Auteur: Eric Worrall.

Vertaling: Martien de Wit.

Voor één keer ben ik het eens met iets dat Greta Thunberg, het Zweedse klimaatorakeltje, zei: De nieuwe Green Deal van de Europese Unie is een schijnvertoning.

Greta Thunberg noemt de nieuwe EU klimaatwet een ‘nederlaag’.

Woensdag sprak Greta Thunberg bij de EU in Brussel bij de presentatie van de voorgestelde klimaatwet om de uitstoot van CO2 te verminderen.

Indien dit wetsvoorstel wordt aangenomen, is de EU wettelijk verplicht om in 2050 CO2-neutraal te zijn.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, roemde de wet als het hart van de Europese ‘Green Deal‘.

Maar de 17-jarige Greta Thunberg kwalificeerde de wet als ‘lege woorden’ en beschuldigde de EU ervan te doen alsof het een leider is op het gebied van klimaatverandering.

‘Wanneer je huis in brand staat, wacht je niet nog een paar jaar om het te blussen. En toch is dit wat de Commissie vandaag voorstelt,’ vertelde Thunberg aan de milieucommissie van het Europees Parlement.

‘Uw doelstellingen voor de verre toekomst zijn zinloos als de huidige CO2-emissies doorgaan. Zelfs een paar jaar, want dan zal ons resterende koolstofbudget opraken, voordat we zelfs de kans hebben om de doelstellingen voor 2030 of 2050 te bereiken,’ zei Greta Thunberg .

Lees meer hier.

Klik hier om de EU-uitleg te bekijken van hun nieuwe groene deal, en hun ambitie om over te stappen op een ‘schone circulaire economie’.

De EU heeft altijd een probleem gehad met het vertalen van woorden in daden. Hun European Union Emissions Trading System (EU ETS) stortte in, naar mijn mening omdat alle lidstaten probeerden vals te spelen door te veel CO2-krediet aan hun eigen nationale bedrijven toe te kennen. Ik geloof dat Greta gelijk heeft als ze zegt dat een EU-klimaatdoelstelling voor 2050 of zelfs een voor 2030, zinloos is.

Ik steun Greta niet, ik denk dat een serieuze poging om haar ideeën te implementeren rampzalig zou zijn. Maar ik zie de grappige kant van deze situatie. Al die hypocrieten in de EU die een hype van het Greta-fenomeen hebben gemaakt en die haar hoopten te gebruiken als groen rookgordijn, hebben het momenteel erg ongemakkelijk.

Laten we hopen dat Greta de opmerkelijke pech met verkeersongevallen niet ondervindt die een handvol andere prominente critici van het EU-beleid heeft getroffen.

Update (EW): hier een paar voorbeelden van pech. Let wel: ik heb geen bewijs van opzet, behalve het nare incident dat Nigel Farage heeft meegemaakt.

De uiterst rechtse Oostenrijkse politicus en EU-criticus Jörg Haider stierf in 2008 in een auto-ongeluk, na de gevestigde partijen te shockeren door herhaaldelijk een flink deel van de nationale stemming te winnen.

De leidende Deense euroscepticus Ole Krarup kreeg in 2007 in Straatsburg een erg naar fietsongeluk, waarvan de medische gevolgen hem ertoe brachten af ​​te treden.

De opvallend Poolse Euroskeptische en koude oorlog verzetsheld, Filip Adwent, stierf in een auto-ongeluk in 2005.

Bob Cryer, een vooraanstaande Britse Labour Euroskeptic, stierf in 1994 bij een auto-ongeluk.