Schermafbeelding. DWDD.

In ‘De Wereld Draait Door’ van gisteravond was Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie, te gast, door presentator Matthijs van Nieuwkerk geïntroduceerd als de EU-klimaattsaar.

In tegenstelling tot wat we eerder hebben mogen meemaken, werden er dit keer door de presentator ook wat kritische vraagjes aan Frans Timmermans gesteld. Maar deze waren toch niet zodanig kritisch dat Timmermans daardoor in moeilijkheden kwam. Goedgeluimd wist hij ze makkelijk te pareren.

Matthijs informeerde of hij niet bij de klimaatconferentie in Madrid moest zijn. Nee, dat was volgens Frans Timmermans niet nodig, want de werkelijke onderhandelingen zouden daar pas later plaatsvinden.

Ondertussen was hij op schoolbezoek in Wallonië geweest om aldaar met scholieren te praten over milieuproblemen. Dat is belangrijk want Greta Thunberg en al die duizenden scholieren die de straat op zijn gegaan, hebben de politiek veranderd. We zouden niet hier zijn als de scholieren niet duidelijk hadden gemaakt dat ze het genoeg vinden.

Men kan zich afvragen waarom we al die dure bureaucraten in Brussel nodig hebben als we de juiste inzichten reeds krijgen aangereikt door onze scholieren.

Die kinderen in Wallonië hebben een project op school waarbij zij een moestuin hebben, waarbij de school plastic uitbant en ze leert afval te scheiden, aldus Timmermans. Er is natuurlijk een hele enge band tussen natuurbeleid en klimaatbeleid. De biodiversiteit gaat razendsnel achteruit.

Waar Timmermans al deze wijsheid vandaan haalt, bleef onbesproken.

Maar hoe zou Timmermans naar Madrid gaan? Vliegen op met de trein? Dat bleek ondanks de grotere CO2–uitstoot toch het vliegtuig te zijn. Tja, zo gaan die dingen.

Aan het eind van het vraaggesprek met Frans Timmermans informeerde Matthijs van Nieuwkerk of Timmermans ook niet graag eens met President Trump zou willen spreken, die andere denkbeelden heeft over klimaat en klimaatbeleid (deze passage is overigens niet overgenomen in bijgevoegde link). Timmermans liet doorschemeren dat hij daarin niet veel zag. Maar met de autoriteiten van California zou hij wèl willen spreken.

Hij zou bovendien ook ‘ontzettend graag’ met de klimaat’ontkenners’ willen spreken, eraan toevoegend dat het er niet veel meer zijn.

Deze uitspraak lijkt mij geen goede start voor een vruchtbare dialoog.

Alweer die nare term ‘ontkenners’. Niemand ontkent het klimaat. Opvallend ook gezien de ruim 700 handtekeningen die CLINTEL onlangs heeft verzameld van prominente wetenschappers en professionals uit vele landen met als motto: ‘There is no climate emergency!’ En het betrokken rapport is aan Timmermans aangeboden!

E.e.a. doet de vraag rijzen of het het klimaatbeleid bij Frans Timmermans wel in goede handen is.

Getuige dit interview met Theo Richel, past daarbij toch enige twijfel.

https://youtu.be/FRhtnQkV7zg

Voor de DWDD-uitzending met Timmermans zie hier.

Frans Timmermans is een polyglot. Bewonderenswaardig! Maar toch doet het mij sterk denken aan een uitspraak van Jarod Kintz:

What does it matter if you can speak two or more languages if you have nothing original to say in any language?