Gele hesjes geven niet op

Een gastbijdrage van Gerard d’Olivat (vanuit Frankrijk, Auvergne).

U heeft een monster gecreëerd!, riep een wanhopige minister van Binnenlandse zaken Castaner tegen een afvaardiging van de ‘gele hesjes’. Wanhopig zijn Macron, Philippe Edouard en zijn ministersploeg en zeker is ook dat zij mede schuldig zijn aan het ontstaan van wat je na drie weken toch  echt wel als een ‘volksopstand’ kan betitelen.

De chaos kon dan ook niet groter zijn deze week, zelfs bij mij hier in die provincie stad Le Puy-en-Velay ergens ‘ver weg in Europa’. Zaterdagavond ging hier na een dag van demonstraties en felle protesten een gedeelte van het provinciehuis in vlammen op.

Eigenlijk tot verbijstering van iedereen uit de stad en gedurende de zondag en maandag leek iedereen ‘aangeslagen’, omdat niemand dat voor mogelijk had gehouden. Maar niet voor lang want, op dinsdag ging iedereen weer door met waar ze gebleven waren. Blokkeren van wegen en opritten, winkels en brandstofdepots. Vooral de winkelketens die bevoorraad werden van uit het zuiden, Nîmes en Montpellier konden feitelijk hun winkels wel sluiten, alle schappen waren vrijwel leeg. In mijn eigen supermarkt, waar de aanvoer uit het Oosten kwam en die bevoorraad werden door onze lokale slachterijen en groenteveilingen was er eigenlijk weinig aan de hand.

Op diezelfde dinsdagmiddag kwam Emmanuel Macron in een van de zeldzame momenten waarop hij het Elysée deze week verliet zelf poolshoogte nemen in Le Puy, in een bliksem bezoek van twee uur. De Provincie!, ‘La France profonde’ (het achterlijke achterland). Het moet een hele ervaring voor hem geweest zijn.

En hoe geheimzinnig ook, de sociale media zijn als speurhonden die overal achter komen. Bij zijn vertrek werd bij uitgejouwd en toegeschreeuwd dat hij oog moest hebben voor zijn volk daar ver weg in de Auvergne! Op straat uitgefloten door mijn generatiegenoten, die terug verlangden naar de tijd van de Gaulle. De Generaal, de laatste president die in hun herinnering oog had gehad voor het volk. En zo is het, in tijden van chaos verlang je naar een strenge vader.

Hoe kan het zo verkeren? Nog geen twee jaar geleden ‘binnengehaald’ om de paleizen en heilige huisjes van de machtselite van generaties van presidenten van de Republiek, voor eens en vooral te slechten. En nu anderhalf jaar later als een dief in de nacht zo uitgejouwd bij een half afgebrand provinciehuis als ‘de zonnekoning’ en ‘Jupiter’?

Ik had bijna met hem te doen, met ‘Manu’, die wel even met zijn ‘nieuw liberale populistische beweging’, ‘La Republique en Marche’, op massabijeenkomsten zijn aanhangers toesprak en hen op riep om met hem ‘op te marcheren’ om de machtselite in Parijs te verdrijven.

Een jaar later was het zover, triomfantelijk en tegelijkertijd eenzaam in zijn grootsheid als Griekse God betrad hij met een nooit vertoond theater het Elysée. Het bezorgde hem direct de bijnaam ‘Jupiter’.

Een slecht en veelzeggend omen, maar het deerde hem niet. Hij had beter moeten weten als kenner van de Griekse tragediën. Hij zag zichzelf geroepen om Frankrijk het centrum te maken van het ‘nieuwe liberale besturen’, het ‘redelijke Europa’ onder EU vlag in een samenwerkingsas met het Duitsland van Merkel en vooral als fanatiek bestrijder van alles wat naar ‘populisme’ ruikt.

Frankrijk moest binnen de kortste keren omgetoverd worden tot een moderne liberale maatschappij. Vakbonden, arbeidsrecht, ambtelijke logge bestuursstructuren, het ancien regime met zijn traditionele partijen, alles moest in één keer op de schop, zonder tegenspraak en zonder overleg.

Overal in Europa, Afrika en de rest van de wereld werd hij binnengehaald als de dynamische jeune premier, the new kid on the block, die de kussens eens even flink zou opschudden. Overal deelde hij waarschuwingen uit aan het adres van de oprukkende populisten en hun leiders, of het nou Trump, Orban of zijn Italiaanse ambtgenoot Salvini betrof.

En er moest nog meer hooi op zijn vork. Nog geen jaar geleden toen Trump de klimaatakkoorden van Parijs naast zich neerlegde en zich grotendeels terugtrok uit ‘het klimaatoverleg’ sprong Macron in dat klimaatgat. Hij riep alle ‘klimaatridders en onderzoekers’ op om zich in Parijs te vestigen om vandaar uit de ‘transitie naar duurzaamheid’ van een nieuw elan te voorzien en zo de wereld te redden en de geschiedenis in te gaan.

De ‘wereld redden’ in een gemeenschappelijk Europa vanuit Brussel en in groots globaal opgezette conferenties in Marakesh en Katowice lijkt nog steeds het ultieme doel te zijn van het ‘redelijke midden’ en het ‘liberaal populisme’, dat nu sinds de val van de Berlijnse muur de droom van Fukuyama probeert te verwezenlijken.

Hardleers als ze zijn, zijn ze vast overtuigd van de steeds onbegrijpelijker mantra’s van ‘hun boodschap’ op welk maatschappelijk terrein dan ook.

Macron heeft het nu misschien begrepen, vlak na zijn laatste uithalen naar het gevaar van het populisme bij zijn toespraken ter gelegenheid van wapenstilstand van de Grote Oorlog.

Precies een week later verschenen de eerste gele hesjes op straat, zomaar ergens uit het niets. De ecologische transitie en de daaraan gekoppelde (belasting)maatregelen blijken nu vlak voor de kerst een brug te ver te zijn. Het volk met de ’oude dieseltjes’. om het zo maar samen te vatten, komt in opstand!

Op de terugweg van Le Puy naar het lokale vliegveld zal hij ongetwijfeld langs de tijdelijk schoon geveegde blokkades van ‘zijn gele volk’ zijn gereden.

De dag erop worden de een na de andere eisen ingewilligd, nou ja ingewilligd? De ‘ecologische transitiebelastingmaatregelen’ worden door zijn premier eerst tijdelijk ingetrokken en later bevroren voor tenminste zes maanden.

Macron heeft het inmiddels begrepen, dat is niet genoeg. Hij desavoueerde Eduard Philippe, zijn premier, en trekt tot onbepaalde tijd alle extra ecobelasting maatregelen in. Het schijnt dat ze het beiden over vrijwel niets meer eens zijn en dat een ‘kabinetswijziging’ aanstaande is. Maar ja in tijden van oproer en onrust zijn er zoveel geruchten.

Toch is daarmee op de een of andere manier de angel tijdelijk uit het conflict gehaald. De gele hesjes zijn het, trouwens net zoals dat bij iedere volksopstand gaat, helemaal niet met elkaar eens. Er zijn verschillende fracties en wie wie vertegenwoordigt wordt steeds onduidelijker.

Wie moet hun woordvoerder zijn en van wie zijn zij dan wel de spreekbuis? Jacline Mouraud van het eerste uur, is inmiddels bedreigd en staat er op de achtergrond wat bedremmeld bij als bij Christophe Chalencon de pers te woord staat bij het laatste overleg tussen de regering en de gele hesjes.

Christophe Chalencon, de Front National populist en ‘islamofoob’ uit de Vaucluse is hier zijn bijnaam. Niet echt iemand waar ik persoonlijk veel vertrouwen in heb.

De boeren- en vrachtwagenprotesten, hun aangekondigde blokkades en stakingen voor maandag zijn inmiddels opgeschort. Hun (vakbonds)leiders wilden niet met de protesten van de gele hesjes samenvallen en eerst overleggen over hun eigen eisen met de regering. En ze hebben gelijk, want bij andere conflicten dan de ‘ecobelastingen’ gelden andere wetten, regels en organisaties.

Bovendien, de oproer van de gele hesjes moet dit weekend beteugeld worden, heb ik begrepen van Castaner en Edouard Philippe. En ook daar gelden andere wetten.

Negentigduizend man oproerpolitie zijn vandaag opgeroepen en pantservoertuigen bewaken vitale punten. De politiebrigades van vorige week hebben gemiddeld meer dan duizend traangasgranaten afgeschoten. Honderden mensen zijn uit voorzorg gearresteerd. Afijn de noodtoestand is weliswaar niet uitgeroepen, maar wel een feit.

Zou u nog de straat op gaan om terecht te komen tussen de gestaalde oproerkaders en de pantservoertuigen van de CRS? Ik niet en zo wordt de orde waarschijnlijk tijdelijk hersteld.

Iedereen zal even opgelucht ademhalen, de kerstboodschappen moeten worden gedaan, de winkels open en eindelijk na weken van stilte zal Emanuel Macron ‘zijn volk’ toespreken. Ergens deze week … niemand weet wat hij zal zeggen, dat heb je nu een keer met ‘Jupiters’.

Maar er is ook een ander scenario mogelijk. Vanavond is overal en ook hier in Le Puy alles weer op scherp gezet. Van Bordeaux tot Parijs, van Grenoble tot Marseille is er opnieuw enorm veel geweld en extreme vernielingen. Wie zal het zeggen wat er volgende week gebeurt. Een ding gaat er gewoon door.

Toen ik vanmiddag bij de dorpsbron, waar Pierette de boerin van de boerderij tegenover me, in het ijskoude water haar laarzen stond schoon te boenen, vroeg ik aan haar, hoe zij dacht het allemaal zou aflopen. Ze haalde haar schouders op. Ze wist ook niet hoe dit gaat aflopen.

Ze zei ‘je hebt handschoenen aan’. Tja ik vind het koud zo twee graden boven nul. Zij niet, ze is geharder dan ik.

‘In januari gaat de prijs van de elektra met tien procent omhoog’, zei ze. Ik wist het al, ik had het gelezen.

Dat zijn geen ecotransitieopcenten, maar reguliere kostprijsverhogingen van de EDF en Enedis. ‘Energie is al duur genoeg’, zei ze. En zo is het!

Door |2018-12-09T13:13:04+00:009 december 2018|65 Reacties

65
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
16 Reacties
49 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
26 Auteur reacties
AnneFokke WoelfHermieGerardFrans Galjee Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
Hermie
Gast
Hermie
Offline

Mooi geschreven Gerard. Magnifique. In Nederland wil het nog niet zo lukken. Zie https://www.hpdetijd.nl/2018-12-08/gele-hesjes-mars-in-amsterdam/ Op Facebook gaat het beter, de gele hesjes groep heeft nu 27.000 leden. Misschien is in Nederland het verschil tussen stad en platteland ook kleiner. Misschien is het door ons eindeloos gepolder ook nog niet zo helder wie nu elite is en wie niet. Daar moeten we eerst nog over vergaderen…. “Energie is al duur genoeg’ zei ze. En zo is het!” Energie is belangrijk. Wat… Lees verder »

Roel Meijer
Gast
Roel Meijer
Offline

Het gaat hier niet gebeuren, dat gele hesjes gedoe. Het ligt in de Franse volksaard besloten dat ze zich bij voorkeur niet heel erg veel willen laten koeioneren. Hier ligt dat anders. Het ene referendum na het andere, al zijn het er nog zoveel, de overheid schuift het terzijde met wat zalvend gemompel en gaat met een licht vileine glimlach over tot de orde van de dag. En of het nu over windmolens gaat die we niet willen of hectare’s… Lees verder »

Ivo
Gast
Ivo
Offline

In NRC stond een artikel dat aangaf dat veel belangrijke zaken (met name linkse idealen) gejuridificeerd zijn, kortom, de politiek gaat er niet meer over. Migratie, biodiversiteit, natuur, klimaat, sociale wetgeving, mensenrechten enzovoort. De Brexit gaat volgens mij daarover. De onvrede in Nederland zie je op de terreinen waar onze politici wijzen naar Brussel. Pas als onze parlementariërs dat doorhebben, zal er kans op verbetering zijn.

Paul Bouwmeester
Gast
Paul Bouwmeester
Offline

Stuur dit verhaal even naar de Volkskrant of zo als “Brief uit Frankrijk”.

David
Gast
David
Offline

Mooi verhaal Gerard. Dank, met veel plezier gelezen!
Wil je ons op de hoogte houden?

Daggy
Gast
Daggy
Offline

Roel Meier, Mij schiet een deuntje te binnen … Zolang de lepel in de brijpot staat, dan zeuren wij nog niet. Het eens zo sterke, en doorzettend volk der Nederlanden is totaal afgebrand. Men kan met ze doen wat men wil. In het verleden veroverden ze grote rijkdom, maar vandaag kruipt men een ieder in hun hol. Er is niks meer van over. Dat zie ik zich ook bij onze oosterburen ontwikkelen. Het duurt niet meer lang en het is… Lees verder »

Jane
Gast
Jane
Offline

Dat komt doordat we niet alles te zien krijgen, de echte kosten van “van het gas af” niet helder worden gemaakt. Pas als duidelijk wordt wat het echt gaat kosten dan breekt de …. uit. Bejaarden uit het verzorgingstehuis omdat de kachel niet meer kan branden, werkloosheid enz. Als duidelijk wordt dat er mensen omkomen doordat ze in de kou zitten. Zolang onze nieuwsgaring door de ” publieke” omroep aan ons voor gekauwd wordt, krijgen we het echte verhaal niet… Lees verder »

Hetzler
Gast
Hetzler
Offline

Wederom een prima artikel waarin de toenemende onvrede over de politieke elite is verwoord. Het is te bizar voor woorden die klimaatreligie. Tja als natuurkunde niet je sterkste vak was op school dan sta als politicus maar onzin uit je kramen. Wie weigert het rekenwerk te doen is gedoemd onzin uit te kramen.

Scheffer
Gast
Scheffer
Offline

Jesse Klaver (gisteren genodigd bij NPO/NOS-nieuws) wil de klimaattafels zo spoedig als mogelijk opheffen en het kabinet te dwingen haar “vertragingstaktieken” van het “cockpit”-overleg door de “Klimaattafels”-geselecteerden te stoppen. Deze dragen niet bij, volgens Klaver, aan een ideologisch benodigde “doorbraak”. Klaver beseft totaal niet dat het protest de gele hesjes van Parijs, Brussel, Amsterdam juist gericht zijn tegen de gevreesde enorme verhogingen van de eco-belastingen / -accijnzen (de “duurzame” ideologie) waarmee Klaver zo gaarne de onmogelijkheid van het wereldklimaat beheersen… Lees verder »

Bert Pijnse van der Aa
Gast

leuk dat we zo op de hoogte blijven Gerard met niet gekleurde informatie uit eerste hand .

Interessant is hoe de vakbonden en andere groeperingen zich eventueel meester (gaan ) maken van het probleem .

Anton Bakker
Gast
Anton Bakker
Offline

Het is nu 21.00 uur op zondagavond. Inmiddels is ook duidelijk dat er een probleem is in Polen. De gele hesjes hebben hun doel bereikt dat er al meerdere landen een groot probleem zien in het Parijs-akkoord. Prijzen die overal omhoog gaan om de al schone lucht in de ontwikkelde landen nog schoner te maken met weliswaar minder groen door minder CO2. Het wordt wat a.s. week in Polen. Daar komen dan de politici, die de puinhoop moeten opruimen van… Lees verder »

Peter van Beurden
Gast
Peter van Beurden
Online

Goed verhaal Gerard. Gele hesjes, ook een goed symbool voor gezien willen worden. Goed gevonden van die Fransen om dit alom aanwezige middel hiertoe aan te wenden.
Straatterreur hoeft niet. Geweldloze massale aanwezigheid helpt wellicht ook. Maar na lang genegeerd worden loop te emmer dan toch over. Zouden onze politici na het afserveren van het raadgevend referendum hier iets van leren?

David
Gast
David
Offline

Rondneuzend op Facebook tref ik onder de gele-hesjes nergens de oproep het klimaataccoord van tafel te vegen.
Deze bedreiging van de middenklasse is nog niet doorgedrongen.
Wel Nexit oproepen.
Ewout Engelen geeft goede samenvatting:
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/de-gele-hesjes-protesten-zes-vragen-aan-ewald-engelen/

Johan Lenaerts
Gast
Johan Lenaerts
Offline

Kleine ijstijd dan toch opkomst? Zie deze link: https://ruhrkultour.de/nasa-bestaetigt-klimaabkuehlung/

Fokke Woelf
Gast
Fokke Woelf
Offline

Toen ik indertijd hoorde dat die Macron chef de chantier werd in Frankrijk en dat dat kon gebeuren omdat hij de Fransen had wijsgemaakt dat hij de bananenrepubliek wel effekes in een moderne “(min of meer kapitalistische) liberaal democratie” zou omtoveren, piste ik zowat in m’n broek van het lachen. Punt 1: Alle Fransen zijn communisten (ook al zeggen ze van niet). Punt twee: Frankrijk moet elke dag opnieuw (als een soort bad bank) op zoek naar geld om de… Lees verder »

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK