Terwijl Nederland in EU–verband nog onlangs heeft aangedrongen op aanscherping van het klimaatbeleid, in de vorm van meer ambitieuze doelstellingen voor de vermindering van de CO2-uitstoot, begint in Duitsland het besef van het echec van de Energiewende door te dringen.
Dat komt natuurlijk niet als een verrassing. Velen hebben dat al lang geleden zien aankomen. Zie bijvoorbeeld: ‘Klimawandel, Energiewende und Rationalität – eine unbequeme Beziehung. Der Blick eines Niederländischen Nachbarn,‘ hier.
Maar in de greep van de klimaathysterie bleven de Duitsers halsstarrig volhouden dat zij op de goede weg waren met hun klimaat– en energiebeleid. Door Nederlandse klimaatbevlogenen, waaronder Jan-Paul van Soest, werd het Duitse beleid zelfs als lichtend voorbeeld voor Nederland aanbevolen. Zie hier.
Nu vindt er een kentering plaats, zelfs binnen de gevestigde partijen in Duitsland, waarvan vertegenwoordigers hun vertrouwen in het slagen van de Energiewende inmiddels hebben opgezegd, zij het alleen achter gesloten deuren.
Onder de titel, ‘German Employer’s Association Op Ed: “No Expert Politician In Berlin Believes In Switch To Green Energies Any More”‘, rapporteerde Pierre Gosselin het volgende.
Terwijl de druk in Duitsland toeneemt om kolencentrales te sluiten en om snel over te schakelen op groene energie, krijgt men het gevoel dat dit alles meer te maken heeft met een laatste wanhopige poging van de voorstanders van hernieuwbare energie om hun groene lievelingsproject te redden.
Onlangs schreef Der Spiegel dat de eens met zo veel fanfare verwelkomde Energiewende was mislukt. En in Forbes schreef de ecomodernist Michael Schellenberger dat het project volgens de natuurwetten ook nooit had kunnen lukken.
Achter gesloten deuren gelooft niemand er in Berlijn meer in
Slechts enkele dagen geleden schreef energiedeskundige Dr. Björn Peters op de website van de Duitse werkgeversorganisatie dat de Energiewende een punt had bereikt dat ‘… geen enkele gespecialiseerde politicus in Berlijn nog meer gelooft het succes van de Energiewende. Wie je het ook vraagt, iedereen zegt hetzelfde – maar alleen achter gesloten deuren. Want als de pers daarvan lucht krijgt, kun je alleen maar verliezen tegen de ‘groene’ mainstream van de media.
Peters is van mening dat Duitsland een dosis gezond realiteitsbesef nodig heeft en ‘een nieuwe start voor het energiebeleid.’
Voordelen van fossiele brandstoffen zijn te groot
De Duitse deskundige schrijft dat ondanks de honderden miljarden euro’s die zijn besteed aan groene energie, ‘fossiele energie uit kolen, olie en gas ongeveer vier vijfde van de primaire energie wereldwijd en ook in Duitsland levert en dus dominant is in de huidige energievoorziening.’
En hoewel Peters erkent dat op een gegeven moment de voorraden uitgeput raken, en er alternatieven moeten worden gevonden, is hij van oordeel dat ‘fossiele bronnen van energie voorlopig onvervangbaar zijn en dat nog vele decennia zullen blijven. De voordelen ervan zijn eenvoudigweg te groot.’
Peters herinnert eraan dat: ‘…. op aardolie gebaseerde brandstoffen het onschatbare voordeel hebben van een hoge energiedichtheid. Met meer dan 10 kWh / kg – honderd keer meer dan batterijen – vormen zij de enige betrouwbare brandstoffen voor auto’s, vrachtwagens en schepen.’
Toch is Peters het ermee eens dat er uiteindelijk alternatieven moeten worden gevonden, omdat de voorraden traditionele fossiele brandstoffen beperkt zijn en dat er vragen rijzen over hun invloed op de menselijke gezondheid.
Nucleaire technologie als de oplossing
In zijn opiniestuk pleit Peters voor kernenergie als alternatief en schrijft hij: ‘Als nu de fossiele energiebronnen teveel schade toebrengen aan mens en natuur en binnen afzienbare tijd op zullen raken, en de hernieuwbare energie geen adequate energievoorziening kan garanderen, dan blijft alleen de nucleaire optie over. Volgens de wetten van de natuur zijn er geen andere alternatieven. Op grond daarvan kunnen we aantonen dat ze het potentieel hebben om voor altijd schone en sterk geconcentreerde energie te leveren. Van bijzonder belang is het feit dat kernenergie geschikt is voor alle toepassingen die de menselijke beschaving nodig heeft, d.w.z. niet alleen elektrische energie maar ook voor verwarming, transport en industriële processen.’
Peters merkt ook op dat er ‘kandidaten zijn voor een moderne energievoorziening door middel van kernenergie’, waarbij het meestbelovende concept de ‘dual fluid reactor’ is. Deze is inherent veilig omdat de fysieke processen niet uit de hand kunnen lopen en omdat deze emissievrij is.
Zon en wind schieten tekort
In de visie van Peters is overtuigend aangetoond dat energie uit zon, wind en biomassa nog niet geschikt zijn om een moderne samenleving van voldoende energie te voorzien.
De Duitse energiedeskundige bekritiseert Duitsland en de smalle focus van de EU ‘… op het bevorderen van slechts een paar technologieën voor stroomopwekking’, terwijl ze de meer omvattende concepten voor energievoorziening negeren.
Hij waarschuwt: ‘Uiteindelijk zal zelfs het Duitse publiek de banale fysieke realiteit niet kunnen ontkennen. Zonder nucleaire energiebronnen zal het niet mogelijk zijn om afstand te nemen van fossiele energiebronnen vanwege de tekortkomingen van hernieuwbare energiebronnen. Een nieuwe start in het energiebeleid is daarom dringend noodzakelijk.’
Aldus Pierre Gosselin.
Bron hier.
Een ezel stoot zich in het gemeen geen twee maal aan dezelfde steen. Dat het hier een ezel bij onze Oosterburen betreft mag m.i. geen reden zijn dat zijn Nederlandse broertjes en zusjes zijn ervaringen negeren en zich met de klimaatwet aan dezelfde steen gaan stoten. Het gaat hier immers om vele honderden miljarden die in een groot zwart gat dreigen te verdwijnen, zonder dat daar een meetbaar klimaateffect tegenover staat.
Het zou in dit verband misschien een goed idee zijn indien Björn Peters eens een kopje thee ging drinken bij zijn collega’s bij VNO/NCW in Den Haag.
Zon en wind schieten te kort, period!
Achter gesloten deuren wordt het debacle koortsachtig besproken. Wat moeten ze, nu het volk om is en de klimaatreligie blijkt aan te slaan. Die verdomde modellen ook, die maar niet uitkomen, die belachelijke hokeystick en die weggemoffelde hittegolven..
Wanneer regeringen zo mis kunnen kleunen met hun klimaatbeleid, wat moet je dan van ze denken over dingen die er echt toe doen; de gezondheidszorg, de migratie en onze veiligheid.
Hier en daar breekt reeds paniek uit! De ministerpresident wil al openlijk op de vuist met Baudet.
Gisteren viel er een schrijven binnen van mijn hypotheekbank. Ik kan goedkoop geld lenen tot 9000 euro voor een warmtepomp en voor isolatie. 9000 euro! Wat begin je daar nu mee! Elke week vallen er brochures op de mat, de ene nog doorzichtiger dan de andere en allemaal doorspekt met die domme Wiebes doctrine; de baten zullen de lasten overstijgen!
Domoor Merkel lei de basis voor het tarief van 29 cent per kilowattuur in haar land. Nu al! Het is pas een opstart van wat er werkelijk moet gebeuren wanneer je kernenergie uitbant. De hoogst denkbare energiedichtheid die er bestaat!
Gelukkig ziet zo langzamerhand iedereen met twee klassen Mulo of met een diploma boekhouden, dat ze haar hand heeft overspeeld. Beide handen!
Ook in Nederland dringt langzaam door hoe groot de ellende is die men zich op de hals heeft gehaald. Achter gesloten deuren, dat nog wel. Gaan ze bluffen en douwen ze door of keren ze, nu het nog kan. Gaan ze dan voor de eerste keer eens in zee met echte wetenschappers en sturen ze de B-categorie politici en hun gesubsidieerde semi-wetenschappers met pensioen? Met Jomanda is het ook gelukt.
“Wir schaffen dass”, de miskleun-jel van de 21-ste eeuw. By far!
“Zon en wind schieten te kort, period!”
Ik vind dat een kortzichtige gedachte. Het de woordjes “Energie uit” ervoor en “nog” ertussen vind ik het al veel beter:
Energie uit zon en wind schieten nog te kort, period!
Ja, dat is al veel beter.
De zon schijnt altijd en levert daarmee héél veel energie op altijd de halve aardbol minus daar waar optisch dikke bewolking hangt. Wind is er altijd, op héél veel plekken op aarde en op héél veel hoogten. Het is dan alleen nog zaak de energie uit die twee bronnen zo efficiënt mogelijk binnen te harken. Met te beweren dat dát nooit zou lukken heb je wel heel weinig vertrouwen in de innovatie kracht van de mens.
Ach Ronald, fouten maken is menselijk, alleen als de vergissingen heel erg duur zijn en mensen gedwongen worden ervoor te dokken, dan moeten we nog maar eens achter de oren krabben. Pas als molens en/of panelen voldoende efficiënt zijn kunnen ze worden ingevoerd, maar in een vrije markt zal dat dan vanzelf gaan, daar is dan geen dwang voor nodig. Nog een tip over je reactie op Troubadour: Verbeter de wereld, begin bij jezelf.
Gerard
Gelukkig geld ook voor kerncentrales als ze maar goedkoop genoeg zijn worden ze vanzelf gebouwd
En ja dat is de reden waarom ze niet gebouwd worden
Ze zijn echt veel te duur
Ronald, ik zou toch eens kijken naar de bijdrage van Fred Udo “windwaan in waterland”.
Iemand die echt verstand heeft van de energie voorziening.
Hou toch op Jan, Dat er niet wordt ingezet op kernenergie is een politieke beslissing, geen economische. Ander landen deden en doen het volop, andere landen, de wereld is groter dan Nederland.
Vroeger riepen mensen ‘Heb vertrouwen in God. Hij zal ons redden’. Nu roepen ze ‘De techniek zal ons redden, heb vertrouwen in innovatie’.
Feit is dat natuurkundige wetten niet overwonnen kunnen worden, zelfs niet door wensdenken. Dat is ook waar het artikel in Forbes over gaat.
De zon levert overdag bijna onbeperkte energie op, echter ’s nachts raken we alles weer kwijt. Het kost heel veel moeite (dus energie) om een beetje van die overdag-energie op te vangen voor na de nacht.
Wind waait er altijd wel ergens, maar we hebben er aan land niet veel aan wanneer het op oceanen waait.
Overigens zat ik me te bedenken wat de gemiddelde windsnelheid is op aarde. Knappe koppen kunnen berekenen wat de gemiddelde temperatuur en het gemiddeld ppm voor CO2 is, ondanks dat die waarden overal en op elk tijdstip enorm fluctueren, dus waarom kunnen ze dat ook niet voor de gemiddelde windsnelheid op aarde?
@Ronald 15 mei 2019 om 07:56
Het is dan alleen nog zaak de energie uit die twee bronnen zo efficiënt mogelijk binnen te harken.”
Zou het toch niet beter zijn om (eerst) onderzoek te doen naar de neven-effecten?
En haalbaarheidstudies zijn ook nooit weg.
Het verhaaltje “de zon schijnt en de wind waait altijd wel ergens” doet het misschien goed bij alfa’s met 2 linkerhanden en een servies voor de kop, de realiteit is anders.
Elektriciteit afkomstig van wind en zon behoeft opslag of rondzingend transport tussen regio’s op basis van tekort en overschot.
Het aardige detail dat dan elke regio dan per definitie extra opwekcapaciteit nodig heeft om regio’s met tekorten te konnen bedien ontgaat de niet-weldenkende mens.
Ik geloof best dat technische innovatie (tot op zekere hoogte) bestuurlijke stupiditeiten kunnen maskeren.
Stupiditeiten zijn een maatschappelijk probleem; het lijkt mij verstandig om die te voorkomen.
Johan,
Vertrouw op God, maar zet je fiets op slot.
@Gerard. Als aanvulling op jouw reactie van 8.41u. De russen (en chinezen) lachen ons straks allemaal uit.
https://www.trouw.nl/home/rusland-biedt-afrika-kernenergie-maar-voor-wat-hoort-wat-~a684b750/
@Léon: als ze nu al niet in een deuk liggen. Hoe is het mogelijk dat Nederland volop in de ankers gaat op meerdere gebieden met een geduchte concurrentie van o.a. China? Dat kan alleen maar fout gaan. Zijn die EU psychopaten inmiddels zo machtig, of is Den Haag zo dom?
Steeds opnieuw dezelfde mensen die bij hoog en laag vol blijven houden dat zon en wind geweldig zijn.
Zelf hebben deze mensen geen enkele technisch inhoudelijke kennis, hun bijdrage in het geheel bestaan uit het brengen van linkjes naar de websites van lobbyisten die met mooi verhalen komen. Alleen sufferds geloven in zon en wind, het is zeker niet gratis en de kosten zijn vele malen hoger dan conventioneel opgewekt.
De hele klimaatwaanzin bestaat voor de volle 100% uit bedrog. Er is geen enkel verhaal wat klopt, zelfs de wetenschap er over is gelogen.
Het is één grote leugen, zon en wind zijn geen vervanger voor welke vorm van energie ook. Het is onrendabel en je hebt voor de totale hoeveelheid wind en zon conventionele back-up nodig. Het is dus niet wind en zon óf conventioneel, maar conventioneel én zon en wind. Als de wind wegvalt of de zon heb je direct conventioneel nodig.
Daarom is er ook nog nooit in ons land waar dan ook een enkel groen project uit de kosten gekomen.
Het wordt met veel bombarie gebracht door verlekkerde politici die zich om hebben laten kopen door lobbyisten van zon en wind energie.
Sommigen schermen zelfs met opbrengsten die tegen alle natuurkundige wetten ingaan.
Ronald
Het lijkt me dat een dubbel systeem ook dubbele kosten oplevert. Een systeem dat een bescheiden back-up nodig heeft in verband met vraag en aanbod en mogelijke uitval is daarom te verkiezen. Vooralsnog heb ik nog niemand daaromtrent een zinnige oplossing aan zien bieden. Het voordeel van wind en zon zit in de subsidie die gegeven wordt door voorrang te verlenen en het niet doorberekenen van de kosten voor back-up. Een ongelijk speelveld dus dat bovendien de concurrentie met kernenergie geweld aandoet.
Zeg dan gewoon luid en duidelijk: “Ik ben tegen kernenergie”. Uit politieke of veiligheidsmotieven. Verzin meteen een deugdelijk alternatief. De grootste alarmist Hansen bepleit ook kernenergie. Soms kun je het op onderdelen ook met opponenten eens zijn.
Het feit blijft dat bij een E-debiet dat in Nederland dagelijks varieert tussen de 13.000 MW en ca 18.000 MW, niemand uit de voeten kan met optredende problemen als ‘sorry geen stroom vandaag vanwege windstilte/teveel bewolking/ het is nacht’, en dat je op zo’n energievoorziening geen economie kunt laten draaien. Totdat je de geprojecteerde E-productie ontdaan hebt van ‘spiegeltjes en kraaltjes’, van de @-mannetjes/vrouwtjes, en vervangen hebt door nucleaire productie-eenheden, kunnen we de fossiele bronnen zoals we die nu dagelijks gebruiken beter koesteren dan verguizen.
@ Troubadour,
Het Duitse elektriciteitstarief per kWh ligt dit jaar al boven de 30 ct. Dat is een gemiddelde van veel en grote verschillen tussen gebruikers en regio’s.
“Waarom je tot nu toe weinig hebt bespaard door de energietransitie”
https://www.finanztip.de/stromvergleich/strompreis/
@ Troubadour,
In tegenstelling tot alle negatieve geluiden over de vermeende “hoge” kosten van kernenergie, is er een gedegen studie gedaan door de OECD-NEA waaruit het tegendeel blijkt.
https://www.oecd-nea.org/ndd/pubs/2019/7299-system-costs.pdf
Het neemt Bas, Jan en Henk en alle andere groene profeten de wind uit de zeilen.
Deze kern van het verhaal is stuitend. Ook in Nederland steeds meer het geval in de “duurzame” Main Stream Media (MSM), alwaar elke kritiek op het huidig klimaat- / energie-beleid wordt gebombardeerd met onwetenschappelijke / ideologische argumenten.
“…….. geen enkele gespecialiseerde politicus in Berlijn nog meer gelooft het succes van de Energiewende. Wie je het ook vraagt, iedereen zegt hetzelfde – maar alleen achter gesloten deuren. Want als de pers daarvan lucht krijgt, kun je alleen maar verliezen tegen de ‘groene’ mainstream van de media”
De “groene” MSM vergeet haar primaire taak: kritische analyses op actie-wetenschap zoals door goochelaar met de feiten Jan Rotmans.
Stuitend ja, maar niet nieuw. Het is al erg lang zo dat de media het grote publiek bespelen. Mijn grootvader wist het zelfs al, hij zei rond 1975: “de krant brengt de leugen in het land”
De vrije pers zit al jaren in het gedrang omdat de volgevreten grappenmakers van de publiekelijke omroep ook is toegestaan om nieuws te verspreiden.
Dan krijg je vanzelf een nieuwsdienst die via het subsidielijntje door de overheid in het gareel wordt gehouden.
Onderzoeksjournalistiek ligt op sterven en is op een ppm na dood.
Een flink deel van de kranten is in buitenlandse (BE) handen; ook dat heeft invloed op de berichtgeving: zonder EU-Brussel stelt BE, met name Wallonië, niet veel voor.
Jan Rotmans: “Vrees niet, want Ik ben met u; zijt niet verbaasd, want Ik ben uw God; Ik sterk u, ook help Ik u, ook ondersteun Ik u met de rechterhand Mijner gerechtigheid.” (Jesaja 41/10)
Olie en gas, ons is verteld en geleerd dat dit gevormd is door vegetatie van miljoenen jaren en daar kwam dan een laag grond overeen, wat resulteerde in olie en gas. Er is ook een andere visie, er wordt gezegd dat aardschollen die langzaam over elkaar heen schuiven met zoveel kracht en met zoveel hitte die daar vrijkomt en is, dat er op deze manier olie en gas word gevormd, oneindige voorraden?. Er word zelfs gezegd dat we maar 15% van deze opbrengst per jaar gebruiken. Jozef Stalin heeft door een grote groep wetenschappers later onderzoeken toen der tijd, waar olie eigenlijk uit bestond, er werden geen delen gevonden waar uit moest blijken dat olie was ontstaan uit planten en bomen.
A-biotische olie. Het is mogelijk en voor mij niet zo onwaarschijnlijk. Opstapelen van vegetatie met als gevolg enorme olievoorraden is ook niet zo erg vanzelfsprekend. Maar ja, er wordt flink verdient aan olie en gas, als de voorraad oneindig zou blijken te zijn, dalen de prijzen.
Of je alles serieus moet nemen wat wetenschappers tijdens het bewind van Stalin hebben bevonden, weet ik niet.
Tijdens Stalins repressie kwam je er bij een afwijkende mening genadig van af wanneer jij en je gezin in een Goelag werden geplaatst.
Bij exploratie naar nieuwe olievoorraden gebruiken oliemaatschappijen de techniek van “fingerprinting” en”migrationpaths”. Organisch materiaal in het “brongesteente” zal door druk, temperatuur en de tijd omzetten in olie (of/en gas). Die olie migreert naar het hoogst bereikbare punt en accumuleert in het “reservoirgesteente”. Door chemische analyse kan men de genetische relatie vaststellen tussen het organisch materiaal in het brongesteente en de olie in het reservoirgesteente en dat noemt men “fingerprinting”. Olie van a-biotische oorsprong is mij niet bekend.
@Chris, even goed zoeken op internet. Er zijn heel veel artikelen over de abiotische oorsprong van olie. Met name vanuit Rusland.
Ben, daar ben ik mee bekend maar dat maakt het werkelijke bestaan ervan niet waarschijnlijker.
@ Chris Schoneveld
In de VS wordt er op sommige locaties op 10 km diepte schalie Olie gewonnen. Terwijl er dieper Dan 1 km geen plantaardige of dierlijke fosielen gevonden worden. Vaak zit de Olie ook onder moeijlijk doordringbare gesteente lagen.
Dat het daar gekomen is vanuit plant/dier resten is uiterst twijfelachtig
MP. Die 10 km “diepe” boorputten zijn niet echt zo diep, het is de lengte van het boorgat waar je het over hebt. Omdat de sedimentaire lagen meestal bijna horizontaal liggen moet een boorgat de schalielaag horizontaal doorboren om zodoende voldoende schalieoppervlak te bereiken. Je kan sedimentaire lagen met plantaardig of dierlijk organisch materiaal vinden op 10 km diepte of op 8 km hoogte als gevolg van “tectonic subsidence” of botsing van continentale platen. Een eenvoudige uitleg kun je vinden op wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebergtevorming. Op Mount Everest kun je mariene fossielen vinden. Omgekeerd kun je net zo goed mariene fossielen vinden op 6 km diepte. De diepste dinosaurus fossiel was gevonden in een boorgat in Noorwegen 2500 meter onder de bodem van de zee. Er zijn ook planktonische micro fossielen gevonden op 6500 km diepte.
Omdat olie lichter is dan water migreert het via poreuse gesteentes (meestal zandsteen) naar het hoogste punt totdat het wordt tegengehouden door een impermeable cap rock (meestal een schalielaag). Olie in schalies is niet gemigreerd maar is daar in situ en is dus minder geconcentreerd en moet daarom via een lang boorgat geproduceerd worden. Hetzelfde geldt voor shale gas. Het gesteente moet wel gefrackt worden omdat de permeabiliteit van schalies laag is. Fracking helpt de mobiliteit van gas en olie zodat het sneller geproduceerd kan worden.
Ietsje leesvoer over abiotische olie:
https://www.dagelijksestandaard.nl/2011/09/abiotische-olie/
Wat ik er van begrijp: om olie en gas te vinden wordt de ‘vegetatie-theorie’ gebruikt.
Dat werkt goed, levert een goed resultaat op – succesvolle theorie.
De abiotische theorie heeft niet veel opgeleverd in olie/gas winning.
Door dit bewezen succes is er een consensus over ‘vegetatie-theorie’.
Aardige is dat dit laat zien waar ‘consensus in wetenschap’ wél functioneel is.
De kans dat er aardolie van abiotische oorsprong bestaat, is 0,0.
Het ‘olievenster’ is 60-120 °C, 2-4 km, het ‘gasvenster’ is 120-180 °C, 4-6 km.
Olie dat dieper dan 4 km ligt, wordt afgebroken tot uiteindelijk methaan. Dat kan, als het zich ophoudt in sulfaathoudende gesteenten, omgezet worden in H₂S.
Methaan kan van abiotische oorsprong zijn maar dat kan nooit, bij de condities die in de aardkorst voorkomen, omgezet worden in moleculen met langere koolstofketens.
Plantmateriaal wordt voornamelijk omgezet in steenkool, plankton is de oorsprong van olie.
De 10 km lange boringen naar schalie-olie zijn voor het langste deel horizontale boringen.
ik vind de tegeltjeswijsheid in de kop wel heel erg van toepassing op Duitsland in het bijzonder , gezien de recente geschiedenis , en voor NL als lichtend voorbeeld .
Wat een geniale constatering van Bjorn Peters ; dat wellicht kernenergie toch beter is omdat de energiedichtheid groter is dan windmolens en batterijen .
Treffend IS de gelijkenis met de constatering van Peter de Waard in zijn artikel van hedenochtend over de her- opening van het circuit van Zandvoort. Hopenlijk met hetzelfde resultaat . In dat geval heb ik een fles wijn gewonnen in de weddenschap daarover.
Ook bij ons gaat het kwartje vallen.
‘Vanuit de wandelgangen aan het Binnenhof gonst het dat irritatie toeneemt. Dat er met deuren wordt geslagen’
https://www.rtlnieuws.nl/opinie/column/4710451/klimaatakkoord-inspraak-mark-rutte-eric-wiebes-pbl-cpb-vvd-pvda-cda-eu
In het RTL-nieuws artikel staat het zo mooi: “Volgens de EU-afspraak moeten burgers in een vroeg stadium ‘effectieve mogelijkheden’ krijgen om te participeren en om te worden ‘geconsulteerd”.
Kijk, daar zit de adder onder het gras: Je mag participeren en er wordt om je mening gevraagd. Maar eigenlijk staat er: Meedenken mag, tegendenken niet.
Vermoedelijk zal de participerende, de meedenkende burger bestaan uit linksgroene activisten. Als je niet werkt, aan de subsidie-tiet van de overheid hangt en dus je de tijd hebt om varkensboeren te pesten, heb je ook tijd genoeg om je linkse stem te laten horen bij het debat over de transitie, dat in tegenstelling tot de werkende Jan-de-Sufferds.
Johan D. participatie in de energietransitie is inderdaad een wassen neus. Participatie in het besluitvormingsproces bij bijvoorbeeld windmolens bestaat uit het indienen van zienswijzen, wanneer een locatie al door de politiek is vastgesteld. Die zienswijzen leiden echter nooit tot het niet doorgaan van een project. Hoogstens tot een enkele aanpassing. Financiële participatie (lusten en lasten model) staat niet in verhouding tot de waardedaling van je woning of het verpesten van je woon en leefomgeving. Daarom participeren omwonenden niet, maar wel rijke investeerders of inwoners van elders. De enige mogelijkheid voor burgers om invloed uit te oefenen op deze schijnparticipatie is door actie te voeren en proberen de onderbouwingen van de politiek en Groenlinkse energiecooperaties onderuit te halen. Die laatste groep wordt veelal ondersteund door grotere coöperaties, zoals de Windvogel, de natuur en milieufederaties en Greenpeace. Clubs die invloed hebben op de provinciale en gemeentelijke politiek. Je hebt een harde noot te kraken bij deze klimaatidealisten. De meeste mensen hebben hier niet de moed en energie voor.
151 kamervragen voor het PBL:
https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=a5794a70-4273-4db5-bcde-182683781b82&title=Vragen%20aan%20PBL%20over%20de%20doorrekening%20van%20het%20ontwerp-Klimaatakkoord.pdf
@Karin, inderdaad, wat gaat de burger dat kosten?
Hele volksstammen in Nederland krijgen nu de eindjes al niet meer aan elkaar geknoopt, midden inkomens behoren al tot de groep die amper een huis kunnen kopen.
Mensen zijn al bang dat ze straks de energie rekening nog niet meer kunnen betalen.
Rutte met zijn Merkel brengen de mensen naar de afgrond toe, met hun waanzinnig klimaatbeleid.
Goede ontwikkeling, nu NL nog. Triest dat er eerst zoveel miljarden zijn verspild. Echer de verantwoordelijke politici en de onbetrouwbare MSM zullen hun ongelijk niet zo gauw bekennen. Temeer daar deze uit de linkse hoek komen, waar het woord ongelijk niet bestaat.
Eigenlijk zou er een proces moeten komen waarbij de verantwoordelijken zich zouden moeten verantwooorden en worden berecht. Er is gewoon een misdaad gepleegd en dat mag niet straffeloos gebeuren. Helaas zie ik dat vooralsnog niet gebeuren. Laten we beginnen het zooitje dadelijk bij de Europese verkiezingen wel wegstemmen.
Parlementaire enquete van wege de al verspilde miljarden?
Ja! Alleen al om duidelijk te laten zien wat er is gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk zijn. En misschien krijgt net zoals bij de IRT affaire iemand (van Traa) een verkeersongeluk. Want zo werkt onze “democratische” wereld.
Volgens j van der Heijden worden er geen kerncentrales gebouwd, u leeft op een andere planeet?
Ik deel uw conclusie v.w.b. Jan van der Heijden. Hij redeneert vanuit een ivoren toren en is blind voor de positieve kanten van kernenergie.
Dit soort artikelen blijven nodig om de burger-belastingbetaler steeds weer uit de betovering te halen waarin de groenen ons proberen een rad voor ogen te draaien. Net als bij de buren zal men wakker worden en hopelijk blijven, liever vandaag dan morgen. Het zal eindelijk dan afgelopen zijn met de geldverslindende CAGW-mythe, de mythe van concurrerende zon en wind en de mythe van onbetaalbare kernenergie. Wat een zegen zal dat zijn; alsof het een bevrijding zal zijn.
Ik denk niet dat de groenen ons bewust een rad voor ogen draaien. Ze worden wel gedreven door een aanmatigende morele superioriteit waardoor ze zichzelf in een droomwereld manoeuvreren waarbinnen logische argumenten geen plaats is en wensdenken overheerst.
Fraai stukje proza, Chris!!
Nou, Chris.
Er zijn lieve groenen, lieve en domme groenen, maar wel degelijk ook vele doortrapte groenen!
Geweldig uiteengezet!
Guido, Ik heb de discussie met een nabeschouwing (zojuist gepubliceerd) afgerond. Je zal het daar wel weer niet mee eens zijn, maar voor mij is daarmee de discussie gesloten
Kerncentrales (af-)bouwen worden door milieuclubs bewust vertraagd. Ze spannen processen aan tegen de eigenaren om nog meer veiligheid te eisen op het al veilige systeem-/bouwontwerp. Verder is het bouwen van lage straling kerncentrales met als brandstof thorium sowieso al een technisch veilig systeem door dat een smelt van de reactor niet mogelijk is en de straling laag. R&D van 3de generatie en verder kernenergie moet in het energie akkoord alsnog worden opgenomen.
Verder is interessant het artikel over straling-hormese. “Straling kan gevaarlijk zijn, onwetendheid ook”
https://groene-rekenkamer.nl/stralingshormese/
Hormese of hormesis (Grieks: ‘prikkeling’) is in de toxicologie het fenomeen dat een stof die in hoge dosis schadelijk is voor een organisme, bij lage dosis positieve effecten kan hebben.
De juiste link over stralingshormese alsnog: https://groene-rekenkamer.nl/download/StralingstekortDemo2.pdf
Ronald,
Het moet je weleens opgevallen zijn, dat de renewable darlings (zon en wind) alleen ontwikkeld en in stand kunnen worden gehouden vanuit super onduurzame, fossiele structuren en supplylijnen. Mind you; Eskimo’s, Maori’s, Navajo’s, Bosjesmannen en Touarecs ontwikkelen geen windmolens en zonnepanelen. M.a.w.: renewables met lage energiedichtheden, kan je alleen ontwikkelen met behulp van structuren en systemen die gebaseerd zijn op het gebruik van (goedkope) brandstoffen met hoge energiedichtheden, vanuit supertechno- industriele- en onduurzame samenlevingen.
Kortom, er zit echt nog wel een thermodynamisch haartje in de soep wat geadresseerd moet worden: Renewables kunnen zichzelf niet REPRODUCEREN.
Ik bespeur ook helemaal geen omslag in die ontwikkeling. Jij wel dan ?
DAT is een leuk idee !
Het staal (of makkelijker aluminium) voor windmolen of zonnepaneel smelten/smeden/lassen met wind- of zonne-elektriciteit (of via een ander procedé, met wind- of zonne-energie)
Kom je net in de buurt van het smeltpunt, hop de wind valt weg, of de klok slaat 16u in onze winter .. Straks of morgen opnieuw proberen !
Dat lijkt me vreselijk frustrerend ..
:-)
@Michiel: staal en aluminium kost veel energie om te maken, inderdaad.
windmolens en zonnepanelen bevatten staal, aluminium en meer – en leveren matig energie op.
is er een realistische berekening hierover?
@ hjebbers
Windmolen fabrikanten maken zelf reclame dat na 8500 uur Max vermogen draaien de co2 voor de bouw van windmolen terug verdient is.
Ik heb even geen rekenmachine bij de hand Maar dat is bij 15% efficiency ongeveer 6.5 jaar, ongeveer 40% van de tijd tot 15 jaar is verstreken en er besloten moet worden of er een grote renovatie komt of slopen en vervangen door een nieuwe.
De co2 voor de betonnen standaard, transport, onderhoud, electrciteit kabels vernieuwen/verzwaren, etc is niet meegerekend
Daarnaast dienen winparken als het niet waait altijd van spanning voorzien te worden. En de conventionele back-up centrales hebben een groot efficiency verlies door het constant bij en afschakelen om de wind/zon fluctuaties op te vangen.
En er wordt ook co2 uitgestoten bij het mijnen van de grondstoffen
Alles bij elkaar zou je een case kunnen maken dat zeker met windmolen op land met relatief weinig wind er meer co2 wordt uitgestoten en meer fosiele brandstof verbruikt wordt t.o.v. enkel fosiele centrales gebruiken en deze met een Zo hoog mogelijk efficiency te laten draaien.
Een berekening m.b.t. zonnepanelen:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301421516301379
@ Joost : dank je wel. Uitkomst is netto energie-verlies?
Lijkt mij zinvol onderzoek.
@ MP : ja. klopt, mee eens.
Maar zou fijn zijn als dit berekend wordt/kan worden (kwantitief).
Ook het standby staan van betrouwbare energie-bonnen is te berekenen.
Volgens mij betaal je niet voor energie, maar voor betrouwbare energie in deze wereld. Wast de ‘waarde’ van wind/zonne-energie economisch gezien erg laag maakt. tenzij er markt-verstorende elementen aan het werk zijn…
@hjebbers, vergeet de link van Joost, dat onderzoek stikt van de fouten en is niet actueel. Uiteraard wordt het wel kritiekloos door AGW-ontkenners en complotters gebruikt want die praten elkaar allemaal na. Kritiek geven zal wel beschouwd worden als in je eigen bed schijten.
Een rebutal is hier https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301421516307066 te vinden.
NB Ferroni en Hopkirk zaten er een factor 10 naast en gaat over oude generatie PV die niet meer gemaakt worden.
Hier nog een, het kan zonder subsidie niet uit. Natuurwetten en soortgelijke onzin:
https://groene-rekenkamer.nl/duitse-zon-en-windenergie-vooral-grote-subsidieslurpers/
Natuurlijk Joost, een artikel van nota bene de groene rekenkamer van 10 jaar oud heeft welke informatiewaarde precies?
Diezelfde groene rekenkamer die dacht dat het energieakkoord 100 miljard zou kosten en die keutel heel hard weer heeft ingetrokken in februari 2019 bij de herberekening. De groene rekenkamer dat dacht dat alle windmolens tegen de maximale prijs gebouwd zouden worden en het verschil niet weet tussen prijs garanties en de daadwerkelijke kosten. De groene rekenkamer die nooit bedacht zou hebben dat de ODE pot 2,5 miljard buffer heeft.
Alles loopt door elkaar heen, het word, het is al een gesjoemel.
Ik denk dat de landen om ons heen zich kapot lachen hoe dit piepkleine land zich door de stront aan het draaien is.
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/amp/208471/RWE-noemt-vervroegde-sluiting-kolencentrale-Eemshaven-niet-realistisch
Greenpeace, het longfonds, en andere die bepalen dus wat de overheid moet gaan doen. Je werkt in de Eemscentrale en ziet dit bericht langskomen. De eerste gedachte is, een andere baan zoeken. Vervolgens krijg je een sneeuwballeneffect. Personeelstekort. Wanneer de centrales op 1 januari besluiten de levering te stoppen dan zit Nederland dus in de kou en in het donker. Op dat moment is de vraag erg groot want in heel Europa viert men het nieuwe jaar. In Nederland met de trui aan en een kaarsje. Opstarten van de centrales duurt dagen. Inmiddels zijn er winkels geplunderd, het is toch donker, stoplichten werken niet en de ziekenhuizen zijn overgeschakeld op noodvoorzieningen. En € 15 euro meer voor geïmporteerde energie ? Per week, maand of jaar ?
Die Eemscentrale kán helemaal niet dicht, want dan stort oa Google in elkaar. Die zijn speciaal in Eemshaven gaan zitten vanwege de onbeperkte hoeveelheid betrouwbare elektriciteit van de Eemcentrale. Dat datacenters die elektriciteit groenwassen met windmolens die voor huishoudens waren bestemd is slechts schone schijn voor de groene buhne die -zoals we hier allen weten- zichzelf graag bedonderen.
Wat hier vaak vergeten word, we wonen in een vlak land.
Zwitserland, pompt water met de overtollige stroom naar een bekken in de bergen.
In de nacht loopt dit water weer door een waterkrachtcentrale naar het bekken beneden.
Dat is een goede manier voor opslag energie.
Maar dat gaat hier helaas niet.
De mogelijkheden voor duurzame energie zijn hier zeer beperkt.
Het enige waar dit land heel erg goed in is, is dwingen tot iets wat niet gaat.
Trouwens Tesla kan voor haar nieuwe model niet aan genoeg accu’s komen.
Dus die dingen zullen straks ook peperduur worden.
Theo, nooit van het plan Lievense gehoord? Een ringdijk in het Markermeer, water daarin pompen met overtollige energie en het water er weer uit laten lopen wanneer je de energie echt nodig hebt.
Fred, het ‘verlies’ aan energie (van zonnecellenstroom naar wisselstroom naar waterpompen en dan weer via waterpompen naar wisselstroom) is ontzettend groot. Ook een ringdijk aan leggen kost heel veel energie. Daarbij komt dat Noordholland afwatert op het Markermeer. Als het Noordhollandse grondwater niet meer naar het Markermeer kan stromen, krijgen we natte voeten. Daarom wordt het Markermeer ook nooit gedempt.
Rijkswaterstaat is nu wel met een enorm project bezig om wat leven in het meer te krijgen door het aanleggen van eilandjes en strandjes.Het blijft echter een ondiep binnenmeer waar door zijn ondiepte de wind zorgt voor het omwoelen van de bodem, waardoor weinig leven mogelijk is.
@Fred, het was me vaag bekend, ik meende eerst dat het iets met kernenergie van doen had, maar schijnbaar toch niet.
Dus ik heb even gespiekt op het net.
In principe is dit ook een goed idee.
Maar als je kijkt bij sommigen stuwen in de maas denk ik ook vaak waarom word dit vallende water niet nuttig gebruikt, neen de stuw in Belfeld daar gaat aardig wat water het hele jaar doorheen.
Bij een waterkrachtcentrale gaat het om het verschil in hoogte.
Dat werkt in principe al bij 1mm, maar het gaat toch echt een stuk beter bij een verval van 1km ;-)
Een verval van enkele meters levert nauwelijks wat op.
Zoiets als een spaarrekening met een rente van 0,01% per jaar.
@ Fred
Het valmeer plan in de Noordzee kan ongeveer 8 uur stroom leveren. Onvoldoende om midden en Lange termijn fluctuaties van wind/son op te vangen.
@Boels, dat klopt eigenlijk ook wel, vandaar ook de naam, waterkracht.
Anders is het een molen met weinig wind, brengt niks.
Heel lang geleden ben ik eens in Luxemburg bij de waterkrachtcentrale centrale geweest, maar dan zie je idd heel wat anders.
Fred de Koning
Nooit van Hans Werner Sinn gehoord? Die kan je heel snel uit de droom helpen.
Maar goed dat we dit nog kunnen waar ik woon, dat scheelt een berg geld met gelijktijdig boodschappen doen.
En dat noemen ze dan EU, mijn persoonlijk record ligt op ongeveer 35 cent de liter, moet ik wel bij zeggen dat is dan E10 die is altijd nog iets goedkoper.
https://www.ad.nl/auto/goedkoop-tanken-over-de-grens-bij-deze-afstanden-loont-het-al-om-ervoor-om-te-rijden~a79600f0/
Interessant artikel in de Süddeutsche. Een interview met vml. Greenpeace lid Wolfgang Lohbeck over zin en onzin van e-auto’s.
http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/vw-elektroautos-lohbeck-interview-1.4445517
De ontwikkelingen in Duitsland zijn inderdaad bemoedigend. Ook hier in Frankrijk begint het te dagen. Macron, wiens populariteit overigens weer uit het dal aan het klimmen is “dankzij” de bijna terroristische acties van de Gilets Jaunes, is op het gebied van de energietransitie de steven aan het wenden, mede onder invloed van de partij van de vriendin van Wilders, Marine le Pen. Het spreekwoord, dat hier bij mij opkomt luidt: “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”.
Nu maar hopen, dat de ongemakkelijke waarheid ook zal doordringen tot de Nederlandse beleidsmakers. Ik ben daar overigens niet helemaal gerust op. De Duitse schrijver Heinrich Heine zou eens gezegd hebben:”Als de wereld vergaat, ga ik naar Nederland, want daar gebeurt alles altijd 50 jaar later”.
Voor al die “gelijkhebbers” in de klimaat”discussie”, u weet wel, diegenen die zo zeker weten hoe het in 2100 zal zijn gesteld met de opwarming en de zeespiegelstijging onder invloed van het CO2-gehalte, heb ik nog een aanrader. Te weten de “”Tractatus logico-philosophicus”van Ludwig Wittgensteinn. Deze Duitse filosoof dacht ook, dat hij een redeneersysteem kon ontwerpen, waarmee altijd kon worden aangetoond of een stelling/bewering waar was of niet.
Aan het einde van zijn indrukwekkende verhandeling moet hij toegeven, dat het niet mogelijk is. Lees vooral de stellingen 6.5 t/m 7, de beroemde laatste stelling:”Wovon man nicht sprechen kann, daruber muss man schweigen”.
Ik weet niet zeker of Wittgensteinn nog bewust heeft meegemaakt, hij stierf in 1951, wat voor een enorme invloed zijn werk heeft gehad op de ontwikkeling van de informatica, waarin het logisch redeneren zo’n prominente plaats heeft. Ik hoop van wel, want dat gun ik hem wel.
PS.
Van der Heijden, Janos, Ronald,Guido e.a., bespaar je de moeite van het reageren, want ik heb jullie in de ban gedaan.
Zon en wind schieten niet alleen tekort:
– Ze zijn ook niet rendabel
https://www.telegraaf.nl/financieel/3270936/offshore-windenergie-niet-rendabel?utm_source=google&utm_medium=organic
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/windenergie-nog-niet-rendabel/
– Zijn qua materiaal milieu onvriendelijk
http://www.novini.nl/windmolens-verantwoordelijk-voor-insectensterfte/
http://www.novini.nl/rotorbladen-windmolens-niet-recycleerbaar/
http://www.novini.nl/windenergie-versus-natuurbescherming/
Troubadour,
Handig hoor, die EU. Valt van elkaar te leren. Maar dan moet je wel je ogen en oren openhouden. Wat en gospe. Inderdaad, ” wij” zijn ezels, weg te kijken van de Duitslands debakels.
Van geschiedenis is meestentijds zelden iets geleerd.
Dat wordt dus lachen straks, een paniekerige historicus Rutte in debat met Baudet!
Nieuwe Australisch artikel over het fallen van de Duitse energie wende. 1 malig leesbaar, daarna een betaalmuur.
https://twitter.com/EcoSenseNow/status/1128489692511518721
Het is ze gelukt: het thema Klimaat verdringt Omvolking
Ook in het Duits te lezen.
https://fenixx.org/2019/05/15/het-is-ze-gelukt-het-thema-klimaat-verdringt-omvolking/amp/
Na het lezen van alle commentaren mijn volgende toekomstvisie (10 á 30 jaar)
1 Energievoorziening is geen Nederlandse maar een Europese zaak. Laat EU dat maar aansturen.
2 Energie infra-structuur op basis masterplan door Tennet
3 Kolen zolang qua prijs concurrerend maar sowieso sluiten na afloop van de afschrijvingstermijn
4 Ophouden met spastisch reageren op kernenergie: er staan er 448 plus er varen er 200 op onze planeet.
A Nederland gebruikt nu 10% kernenergie waarvan 4% uit eigen productie
B Nucleair als CO2-vrije basis naar 20 á 30%.
B Kan ook met 30-jaar-evergreen contract met bijvoorbeeld Frankrijk of op haar schreden terugkerende BRD.
5 Gas-backup alleen als nucleair, wind en zon tekortschieten
6 Onder regie van Tennet te handhaven:
A Alle zon en wind (ook die kleintjes op het dak) op contractbasis met verplichting tot overeengekomen levering (niet nakomen van afspraak is automatische boete!). Wie voor zich zelf opwekt moet meebetalen aan de backup-capaciteit voor hem/haar in opwekking en distributie.
B Lokaal / regionaal / nationaal opslagsysteem en idem beheer van koppeling met Europa
C Intelligente in/uitschakeling van alle E-apparaten en EV’s op basis Tennet-instructie
D Uitbreiding van stroomcapaciteit voor 5 miljoen EV’s in Nederland met 1200 MW = 3 gascentrales = 1 kerncentrale
Macht leidt tot corruptie.
Ik mis waterstof in de analyse. Een analyse van de verwachte kosten voor waterstof/kWh vs kernenergie/kWh zou interessant zijn.
Verder eens met 1, 2, 6B, 6C en 6D. 6A is absurd want slim inzetten van storage op wijkniveau is beter dan ieder PV project met te veel opslag uitvoeren. Verder is het helemaal niet nodig want als het niet waait en de zon niet schijnt heb je al maatregelen als vraagsturing en staan er regelbare elektriciteitscentrales in het net. Opslag heeft een kostprijs en moet je zo slim mogelijk inzetten.
U kunt uw computer even niet gebruiken, hopelijk gaat het zo meteen weer waaien, of misschien gaat zelfs de zon weer schijnen, fijn h`´!
Gerard, als je niet snapt hoe een elektriciteitsnet de vraag en aanbod op elkaar afstemmen en niet snapt dat nog heel lang regelbare elektriciteitscentrales in het net staan, dan kan je maar beter je mond houden in plaats van de grapjas uithangen. Komt zo dom over.
Paul de Ruiter
Ze mogen mijn dak tegen een royale vergoeding huren. Bij lekkage en brand moet Tennet dan wel opdraaien voor de kosten. Verplichten gaat me wat ver om in te stemmen met een inferieur systeem. Voorrangsregeling en salderingsregeling stante pede afschaffen ter voorkoming van dubbele kosten waarvan het zeer twijfelachtig is dat de beoogde CO2 vermindering over het hele traject wordt behaald. De halfbakken rekensommen van de enthousiastelingen kunnen me nog steeds niet overtuigen.
Toen ik een jaar of tien was stak ik op vakantie in Italië – per ongeluk maar toch – een heel bos in de fik.
Het heeft geen ene reedt geholpen. Vraag aan djanossen: hoeveel bos moet ik nog in de hens steken wil het een beetje warmer worden?
Maar sommige bomen moet je gewoon laten staan. Zo liep ik laatst te wandelen in een groot, donker, Duits bos. Daar stond een eeuwenoude eik. In de bast stond te lezen: Energiewende; was haben wir falsch gemacht?
Twee eiken verderop stond het antwoord: ALLES!
Hoe dan ook. Ik lees wel eens een Duits krantje (van dode boom) en wat opvalt is dat veel journalistieke slippendragers nog steeds niet om willen. Da’s natuurlijk ook lastig na jarenlang de Wende hypen.
We mogen nu niet verzaken! Want je ziet in Frankrijk wat er gebeurt ….. hieuoei: Gele hesjes!
Jawel hoor, alles slepen ze erbij en draaien het in hun ‘voordeel’. Als ze maar niet hoeven toe te geven dat ze er faliekant naast zaten.
We hebben het dan wel over wat het allemaal GAAT kosten, maar reken eens uit wat het allemaal AL gekost heeft. Het is een horreur als je aan al dat ijdele zondegeld denkt.
Wat hadden we daar een boel supercomputers van kunnen kopen voor klimaatonderzoek en zo (geintje!).
Lachtip: zoek Google: Energiewende; was haben wir falsch gemacht?
Je komt werkelijk niet meer bij.
Inderdaad, je komt niet meer bij, maar er is ook een andere, vreselijke kant: de negatieve gevolgen. Energiearmut, maar ook werkeloosheid en andere maatschappijontwrichtende gevolgen. Wat is de bedoeling Frau Merkel, onvrede stichten?
[Zonder nucleaire energiebronnen zal het niet mogelijk zijn om afstand te nemen van fossiele energiebronnen vanwege de tekortkomingen]
Het verhaal is niet volledig want het veronderstelt handhaving van
1. een vraaggestuurd net
2. welvaart
Bij opschaling van een energievoorziening op zon en wind neemt de energieprijs sterk toe wat tot gevolg heeft dat alleen de rijken zich de huidige energieconsumptie kunnen veroorloven.
Wisselvallige energie opwekking zal een aanbodgestuurd net opleveren dwz stroom op bepaalde delen van de dag, afhankelijk van weer en wind.
Wederom alleen de rijken kunnen zich dan de dure opslagsystemen permitteren om zich permanent van energie te voorzien.
Kortom, grote maatschappelijke ongelijkheid zal dan het gevolg zijn.
Op het eerste gezicht is het zeer merkwaardig dat de linkse partijen, die immers zeggen voor de lagere- en midden- inkomensklasse op te komen, het klimaatalarmisme en transitie naar energie armoede propageren.
Een blik op het verleden is echter verhelderend. Los van de propaganda waren de linkse staatsgrepen in feite machtsgrepen van een nieuwe elite die de rest van de bevolking daarna uitbuitten. De vrome taal diende ter legitimering.
Klopt, zo gaat het telkens weer. Maar nu zijn we beter geïnformeerd en kunnen tijdig in opstand komen. China reguleert de internettoegang zodat de bevolking zich niet goed kan informeren, straks ook in dit theater? Dan weten we waar we aan toe zijn.
@David, knap staaltje scaremongering.
Je impliceert dat in de toekomst de beschikbaarheid van het net achteruit gaat omdat er alleen van wind en zon gebruikt wordt. Dat is een leugen.
Ten tweede weet jij dat zolang er geen 99,9999% beschikbaarheid gehaald wordt, fossiel ingezet blijft worden.
Ten derde vergeet je gemakshalve dat er volop ingezet gaat worden op groene waterstof die – je raadt het al – ook gebruikt kan worden om stroom op te wekken.
Ten vierde vergeet je gemakshalve alle initiatieven om aan vraagsturing te doen waarmee er een betere fit is met de opwekking en er minder beslag wordt gelegd op energiebuffers van accu tot waterstof tot pumped storage.
@Marc, een staaltje naïviteit.
Die “groene” waterstof moet opgewekt worden.
Een waterstof economie is pas levensvatbaar in samenhang met kernenergie.
Vraagsturing is armoede en onvrijheid. Vroeger lagen schepen weken op de rede te dobberen wachtend op wind.
Pumped storage is zeker voor ons land Hobbitstee stuff.
Met accu’s kan je geen strategische energiereserves aanleggen.
Een stoommachine is 1000x beter dan een zonneweide.
Leuk allemaal David maar wat ik schrijf is realiteit en onderdeel van de energietransitieplannen en de lopende trajecten van netbeheerders.
Wat jij schrijft is niet meer dan jouw mening waaruit blijkt dat je geen weet hebt van:
– accu’s alleen maar voor kort cyclische opslag ingezet worden;
– waterstof lange termijn opslag is;
– geen weet hebt van interconnectiecapaciteit en de inzet van pumped storage niet exclusief is voor de landen met de geografische mogelijkheden;
– het doel CO2 reductie is dus de stoommachine een raar voorbeeld is.
Maar goed, heb niet de illusie dat jij bereid bent om van mening te veranderen en de flexibiliteit van de geest zit ook al niet mee dus sterkte met het ergeren aan de energietransitie. Het scheelt dat je niet alleen bent gezien de minnetjes die ik weer krijg. Gelukkig meet ik mijn successen van mijn reacties af aan het aantal minnetjes die ik krijg dus ik heb een hele goede dag vandaag.
@Marc welke energietransitie? Ik zie niks.
Want energietransitie is voorraadtransitie.
Kolen, olie, gas en uranium zijn energievoorraden, zon en wind zijn dat niet.
Wijs mij die energievoorraden (1 maand landelijk) aan en ik ben overtuigd.
Die stoommachine is geen raar voorbeeld.
Want op de eerste plaats hebben wij om te overleven flink wat energie nodig.
Daarna is pas van belang waar die energie vandaan komt.
Ja, als je met aandachttrekkerij bezig bent dan tellen de minnetjes even zwaar als de plusjes.
Mijn advies: leer eens rekenen.
foutje hierboven: vraagsturing moet natuurlijk aanbodsturing zijn.
@Marc [ realiteit en onderdeel van de energietransitieplannen en de lopende trajecten van netbeheerders.] laat ik die netbeheerders nu wel eens spreken…
Die geloven zelf helemaal niet in de zon en wind sprookjes maar zeggen er meteen bij dat ze niet openbaar voor hun mening kunnen uitkomen.
Ik ben met pensioen, maar met een nest studerende koters en een hypotheek om mijn nek zou ik hier geen woord schrijven.
Zo gaat kwiebus met belasting om, en de burgers betalen braaf.
https://www.ad.nl/economie/algemene-rekenkamer-de-energierekening-is-in-nederland-onnodig-hoog~aaee57f4/
Ach, wie wat bewaart die heeft wat, zal de regering denken.
Overigens let blijkbaar ook de Kamer niet op.
Veel erger is de omgang met subsidies in het algemeen. Geen controle op tijdlijnen, resultaten.
De Algemene Rekenkamer heeft de minister van dienst al twee keer aan z’n jasje getrokken
en constateert o.a. dat er vaak zelfs geen sprake is van toetsbare doelen.
De laatste Minister die dat overkwam was die dikke van het CDA die later is afgevallen.
Zijn antwoord luidde: het is ook een kwestie van gunnen.
Ik leg dat uit als: subsidies verleen je waar de stemmen zitten.
We praten over miljarden per jaar.
@Peter, dat is wel opslag duurzame energie, als ze al voorspellen dat veel mensen straks van hun vakantie geld de energie rekening moeten betalen vind ik toch niet juist.
Het zal hem geen pijn doen. Huishoudens die net rondkomen, waar moeten die op bezuinigen? Zou het echt iemand in Den Haag een worst wezen als er ergens geen eten op tafel komt, als huwelijken stuk gaan, als kinderen zich moeten schamen voor de 2e hands kleren die ze moeten dragen?
Bijstanders zijn gecompenseerd voor de 30 euro/ mnd energiekosten.
Het is de werkende en de huizenbezitter die het gaat betalen.
Slim dat ze dat allemaal weten, sinds de mensheid, dat is zo een slordige 200.000 jaar geleden.
Maar of dat allemaal klopt is weer een ander verhaal.
Verder zie ik nog niet veel schokkends gebeuren, het is nog steeds koud buiten.
https://www.duurzaamnieuws.nl/hoogste-co2-concentratie-gemeten-in-bestaan-van-mensheid/
Het klopt gewoon Theo. Had je kunnen weten als je even naar een grafiekje met historische CO2 levels had gekeken in plaats van net doen alsof je het niet gelooft.
Marc heeft een glazen bol waarin hij precies alles af kan lezen. De bol is gevuld met CO2.
Ja Gerard, Marc weet alles heeft overal verstand van, maar eigenlijk is het gewoon een verwaande kwast.
Normaal communiceren heb ik hem zelden tot nooit zien doen.
De groeten Marc fijne dag.
Dank voor de trol reacties. Bevestigt mijn gelijk.
Intussen is Marc opgeklommen tot klimaatwetenschapper. Vorig jaar nog niet. Je kunt snel vorderingen maken.
In tegenstelling tot jou Peter onthoud ik wel klimaatfeiten. Trolletje.
“Zonder subsidie leveren de windmolens op zee echter geen stroom aan het landelijke netwerk. De Algemene Rekenkamer wijst op de subsidie die in het Net op Zee wordt gestoken; het netwerk waarmee de op zee gewonnen windenergie wordt doorgegeven aan het landelijke elektriciteitsnet.
Landelijke netbeheerder TenneT (100% eigendom van de staat) is verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud van Net op Zee, maar ontvangt hiervoor subsidie. Voor de aansluiting van de windparken die gebouwd worden tot en met 2023 is € 4 miljard aan subsidiemiddelen gereserveerd. Die subsidie komt uit de Opslag Duurzame Energie (ODE), die burgers en bedrijven betalen via de energierekening. De windparken die in 2022 worden opgeleverd voor de Nederlandse kust zullen dus niet de ‘eerste windparken ter wereld zijn die zonder subsidie worden gerealiseerd’, zoals de minister van EZK in maart van dit jaar aan de Tweede Kamer schreef.”
Uit:
Focus op kosten windenergie op zee
https://www.rekenkamer.nl/publicaties/rapporten/2018/09/27/focusonderzoek-kosten-van-windparken-op-zee
Ofwel: de windmolens worden ons door de strot gedrukt. 23 mei, ik kijk er naar uit.
“Subsidiegeld voor productie duurzame energie hoopt op
De minister van Economische Zaken en Klimaat schat de uitgaven aan subsidie voor productie van duurzame energie stelselmatig te hoog in. Daardoor is er in de afgelopen vijf jaar € 2,5 miljard op de plank blijven liggen. Dat is een derde van het voor 2013 – 2018 begrote bedrag, € 7,7 miljard.
https://www.rekenkamer.nl/actueel/nieuws/2019/05/15/subsidiegeld-voor-productie-duurzame-energie-hoopt-op
M.a.w. De opbrengst van “duurzame energie” wordt ~30% te hoog ingeschat.
Maar door wie:
Ambtenaren?
“Deskundigen”?
Weerkundigen?
Nee Boels, de kosten worden 30% te hoog ingeschat en dat is al minder te hoog dan Theo Wolters en consorten ons willen doen geloven. Verder blijkt uit alles dat je niet weet hoe de SDE+ regeling in elkaar zit.
Ach ons rekenwonder marx met z’n % tjes
Of wij er nou verstand van hebben of niet. Kosten te hoog of opbrengsten te laag, het is allemaal leugens en bedrog.
Er is nog nooit nergens in ons land ook maar één groen project ooit uit de kosten gekomen.
Het is allemaal roemloos ten onder gegaan.
Veel tamtam bij de opening, en daarna hoor je er nooit meer iets van.
Het is allemaal bedrog.
De mensen die zich met zon en wind verrijken zijn ordinaire oplichters!
Zeker Cornelia, maar ze bevinden zich in gelijk gestemd gezelschap en dus kunnen ze gewoon doorgaan.
@Marc 15 mei 2019 om 17:41
Hoe weet je dat de kosten en niet de opbrengst te laag wordt ingeschat?
Wie schat wat te laag in?
Helaas zijn de ontvangen subsidiebedragen per bedrijf van “hernieuwbare” producten niet openbaar.
Ik houd het (weliswaar gemakshalve) dat de productie van “hernieuwbaar” te hoog is ingeschat.
Dat zou het halen van de “doelstellingen” in ieder geval verklaren.
@ Boels
Hier is een overzicht van Engelse zon parken. De waarde van geleverde elektriciteit en de hoeveelheid subsidie.
De uitbaters ontvangen dus een vaste hoge kWh prijs, afname garantie ongeacht of er vraag is, netwerk verzwaring wordt vergoed door de belasting betalers. ….en daarnaast veel meer subsidie dan er geleverd wordt aan elektriciteit.
En dat is bij relatief grote windparken. Bij kleine stroken of bedrijfdaken zijn de kosten veel hoger. Particuliere opwekking op daken van huizen is nog duurder.
https://twitter.com/msroberts0619/status/1128035183054196736
@Boels, jaarlijks wordt begroot wat de SDE+ uitgaven zullen zijn en welke ODE opslag daar bij hoort. Aangezien SDE+ op basis van het verschil tussen garantieprijzen en marktprijs werkt kan een niet uitgeput ODE potje als oorzaak hebben:
– er wordt met lagere garantieprijzen ingeschreven dan begroot (is met wind op zee gebeurd)
– de marktprijs voor stroom stijgt waardoor de aangegane SDE+ verplichting daalt in omvang en daarmee de SDE+ uitgaven;
– projecten gaan niet door (zonneparken zonder net capaciteit) (weinig effect want geeft extra ruimte in de volgende SDE+ ronde)
De conclusie van jou dat er 30% minder hernieuwbaar geleverd zou zijn is dan ook kort door de bocht, ongeïnformeerd en mist kennis van de SDE+ regeling.
@Cornelia, ik lees alleen maar niet onderbouwde beschuldigingen van oplichting. Dat noemen ze ook wel laster.
Oh jee, marx is nog advocaat ook. :)
Kijk die hele SDE+ handel en wandel van jou wordt gemaakt of gebroken door de prijs van de energie en een schimmige rekenmethode.
Deze SDE regeling is enkel een rookgordijn om de subsidie voor wind en zon te maskeren.
Nu doen ze net alsof de prijs wel uit kan en dat er geen subsidie wordt gegeven, maar dat hoeft ook niet want de regering verhoogd gewoon de belasting op energie, zodat het zogenaamd zonder subsidie lonend wordt. Daar hebben ze dan deze handige rekenmethode voor ontwikkeld, maar hoe je het ook wend of keert, zon en wind kan alleen met subsidie draaien. Maar dit blijft dus gewoon oplichting en de mensen die zich rijk rekenen met zon en wind zijn oplichters.
De investeerders en producenten vullen hun zakken, en de burger blijf zitten met de ellende.
Alleen investeerders met schimmige namen en constructies investeren in zon en wind, nadat de subsidies verdwenen zijn in de zakken van deze investeerders blijven de gebruikers met onrendabele windmolens zitten. Het is al een hele truc om te zien wie er achter deze investeringen zitten, zodra de zaak klapt zijn die hoge heren natuurlijk niet meer aansprakelijk.
Je kunt ook geen een zon of windpark noemen dat ooit winst heeft gemaakt doodeenvoudig omdat dit niet kan.
De winst die ooit gemaakt is, is enkel bij de investering verdisconteerd door investeerders en producenten van de molens, die varen er wel bij, nadien is het een brok ellende en na 15 jaar is men blij dat men er vanaf is.
Wedden dat jij van geen één enkel windpark de werkelijke opbrengsten krijgt? Kosten onderhoud en storingen, opgewekte energie in MWh en niet in huishoudens.
En ik weet waarom niet, zodat je die opvraagt hullen ze zich in rookgordijnen, hebben ze nog geen definitieve gegevens, heeft het minder gewaaid, konden ze niet leveren op het net, twee weken stil gestaan, bla bla en weet ik wat nog meer.
In Deventer, twee molens, de opbrengsten zijn binnen 2 jaar 17% naar benden bijgesteld, en dat terwijl er 7% rendement per jaar beloofd was.
En raad eens wat? Ze halen nog steeds niet het beloofde rendement, al scheelde het in 2018 niet veel, hoeveel wist men niet te vertellen.
Ik weet zeker dat men van deze windmolens exact weet hoeveel verlies ze draaien, ze bedenken telkens andere smoesjes om het te maskeren.
Daarom blijf ik er bij, het is oplichting! Jij mag dat laster noemen! Kom eens met échte gegevens als blijkt dat ik het fout heb bied ik mijn excuses aan.
@Marc 15 mei 2019 om 20:32
Als het is zoals jij beschrijft: waarom wordt het overschot van de ODE dan niet teruggegeven?
Het is een Opslag Duurzame Energie en geen Opslag Dure Energie ;-)
Je stelt (terecht) dat de marktprijs kan stijgen.
Die prijsstijging betaald de gebruiker ook, plus de te hoge ODE.
Kan het te maken hebben dat “groene” Noorse stroom (waterkracht) en Duitse zone- en windstroom ook voorrang hebben op het NL-netwerk?
@Boels
“Als het is zoals jij beschrijft: waarom wordt het overschot van de ODE dan niet teruggegeven?”
Dat is tussen de regels door de kritiek van de algemene rekenkamer en in principe een politieke kwestie. Ik heb geen moeite met een buffertje maar over de omvang moeten regels komen zodat uiteindelijk de ODE in de pas loopt met de uitgaven.
Kan het te maken hebben dat “groene” Noorse stroom (waterkracht) en Duitse zone- en windstroom ook voorrang hebben op het NL-netwerk?
Waterkracht heeft geen voorrang en is uitermate goed regelbaar.
In heel de EU heeft hernieuwbaar voorrang waardoor fossiele centrales terugregelen of uitgezet worden.
Hoe wil jij dat koppelen aan een hogere elektriciteitsprijs? Volgens mij heeft het meer te maken met de stijging van de olieprijs waar de gasprijs weer aan gekoppeld is en de stijging van de kolenprijs. Meer windstroom zou de prijsstijging dempen.
@Cornelia, boeit mij allemaal niet. Enige wat relevant is, is de meerprijs die we willen betalen voor groene stroom als uitvloeisel van klimaatbeleid. Op dat vlak heeft discussie toch geen zin met iemand die niet in AGW gelooft en derhalve ook niet in klimaatbeleid. Dus we zijn uitgeluld.
We zijn uitgeluld? Nee, vriend, JIJ bent uitgeluld.
Je levert hiermee het bewijs dat aangenomen rendementen NOOIT gehaald gaan worden en dat de beloftes van die zon en wind investeerders bedrog zijn.
Jij mag dat dan af doe als “het gaat erom wat wij er voor over hebben” ik noem dat gewoon oplichting.
En hoe je ook goochelt met je SDE ODE %tjes en gladde praatjes.
Het blijft bedrog! En mensen bedriegen voor geld is oplichting.
@Marc:
“Hoe wil jij dat koppelen aan een hogere elektriciteitsprijs?”
De prijs van waterkrachtstroom is hoog omdat waterkracht wordt ingezet als er tekorten zijn ;-)
Het is zeer lucratief: oppompen als de stroomprijs laag is door overproductie en verkopen als er een tekort aan stroom is.
De TEH Zürich heeft een prachtig plan gemaakt om stroomoverschotten uit de EU te gebruiken voor het vullen van gigantische bassins met water en dan bij stroomarmoede de kraan open te zetten.
Of het doorgaat weet ik niet.
Kijk, nu begint het te rammelen, Greta hebben ze op de korrel.
https://joop.bnnvara.nl/nieuws/extreemrechtse-afd-opent-aanval-op-16-jarige-greta-thunberg
@ Theo,
De fout is dit kind te bekritiseren terwijl dit wicht slechts wordt misbruikt door lieden met dubbele agenda. De aanval moet dus worden gericht op die lieden.
Precies!
Heeft de Kinderombudsman zich al uitgesproken over deze zaken?
Het is mij niet opgevallen.
@Frans, dat heb ik in verleden ook al vaak genoeg geschreven hier.
Ik ben het helemaal niet eens als er bespottelijk over Greta word gedaan.
Het probleem ligt bij haar moeder die wil er munt uit slaan.
Het kind heeft een psychiatrische ziekte, en met zieken mensen moet je niet mee spotten.
Ik vind het al schandalig dat regering en de EU hier misbruik van maken.
Maar je kon er op wachten dat dit soort taferelen ontstaan.
En vergeet niet extreem rechts groeit flink in Duitsland.
@ Theo,
Helemaal mee eens! De groei van extreem rechts is direct het gevolg van de linkse terreur. Een soort van actie is reactie.
Tja, JOOP, VARA. U weel wel van Matthijs, die bij een presentatie van Professor Dijkgraaf na ongeveer 20 seconden al duidelijk laat blijken dat hij er geen bal van begrijpt en dat na afloop ook nog toegeeft (wel eerlijk voor een socialist). Uit de reacties onder het betreffende stuk blijkt het niveau weer van de bewonderaars van links. De AfD voor rotte vis uitmaken, maar eens een fatsoenlijk inhoudelijk commentaar; ho maar.
Let wel, ik heb niets met AfD, PVV, FvD, of het enge clubje van Marine le Pen, Le RN.
Maar ik (h)erken hun functie. Zij zijn de bekende kanaries in de kolenmijn en zorgen er voor dat de linkse waanzin van het leegplukken van de belastingbetaler tot eigen lof en glorie tot staan wordt gebracht.
Björn Peters heeft volkomen gelijk en nu maar hopen dat in ons land nu ook van de Duitse ervaringen iets wordt geleerd. Al vrees ik dat er nog te veel ezels hier rondlopen en aan de touwtjes trekken. We gaan het meemaken.
Volgens een EU rapport kunnen 54 miljoen Europeanen de energie rekening niet betalen. Dit is direct gerelateerd aan de energie wende waanzin implementaties en de extreme stijging van de kosten. Omdat wanbetalers afgesloten worden zorgt dat voor veel sterfgevallen in de winter.
https://twitter.com/torpet002/status/1128520783104442368
@MP, de wereld word steeds harder en onmenselijker, ze mogen je nu zelfs het drinkwater afsluiten.
Als ze geluk hebben krijgen ze wel een paar jerrycans water, en die moeten ze dan ook eerst aanvragen.
Ik heb dit een tijd terug gelezen, ik dacht altijd water is de eerste levensbehoeften was, maar nu dus niet meer.
LIVE EU debat tussen de kandidaten voor de voorzitterschap van de commissie. De chat ernaast is overduidelijk EU kritisch.
https://www.youtube.com/watch?v=He1srJG18T4
Energiewellende
De voordelen zijn te groot ja. De nadelen ook helaas. Minder energie gebruiken kan niet, want we willen allemaal rommel uit China uit de Lidl grabelbakken hebben. De mens is helaas slechts een machteloos verslavingsgevoelig dier met te weinig aanpassingsvermogen.
“…Peters also notes that there are ‘candidates for a modern energy supply through nuclear energy’…”
GE-Hitachi’s BWRX-300 SMR has had its COD moved forward from 2030 to 2028. This means in 11 or 12 years, the NOAK will be available in the UK at £452 million for 300 MW [270 MW at 90% cf] of 24/7, low-carbon electricity for 60 years.
The BWRX-300 is a uniquely simple, and therefore cost-effective, design being promoted as competitive to gas and less than 1/4 of the cost per MW of Hinkley’s EPRs.
This is my BWRX-300 blog, with the latest post comparing 100% supply of the UK’s electricity from BWRX-300 npps and a reasonably ‘sensible’ mix of solar pv, onshore wind, offshore wind and CCGT backup:
https://bwrx-300-nuclear-uk.blogspot.com/
This is my facebook group – new members welcome, if you would like to join, Dr Peters:
https://www.facebook.com/groups/1032713003519847/?ref=bookmarks
How about an article from you on the BWRX-300? It has the prospect of becoming the future workhorse of nuclear power:
https://nuclear.gepower.com/build-a-plant/products/nuclear-power-plants-overview/bwrx-300#0
https://www.youtube.com/watch?v=H3UvxEJG308
It also has the prospects of being accepted as safe to site near centres of population and so operate as CHP plants to supply heat and hot water to buildings – a big decarbonising problem for developed nations and a second revenue stream for investors:
https://www.forbes.com/sites/jamesconca/2018/08/29/how-far-do-you-have-to-run-after-a-small-modular-nuclear-meltdown/?utm_source=followingweekly&utm_medium=email&utm_campaign=20180903#1146a01c7393
Een positieve studie over kernenergie en systeemkosten elektriciteitsvoorziening
https://www.oecd-nea.org/ndd/pubs/2019/7299-system-costs.pdf