haalt de mens de kapsones vandaan om te denken dat hij/zij het klimaat kan beheersen en sturen? Dezelfde mens is nauwelijks in staat om het weer voor de komende weken te voorspellen.

De mens gaat zeker niet vrij uit: overmatige en illegale boskap, verstedelijking, roetuitstoot enz. zijn zaken die van invloed zijn op het klimaat.

Resultaat in 2050:

 • Een aantal landen zijn vrij van CO2-emissie.
 • De gemiddelde aardse temperatuur is zo’n 0,1 °C lager.
 • Kostenpost: enkele duizenden miljarden Euro’s.
 • De inzet die CO2-vrije landen hebben moeten doen heeft kostenverhogend gewerkt op hun producten, waardoor hun concurrentiepositie in gevaar is gekomen.
 • Oliemaatschappijen, die een groot deel van hun investeringen nog in de bodem hebben zitten, zullen in de problemen komen en mensen moeten ontslaan.
 • De Aarde is inmiddels overwoekerd met windturbines, zonnepanelen en aardwarmtepompen.
 • Met de energieopbrengst van windturbines, zonnepanelen en warmtepompen is het onmogelijk om aan de steeds groter wordende energievraag te voldoen.
 • Armoede en kou staan ons te wachten!

Overigens wordt het nadelige effect van warmtepompen zwaar onderschat. In Limburg (Grubbenvorst) zijn twee aardwarmte projecten stilgelegd vanwege het “knisperen” van de ondergrond (lichte aardbevingen). Immers, als je warmte onttrekt vindt er krimp plaats. In Nederland zijn er momenteel 18 geothermieprojecten, waarvan de helft al is stilgelegd vanwege problemen. (Bron: Financieel Dagblad, 2-10-18.)

Met de huidige bevolkingsgroei zal er in het jaar 2100 5x zo veel energie nodig zijn als we nu gebruiken. Geboortebeperking, hoe moeilijk het ook klinkt voor bepaalde religies, zal onvermijdelijk zijn. Als we willen zorgen voor de energiebehoefte van de kleinkinderen van onze kinderen dan zijn er totaal andere voorzieningen nodig.

Er is een enorme ompoling van het wereldwijde beleid nodig om het welzijn van de mens in de toekomst te waarborgen.

Ap Cloosterman.

Hierbij enkele persoonlijke suggesties voor een stappenplan, waarbij ook aandacht is gegeven aan het tegengaan van emissie van milieugevaarlijke stoffen:

 • Gascentrales, voornamelijk gestookt met buitenlands gas, operationeel houden.
 • Huishoudens niet langer “van het gas af”.
 • Stoppen met het plaatsen van windturbines op land.
 • Beperken van het plaatsen van windturbines op zee.
 • Het plaatsen van zonnepanelen uitsluitend op gebouwen.
 • Meer aanplant van bossen en parken.
 • Het gebruik van zware stookolie tot een minimum beperken en op langere termijn verbieden.
 • Particulier vuurwerk verbieden.
 • Productie van harddrugs i.v.m. illegale lozingen van afval sneller opsporen, ontmoedigen en veel strenger bestraffen.
 • Ontwikkeling van de nieuwe generatie gesmolten zout reactoren (Thorium) versnellen door het inzetten van meer mankracht en subsidie en/of (meer) samenwerking met landen die verder gevorderd zijn.
 • Gebruik van niet afbreekbare plastics ontmoedigen en op langere termijn verbieden.
 • De productie van waterstof als vervanger voor huishoudelijk methaangas vergroten: dus gasleidingen intact houden! (Nadeel is dat de verbrandingswarmte van waterstof een factor 4 kleiner is dan aardgas.)
 • Productie van waterstof voor de toekomstige brandstofcelauto’s.
 • Afvalwarmte van industrieën en centrales gebruiken voor vraag naar warmte.
 • Productie van dakpannen met zonnecellen sneller ontwikkelen en op de markt brengen.
 • Klimaatwet aanpassen.
 • Bouwen en in bedrijf nemen van 4 à 5 nieuwe generatie gesmolten zout kerncentrales.
 • Radioactief afval (Plutonium), dat nu in grote hoeveelheden ligt opgeslagen kan in de nieuwe generatie kerncentrales mee opgestookt worden.
 • Overschakeling naar een brandstofcelauto ofwel de waterstofauto. Dit geldt ook voor vrachtverkeer.
 • De vraag is of dit voor het vliegverkeer en de scheepvaart ook mogelijk is.
 • Wereldwijde samenwerking om Helium-3 te ontginnen op de Maan en te transporteren naar de Aarde.
 • Kernfusiecentrales bouwen met Helium-3 als brandstof. (Hierover later.)
 • Oude Uranium centrales ontmantelen.

In een volgende publicatie zal een nieuwe toekomstige ontwikkeling aan de orde komen: kernfusiecentrales bouwen met Helium-3 als brandstof.

 

 

 

 

Door |2018-10-23T13:04:48+00:0023 oktober 2018|72 Reacties

72
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
27 Reacties
45 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
27 Auteur reacties
StanDirk VisserAad VermeulenGerardJ. van der Heijden Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
Gert Visser
Gast
Gert Visser
Offline

Cloosterman schetst hier wat ook zo’n beetje mijn economische idee is voor de komende zeg 100 jaar. Onze energievoorziening zou moeten drijven op molten saltreactors, schoon, veilig on onuitputtelijk. Het kernfusie-gebeuren lijkt me te hoog gegrepen voor ons, na al die jaren van trial-error wil het nog steeds maar niet lukken om daar wat van te maken. En dat zelfde geldt natuurlijk voor molens en panelen.

Scheffer
Gast
Scheffer
Online

Dank Cloosterman, druk de feiten nog eens onder de neus van de nietsvermoedende burgers / kiezers. Rampzalige politieke “klimaat”-ambitie van Nijpels-klimaattafels/RutteIII/EU/VN/VN-IPCC. CO2 besparing op papier, klimaat “winst” van onmeetbaar tot ineffectief. “Klimaat”-kosten van dit megalomane vooral ideologisch project loopt wereld wijd in de triljoenen USD, wat een a-sociale vernietiging is van schaars belastinggeld (volgens sociaal-econoom Bjorn Lomborg). Windturbineparken zorgen voor klimaatverandering door hun verstoring van de lagere luchtlagen en besparen nauwelijks tot geen CO2. Biomassa is natuur-/milieuramp van de toekomst… Lees verder »

Anton Bakker
Gast
Anton Bakker
Offline

De titel is perfect en de waarheid. In het lijstje wat wij nu moeten gaan doen, zitten vele bekende maatregelen. Maar hoe krijgen wij beweging in de huidige situatie. Trump is goed bezig, maar de mensen (zelfs mijn zonen)denken dat Trump het woord Hoax heeft ingeslikt en dat hij om is. Dat heeft in alle kranten gestaan. Alles wordt verdraaid, alles begint fake news te worden, maar wat kunnen wij daar nu aan doen? Elke dag wordt hier van alles… Lees verder »

Hermie
Gast
Hermie
Offline

Dat is toch een lijst met interessante voorstellen. Laten we beginnen met het verbieden van vuurwerk voor particulieren, dat is de makkelijkste, dat kan dit jaar nog geregeld worden. Hoe denken andere sceptici over vuurwerk eigenlijk? Het zou mooi zijn als we al gesmolten zout kerncentrales konden bouwen maar daar is eerst nog veel onderzoek voor nodig. In die onderzoeken zou gerust meer tijd en geld gestoken mogen worden.

Ivo
Gast
Ivo
Offline

Nog een paar no-regretmaatregelen – 2-taktmotoren verbieden (brommers, boten) – oude auto’s verbieden (bv 15 jaar of ouder / euro 3 of ouder) – wegenbelasting laten oplopen met ouderdom van de auto – voor de echte liefhebbers zullen old-timers blijven bestaan. Dan deze niet meer laten rijden tussen oktober en april (om te voorkomen dat er toch dagelijks verkeer met te oude, vervuilende auto’s plaatsvindt. Natuurlijk is het vervelend voor mensen die graag in ouder auto’s rijden, maar de vervuiling… Lees verder »

David
Gast
David
Offline

Grappig: mijn dagblad wijdt een pagina aan de theologen Arminius en Gomaris die anno 1600 ruzieden over de mate waarin de mens over vrije wil zou beschikken. Zijn de klimaatsceptici en klimaatalarmisten van nu de nieuwe remonstranten en contraremonstranten?

Peter van Beurden
Gast
Peter van Beurden
Offline

Ap
Een uitstekende samenvatting. Alleen nu de op hol geslagen kudde nog tot staan brengen, Want dat is wat er gebeurd door angst. Vrijwel iedereen slaat op hol en volhardt daarin tot hij/zij er bij neervalt. Ik heb niet zoveel met media als Twitter etc. Maar misschien is dat wel het meest probate middel

J. van der Heijden
Gast
J. van der Heijden
Offline

“De emissie van CO2 heeft zou hieraan 0,23°C hebben bijgedragen en daarmee was de rol van CO2 uitgespeeld.” Niet onderbouwde onzin en daar heeft Ap Cloosterman al lang inhoudelijk commentaar op gehad, vreemd genoeg gaat hij daar nooit op in en blijft hij het verder herhalen. Enige wetenschappelijke onderbouwing voor die onzin heeft hij natuurlijk niet, maar dat mag de pret niet drukken, als je de leugen maar vaak genoeg herhaalt …… climategate.nl/2016/11/62359/#comment-1927138 Maar Ap heeft natuurlijk wel gelijk want… Lees verder »

Theo
Gast
Theo
Offline

Sceptisch, word ik steeds meer.
Van de bevingen bij Grubbenvorst Venlo heb ik al eerder bericht gedaan.
Maar na het lezen van onderstaande link kun je echt zien hoe verschillend wetenschappers zijn in hun bevindingen.
Zo word er door de zee alleen al GIGA TONNEN CO2 geproduceerd.
Het wordt tijd dat eindelijk het grote plubliek eens op de hoogte word gesteld hoe ze voor de gek worden gehouden.
Er zouden meer mensen zich eens een beetje moeten inlezen over deze materie.

CO2

Cees
Gast
Cees
Offline

Gisteravond in Pakhuis de Zwijger ging het over kernernergie. Ecomodernist Michael Schellenberger en prof Kloosterman van TU Delft. Pleiten voor Kernergie als we schone/CO2 – vrije energie willen. Zet vooral in op bestaande technologie, dus kernreactoren die hun werking al bewezen hebben. Bouwen duurt 10 jaar, maar dan heb je ook wat. Nieuwe Thoriumtechnologie duurt nog weer langer, heeft zich nog niet bewezen. Klinkt aannemelijk.

Overigens stond nut en noodzaak van CO2-reductie niet ter discussie, IPCC lijn werd gevolgd.

Aad Vermeulen
Gast
Aad Vermeulen
Offline

Voor de liefhebber.

Het gaat in dit filmpje niet alleen om de techniek van gesmolten zoutreactoren, maar zijdelings wordt ingegaan op de enorme energiehonger die we hebben en hoe we dat het hoofd kunnen bieden.

Peter van Beurden
Gast
Peter van Beurden
Offline

Aad Vermeulen En ook op hoe China en India het voortouw nemen in de ontwikkeling van thoriumcentrales die ze straks probleemloos koppelen aan de nu te bouwen kolen- en gascentrales. Terwijl wij die sluiten willen en overschakelen op zgn. hernieuwbare energie. Een voordeel zit er dan wel weer aan, over 25 jaar kan dat allemaal weer verschroot worden en hopelijk gerecycled zonder al te veel milieuproblemen. We zijn dan wel vele miljarden armer en hebben nauwelijks geld meer over om… Lees verder »

Hetzler
Gast
Hetzler
Offline

@Ap Je schittert weer als vanouds! Prima verhaal. Jammer dat aan de klimaattafels kernenergie (ook MSR en de reeds bestaande modulaire reactoren) kennelijk niet bespreekbaar is. Die lopen nu eenmaal aan de leiband van NGO’s. Niet verstandig, want die NGO’s volgen niet de wetenschap maar het quasi wetenschappelijke dictaat van het IPCC gebaseerd op de ideologie van Maurice Strong: hoe help ik een moderne geïndustrialiseerde maatschappij om zeep door de burgers de stuipen op het lijf te jagen?

herman
Gast
herman
Offline

(…) en in een tijdsbestek van enkele decennia steeg de gemiddelde aardse temperatuur met zo’n 9°C.

Ap, let op, de jaartallen onderaan de grafiek die je hebt gebruikt zijn waarschijnlijk in duizendtallen.
Het kan ook zijn dat de letter K toegevoegd is, dat betekent hetzelfde.
Als het een grafiek van een econoom was (te herkennen aan het getal 1998 in de linkeronderhoek),
dan betreft het de totale stijging sinds de vorige eeuw en dat is 0.9°C, geen 9°C. Geen paniek!

gerard d'Olivat
Gast
gerard d'Olivat
Offline

@Ap je moet naar Frankrijk emigreren. Daar zijn de meeste van je wensen al in vervulling gegaan! We draaien op kernenergie, gascentrales worden bijgebouwd, vuurwerk is streng verboden! Behalve voor shows Lekker rustig. Kernfusie tja daar zijn ze druk mee enz. enz. Wat let je het is vlakbij. Maar eh… als je denkt dat er hier geen problemen hebt met de toekomst van betaalbare energie dan vergis je je toch. Maar je bent welkom om er eens rustig hier over… Lees verder »

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK