Auteur: Eric Worrall.

Vertaling: Martien de Wit.

Natuurkundige en klimaatscepticus Freeman Dyson is overleden na een val eerder deze week.

RIP Freeman Dyson: De super-wetenschapper die zijn wiskundige brein toepaste op nucleaire magie, kwantumfysica, ruimtevaart en meer. De rebel van de wetenschap sterft op 96-jarige leeftijd.

Door Katyanna Quach 28 februari 2020 om 22:53

Video Freeman Dyson, de eminente Brits-Amerikaanse fysicus en wiskundige die het meest bekend is om zijn theoretische werk in de kwantumelektrodynamica, stierf vandaag. Hij werd 96 jaar.

Zijn dood werd gemeld door zijn dochter Mia Dyson via de publieke televisie in Maine en het Institute of Advanced Study (IAS) – het toponderzoekscentrum in Princeton, New Jersey, ooit de thuisbasis van Albert Einstein, John von Neumann, J. Robert Oppenheimer en andere reuzen in wetenschap en technologie.

Mia vertelde dat haar vader per ongeluk op woensdag viel tijdens een van zijn gebruikelijke bezoeken aan zijn kantoor op de IAS, waar hij van 1953 tot 1994 werkzaam was. Hij stierf aan zijn verwondingen in een ziekenhuis op vrijdagochtend.

Geen leven is meer verstrengeld met het instituut en onmogelijk te vangen – architect van de moderne deeltjesfysica, vrije wiskundige, pleitbezorger van ruimtevaart, astrobiologie en ontwapening, futurist, eeuwige afgestudeerde student, rebel tegen vele vooropgezette ideeën inclusief die van hem zelf, doordachte essayist, altijd een wijze waarnemer van het menselijke schouwspel,’ zei Robbert Dijkgraaf, de directeur en Leon Levy professor aan het IAS. ‘Zijn geheim was simpelweg ‘ja’ zeggen tegen alles in het leven, tot het einde.’

Lees meer: ​​https://www.theregister.co.uk/2020/02/28/freeman_dyson/

Dyson was een reus in de natuurkunde van de 20ste eeuw. Het meest memorabele aan Dyson vanuit mijn gezichtspunt was zijn onverschrokkenheid; hij was altijd iemand die zijn eigen weg koos, een rebel tot het einde.

Dysons opvattingen over klimaatverandering en politiek waren complex. Dyson was een klimaatscepticus, maar hij steunde ook krachtig president Obama. Hij meende dat de steun van president Obama voor klimaatactie een ongelukkige fout was in een overigens uitstekend beleidsprogramma.

Klimaatactivisten werden vaak getriggered door de uitgesproken opvattingen van Dyson; vanwege zijn wetenschappelijke reputatie, vanwege zijn tweeledige fanbase, omdat hij altijd klaar stond om zijn mening te geven, was Dyson een doorn in het oog, een belangrijke belemmering voor hun inspanningen om de wereld te overtuigen om hun klimaatactie te omarmen.

Ik hield ervan om Dysons visionaire artikelen en werk te lezen; het boek van zijn zoon George Dyson over Project Orion laat zien hoe dichtbij Dyson en zijn collega-wetenschappers kwamen om onze weg naar de sterren te openen. Ze ontwikkelden een op bekende technologie gebaseerde ruimtevaart met mogelijkheden rechtstreeks ontleend aan science fiction, zo krachtig en toch betaalbaar dat het mogelijk een bemande missie naar Alpha Centauri had kunnen opleveren, of de inspanningen voor ruimtekolonisatie had gestimuleerd door hele steden naar andere planeten of de asteroïdengordel te transporteren.

Project Orion werd om zeep gebracht door president Kennedy, toen hij het Partial Nuclear Test Ban Treaty ondertekende.

Vanwege zijn onverschrokkenheid, zijn visie en vele andere redenen, zal de erfenis van Freeman Dyson blijven bestaan. Hij zal worden herinnerd als een van de giganten van de 20ste eeuw.

Bron hier.

Freeman Dyson was ondertekenaar van de ‘CLINTEL Declaration’.