Klimaatwetenschappers die vinden de wiskundige Herman Weyl, die net als Bohr en Einstein in Princeton werkte, vond dat stom en organiseerde een ontmoeting.

Albert Einstein. Foto: Pranic Bliss.

Een bijdrage van Arnold Fellendans.

Dit is de weg uit de crisis, weten Frans Timmermans en Bertrand Piccard 100% zeker (opinie 16/4) : niet blijven hangen in de verfoeilijke koolstofeconomie, maar nog sneller en enthousiaster naar duurzame energie overschakelen. Wat een kans om een bizarre en bovendien onvergefelijke fout te maken, want doodeenvoudig te voorkomen, doen wat echte wetenschap voorschrijft: als wetenschappers over een belangrijke theorie een groot verschil van inzicht hebben, zoals de klimaatwetenschappers die vinden dat wij de schuld hebben van de klimaatverandering en de klimaatwetenschappers die vinden dat dat absoluut niet zo is, dan hebben zij samen de verantwoordelijkheid om het met elkaar eens te worden en dat moet met een dialoog over feiten.

Klimaatwetenschappers die vinden de wiskundige Herman Weyl, die net als Bohr en Einstein in Princeton werkte, vond dat stom en organiseerde een ontmoeting.

Niels Bohr. Foto: Wikipedia.

Einstein en Bohr waren beiden heel beroemd door een bijdrage aan de moderne natuurkunde, maar ze konden de relativiteitstheorie (Einstein) en de kwantumtheorie (Bohr) niet tot één theorie verweven. Dus weigerden ze elkaar nog te spreken, want dan zou één van hen die enorm belangrijke erkenning verliezen, waar vooral mannen zo sterk aan hechten. De wiskundige Herman Weyl, die net als Bohr en Einstein in Princeton werkte, vond dat stom en organiseerde een ontmoeting. Maar toen de beide beroemdheden waren verschenen bleven ze, met hun groep studenten, zo ver mogelijk bij elkaar vandaan, want ze hadden niets om over te praten (David Bohm: ‘On dialogue’).

In ’Met de kennis van morgen’, door 27 toekomstverkenners die voor de overheid werken (2019 gepubliceerd) schrijven drie KNMI-medewerkers dat het uiterst waarschijnlijk is dat de mensen de schuld hebben van de opwarming van de aarde. Uiterst, maar niet 100%. Ga met elkaar in dialoog, beste klimaatwetenschappers, maak er 100% zeker van dat we die schuld hebben, zodat Trump niet afzijdig kan blijven, of voorkom een onvergefelijke fout waarvoor al uitvoerig door vele mensen is gewaarschuwd.