Nic Lewis. Foto: Richard Mouw.

in ‘De Telegraaf’:

Voor de aanpak van de wereldwijde klimaatverandering is het veel belangrijker wat snelgroeiende ontwikkelingslanden doen, dan de goedbedoelde stapjes in Nederland. „In feite doet de Europese uitstoot er niet toe”, stelt de Britse klimaatwetenschapper Nic Lewis.

 

Onnodig

Het dwingende gevoel van urgentie, waar politici en milieuorganisaties op hameren, is onnodig, meent Lewis. De wetenschapper gaat er net als het VN-klimaatpanel vanuit dat de aardse opwarming sinds 1850 grotendeels komt door menselijke CO2-uitstoot. Toch is hij optimistischer dan het IPCC. Uit eigen onderzoek concludeert hij dat het klimaat veel minder gevoelig is voor broeikasgassen dan modellen voorspellen.

„Als je kijkt naar de observaties sinds 1850 dan stijgt de wereldtemperatuur minder snel dan verwacht.” Terwijl de IPCC-modellen uitgaan van circa 3 graden opwarming bij een verdubbeling van de CO2, ziet Lewis in werkelijkheid een stijging van 1,7 graad Celsius. Modellenmakers zijn niet blij met Lewis’ kritiek. „Zij hechten minder belang aan wat de temperatuur werkelijk doet.”

Aldus Edwin Timmer in ‘De Telegraaf’.

Lees verder hier.

Voor een Engelstalige versie, zie hier.

***

Benny Peiser.

Een andere spreker op de ‘Ontgroeningsdag’ van de Groene Rekenkamer was Benny Peiser. De sheets van zijn voordracht zijn hier te vinden.

Voor een Franstalig verslag van de hand van Benoît Rittaud, president van de Franse ‘climato-réalistes’, van het eerste deel van de bijeenkomst, zie hier.