Wanneer komt er een eind aan de windmolengekte?

Windmolens leveren nauwelijks een bijdrage aan de CO2-reductie maar vernielen het landschap. Wanneer komt er een eind aan de windmolengekte?

Een gastbijdrage van Herman Blom.

Ooit stilgestaan bij de vernieling van ons landschap door windmolens (en zonneweides)? Of met natuurbeschermingsorganisaties vastgesteld dat windmolens aan vogels rake klappen uitdelen, ruimte vreten, voor meer asfalt zorgen en met onzinnige uitbreidingen van het energienet gepaard gaan?

Groen geloof

Windmolens (en zonneweides) zijn de statiekruizen van het groene geloof. Als je door een Zweeds meisje en natuurlijk onze eigen Jesse Klaver bent ondergedompeld in de apocalyptische taferelen van de milieuschade vormen windmolens (en zonneweides) de balsem op je bezeerde ziel.

Zelf ben ik kerkganger en een gelovig mens. Maar dan wel in het verhaal van Christus. Mij valt de goedgelovigheid bij veel aanhangers van het groene geloof op. Is het typisch voor een post-industriële samenleving, waar kennis vaak ‘geconstrueerd’ lijkt als in de middeleeuwen, dat we ons voortdurend door ‘zieners’ met een fantastisch verhaal laten foppen?

Ik denk aan de vele onderwijsvernieuwingen die ons sinds de jaren tachtig door sociaaldemocratische politici en leden van de kerk van onderwijskundigen aan de hand zijn gedaan. Bij hun hartstochtelijke pleidooien viel me altijd weer hun geloofsijver op: nieuwe werelden werden ons beloofd. Bijvoorbeeld: de actieve, geïnteresseerde scholier en student zou opstaan!

De commissie Dijsselbloem stelde elf jaar geleden al vast dat nogal eens bewijs voor die uit de onderwijskundeliteratuur geputte geloofswaarheden miste. Er kwam een waarschuwing voor ‘goeroes’.

Verloren nuchterheid

Of secularisatie ook ten koste van het gezond verstand gaat, omdat nu eenmaal nieuwe waarheden moeten worden gevonden? In ieder geval lijkt de spreekwoordelijke Nederlandse nuchterheid bij de politieke kaste verloren te zijn gegaan.

Let bijvoorbeeld in de stad Groningen even op het project Warmtestad. Daar had de betrokken wethouder een kritisch rapport over de bodemrisico’s in de wind geslagen. Oogkleppen! Nu moet er met gas energie worden opgewekt om aan de aangegane contractuele verplichtingen te kunnen voldoen en ligt de wijk Paddepoel overhoop. Wat gaat hier op het altaar van het groene geloof geofferd worden?

Lage energiedichtheid

Nu is er dus die windmolengekte. Wie loopt hier met molentjes? Heeft een grote groep politici en wetenschappers een klap van de molen gehad? In ieder geval lijkt het alsof er als een molen gedraaid wordt en lopen vrijwel alle politici in de tredmolen van het windmolengeloof.

Koren op mijn eigen molen is in ieder geval het inzicht dat al die fatale ingrepen in ons landschap geen noemenswaardige bijdragen aan de CO2-reductie leveren. Windmolens, maar ook zonnecellen en biomassa hebben een veel te lage energiedichtheid. Sinds een Science-bijdrage in 2016 weten we dat de hoeveelheid CO2-arme stroom pas betekenis krijgt als je het hele land gaat volbouwen met windmolens en zonneweides.

De Nederlandse bijdrage aan de mondiale probleemoplossing zou overigens een nul (0) met vele nullen achter de komma zijn. Bovendien dient voor elke megawatt windmolencapaciteit bijna één megawatt conventionele capaciteit te worden gereserveerd. Het waait immers niet altijd. In Duitsland blijkt bij alle windmolengekte het aantal conventionele centrales maar niet te verminderen.

Het middel lijkt dus erger dan de kwaal. Voor belijdende leden van de windmolenkerk mag dat natuurlijk geen punt zijn. Als echte Überzeugungstäter gaat het hen om de handeling, niet om het effect daarvan.

Windpark N33

We hebben het mede aan Oost-Groninger activisten te danken dat de windmolengekte wat is gedempt en het tempo van aanleg is afgenomen. Toch konden ze niet verhinderen dat 380 miljoen overheidsgeld alsnog kon worden verdeeld nadat de Raad van State in mei van dit jaar groen licht gaf voor het Windpark aan de N33.

Duurzame energie, maar niet duurzaam voor omwonenden, de samenleving, de natuur en het landschap. Een beetje Nimby (Not in my backyard) kan als check op de windmolengekte niet schaden! Hoe lang nog?

De Duitse windmolenbouwer Enercon in het naburige Aurich schrapte verleden jaar 835 arbeidsplaatsen. Voornaamste oorzaak: afzetproblemen vanwege vertragende procedures.

Het keerpunt met die windmolengekte lijkt op komst. Critici lijken niet meer tegen windmolens te vechten. Dat ambtelijke molens langzaam draaien kon nu wel eens ook een voordeel zijn. Als een molensteen hangen die plannen om onze nek. Is terugdraaien nog een optie?

Herman Blom uit Groningen is publicist.

Bron: Dagblad van het Noorden.

Door |10 november 2019|87 Reacties

Deel deze pagina!

87 reacties

  1. Eab 10 nov 2019 om 01:29- Antwoorden

    Op het moment leveren ze veel te weinig op. Er is nog een veelvoud nodig. Ik zie nu westermeer wind op 85 MW draaien. Dat is net genoeg voor 1 data center.
    Wanneer het ophoud is redelijk te schatten. Over 15 jaar zal de subsidie stroom ophouden en de storingen zullen er dan ook wel zijn. Dan is het dilemma om alles te vervangen.
    Om de molens draaiende te houden kan men de brandstof centrales afbreken zodat er geen weg terug is.

    0
    0
    • Klimaat Optimist 10 nov 2019 om 09:48- Antwoorden

      @EAB
      En al zou er een tienvoudig aantal windmolens staan, dan nog levert het niets op als het niet waait.
      Al zou het hele ijsselmeer dicht gelegd zijn met zonnepanelen dan levert het niets op als de zon niet schijnt.
      Als alle beton en staal van de windmolens op één hoop zou zijn gegooid waren er voldoende kernreactoren om ons tot in de verre toekomst warm te houden.
      En CO2 is geen broeikasgas, het broeikas effect geld alleen voor afgesloten ruimtes. Onze wereld heeft geen dak, dus is geen broeikas.

      Zo simpel is het!

      De rest is eigenbelang, belangen verstrengeling, betweterij, kwezelarij en onwetendheid. En daar moeten wij het mee doen, En zelfs de milieuzorg is opgeofferd aan de klimaatwaanzin.

      Ben ik pessimist, cynicus, sarcast? Nee ,wel wanhopig, wanneer staan wij als gewone burger massaal op het Maliveld? Het kan wel, het komt voor, alleen zijn we nu ingeslapen op een rood kussentje en onder een groen dekentje met een nachtzoentje van Marx Rutte en Jette Klaver.
      Wordt wakker!!!!!

      0
      0
      • Willem 10 nov 2019 om 10:30

        Wat moet je op het malieveld doen dan? Wij willen dit niet meer, we pikken het niet, oke vijf uur we gaan eten want de vergunning om te demonstreren is voorbij. Alle mensen op de wereld, geef ze 1.5m2 per persoon en je zet ze op een vierde van Nederland neer, Over windmolens gesproken, er zijn zelfs plannen om ze 300 meter hoog te maken en ik wou dat ik het verzonnen had.

        0
        0
      • Klimaat Optimist 10 nov 2019 om 10:44

        @Willem
        Of moeten we op de kruispunten van dit land gaan zitten en met een witte spuitbus op het asfalt “Klimaatwet XXX” of “Lang leve CO2” schrijven?
        Misschien wel effectiever!
        Zullen we een datum prikken, zeg 5 december?

        0
        0
      • Willem 10 nov 2019 om 12:56

        Nee klimaatoptimist al die ludieke zaken werken niet dat is wel bewezen door de jaren heen, is ook overbodig want de politiek weet heel goed hoe het werkt allemaal maar ja (cliché) ze werken volgens een andere agenda. Dit kunstmatige systeem heeft sinds de jaartelling in deze contreien zijn beste tijd wel gehad, Wij (en de overheden) denken wel alles te controleren en te bedenken maar zo werkt dat helemaal niet, laat de oude Aarde maar schuiven die heeft haar/zijn/het eigen plannetjes.

        0
        0
      • Klimaat Optimist 10 nov 2019 om 13:31

        @Willem,
        Helemaal eens, maar ik wil niet lijdzaam toezien hoe deze regering onze samenleving vergooit aan waaniedeen uit Brussel!
        Dan maar stemmen op FvD!!!!!!!

        (en toch even het asfalt beschrijven,)

        En dat de Aarde zichzelf wel redt is bewezen in de laatste miljoenen jaren.

        0
        0
    • PeterR 10 nov 2019 om 10:38- Antwoorden

      Er gaat meer mis…
      Ooit zorgde de duitse windindustrie voor 134.000 jobs
      Nu zit de klad erin: in 2017 min 26000 en in 2018 min 9000 jobs,
      als we het Heute journal van 8.11.2019 mogen geloven

      https://youtu.be/F3BpZwc8NCc#t=20m40s

      Maar de gekte zal ongetwijfeld door gaan:
      wind en zon is immers gratis…

      0
      0
    • Peter van Beurden 10 nov 2019 om 15:34- Antwoorden

      Ook ik heb zo’n vermoeden dat de wal het schip (van Staat) zal keren. Daarbij zullen er aardig wat miljarden subsidie nodeloos door het putje zijn gegaan. Nog steeds heb ik van de positivo’s van de windturbine géén enkele volledige berekening gezien.

      Maar zelf als ik die wél gezien had, blijft een Windturbine op land een onding. Hij verpest het landschap op grote schaal, ontwaard de huizen die in de buurt staan, bedreigt de biodiversiteit naast de bedreigingen die er al zijn, veroorzaakt geluidshinder.

      Als die turbines ons van de ondergang moeten redden op korte termijn zoals de idioten van Nieuwsuur ons gisteren voorschotelden, ingefluisterd door Zandprofessor Vellinga en brokkenpiloot Nijpels, Zet die ondingen dan op zee. Laat ze financieren door de bedrijven in het westen des lands. Zij zijn de grootverbruikers van de totale hoeveelheid opgewekte energie gebruiken zij 80%. Willen die er niet aan, dan stinkt het en is het louter en alleen om subsidie, sluiks of duidelijk, te doen.

      Hetzelfde geld voor zonne-energie door mensen opgewekt in de akkers en weiden. Een misdaad tegen de menselijkheid om akkerland en weiden deze bestemming te geven.

      Maar wie geeft Bas Gresnigt nu eens stevig van katoen door zijn al te rooskleurige voorstelling van zaken, punt voor punt onderuit te halen.
      Van zijn biomassa-evangelie klopte al geen steek, nu zijn betoog over hernieuwbare energie nog. Volgens Bas kan alles, tegen welke materiële of immateriële prijs?

      0
      0
  2. Albert Vivant 10 nov 2019 om 08:10- Antwoorden

    Waar zijn toch ineens al die ministers gebleven die werkelijk overal marktwerking hebben doorgedrukt? Nu hebben we windmolens die aan de praat worden gehouden met subsidies. En na 15jaar zijn ze niet meer rendabel. Laten we ze staan? Heel Nederland een groot park met “industrieel erfgoed”?
    Over 15 jaar komt een nieuwe Gretha. Ik mag hopen een van de kinderen van Jesse Klaver zelf. Hee pa, Waarom hebben jullie ons hele land verziekt? How dare you.

    0
    0
    • Theo 10 nov 2019 om 09:27- Antwoorden

      Je vergeet ook nog het leger onderhoud monteurs, en onderdelen die vervangen moeten worden.
      Dure inspecties op zee, en controle van de rotorbladen haarscheurtjes die gerepareerd moeten worden.

      Van deze extra kosten heb ik nog niets gelezen hier in Nederland.

      0
      0
  3. Troubadour. 10 nov 2019 om 08:10- Antwoorden

    Wanneer ik het zoveelste verhaal over de betoverende windmolens heb gelezen dan word ik steeds neerslachtig. Hoe positiever het verhaal, des te neerslachtiger ik word!
    Ter compensatie zeg ik de laatste tijd een maal daags een gebedje op.
    Het gaat als volgt;

    Er zijn 450 kernreactoren operationeel in de wereld.
    57 zijn er in aanbouw en daarboven zijn er 147 gepland.
    Talloze landen starten hun kernprogramma opnieuw op of breiden het uit wegens science not settled.
    Duitsland heeft 7 reactoren en Frankrijk heeft er 58.
    De elektriciteitstarief in Frankrijk bedraagt slechts 30% van dat voor het Duitse gezin,
    Troubje, een leuke dag, houd de moed erin..

    (Mijn CO2 gebedje is bijna hetzelfde. En net zo spectaculair!)

    0
    0
  4. Boels 10 nov 2019 om 08:14- Antwoorden

    De opwarming sinds 1850 komt door de zon
    Dat past toch heel goed binnen de onzekerheid per CO2-verdubbeling van 1,5 tot 4,5 K ;-)

    Er is in Europa door Tsjernobyl geen stagnatie merkbaar in de oplopende levensverwachting.
    Een hoge dosis straling is schadelijk en die dosis loop je meer op door bergbeklimmen en lange vliegreizen op grote hoogte dan rond kerncentrales.
    Je vergeet de verhoogde kans op huidkanker bij zonaanbidders.

    0
    0
  5. Theo 10 nov 2019 om 08:29- Antwoorden

    De gewone armoede breidt zich uit, de menen die op straat zwerven breidt zich uit.
    De mensen die maar net rond komen breidt zich uit.

    De klimaat armoede heeft nu ook al haar eerste slachtoffers in Nederland, ja in Nederland.
    Hoe kan dat?
    Nederland subsidie land, lui lekker land noemde andere landen Nederland vroeger.
    Vanaf dat Rutte regeert worden de rijke rijker, de arme armer.
    Hoe lang word dit gepikt?

    Hoe kan een vrijgezelle man zich in een familie leven inleven?
    Daar heeft die de ballen verstand van wat daar leeft.

    Maar molens hebben voorrang, alleen om onmogelijke doelstellingen te halen.

    Gisteren was op het Belgische nieuws dat ze de doelstellingen niet halen.
    Dus België met hun streng beleid ook niet.

    https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/amp/153974/Stelling-Ik-zet-de-verwarming-lager-om-kosten-te-besparen

    0
    0
  6. HKRmind 10 nov 2019 om 09:11- Antwoorden

    Toen ik nog jong was werd van bedenkers van absurditeiten vastgesteld, dat zij met molentjes liepen en bedenkers, die zonder fatsoenlijke argumenten allerlei onzin uitkraamden, dat zij gebakken lucht verkondigden.
    Wie had kunnen bedenken, dat zoiets tot een verdienmodel zou leiden, ten koste van de hardwerkenden, die iedereen aan het eten houdt. Tja, het kan verkeren…

    0
    0
  7. Dirk Visser 10 nov 2019 om 09:12- Antwoorden

    Ruim 10000 arbeiders sterven er jaarlijks in kolenmijnen, het aantal stralingsdoden in Tsjernobyl was 50. Het aantal indirecte slachtoffers van Tsjernobyl kan in de duizenden lopen, het aantal indirecte slachtoffers van kolenverbranding loopt in de tientallen miljoenen.
    Per hoeveelheid opwekte energie is steenkool ruim 1000 keer dodelijker dan kernenergie. Toch gaf dat nooit aanleiding om van kolenenergie af te zien, maar wel van kernenergie.

    0
    0
    • Chris Schoneveld 10 nov 2019 om 10:29- Antwoorden

      En het verkeer eist wereldwijd ongeveer een miljoen levens per jaar. Geen reden om het verkeer af te schaffen of om de maximale snelheid te verlagen naar 5 km/uur.

      0
      0
  8. Eab 10 nov 2019 om 09:20- Antwoorden

    Het negativisme druipt er af. Westermeerwind levert op dit moment 18 MW. Vergelijk dit nu eens met de twee kolen centrales op de maasvlakte. Die doen bij elkaar 1870 MW. Straks gaan ook die dicht. Op een paar honderd meter van de centrales staan nu al enige windmolens die het gaan overnemen. Zo ook Amsterdam waar in het westelijk haven gebied toch zeker 4 MW aan windmolens wordt geplaatst in plaats van de 400 MW hemweg centrale die nog dit jaar gesloten wordt.
    Beschouw dit als een ode aan de democratie waarbij iedereen zonder opleiding of kennis kan komen bovendrijven om de keuzen te maken voor de toekomst in plaats van een kaste van ingenieurs die vroeger ons energie beleid bepaalden en alleen maar oog hadden voor technische zaken als betrouwbaarheid en prijs. Nu krijg je er een goed gevoel over dat je helpt de wereld te redden. Dat mag best wat kosten.

    0
    0
    • TW 10 nov 2019 om 09:42- Antwoorden

      EAB Heb jij/u ook een link van de Westermeer molentjes? Van Gemini staat hieronder.
      http://livemegawatt.com/gemini/

      0
      0
      • Tjeerdt 10 nov 2019 om 10:18

        Kijk eens op de ipad, zoek met het woord ‘windpark’ in de apps, ook de Westermeer staat er.

        0
        0
      • TW 10 nov 2019 om 11:14

        Tjeerd, dankjewel. Ook hier is dus de productie te verwaarlozen 26 van de 144 MW slechts. Wanneer stopt die waanzin?

        0
        0
      • Boels 10 nov 2019 om 11:20

        Klein windparkje:
        https://www.windparkkubbeweg.nl/onze_turbines/live

        In Google Earth
        52°26’58.63″ N 5°39’05.19″ E

        0
        0
  9. Chris Schoneveld 10 nov 2019 om 09:29- Antwoorden

    Ik weet niet waar professor die vier punten onzin vandaan haalt, maar straling bij lage dosis (low dose radiation LDR) kan zelfs goed zijn. Het is een vorm van hormesis. Wikipedia: “Hormesis is in de toxicologie het fenomeen dat een stof die in hoge dosis schadelijk is voor een organisme, bij lage dosis positieve effecten kan hebben”

    http://blogs.discovermagazine.com/crux/2015/04/06/small-radiation/#.XcfHei2ZMk5

    0
    0
    • Johan VP 10 nov 2019 om 10:53- Antwoorden

      Chris, wat er ook te lezen staat op wikipedia:
      “the effects of low-level radiation are very difficult to observe and highly controversial.”
      https://en.wikipedia.org/wiki/Radiation_hormesis

      Lees het hele artikel op wikipedia (en verifieer desnoods de links waarop het is gebaseerd). Je kan dan alleen maar concluderen dat het een lage dosis straling “zelfs goed kan zijn”. Het is gewoon een hypothese, maar er is geen degelijk bewijs beschikbaar. Jij mag geloven dat het zo is, maar besef wel dat het dan niet meer is dan een geloof.

      0
      0
    • Chris Schoneveld 10 nov 2019 om 11:07- Antwoorden

      “Het is gewoon een hypothese, maar er is geen degelijk bewijs beschikbaar.” Je bedoelt net als de AGW hypothese?

      Over onderzoek naar LDR: http://www.belleonline.com/newsletters/volume8/vol8-2/n2v82.html

      0
      0
  10. TW 10 nov 2019 om 09:32- Antwoorden

    En als zo dikwijls staat Gemini nagenoeg weer bijna stil http://livemegawatt.com/gemini/ Hoe bedoel je Windmolengekte!

    0
    0
  11. Hetzler 10 nov 2019 om 09:32- Antwoorden

    Mooi artikel dat wederom de spijker op de kop slaat. Het is allemaal genoegzaam bekend en kan niet genoeg worden herhaald. Hopelijk dringt dit dan eindelijk eens door tot politici die nog over gezond verstand beschikken.

    0
    0
  12. Theo 10 nov 2019 om 09:38- Antwoorden

    Dan maar goed dat ik in Limburg woon, tot heden nog zeer stabiele stroom uit Duitsland, opgewekt in betrouwbare vieze bruinkool centrales.

    Daar hebben ze de moderne Clauscentrale in Maasbracht voor stilgelegd, na dat die een paar jaartjes had gedraaid.
    Dus we hebben hier nog een mooie generator als backup staan in Maasbracht.

    Geen gas meer, dan maar gas uit Duitsland, een pijp van een 10 kilometer doet wonderen.

    0
    0
  13. Scheffer 10 nov 2019 om 09:48- Antwoorden

    De discussie over het ware geloof is oneindig. De kathedralen van de klimaatbeheersingreligie staan echter reeds na 15 ~ 20 jaar wisselvallige stroom op instorten. De lijst van nadelen van windturbines is nog immer groeiend.

    0
    0
  14. Jan de Jong 10 nov 2019 om 10:18- Antwoorden

    Windmolens zijn een doodlopend zijpad. Goedkope gen 4 kernreactoren met onderhoudscontract zijn over een jaar of 20 beschikbaar. De rationele transitie is: kolen – gas – kernsplijting, zonder peperdure subsidies. Dus geen windmolens, zonnepanelen, electrische auto’s.
    Ik hoop intussen op beperking van de schade.

    0
    0
  15. Eab 10 nov 2019 om 10:22- Antwoorden

    Zowel westermeerwind als gemini hebben een app.
    Via web is het ook life te zien.

    http://www.westermeerwind.nl/

    0
    0
    • AnthonyF 10 nov 2019 om 12:58- Antwoorden

      Grappig die app. Kan je ook op lezen dat de omwonenden reeds voor 9 milj. euris hebben geinvesteerd. Zal zeker de komende tijd wel wat opleveren, want gesubsidieerd door Jan L.l de belastingbetaler. Maar je kunt nu al zien aankomen, dat het net zo’n drama gaat worden als met de woekerpolissen. Afijn, heeft Antoinette Hertsenberg weer een verdienmodelletje, of zou ze van de SP en haar man Niko Koffeman, PvdD, dat niet mogen? Wellicht, maar je weet het natuurlijk nooit; tenslotte is Geert Mak ook bezig met een draai van 180 graden, dus bij links is alles mogelijk.

      0
      0
  16. Theo 10 nov 2019 om 10:28- Antwoorden

    Alle windmolens zijn onrendabel in Duitsland, ze mogen blij zijn als ze na 20 jaar hun investeringen terug hebben.

    En er dreigt massa ontslag!

    Geen bank durft te investeren in deze troep, molenaars komen geld te kort.

    Leve de wind industrie, en hier bouwen ze vrolijk verder, de fabrikanten worden schat rijk, en de werkende burger mag dat weer eens betalen, inclusief bedrijfsleven.

    Maar ze moeten die eeuwige ellendige doelstellingen halen, denken ze.

    https://groene-rekenkamer.nl/1426/duitse-windparken-niet-rendabel/

    0
    0
  17. Eab 10 nov 2019 om 10:30- Antwoorden

    Staat de groene rekenkamer website op de officiële Nederlandse nep nieuw site lijst ?

    0
    0
    • AnthonyF 10 nov 2019 om 13:01- Antwoorden

      Aan de duimpjes omlaag te zien, leid ik af dat velen je sarcasme niet door hebben. Misschien moet je even een toelichting geven.

      0
      0
  18. A.Bijkerk 10 nov 2019 om 10:32- Antwoorden

    Binnenkort hoeven jullie ook niet meer op vakantie in het nationaal landschap Noord-Oost Twente, tegen de duitse grens. Als het aan bestuurders ligt gaat dit gebied onder de molens. Want de natuur heeft er toch geen last van ??? In De Lutte denkt de gemeente Losser aan 8 molens van 280 meter NAAST Natura 2000 en NAAST Natuur netwerk Nederland (ecol, hoofdstructuur). WANT ER STAAN ER DUITSLAND TOCH AL ZOVEEL. Hier stoken wij ons al ca 300 jaar warm met hout uit bossen en houtwallen en merkwaardig genoeg groeit het gewoon weer aan. Ook niet ideaal maar netto komt er geen CO2 bij. Zullen we het hout anders maar in het bos laten rotten? Dat levert toch ook CO2 op.
    p.s. Een eenvoudig landschapsbeheer uit het oosten land. Snel nog wat mooie fotos maken van vergezichten maken zodat de kleinkinderen weten hoe het er vroeger uit zag,

    0
    0
    • Peter van Beurden 10 nov 2019 om 15:51- Antwoorden

      André Bijkerk
      We kunnen op deze site mokken wat we willen, maar er is massief én dekundig verzet nodig van wetenschappers waar meen niet omheen kan. En dan niet nationaal, maar internationaal. Anders houdt die gekte niet op en holt de democratie achteruit. kijk maar naar de propaganda van eergisteren in Nieuwsuur.

      Mogelijk kan Clintel iets betekenen. Hun bijdrage ter ondersteuning van een lokale actiegroep in Heesch die compleet genegeerd werd in hun windturbinebezwaren, was voor de aanwezige 91 personen een steun in de rug.

      Maar al die direct betrokkenen van de 61 Windturbineactiegroepen moeten massaal in verzet komen en collectief naar Den Haag. Gesteund en geïnformeerd door Clintel.

      0
      0
    • AdamSmith1775 10 nov 2019 om 16:02- Antwoorden

      @A.Bijkerk 10 nov 2019 om 10:32- Antwoorden:
      @Peter van Beurden 10 nov 2019 om 15:51- Antwoorden:

      simpele benadering van dit soort kromme zaken is de Wet Natura2000 snelst mogelijk afschaffen. Zie b.v. PVV initiatief i.z. Stikstof etc.

      Initiatief voorstel van Peter is prima idee om ook Kees Pieters te benaderen.

      email: stoplandwind@gmail.com

      Kees Pieters heeft al met zijn Anti Windmolen Actie iets dergelijks op touw gezet.

      0
      0
  19. Eab 10 nov 2019 om 10:38- Antwoorden

    Dit zijn cijfers van 8 jaar oud. Windparken van nu worden grootschalig opgezet waarbij de investeerder ook de exploitant is die de subsidie ontvangt. Zoals bv vattenfal.
    Dat is iets heel anders dan de kleine groepje windmolens die in participatie fondsen werd gestopt waarbij er een exploitant tussen zat.

    0
    0
    • Theo 10 nov 2019 om 11:02- Antwoorden

      @Eab,

      Ze kunnen beter rendement hebben dan toen, ze kunnen hoger zijn dan toen, ze leveren wat meer door deze ontwikkelingen, maar het feit is, je moet wind hebben.

      Door deze beter presterende windmolen krijg je nog meer wiebelstroom met weinig wind, dat is toch logisch lijkt me.
      De pieken en dalen zijn nog groter bij geen constante wind.

      0
      0
  20. Eab 10 nov 2019 om 10:42- Antwoorden

    Voorlopig geen windmolens in Losser
    LOSSER/ZWOLLE – Windmolens langs de grens bij De Lutte in de gemeente Losser komen er voorlopig niet. Ze mogen er van Gedeputeerde Staten (GS) alleen komen, als rekening wordt gehouden met ‘de bijzondere ruimtelijke en landschappelijke kwaliteiten van het gebied’. Ook moet er voldoende draagvlak zijn en moet de omgeving bij de plannen wordt betrokken.

    https://www.tubantia.nl/losser/voorlopig-geen-windmolens-in-losser

    0
    0
    • A.Bijkerk 10 nov 2019 om 10:56- Antwoorden

      Helaas hebben we in Zwolle een nieuw bestuur die de deur op een kier lijkt te gaan zetten toch ??
      En dan ook niet vergeten dat bij Borne er wel twee naast Landgoed Twinkel en dicht bij bebouwing dreigen te komen!

      0
      0
  21. Albert Vivant 10 nov 2019 om 10:46- Antwoorden

    Een opmerkelijk bericht. Shell is in de race om Eneco over te nemen:
    https://www.nu.nl/economie/6009911/shell-en-rabobank-in-de-race-voor-overname-eneco.html?redirect=1

    Shell en Eneco: Dat is voer voor speculaties.
    Ik zet in op Windparken op zee. Met een waterstofgasfabriek ter plaatse.
    En Shell wordt dan naast benzine en diesel ook waterstofgas-distributeur voor waterstof-auto’s.
    Of gaan ze ervoor zorgen, nu Gronings gas is gestopt, dat heel Nederland aan het waterstofgas gaat?
    Of…. Wie het weet mag het zeggen. Maar ongetwijfeld gaan we hier nog meer van horen. Shell ziet er blijkbaar winstkansen in.

    0
    0
    • Johan VP 10 nov 2019 om 10:59- Antwoorden

      Dat noemt men “greenwashing”.
      3 miljard euro is gewoon wat zakgeld voor Shell.

      0
      0
    • Peter van Beurden 10 nov 2019 om 15:59- Antwoorden

      Albert Vivant
      Ik mag hopen dat de subsidiekraan dichtstaat en Shell de mogelijkheid wordt ontnomen om méér energiegeld bij de belastingbetalers op te halen. Géén voorrang op het net, zelf voor back-up en het stopcontact zorgen en dat ook betalen. Géén hogere netwerkkosten als sluikverhoging van de energieprijs. Gewoon concurrerend leveren zonder eerst de gasprijs te verhogen. Basis is de wereldmarktprijs voor gas.

      0
      0
    • AdamSmith1775 10 nov 2019 om 16:11- Antwoorden

      @Albert Vivant 10 nov 2019 om 10:46- Antwoorden:
      @Johan VP 10 nov 2019 om 10:59- Antwoorden:
      @Boels 10 nov 2019 om 11:25- Antwoorden:
      @Peter van Beurden 10 nov 2019 om 15:59- Antwoorden:

      Heren, misschien goed om te weten dat Greenpeace en Milieudefensie Aandeelhouders zijn van Shell.
      Mogelijk is dit de Ex. Shell-UK Bechtel Consortium Group, onder de naam Shell Energie UK.

      Nu weet U waar en hoe de Winde Waait en de Geld Stroom Stroomt £££££££plus€€€€€€

      0
      0
  22. Chris Schoneveld 10 nov 2019 om 11:11- Antwoorden

    Al mijn reacties zijn verdwenen. Vreemd!

    0
    0
    • Dirk Visser 10 nov 2019 om 14:14- Antwoorden

      Er zijn diverse reacties verdwenen, ook een van mij.

      0
      0
      • Gerard 10 nov 2019 om 18:33

        Het zijn de motten, ze vreten aan ClimateGate!
        Hans zal het wel in orde maken.
        Overigens kan het nooit kwaad als je een reactie eerst even in een tekstverwerker opslaat voor het plaatsen.

        0
        0
  23. Philippine 10 nov 2019 om 11:21- Antwoorden

    Hoeveel stroom levert Frankrijk eigenlijk aan Nederland?
    Macron heeft bij EU vraagstukken een hele grote mond.
    En voor zo een grote mond moet je, in de kern, de beschikking hebben over een
    flink bestand aan energie.

    0
    0
    • TW 10 nov 2019 om 11:31- Antwoorden

      Als Nederland te kort komt halen ze het uit Frankrijk. Is ook goedkoper dan het zelf produceren in Nederland. Er is ook een groot bestand in Frankrijk aan kerncentrales, al jaren. Ook nog eens lekker voordelig in Frankrijk voor de bewoners. 18 cent hoog en 16 cent nachttarief, kom daar eens voor in Nederland?

      0
      0
      • Eab 10 nov 2019 om 11:45

        Nederland betaald voor nachtstroom uit Frankrijk 3 c.

        0
        0
      • AnthonyF 10 nov 2019 om 13:07

        TW, ik betaal gemiddeld voor nachtstroom 12 cent en voor dagstroom 14 cent hier in de Corbieres met mijn EDF-Tempo abonnement.

        0
        0
  24. Klimaat Optimist 10 nov 2019 om 11:34- Antwoorden

    Over “Consensus” gesproken,
    zie: https://www.youtube.com/watch?v=FQX7IHliwCU van 3.32 ->4.31
    Goed dat er factcheckers zijn!

    0
    0
    • Willy 10 nov 2019 om 12:28- Antwoorden

      Test

      0
      0
      • Willy 10 nov 2019 om 12:30

        Dit is waarnaar verwezen wordt in uw link.
        Ezra Levant gaat alfabetisch de Canadese ondertekenaars na (en geraakt daarbij maar tot de C) , héél indrukwekkend is het niet qua klimaatwetenschappelijke inbreng, het lijkt eerder op een politiek statement van activisten dan een wetenschappelijke noodkreet.
        En nu gaan trolletjes zeggen dat Ezra Levant niet van hun politieke strekking is en dat dus…..
        https://youtu.be/Vs3ZPGLPiss

        0
        0
  25. TW 10 nov 2019 om 11:36- Antwoorden

    Dankjewel Boels, ook hier https://www.windparkkubbeweg.nl/onze_turbines/live dus een negatief resultaat over de afgelopen jaren totaal. Schiet lekker op zo met die molentjes.

    0
    0
    • Bart Vreeken 10 nov 2019 om 13:39- Antwoorden

      De opbrengst in MW is gemiddeld 94,1% van de verwachte hoeveelheid (2015-2018) met een piek in 2015 (109,8%) en een laagste opbrengst in 2016 (84,7%).

      0
      0
  26. Adriaan 10 nov 2019 om 13:20- Antwoorden

    Is er al een voorspelling wat de energiekosten worden per 1 januari?

    0
    0
    • Boels 10 nov 2019 om 14:53- Antwoorden

      Nee, de ACM moet de tarieven nog vaststellen ergens in december.

      Gezien de verhoging van de vermindering van de energiebelasting per huishouden (van €257 naar €527) kan men (denk ik) rekenen op een forse verhoging van de netwerkkosten.
      Het kabinetje doet niet meer aan kadootjes.

      0
      0
      • Peter van Beurden 10 nov 2019 om 16:03

        Boels
        Nou die cadeautjes reserveren ze tot vlak vóór de verkiezingen. Daarna komt er weer een ander konijn uit de hoge hoed. Zie de 1000 euro van Rutte.

        0
        0
    • Verwarde man 10 nov 2019 om 15:15- Antwoorden

      Adriaan, hier de belastingverhogingen voor 2020: (goed zitten, dat je niet van je stoel valt!)
      Energiebelasting gas + 3,99 cent
      Opslag Duurzame Energie gas + 2,51 cent
      totale stijging belasting op gas: 3,99 + 2,51 = 6,50 cent + 21% BTW geeft 7,865 cent per M3

      Energiebelasting elektriciteit – 0.09 cent
      Opslag Duurzame Energie + 0,84 cent
      totale stijging belasting op elektriciteit: -0,09 + 0,84 = 0,75 cent + 21% BTW geeft 0,9075 cent per KWh

      Het “goede nieuws” is dat “energiebelastingvermindering” stijgt met 215,38 euro (eigenlijk 178 euro, maar daar moet je blijkbaar ook BTW overheen rekenen…).

      Bron inclusief rekentool voor ieders persoonlijke situatie:
      https://www.eigenhuis.nl/actueel/blogs/2019/09/18/10/00/energierekening-in-2020-een-mee-of-tegenvaller#/

      0
      0
      • Peter van Beurden 10 nov 2019 om 16:09

        Verwarde man
        Kunnen we de regeringsleiders, de parlementsleden, de adviserende ambtenaren, etc. die dit rare beleid hebben vormgegeven niet allemaal een zak met 100 eikels geven? Die kosten vast géén 0,84 eurocent per stuk. Thuis onder gecontroleerde omstandigheden laten kiemen en later uitplanten op het nabije heideterrein. Dan is de opslag véél goedkoper geregeld.

        0
        0
      • Boels 10 nov 2019 om 16:23

        @Verwarde man:
        De bezorgkosten van netbeheer kunnen het plaatje nog negatiever maken.

        0
        0
      • Marc de visionair 10 nov 2019 om 16:41

        @Boels, “nog negatiever”?????

        Alleen mensen die bovengemiddeld gas stoken gaan er op achteruit. Bij een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 3300 kWh mag je op 2400 m3 gasverbruik zitten om op dezelfde kosten als 2019 uit te komen. De meerderheid gaat er dus op vooruit. Ik ga er zelfs 180 euro per jaar op vooruit omdat ik geen gas meer heb. Mijn persoonlijke van het gas af businesscase is daarmee nog positiever geworden :-D
        De netwerkkosten zijn in 2019 met gemiddeld 1,5 euro per huishouden omhoog gegaan. Dat gaat in 2020 echt niet met tientjes de lucht in.

        0
        0
      • Verwarde man 10 nov 2019 om 17:48

        We zouden sowieso die 300 euro verhoging van dit jaar weer terugkrijgen toch???

        Wie pech heeft met een slecht geïsoleerd huis moet maar in de kou zitten blijkbaar. Als je dan ook nog geen geld hebt voor verduurzaming of je hebt een huurhuis, dan ben je de klos. Zo gaat Wiebes mensen “verleiden” om mee te doen…
        https://nos.nl/video/2291075-minister-wiebes-we-gaan-iedereen-verleiden-mee-te-doen.html

        0
        0
  27. Willem V-P 10 nov 2019 om 13:23- Antwoorden

    Er zijn een paar dingen rondom die gehaktmolens voor vogels, vleermuizen en insecten, waar de voorstanders niet mee te koop lopen. Bijv. dat de voorgespiegelde vermogens pas gehaald worden bij windkracht zeven. Over kabelverliezen wordt ook gezwegen. Dat de Co2 die vrijkomt bij de productie en plaatsing pas na 18 jaar door die molen is gecompenseerd. Toch een beetje jammer dan dat de gemiddelde levensduur maar 15 jaar is. En waar blijven we met de afgedankte wieken? Want die kunnen niet gerecycled worden.

    0
    0
    • Peter van Beurden 10 nov 2019 om 16:13- Antwoorden

      Willem V-P
      Die stoken ze vast onder gecontroleerde omstandigheden op. En dan krijgen we later te horen dat er behalve een asbest, plastic, stikstof, CO2, CH4, Pfas-probleem weer een nieuw probleem is opgedoken.

      0
      0
  28. TW 10 nov 2019 om 13:36- Antwoorden

    AnthonyF 10 nov 2019 om 13:07

    TW, ik betaal gemiddeld voor nachtstroom 12 cent en voor dagstroom 14 cent hier in de Corbieres met mijn EDF-Tempo abonnement.

    Dat klopt Antony maar wij hebben 2 aansluitingen (twee gebouwen) drie-fasen krachtstroom en dat is duurder als EDF-Tempo.
    Wel hebben wij totaal 30 panelen liggen op de gebouwen die meer opbrengen dan wat er wordt gebruikt wat dan weer 10 cent per Kw opbrengt. Dit brengt ons uiteindelijke verbruik terug naar 0 cent. Wel vastrechtkosten. Helaas betalen ze niet meer uit dan wat je hebt verbruikt maar dan nog is het natuurlijk wel heel erg interessant.
    In ca.5 à 6 jaar is de hele investering er dus ook uit.

    0
    0
    • AnthonyF 10 nov 2019 om 14:58- Antwoorden

      TW, je hebt het inderdaad over een andere situatie en dan moeten we geen appels met peren vergelijken.

      PS,

      Al van de nieuwe oogst geproefd? Hier kwantitatief matig (te droog) maar kwalitatief prima (warm).

      Fijne zondag nog.

      0
      0
    • Peter van Beurden 10 nov 2019 om 16:15- Antwoorden

      TW
      Hoe ingewikkeld is de stroomprijs daar samengesteld? Wat is de basisstroomprijs, zit daar subsidie in?

      0
      0
  29. Willem Spaans 10 nov 2019 om 13:59- Antwoorden

    Nog een keer. Kom achter je toetsenbord vandaan, verman (m/v) jei en reis op zomaar een dinsdag af naar het Binnenhof en Plein, het hart van de democratie. Daar wemelt het dan van de ministers die je zomaar kunt aanspreken. En dat mag, zolang je het als individu doet, met meerderen is het snel een demonstratie of samenscholing.
    Verwacht niet dat men blij is met je komst, immers alleen juichaapjes worden gewaardeerd. En dat ben je nu met niet, je komt met argumenten en bezorgdheid voor de toekomst van je geliefden
    Tot dinsdag..

    0
    0
  30. Nico 10 nov 2019 om 14:27- Antwoorden

    We waren vroeg op pad vanmorgen. Een windmolen torende in de opkomende zon boven de mist uit. Onbeweeglijk, toch een imposant winterplaatje. Mijn vrouw – 100% atechnisch zoals blijkt – vroeg me waarom ze die molens niet vol plakken met zonnepanelen. Ruimte zat vond ze, lekker in de zon en dan kun je de met de stroom van die panelen de wieken laten draaien. Dan doet de molen het toch, zelfs zonder wind…

    Zo eenvoudig kan het zijn. Toevoegen aan de lijst met oplossingen?

    0
    0
    • Troubadour. 10 nov 2019 om 16:18- Antwoorden

      Dit is zeker wel een van de betere ideeën.

      0
      0
  31. David 10 nov 2019 om 14:46- Antwoorden

    Wat als duurzaam wordt verkocht luidt in tegendeel het terminale stadium in van onze samenleving. Die effecten zijn mondiaal trouwens al zichtbaar: gele hesjes in Frankrijk, opstand in Chili, in ons land uitgekleed onderwijs en (jeugd) zorg bij wel 11 miljard subsidie voor bosverbranding.
    Door decennia lange indoctrinatie met doemscenario’s manifesteert zich nu een jeugdige schare gehersenspoelden waarvan dus geen zinnige bijdrage aan adaptatie is te verwachten.
    Over het onderwijs: de PvdA politicus van Kemenade dramde indertijd de middenschool door terwijl uit Amerikaanse studies toen al bekend was dat middels onderwijs geen maatschappelijke gelijk is af te dwingen. Al die onderwijs hervormingen kwamen overigens neer op bezuiniging. Brede deelname aan hoger onderwijs werd mogelijk door niveauverlaging. Zo zal straks duurzaamheid gerealiseerd worden door een lagere levensstandaard. Want duurzaam leven is het eenvoudigst in diepe armoede, Elk nieuw windmolenpark of zonneweiden (misleidende termen) is een volgende stap naar een feodale samenleving.

    0
    0
  32. AdamSmith1775 10 nov 2019 om 15:43- Antwoorden

    BREAKING NEWS – PREMIUM BERICHT VANDAAG IN DE TELEGRAAF- EINDE WINDMOLENGEKTE INZICHT.

    QUOTE: “IRAN BEGINT MET AANLEG TWEEDE KERNCENTRALE”

    Updated 23 min geleden en 24 min geleden in BUITENLAND

    bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2001157595/iran-begint-met-aanleg-tweede-kerncentrale

    TEHERAN – De Iraanse staatstelevisie heeft zondag gemeld dat begonnen is met de bouw van een tweede kerncentrale in het land. Er wordt cement gestort voor de fundering, aldus de staats-tv.

    In Bushehr staat al een kerncentrale van 1000 MegaWatt, gebouwd met Russische hulp. Ⓒ AFP

    Zaterdag kondigde de Iraanse atoomorganisatie AEOI het begin al aan van de bouw van de centrale in de Zuid-Iraanse stad Bushehr, gelegen aan de Perzische Golf.
    Volgens woordvoerder Behrus Kamalwandi duurt de bouw tot en met 2025.
    In Bushehr staat al een kerncentrale van 1000 MegaWatt, gebouwd met Russische hulp.

    Er zijn ook plannen voor een derde centrale.

    „Nucleaire energie zorgt voor betrouwbare levering van elektriciteit. Iedere kerncentrale scheelt ons 11 miljoen vaten olie en 660 miljoen dollar per jaar”, zei Ali Akbar Salehi, hoofd van de Iraanse atoomorganisatie, in een via tv uitgezonden plechtigheid.

    Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2001157595/iran-begint-met-aanleg-tweede-kerncentrale

    Waar wachten wij nog op? zijn we van de Biomassa Energiecentrale, Nitraat, CO2 en Energie Neutraal geneuzel af.

    0
    0
  33. Troubadour. 10 nov 2019 om 16:15- Antwoorden

    “Er staan plannen op de agenda voor de back-up installaties in geval van windstilte en bij bewolking”, las ik hier.
    Nou dat zijn wel hele vage plannen dan. En de energie die dat vergt vraagt een enorme hoeveelheid extra molens alleen al!
    Twee keer zoveel toch?
    Ik geloof helemaal geen biet van een agenda met plannen. Men is gewoon zovast maar begonnen met die molens en die zgn. back-up is in een prenatale fase. Nee, preconceptionele fase zelfs. Apathisch blijft men fossiel en bomen bijstoken.
    Ga je straks fietsen met je vrouw en dan zie je een bordje in het veld; ‘Heden asperges’.
    Kom je terug in je straat en dan word je pas echt blij. Licht het bordje op; ‘Heden energie’. Maar eigenlijk wist je het al, de wind stak op…

    0
    0
  34. Gerard 10 nov 2019 om 16:59- Antwoorden

    Een onderbelicht nadeel van windmolens zit in het composietmateriaal waarmee de wieken gemaakt worden. Dat de wieken na de economische of nuttige levensduur als niet-recycleerbaar afval moeten worden gestort of anders verwerkt mag bekend zijn, minder bekend is dat de kunsthars van het composiet bisfenol-a voorkomt. Bisfenol-a is een stof die de hormoonhuishouding in het lichaam beïnvloed en dat niet alleen bij de mens. Door slijtage van de wieken, op zee in hogere maten dan op land, belandt het bisfenol bevattende composietmateriaal in het leefmilieu als microplastics. Bisfenol-a komt ook voor op thermisch papier (kassabonnen) en wordt met ingang van 2022 verboden door de EU. Overigens is het evnetuele alternatief in de vorm van bosfenol-s even schadelijk.

    0
    0
  35. Peter 10 nov 2019 om 17:16- Antwoorden

    Onze welvaart is te danken aan het feit dat we dingen efficiënter zijn gaan doen. De landbouwmechanisatie zorgde ervoor dat er veel arbeiders beschikbaar kwamen in bv de haven van Rotterdam.

    Nu willen we het omkeren: eenzelfde product gaan we INefficiënter maken (energie) want die groene revolutie in onze energievoorziening moet extra banen opleveren….

    Eén keer raden wat er met onze welvaart gebeurt…

    0
    0

Geef een reactie