Cartoon: Mirjam Vissers.

In een interview met ‘De Telegraaf’, enige tijd geleden, noemde Klaas Dijkhoff (VVD) zijn politieke collega en coalitiegenoot, Rob Jetten (D66), een ‘drammer’ inzake klimaat. Zelden galmde een persoonlijke kwalificatie langer na in de media. Dijkhoff nam zijn woorden niet terug, maar erkende wèl dat het niet meteen zijn meest hoffelijke moment was om het woord drammer te gebruiken. Jetten reageerde laconiek.

Het was weer een mooi stukje politiek theater – om van te smullen! Maar het was slechts een randverschijnsel. Inhoudelijk bleven de verschillen van inzicht over het klimaatbeleid toch nog wat in het duister.

Dat kan ook moeilijk anders want de klimaatmaterie is uiterst ingewikkeld. En ik benijd de generalistische politici niet die die ingewikkelde materie moeten proberen te doorgronden en in politiek hapklare brokken moeten vertalen, zodat de kiezer kan begrijpen waar het over gaat.

Dat is extra moeilijk omdat de samenleving gedurende decennia is overspoeld met paniekverhalen dat er een verschrikkelijke opwarming van de aarde voor de deur staat met apocalyptische gevolgen. Het voorlopige hoogtepunt van die hersenspoeling was een door een angstaanjagende massahysterie gegrepen menigte van duizenden klimaatspijbelaars die donderdag het Haagse Malieveld bevolkte.

De media, en vooral de NOS/NPO, hebben hier een belangrijke rol in gespeeld door de samenleving dagelijks te vergasten op een portie klimaatellende. Elk enigszins afwijkend weersverschijnsel werd ‘geframed’ in het kader van die verschrikkelijke opwarming (die overigens maar steeds niet wil komen). Op Climategate.nl hebben we deze systematische desinformatie en nepnieuws reeds vaak aan de kaak gesteld. Tot dusver met weinig resultaat. Eenzijdige alarmistische klimaatberichtgeving blijft de boventoon voeren. Een tegengeluid blijft afwezig.

In de vorige ‘posting, ‘Hoe lang blijft het NPO nog klimaatactivisme bedrijven?’, schreef Dolf van Wijk:

Vandaar de vraag: blijft de NPO haar overbodigheid demonstreren door het veelzijdige klimaatverhaal te ontkennen? En voelen entertainers als Matthijs van Nieuwkerk en Eva Jinek zich nog voldoende journalist om hun eigen rol en integriteit bij het verslaan van kritische hedendaagse thema’s zoals het klimaat te heroverwegen, nu hun kijkers beter weten?

Gisteravond bediende Jinek hem – eindelijk – op zijn wenken met een helder, informatief en amusant debat tussen Thierry Baudet en Rob Jetten, naar aanleiding van de demonstratie van klimaatspijbelaars op het Malieveld in Den Haag.

Thierry Baudet bij Jinek.

Kijk en geniet hier.