Op de vlucht voor bedrog van ‘renewables’

Een gastbijdrage van Gerard d’Olivat (vanuit Frankrijk).

Onlangs hebben we even mee geprotesteerd bij de oprit en de brug boven de N88. De ‘gele horde’ bij Le Puy heeft daar haar permanente bivak opgeslagen. Een tent een groot vuur van pellethout in een grote oliedrum en een feestelijke sfeer.

Soep, wijn een beetje gekoukleum en vooral veel gelachen over de uitspraak van minister Gérald Darmanin die ergens op een bijeenkomst met investeerders had gezegd “We moeten begrijpen wat het is om van 950 euro per maand te leven, terwijl de rekeningen in de Parijse restaurants rond de 200 euro zijn, als je iemand uitnodigt en geen wijn neemt”. Geen wijn!? Nou dat vonden we wel erg zielig.

Gérald Darmanin.

‘Laat ze maar briochecake eten’ zoals Marie Antoinette riep vlak voor de Franse revolutie, toen er geen brood meer was voor het ‘volk’. Ook niet zo’n verstandige uitspraak.

Als ministers dat soort zaken gaan roepen en ze niet eens terugnemen, dan hoef je verder als ‘gele horde’ niet meer gemotiveerd te worden. Dan sta je om beurten in groepen van tien man het V-teken te geven boven de snelweg bij alle auto’s die passeren en discussieer je er vrolijk op los bij de barricaden.

En terwijl we op het viaduct staan en naar de voorbij rijdende auto’s zwaaien, komt het bericht door dat Macron dinsdag het volk gaat toespreken om zijn ‘ecologische transitie’, die tot de hogere accijnzen op diesel heeft geleid, ‘sociaal acceptabel’ en ‘democratisch’ te maken.

Ecologische transitie

De ecologische transitie? Wanneer is die onzin eigenlijk allemaal begonnen? vroeg ik me opeens af, terwijl er ergens beneden me een vrachtwagen luid solidair toeterend voorbij rijdt.

Ik moet u iets bekennen, die is ongelogen, onder mijn ogen precies veertig jaar geleden in mijn dorp in de Schermer begonnen in de rommelige werkplaats van mijn vriend Dolf Haavekost!

Dolf Haavekost.

Hij was instrumentmaker aan de UVA, een geniale Willy Wortel en toen hij met een mooie afvloeingsregeling kon vertrekken was hij weg en begon aan zijn ‘windmolenavontuur’. En aanvankelijk niet zonder succes.

Binnen de kortste keren hadden hij en zijn vrouw de ‘Eerste Nederlandse Windmolen Firma’ opgericht. We hebben het over 1978! Dat bleef niet onopgemerkt door het ministerie van economisch zaken en hij en zijn vrouw werden uitgenodigd om een voordracht te komen houden bij een internationale handels/ energiebeurs, waar ook vertegenwoordigers van de Chinese Volksrepubliek aanwezig waren.

Om de een of andere manier hadden die wel oren naar de plannen van Dolf en zijn vrouw. En na enige tijd, in 1983, werd hij uitgenodigd op een economische rondreis door China en Mongolië en stond hij, nou net niet oog in oog met Mao, maar dan toch wel met zijn minister van energie.

His famous moments, dat begrijpt u en toen hij vorig jaar, hij is nu tachtig jaar, bij ons langskwam, hebben we het samen nog eens ‘herbeleefd’ en ons daarna gebogen over de onzinnige plannen om het dal waar ik woon geheel renewable te maken.

Terug gekomen van zijn China reis ging het snel bergafwaarts met zijn onderneming.

En terwijl hij in zijn werkplaats een wanhopige strijd aan het leveren was om de wet van Betz naar zijn hand te zetten, ging zijn zakenpartner ervandoor met de octrooien en de grote gesubsidieerde geldschieters.

Daarna heeft hij, toch lichtelijk geknakt door de wetten van het opkomend subsidiekapitaal een tiental jaar een windmolen bedrijf in Marokko gerund met eenzelfde uitkomst. Subsidiebedrog, corruptie en zelfs een overhaaste vlucht boorde ook daar, aan de rand van de Sahara, alle transitie illusies de grond in. En weer bleken de wetten van Betz en die van het subsidiekapitaal nu in de vorm van ‘ontwikkelingshulp’ hem te machtig.

Daarna had hij zijn lesje geleerd en is hij in een dal in de Corbieres gaan wonen, geheel off grid! Nou ja, iets had hij geleerd. Hij wist inmiddels waar Abraham de ‘subsidiemosterd’ haalde.

Voor 30.000 euro plaatste de EDF tien jaar geleden zonnepanelen bij zijn opgeknapte geitenboerderij en in een bijgebouw wist hij, via zijn contacten, ook nog eens voor tienduizenden euro’s accu’s te ritselen zodat hij in geval van nood een week onafhankelijk van de volop schijnende zon door kon werken. Het was een grote schuur vol accu’s kan ik u verzekeren.

En nu is hij weer terug in Nederland, want ja, de oude dag begon zijn tol te eisen en dan wil je toch eigenlijk wel het voordeel van een goed functionerende energievoorziening. De wet van Betz heeft hij nooit op kunnen rekken.

Wat heeft die veertig jaar ‘energie transitie’ ons nou gebracht? In die veertig jaar, sinds Dolf daar in de Schermer begon, is het energie aandeel renewables gestegen van 0 tot 2%! De meeste mensen die je er naar vraagt gokken zoiets als 15%, maar zover komt het nooit!

Nog steeds nu na veertig gerommel in de ‘transitieschuurtjes’ wereldwijd is het nog steeds zo dat een werknemer in de kolenwinning 79 keer zoveel energie levert als een werknemer in de Solar industrie. In de gasindustrie is die verhouding 1:37.

Inderdaad de wind en zonne-industrie zijn vooral erg goed voor de werkgelegenheid zoals de NOS ons vorige week weer eens vol ‘Nederlandse zeewindmolenparkentrots’ liet zien. Weer tienduizenden banen erbij! Die heb je dan ook wel nodig om die paar Mwtjes erbij te ritselen. Duur! Ach, wat maakt het uit, het is voor het ‘goede doel’ weet je wel.

Werk, werk, werk! Misschien is dat ook wel de bedoeling, de transitie naar volledige werkgelegenheid, productief of niet, naar DDR-model.

Geldt hier opeens dan niet meer de ‘wet’ van Milton Friedman, die net als Dolf in gevecht met de wet van Betz 40 jaar geleden stelde dat…. ‘the appropriate economic objective is to have the fewest number of workers producing the greatest amount of output’?

En bovendien, hoe komen al die ‘renewable-employees dan eigenlijk aan die andere 98% van hun energie. Tja da’s simpel in die 40 jaar is het aandeel kolen, olie, gas, kernenergie, hydro-energie niet veranderd!

En die 98% zullen we tot in lengte van dagen nodig hebben, want helaas de geschiedenis leert dat bij stijgende energievraag die relatie hardnekkig hetzelfde blijft. Friedman is niet helemaal gek namelijk!

En waar de wet van Betz, net als trouwens fysische grenzen van de opslag van energie ook hun natuurwetmatige grenzen bereiken en daardoor al net zo duur en inefficiënt zullen blijken te zijn als de windmolens en zonnepanelen, modderen de transitieprofeten nu even onder leiding van Macron maar wat door in hun ‘subsidieschuurtjes’.

En zo zwaaien en reflecteren we maar wat daarboven op dat viaduct met onze gele hesjes. Een beetje koud is het wel.

Maar in het bivak van de ‘gele horde’ staat de wijn klaar en het eten is gratis, wat Darmanin er ook van zegt. Hij heeft er weinig van begrepen is onze stellige overtuiging.

De toespraak van Macron kennen we zo langzamerhand wel. Hij draait en liegt maar wat. Hij kan maar beter met Dolf gaan praten.

Ook Macron zal niet in staat blijken te zijn om de wetten van Betz en Friedman op te rekken. Hij kan hoogstens zijn tweederangsburgers er de dupe van laten worden.

En Dolf die het allemaal glimlachend op de voet volgt in zijn centraal verwarmd woonboerderijtje, heeft zijn famous moments gehad daar in 1983 op dat ministerie in Peking, dat neemt niemand hem meer af. Hij heeft het twintig jaar later begrepen aan de rand van de Sahara op de vlucht voor het transitie subsidiekapitaal!

Door |2018-11-28T22:13:34+00:0029 november 2018|90 Reacties

90 Comments

 1. Gerard d'Olivat 29 november 2018 om 19:00 - Antwoorden

  @Van der Heijden, met excuus voor het niet gebruiken van ‘antwoorden’. Dat lukt mij digitaal/sitewise gesproken al een tijdje niet.

  Mijn vraag aan jou is. Hoe denk jij met renewables 16.000Mw afgeschafte kerncentrales te kunnen opvangen?

  Je refereert bovendien aan ÉV’s met een soort ‘argument. ‘

  Je zult het met me eens zijn dat als ook nog eens 10 tot 20% enz enz. van onze auto’s ‘elektrisch’ moet gaan rijden, dat er nog veel meer ‘renewable’ stroom nodig is. Dat ben je ongetwijfeld met me eens.

  Je bent bovendien erg bezorgd over de toekomst van jouw en andermans kleinkinderen (komende generaties zeg maar) Als je van plan bent om met je ‘waterstof” sprookje te komen ook graag een berekening voor laten we zeggen 32.000MWom maar eens ergens mee te beginnen.

  Je zult toch de vraag dan moeten kunnen beantwoorden…hoe die dan voldoende ‘brandstoffen’ en ‘elektriciteit zullen kunnen komen?

  Een moreel appel is leuk,maar dat kan zelfs de paus geheel vrijblijvend geven in zijn ‘urbi et orbi’s’
  Nou even concreet over energie, fossiel en renewable en laat die ‘CO2 diskussie nou maar eens even zitten. ook bij verwijzing naar Waterstof graag een berekening voor laten we zeggen 32.000Mw

 2. Gerard d'Olivat 29 november 2018 om 21:25 - Antwoorden

  Hernie nou dat is een stevig antwoord. Ervaringen doen er niet toe dat zijn ‘emo’ verhaaltjes.

  Wel leuk maar verder van een veel lager niveau dan ‘dikke verslagen’ peer reviewed verslagen om het zo maar even samen te vatten.

  Dat maakt nou weer minder indruk op mij.

  Ik heb het door jou nu al twee keer aangehaalde NRC artikel goed gelezen. Ik heb er een vraag over

  even een kwoot ”

  “…Bovendien is er een enorm overschot aan hout, met lage prijzen als gevolg. Boseigenaren zullen na de oogst dus wel twee keer nadenken of ze weer bomen gaan planten, of toch katoen of mais. Vraag naar hout zorgt dus juist voor herbebossing en goed bosbeheer. Een markt voor bijvoorbeeld bosresiduen en dunningshout is een stimulans, waarbij je het bos verjongt en daarmee de koolstof-opslagcapaciteit van het bos in stand houdt. Juist de combinatie van hout voor constructie, meubels, papier en energie is een klimaatvriendelijke manier om productiebos…..

  Dit is nou typisch zo’n ‘transitie drogredenering’ waarbij er gedaan wordt alsof de hele wereld zo’n beetje op de Veluwe lijkt en de schrijvers doen alsof ze daar wel even ‘redelijke controle’ over hebben.

  De schrijvers hebben echter helemaal niks te vertellen over het bosbeheer op Borneo, Brazilië, Canada, Afrika of waar ter wereld ook, bovendien hebben ze ook al geen invloed op het toenemend aantal bossen dat ieder jaar in vlammen op gaat.

  Maakt hun niet uit als het maar past binnen het beleidsplaatje en de import van biomassa in Nederland wordt gelegitimeerd.

  Wat ze suggereren is dat als wij nou maar voor miljarden aan subsidie bos kappen ergens waar ter wereld ook wij!!! Nederland kennelijk aan ‘goed bosbeheer doen!

  Dat geloof je toch zelf niet met in de kantlijn nog al dat allang ondermijnd gedoe over ‘duurzaamheids certificaten’ en dat soort onzin.

  Kijk denk jij nog echt ook al is het peer reviewed studie ofzo dat ze enige greep hebben op het ‘wereldwijde bosbeheer’?

  • Hans Erren 29 november 2018 om 21:29 - Antwoorden

   Kijk de houtsnipperdocumentaire van Zembla nog eens terug
   https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/bos-als-brandstof

   • Maup 30 november 2018 om 16:36 - Antwoorden

    Ja Hans kan er maar een ding over zeggen

    G E S T O O R D !!

    3 miljard subsidie letterlijk in in rook laten opgaan
    word het niet tijd voor een gedeeltelijke belasting staking !!!!

    groet
    maup

  • Hermie 29 november 2018 om 22:05 - Antwoorden

   @Gerald, Dat citaat komt uit een link van een aantal dagen geleden. Ik heb mijn mening daarover in het midden gehouden. Ik heb ook zeker mijn bedenkingen en je opmerking ‘transitie drogredenering’ begrijp ik dan ook. Even terug in de tijd wat ik gezegd heb ander lijkt het net alsof ik zwaar biomassa zit te promoten.

   Hermie zegt op 24 november 2018 om 12:37
   ” Biomassa. Waanzin roept de één, Een goed idee volgens de ander. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/21/duurzame-biomassa-is-juist-een-heel-goed-idee-a2756060 De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Opvallend wel dat ‘wetenschappers’ het hartgrondig met elkaar oneens kunnen zijn over wat je zou denken redelijk overzichtelijke sommetjes zijn.”

   En hierboven heb ik nadrukkelijk aangegeven wat je moet doen vanuit klimaat oogpunt. Het punt is echter dat NL doelstellingen moet halen. Om die doelstellingen te halen moet het dan bossen kappen buiten NL. Maar het klimaat heeft daar helmaal niets aan.

 3. Jos 29 november 2018 om 21:34 - Antwoorden

  Ik heb 20 jaar geleden op het land 18 essen geplant.
  Deze meten nu een stamdoorsnede van ca. 30cm.
  Als ik die nu om zou zagen, levert mij dat voor ca. 8-12 weken stookhout op.
  Een voorbeeldje.
  Het is onmogelijk dat er steeds meer bos bijkomt als we het mondiale gebruik van de wereldbevolking in ogenschouw nemen, gewoon omdat er te weinig wordt aangeplant.
  Jaarlijks wordt er reeds 350 miljoen tom hout vanuit de VS en Canada ingevoerd in Europa voor de pellet stook industrie, lekker duurzaam is het om met gerecycled hout de kiet warm te stoken.
  De vraag is inmiddels zo groot dat onder het mom van verkeersveiligheid de wegen bermen in gans Europa over een breedte van 10m worden kaalgeschoren, en al dat hout gaat naar de pelletindustrie, ook de honderd jarige eiken, essen, beuken etc.
  Nog effe en er staat geen boom meer overeind.
  Mijn grootvader zei me al dat hout goud is, hij had er echter een andere reden voor…….

  Stay Human,

  Jos.

  • Hermie 29 november 2018 om 21:42 - Antwoorden

   @Jos Tja, het lijkt misschien onmogelijk, maar alle onderzoeken laten zien dat het wel mogelijk is. Vooral in Europa is spectaculair veel bos bij gekomen. https://www.wur.nl/nl/nieuws/Europa-nu-veel-groener-dan-100-jaar-geleden.htm

   • Peter van Beurden 30 november 2018 om 01:06 - Antwoorden

    Hermie
    Kritisch blijven lezen. Groener is niet persé bos en als een land een gering bosareaal heeft en er komt 10% bij dan lijkt dat veel, maar is dat t.o.v landen die al veel bos hebben en die structureel het gekapte bos bijplanten procentueel nog steeds heel weinig, Dat gebeurt in de Noordelijke Europese landen, terwijl er daar procentueel door de grote aanwezige voorraad procentueel relatief weinig bijkomt, maar in m3 hout véél.

    Nederland heeft ruim 10% bos en dat is sinds 2013 afgenomen. Vrijkomende agrarische gronden met lage landbouwopbrengsten worden deels weer bebost, maar tegelijkertijd wordt er volwassen bos gekapt, stevig gedund, maar oerwoud elders omgevormd tot landbouwgrond.

   • Maup 30 november 2018 om 16:44 - Antwoorden

    Ja Nog al logisch he iedereen stookte op hout en om nog wat bomen voor de scheepsbouw over te houden ook turf
    je kan het ook zien op oude prenten en schilderijen een kaal landschap,
    willen we daar weer naar terug ???

    maup

 4. Cornelia 29 november 2018 om 21:57 - Antwoorden

  De klimaat religieuzen zullen keihard onderuit gaan als ze ingehaald worden door de natuurkundig onwrikbare calorische waarde van pellets ten opzichte van kolen gas of olie.
  Als 30-tonners dagelijks tientallen keren naar de blokverwarming moeten rijden gaan ze zich wel achter de oren krabben.
  Het zal hun verwachtingen ver te boven gaan, en ook hun energierekening, eens kijken hoe sterk hun geloof is als je in de steden enkel nog verbrand hout ruikt en ze bovendien vijf keer zoveel voor hun energie moeten betalen.
  En dat allemaal terwijl hun regering zegt dat het nog nooit zo goed gaat met het milieu en dat er enorm op co2 bespaard is.
  Die gele hesjes, het is nog maar het begin van een Europa wijde aversie tegen alles wat met de Europese Unie te maken heeft.
  Waarom zouden oorspronkelijke bewoners blauw moeten liggen om hun huizen te verwarmen of om te reizen met hun auto terwijl de Europese Unie onbeperkt migranten importeert in onze landen? Afrikanen die verder alles gratis krijgen en tot hun dood met de hele familie verzorgd worden?
  Ik zal toch niet de enige zijn die ziet dat volkswijken zo langzamerhand omgetoverd worden tot derde wereldsteden waar je niemand ziet werken?
  Nu weer onze “regering” die een verdrag tekent, wat ons land alleen ellende oplevert en ook nog eens dat 95% van de bevolking tegen is.
  Tik tak mensen, op een gegeven moment barst de bom.
  Die hesjes, dat is nog maar het begin. De onvrede zit diep, dit gaat nog veel erger worden.
  Al die leugens, klimaat, migratie, islam wat heeft de Europese Unie nog meer in petto om de economieën van landen naar de afrond te drijven?

  • Jos 30 november 2018 om 12:01 - Antwoorden

   Pellets stinken als de neten, en de rook is puur vergif, formalehyde zit namelijk in de lijm die ze bijeen houden….
   Als hout stoken niet OK is, waarom zouden pellets dat dan wel zijn?

   Jos.

   • Hans van Dalen 30 november 2018 om 19:36 - Antwoorden

    Met pellets worden geperste houtkorrels aangeduid..

   • Hans Erren 30 november 2018 om 19:41 - Antwoorden

    Jos jij bedoelt een pallet.

 5. Gerard d'Olivat 29 november 2018 om 23:20 - Antwoorden

  Hermie…. Nou dat is duidelijk. Begrijp goed veel peer-reviews worden van zgn. commentaar voorzien om het tenminste nog enigszins begrijpelijk te maken. En laten die toch vaak wat ondergeschoven ‘sneeky’ commentaren nu juist altijd de legitimatie vormen voor het nu eenmaal afgesproken ‘klimaat beleid’.

  Een van de vorige ministers was een goede bekende van me. Ze was ‘links’ en van de PvdA en ze opende al die mooie nieuwe kolencentrales! in de tijd dat Al Gore allang zijn banvloek had uitgesproken over deze wereld. En ze ging in Bali de wereld redden, toen al! Tja de praatjes en legitimaties veranderen snel.

  Gewoon zelf rondkijken en nadenken en eigen ervaringen opdoen en kijken of je of je (klein)kinderen bv zelf niet veel te vaak ‘vlieguren’ maken

  Nederland moet haar klimaatdoelen halen!!! Dat hoeven ze helemaal niet hoor, dat doet namelijk niemand. Volgens mij is het wellicht wenselijker in je reacties als je ‘gewoon’ meedeelt wat je er zelf eigenlijk allemaal van vindt en of je misschien zelf ‘oplossingen’ hebt voor alllerlei energie en klimaat zaken.

  Scheelt een hoop peer reviewed ballast.

 6. cathrien 30 november 2018 om 20:54 - Antwoorden

  Vluchten kan niet meer. Van het volgende ga ik over mijn nek. Erger en duidelijker kan het niet.

  Diverse kerken in Nederland luiden zaterdag 1 december om 2 minuten voor 12 de noodklok voor het klimaat. Het is nu tijd om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

  http://www.lopsternijs.nl/2018/11/27/kerken-in-groningen-luiden-noodklok-voor-klimaat/

 7. Renso Vonk 30 november 2018 om 21:20 - Antwoorden

  De gele hesjes..
  Niet iedereen is blij met de manier waarop geprotesteerd en geblokkeerd wordt.
  Ik woon in Frankrijk en zie de lege schappen in de supermarkten (bv Carrefour).
  Er is daaro geprotesteerd tegen de manier van protesteren van de gele hesjes.
  De tegen-protesteerders hebben de gele hesjes getracteerd op kofiie; leuk toch.
  Behalve: men had een laxeermiddel toegevoegd aan de koffie. Scheisse!
  Renso

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK