De voorspelde doem die maar niet wil komen

Een bijdrage van Jan Jacobs (België).

Doemdenken is van alle tijden. Al zolang de mens kan lezen en schrijven en berichten over wat er zich in zijn leven afspeelt, al zolang is er doemdenken en de voorspelling van de apocalyps. De klimaat-apocalyps is gewoon de laatste in de lange rij.

Zelf ben ik 55 jaar. Welke niét voltrokken, doch met veel aplomb aangekondigde rampen heb ik tijdens mijn leven al zien voorbijkomen? Toen ik opgroeide, voorspelden de toenmalige wetenschappers en doemdenkers van hun tijd mij al een leven vol miserie, tekortkomingen en ontberingen. De wereldbevolking zou dermate exploderen dat voedselschaarste en massale verhongering onvermijdelijk zouden zijn, een kankerepidemie veroorzaakt door onder andere DDT was zeker en zou onze levensverwachting danig inkorten, de woestijnen zouden zich verder uitstrekken met minstens twee kilometer per jaar, de ijstijd zou terugkeren, er zou geen olie meer zijn, grondstoffen zouden allemaal zijn uitgeput, luchtverontreiniging zou ons verstikken, de vis zou vol kwik zitten en de oceanen verzuren, het gat in de ozonlaag was niet te stoppen en de bomen zouden aangetast worden door zure regen. Onze spermakwaliteit zou met rasse schreden achteruitgaan en voortplanten zou een probleem worden. Aids, Ebola, vogelgriep en gekkekoeienziekte zouden miljoenen het leven kosten. Een nucleaire winter zou dan de rest van de overlevers wel onder de zoden krijgen. RIP mensheid. Well, it did not happen!

Kantelpunt

Zoals steeds zijn de rampen aan een piek of echt kantelpunt gekoppeld. Dringende actie is nodig of de wereld zoals we haar kennen zal verdwijnen en de apocalyps lijkt onvermijdelijk.

In 2016 hadden we nog drie jaar om het tij te keren. Parijs in 2015 was echter al onze laatste kans. In Lima 2014, Warschau 2013, Doha 2012, Durban 2011, Cancun 2010 en Kopenhagen 2009, waren het telkens maar vijf jaren meer om de planeet te redden. Voor prins Charles, ook een zeer betrouwbare wetenschappelijke bron om te citeren, waren er nog  96 maanden in 2009, voor Gordon Brown waren er maar 50 dagen meer over in 2009 om de planeet te redden en de Canadese Elizabeth May sprak over slechts enkele uren.

In Poznan 2008 en Bali 2007 was het volgens de toenmalige voorzitter Rajendra Pachauri te laat na 2012. Al Gore vertelde ons in 2006, in zijn film  An Inconvenient Truth dat we tien jaar hadden om the point of no return te halen. Gore zette dat kracht bij door in 2009 een prachtige villa van 9 miljoen dollar te kopen… dichtbij de kust. Albert Arnold Gore jr’s stulpje verbruikt maar 21 maal meer dan wat een gemiddeld gezin nodig heeft. Dat was allemaal na ‘de laatste kans’ in 2005 in Montreal en natuurlijk Bonn 2001.

In 2005 vertelden de Verenigde Naties (VN) dat er wel 50 miljoen klimaatvluchtelingen zouden zijn tegen 2015. Zeespiegelstijging, woestijnuitbreiding en watertekorten, waren de oorzaak. Toen die  klimaatvluchtelingen niet opdaagden, verwijderde de VN (UNEP)  slinks de kaart die ze zelf eerst had wereldkundig gemaakt. Dat was nadat er toch wel wat vragen kwamen van nieuwsagentschappen. Te verwarrend vonden ze bij de VN, die kaart. Want een fout toegeven, dat doen hoge ambtenaren daar niet.

doemdenken

                                                De verdwenen klimaatvluchtelingenkaart van de VN.

En dan was er nog Noël Brown (senior environmental official bij de VN). Die hoge ambtenaar voorspelde in 1989 dat er ganse landen van de aarde zouden verdwijnen als klimaatopwarming tegen 2000 niet zou worden gestopt. Kuststeden zouden onderlopen, landbouw zou instorten en de klimaatvluchtelingen zouden een ongeziene politieke en maatschappelijke chaos veroorzaken. Dat hebt u onlangs nog eens kunnen lezen. Blijft een golden oldie, die gevaarlijke zeespiegelstijging. Die rapporten verschijnen miraculeus altijd wanneer er over de nieuwe budgetten en onderzoeksgelden wordt beslist.

Ook het Pentagon mocht niet ontbreken op het klimaatdoemfeest natuurlijk. In 2004 waarschuwde het president Bush voor de klimaatapocalyps … die uitbleef.

Dat was dan allemaal nog na de zeventiger jaren, toen kranten vol stonden van de ‘nieuwe ijstijd’ waar ook de CIA zich zorgen over maakte. Getuige een rapport uit 1974Stephen Schneider was een wetenschapper die in de jaren 70 trots de komende ijstijd aankondigde en roet op de polen wou gooien om het klimaat te doen opwarmen. Toen die ijstijd niet kwam, veranderde Stephen zijn verhaal en was hij een opwarmingsprofeet geworden.

Gebrek aan tegenspraak

Wie dus mijn leeftijd heeft of ouder is, die heeft al die doemberichten zien voorbijkomen. We groeien op en zien er geen enkele van uitkomen en worden vanzelf sceptisch voor alle verdere doemberichten, waaronder onder meer de klimaatcatastrofe.

Dit citaat komt van twee jonge wetenschappers in de jaren 1970; John Holdren (dat was de  wetenschapsadviseur van Obama) en Paul Ehrlich (winnaar genius award en grandioos verliezer van the bet met Simon)

We are not of course optimistic about our chances of success, some form of eco-catastrophe if not thermo-nuclear war seems almost certain to overtake us before the end of the 20th century’.

Wel, daar is dus niets van uitgekomen. Toch worden deze wetenschappers daar vandaag de dag amper op aangesproken en mogen zij overal ter wereld vrijwel zonder tegenspraak en/of kritische vraag van de pers, verder hun foute voorspellingen blijven doen.

doemdenken

Ondanks de enorme propaganda die het einde van de wereld en de klimaatrampen moet voorspellen, staat het op de allerlaatse plaats als bezorgdheid voor de gewone mensen. Politici moeten dus absoluut geen angst  hebben om tegen het groene klimaat en welvaartvernietigende doemdenken in te gaan.

Dit gezegde van John Stuart Mill is nog steeds waar. Niet de optimist, maar de pessimist is voor velen de wijze man.

I have observed that not the man who hopes when others despair, but the man who despairs when others hope, is admired by a large class of persons as a sage.

‘ In elk tijdperk weet iedereen dat in zijn eigen tijd, er steeds een progressieve verbetering heeft plaatsgevonden; niemand lijkt  er echter rekening  mee te houden dat ook de volgende generatie verbetering en vooruitgang zal kennen. We kunnen niet absoluut bewijzen dat diegene die beweren dat de maatschappij een keerpunt heeft bereikt, dat die fout zijn. – dat we onze beste dagen hebben gezien. Maar dat zei iedereen die voor ons kwam en met evenveel duidelijke reden. … Op welk principe rust dit, dat met niets anders dan verbetering en vooruitgang achter ons, we niets anders dan verslechtering mogen verwachten in de toekomst?’ Thomas Babington Macaulay, sprak deze zinnen uit in 1830 in het Britse parlement, toen er weer maar eens een doemdenker over het einde der tijden begon af te lopen en dat er weer maar eens een keerpunt was bereikt en het van dan af allemaal veel slechter zou worden.

Doemdenken

Het huidige hippe en voor veel jonge mensen aantrekkelijke groene denken, is de kanalisering en verzameling van dit al eeuwen aan de gang zijnde doemdenken. Waar het bijvoorbeeld vroeger de luddieten waren, die angst hadden voor de vooruitgang en dit met geweld wilden tegenhouden, hebben we vandaag de groene beweging die met alle mogelijke middelen de menselijke vooruitgang en welvaart wil stoppen of terugdraaien.

Ook al stemmen studenten graag op groen en links, wanneer er aan hun niet-biologische en niet-vegetarische vol-au-vent met friet en hun spaghetti bolognese wordt geraakt, is het kot te klein. Zo mocht studentenrestaurant Alma ondervinden. ‘Weg met die vegetarische brol,’ eisten ze. Die heerlijke groene wereld staat vooral goed in de theorie en in de ‘die hard’ leefwereld van dat kleine groepje groene onverzettelijken. Ondertussen houden groenen en socialisten hier een kruistocht tegen de Vlaamse steak-friet, want de wereld gaat daaraan ten onder.Wortelen eten ipv steak, dat is een CO2 besparing van 2%. Tot zover de wereld en het klimaat redden door vegetarisch te eten.

Voorspellingen

Jan Jacobs.

Zullen we ons ook  aan een voorspelling wagen: van 3 tot 14 december vindt de jaarlijkse COP-24 klimaatvergadering plaats in het Poolse Katowice. 15.000 deelnemers worden op uw kosten, van over gans de wereld ingevlogen met een paar duizend vliegtuigen, om ons er op te wijzen dat vliegreizen slecht zijn voor het milieu. Mijn voorspelling is dus, dat we maar vijf jaar meer hebben om het klimaat en de planeet te redden. Althans dat zullen de toon en de  doemtitels in de media (weeral) zijn.  Op voorwaarde dat we 2,5% van ons geld aan groene organisaties geven of zo een 2400 miljard per jaar tot in 2035. Er zijn nog zekerheden in de wereld.

Bron hier.

Door |2018-11-08T14:56:15+00:009 november 2018|113 Reacties

113
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
14 Reacties
99 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
27 Auteur reacties
Frans GaljeeEchte GuidoRonaldHenk dJAnne Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
J. van der Heijden
Gast
J. van der Heijden
Offline

Gellukkig hebben “sceptici” geen last van doemdenken of het moet zijn dat de wereldeconomie ten onder zal gaan aan zwaaipalen. Maar dat geloven ze heel erg dus is het waar. Verder zijn veel van de “voorspelde” rampen niet gekomen omdat mensen er wat aan gedaan hebben. Maar dat telt natuurlijk niet voorspellingen van als we onze uitstoot van CFK’s niet verminderen dan gaat de ozonlaag er aan, Wat Jan Jacobs is vergeten is dat het Montreal protocol is getekend, maar… Lees verder »

Ronald
Gast
Ronald
Offline

Jan Jacobs concludeert dus dat doemdenken en vooruitgang een hoge correlatie hebben. Beide zijn van alle tijden. Dan zou het toch niet zo slim zijn te stoppen met doemdenken, Jan ;-).

Scheffer
Gast
Scheffer
Offline

“Niet de optimist, maar de pessimist is voor velen de wijze man.” Ik denk dat het IPCC met haar alarmistische prognoses al 40 jaar de rol van pessimist met verve speelt. Het optimisme van IPCC critici is dat een keer de burger goed en kritisch wordt voorgelicht over hoe het alarmisme is ontstaan en hoe de klimaatbandwagon achter de schermen werkt.” We hebben reeds na Lubach goed inzicht hoe idioot en inconsequent de Haagse “klimaat-/anti-kernergie-Lobby en “van het gas los”… Lees verder »

Gert Visser
Gast
Gert Visser
Offline

Van angst zaaien kun je rijk worden. Wanneer je de communicatiekanalen van een samenleving controleert kun je schatrijk worden. De kerk, de Russiche oligarchen, de Amerikaanse Neocons, ze wisten de volksmassa’s zo bang te maken dat ze het schamele wat ze hadden weggaven om verzonnen onheil af te wenden. Een jaar of 15 geleden verwachtte ik een structurele verbetering: dankzij internet kwam er gratis ontzettend veel informatie beschikbaar, de mediamacht zou naar mijn verwachting gebroken worden en de vele Smooth… Lees verder »

David
Gast
David
Offline

Wanneer ik tegen een jongere verklaar mij geen zorgen te maken over het klimaat maar des te meer over het klimaatbeleid dan wordt ik aangestaard alsof ik een aliën ben.
Ooit kocht ik in de ramsj het boekje “pedagogie in de schaduw van het jaar 2000” van historisch pedagoge Lea Dasberg. (1980)
Daarin komen de doemverwachtingen rond de millenniumwisselingen van 1000 en 2000 ruim aan bod.
Wij leven kennelijk al meer dan 1000 jaar in de eindtijd. Knap hè.

Michiel de Pooter
Gast
Michiel de Pooter
Offline

Doem en voorspellingen zijn ook een kwestie van supply and demand. Een categorie mensen kan nu eenmaal niet leven zonder toekomstvoorspellingen. Een andere categorie speelt daar op in. De uitkomst is dan dat de ene helft van de mensheid belazerd wordt door de andere. We willen het gewoon zelf en het is van alle tijden. Daarom zullen er altijd apocalyptische religies en handige angstverkopers blijven. In postmoderne, industriele tijden mag je apocalyptische religies vervangen door wetenschap en handige angstverkopers door… Lees verder »

Henk dJ
Gast
Henk dJ
Offline

Hier is nog een voorspelling, die niet is uitgekomen: Hans Labohm (Hoofdredacteur) voorspelde in 2009 “Ik geloof dat ik wel gelijk krijg … [als de mensen die ik zo graag wil geloven gelijk hebben] … dan hebben we over 5 of 10 jaar het dan echt koud …. Dan is het over 5 jaar afgelopen met de klimaathype” Maar het is ondertussen alleen maar warmer geworden! Weg met doemscenario’s, bekijk opwarming positief En dan nu een voorspelling die wel is… Lees verder »

Max
Gast
Max
Offline

Jordan Peterson, the most influential public intellectual in the Western world right now about global warming. https://climatism.blog/2018/11/09/jordan-peterson-on-global-warming-the-clip-that-should-be-mandatory-viewing-in-all-schools/

Frans Galjee
Gast
Frans Galjee
Offline

Wat is erger, de voorspelde doem die maar niet wil komen of de doem die als niet werd voorspeld ongezien zich uitzaait?
Het ozongat was een echt probleem maar dat werd gezien en bestreden.

Pieter
Gast
Pieter
Offline

Klimaatalarmisten zijn het zoveelste bewijs dat bij links het doel alle middelen heiligt. Zoals mijn inmiddels al jaren overleden vader terech opmerkte: wie jongis en niet links, heeft geen hart. Ben je ouder geworden en nog steeds links, dan heb je geen hersens. Hoe waar.

André Bijkerk
Gast
André Bijkerk
Online

Beste Jan,

Gekke koeien in de nucleaire ijstijd zonder olie, een leuke bloemlezing van rampen. Ik geloof dat ik er nog één mis, de millennium-bug ofwel de Y2K bug.

https://www.britannica.com/technology/Y2K-bug

Max
Gast
Max
Offline

Een lijstje wat volgens de internationale media en alarmisten van de afgelopen jaren ons te wachten staat, valt wel mee toch? (Not Quite) Complete List Of Things Supposedly Caused By Global Warming Acne , Longer plane flights , agricultural land increase , Afghan poppies destroyed , Africa devastated , Africa in conflict , African aid threatened , African summer frost , aggressive weeds , More Toxic Poison Ivy , air pressure changes , airport malaria , Agulhas current , Alaska… Lees verder »

Henk dJ
Gast
Henk dJ
Offline

“met veel aplomb aangekondigde rampen heb ik tijdens mijn leven al zien voorbijkomen? “ Jan Jacobs, en van die aangekondigde rampen was er een degelijke wetenschappelijke onderbouwing? Een wetenschappelijke onderbouwing waarvan de overgrote meerderheid van de wetenschappers in dat domein het mee eens zijn? De meeste van die zaken waren gebaseerd op beperkt onderzoek, maar werd dan door bepaalde mensen, organisaties of de media (onterecht) uitvergroot. Zo goed als alle klimaatwetenschappers zijn het er mee eens dat de aarde opwarmt… Lees verder »

Hetzler
Gast
Hetzler
Offline

@Hdj Zo goed als alle klimaatwetenschappers , wat voor homo universalis met expertise van zeker 15 disciplines deze ook mogen zijn? Tja die fameuze 75 van 77 zeker uit die enquête? Lachertje. Autoriteitsargument.

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK