Eén dag uit het leven van Greetje, de planeetredster greta thunberg alleen elektriciteit bacteriële longontsteking fee waterkracht en nucleaire energie

Greta Thunberg. Foto: Facebook-pagina Greta Thunberg.

Auteur: Anonymus.

Op een frisse winterochtend in Zweden werd een schattig klein meisje genaamd Greetje wakker in een volmaakte wereld, een wereld waarin geen aardolieproducten de aarde verpestten. Ze gooide haar katoenen laken en wollen deken opzij en stapte uit op een moddervloer bedekt met wilgenbast die was versnipperd.

“Wat is dit?” vroeg zij.

“Versnipperde wilgenbast,” antwoordde haar feeënmoeder.

“Wat is er met het tapijt gebeurd?” vroeg zij.

“Het tapijt was van nylon, dat is gemaakt van butadieen en waterstofcyanide, beide gemaakt van aardolie”, luidde het antwoord.

Greetje glimlachte en erkende dat er aanpassingen nodig zijn om de planeet te redden. Zij liep naar de wastafel om haar tanden te poetsen, waar ze in plaats van een tandenborstel een wilgentak vond, aan een kant opengewerkt om houtvezelharen bloot te leggen.

Je oude tandenborstel?” merkte haar fee op: “Ook nylon.”

Waar is het water?“ vroeg Greetje.

“Verderop in het meer”, antwoordde haar fee, “Maar pas op dat je geen water met cholera schept.”

“Waarom is er geen stromend water?” vroeg Greetje een beetje kribbig.

Nou,” zei haar fee, die toevallig techniek doceerde aan het MIT, “Waar beginnen we?” En er volgde een lange monoloog over hoe kranen synthetische rubberen ringen nodig hebben om lekken te voorkomen en hoe koperen buizen koper bevatten, dat moet worden gedolven. En hoe het onmogelijk is om volledig elektrische grondverzetmachines te maken zonder tandwielsmering of banden. En hoe erts moet worden gesmolten om metaal te maken, en dat is moeilijk te doen met alleen elektriciteit als warmtebron. En zelfs als je alleen elektriciteit gebruikt, hebben de draden isolatie nodig, die op basis van aardolie worden gemaakt. En hoewel het grootste deel van de Zweedse energie wordt geproduceerd op een milieuvriendelijke manier op basis van waterkracht en nucleaire energie, als je de hele massa– en energiebalans rond het hele systeem bekijkt, heb je nog steeds veel aardolieproducten nodig, zoals smeermiddelen, nylon en rubber voor banden en asfalt voor het opvullen van kuilen en was en iPhone plastic en elastiek om je onderbroek op te houden tijdens het bedienen van een kopersmeltoven en …

“Wat hebben we voor ontbijt?” onderbrak Greetje, wier hoofd duizelde.

Verse scharreleieren,” antwoordde haar fee. “Rauw.”

Hoezo, rauw?”, informeerde Greta.

“Goed … “ En opnieuw vertelde de fee over de noodzaak van aardolieproducten zoals transmissieolie en tal van andere producten die essentieel zijn voor het produceren van metalen voor koekenpannen. Uiteindelijk komt het er op neer dat je geen aardolievrije wereld kunt hebben en vervolgens eieren kunt koken. Tenzij je je tuinhek gebruikt om vuur te maken en je je ei voorzichtig in een sinaasappelschil kookt, zoals padvinders dat doen. Niet dat je trouwens nog sinaasappels in Zweden kunt vinden, hoor.

Maar ik wil gekookte eieren zoals mijn tante Tilda maakt,” jammerde Greetje.

Tilda is vanmorgen overleden,” legde haar fee uit. “Bacteriële longontsteking.”

“Wat?!” riep Greetje uit “Niemand sterft aan bacteriële longontsteking! We hebben toch penicilline.“

“Niet meer”, legde haar fee uit. “De productie van penicilline vereist chemische extractie met isobutylacetaat, dat, als je je organische chemie kent, op petroleum is gebaseerd. Veel mensen gaan dood, wat problematisch is omdat er geen gemakkelijke manier is om de lichamen te begraven of te cremeren, omdat graafmachines hydraulische olie nodig hebben en crematoria niet echt veel lichamen kunnen verbranden, gegeven het feit dat er schaarste aan tuinhekken en meubels in Zweden is ontstaan, omdat deze als brandstof worden verkocht op de zwarte markt om eieren te koken en warm te blijven.”

Dit was slechts een fractie van de dag van Greetje – een dag zonder megafoons om te demonstreren, zonder veel eten, en een dag zonder koolstofvezelboten om in te zeilen, maar een dag die de planeet zal redden.

Lees het vervolg waarin Greetje een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan en leert waarvan een verdovingsmiddel wordt vervaardigd. ….