Onlangs rapporteerde Yvonne Hofs in de Volkskrant:

Gemeenten willen huiseigenaren helpen verduurzamen in ruil voor grond

Een aantal gemeenten wil zelf de verduurzaming van particuliere woningen gaan financieren. Zij willen huiseigenaren de mogelijkheid bieden de grond onder hun huis te verkopen aan de gemeente. Met de opbrengst kan de huizenbezitter dan bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaffen en het huis isoleren.

Deze nieuwe variant van gebouwgebonden financiering wordt momenteel besproken aan de klimaattafels, bevestigen betrokkenen aan de Volkskrant.

De eigenaar van het huis huurt de grond vervolgens van de gemeente totdat hij de lening heeft afgelost. Op dat moment krijgt hij de grond in eigendom terug. Deze constructie is in wezen een vorm van tijdelijke erfpacht.

Een van de grootste belemmeringen voor een snelle verduurzaming van de Nederlandse woningen is de financiering: lang niet alle particuliere huiseigenaren zijn in staat (of bereid) de energietransitie zelf te bekostigen. Om ook armlastige en onwillige huiseigenaren ‘mee te krijgen’ moet er aantrekkelijke en laagdrempelige financiering voorhanden zijn.

De klimaatonderhandelaars hebben de financiële instellingen gevraagd hiervoor een oplossing te bedenken. Banken en verzekeraars zijn bezig speciale hypotheken te ontwikkelen: leningen die aan het huis gekoppeld zijn in plaats van aan de eigenaar. Huiseigenaren kunnen deze gebouwgebonden leningen straks ‘woonlastenneutraal’ aflossen, zo is de bedoeling. Dat houdt in dat de rente- en aflossingsbedragen niet hoger mogen zijn dan de energiekosten die de bewoner bespaart na de verduurzaming van zijn huis. …

Aldus de Volkskrant.

Naar aanleiding van dit bericht zond een lezer uit Texel ons de volgende reactie.

Beste redactie,

Misschien hadden jullie het bericht al gezien, maar anders ten overvloede. De overheid is nu in haar oneindige wijsheid bezig om een plannetje te maken waarmee huiseigenaren nog wat dieper in de schulden gedrukt kunnen worden, om ‘het klimaat te redden’, uiteraard.

Volgens dit verhaal in de Volkskrant overwegen gemeenten om huiseigenaren de ondergrond van hun huis te laten verkopen aan de gemeente. Met de opbrengst van die verkoop kunnen ze dan de klimaataanpassingen aan hun huis financieren!

Er is niets slechters voor een huiseigenaar dan erfpacht, je bent een slaaf van de erfverpachter, als je met zo’n wurgcontract zit.

Enfin, zie de link.

Hopelijk gaat de politiek niet akkoord met deze waanzin, maar ik vrees het ergste. Met dank aan D66, GL, en noem ze verder maar op.

Misschien is er ergens in onze politiek nog voldoende gezond verstand aanwezig om deze onzalige plannen te stoppen. Daarvoor is in ieder geval nodig dat er voldoende aandacht aan dit onderwerp besteed wordt, onder het motto ‘beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald’.

Foto’s: VVV Texel.

Erfpacht is echt waar-de-loos, je bent overgeleverd aan de luimen van de bezitter van de grond. Zie de erfpachtherrie in Amsterdam, de dito zaak bij Staatsbosbeheer enkele jaren geleden. Erfpacht is een gigantische melkkoe voor de verpachter, die er geen ene moer voor hoeft te doen, alleen maar zijn hand ophouden.

Dit krantenartikel was het eerste dat ik vanmorgen op mijn pc las, en het kwam mijn stemming niet ten goede. Ik word zo langzaam aan moedeloos van de tropenkolder die onze politici, bestuurders en overheid, aan de dag leggen.

Enfin, dat hoef ik jullie van Climategate.nl verder niet uit te leggen.

Dus, trap a.u.b. weer op het tegengas-pedaal, anders gaat Nederland naar de haaien!

Prettige dag verder, en succes met jullie website,

Kees Bruin