Ko Klimaat voor kinderen alfred knol en jeroen visbeek klimaat met zijn hondje einstein informatie over het klimaat KlimaatboekjeEen gastbijdrage van Alfred Knol en Jeroen Visbeek.

Voor kinderen is weinig geschikte informatie over het klimaat te vinden op internet.

Alfred Knol en Jeroen Visbeek zijn in dat gat gesprongen en hebben een aantrekkelijke website gemaakt met feiten en achtergrondinformatie over het klimaat, gericht op kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar.

Voor het overbrengen van de informatie over het klimaat maken we gebruik van een fictief persoon, Ko Klimaat, met zijn hondje Einstein.

Het concept is dat Ko Klimaat (zelf een jongen in de leeftijd van de doelgroep) bijzonder geïnteresseerd in het klimaat. Dit uiteraard mede naar aanleiding van de vele aandacht die hiervoor is in de media en in de politiek.

Ko wil daarom een spreekbeurt gaan houden over het klimaat en gaat daarvoor op zoek naar informatie over dit onderwerp. De informatie die hij verzamelt schrijft hij op en plakt hij in, in zijn speciaal hiervoor aangeschafte notitieboekje. Dit notitieboekje kun je op de website doorlezen.

Ko Klimaat voor kinderen alfred knol en jeroen visbeek klimaat met zijn hondje einstein informatie over het klimaat Klimaatboekje

Ko Klimaat met zijn hondje Einstein.

Ko Klimaat gaat samen met zijn hondje Einstein op zoek naar informatie over het klimaat. Ga met Ko mee op reis en leer meer over het klimaat.

Voor zijn spreekbeurt verzamelt Ko zo veel mogelijk feitelijke informatie en achtergrondinformatie. Deze is per categorie; temperatuur, zeespiegel, extreem weer en natuur, geordend en door te bladeren.

Daarnaast gaat Ko met zijn hondje Einstein op Klimaatreis. Deze Klimaatreis bestaat uit een Wereldreis, een Tijdreis en een bezoek aan de Klimaatprofessor.

Tijdens de Wereldreis reist Ko Klimaat de wereld over naar verschillende plaatsen die vaak genoemd worden in het kader van het klimaat: zoals Groenland, de Noordpool en de Malediven. Hij spreekt daar met verschillende inheemse dieren over het klimaat, zoals met Sil de Zeehond, Berend IJsbeer, en Sander Schildpad. Deze dieren vertellen Ko wat zij weten over het klimaat en eventuele veranderingen en gevolgen in hun leefgebied.

Op Tijdreis reizen Ko Klimaat en Einstein ver terug in tijd, bijvoorbeeld naar de Middeleeuwen of naar de Romeinse tijd, om te kijken hoe het klimaat toen was en hoe het leven er toen uitzag.

Voor het bezoek aan de Klimaatprofessor gaat Ko Klimaat naar de Klimaatuniversiteit. De Klimaatprofessor leidt Ko rond langs de verschillende afdelingen op de Klimaatuniversiteit en Ko verzameld zo achtergrondinformatie over het Klimaat zoals over de invloed van de zon, de invloed van wolken, de broeikastheorie, CO2 en klimaatmodellen.

De website van Ko Klimaat refereert aan de lagere school zoals die vroeger was, met de donkergroene schoolbord-achtergrondkleur, en het gebruik van leitjes, en teksten in krijt hierop, om onderwerpen te kiezen. De teksten in Ko’s Klimaatboekje zijn door hem met de hand geschreven met een blauwe pen.
Ko’s Klimaatboekje

Boek Ko Klimaat Ko’s Klimaatboekje is in september beschikbaar in de boekhandel.

Zie verder hier.