De reis naar planeet Mars en het doel van het onderzoek ruimtevaartuigen in een baan om de 'rode planeet' ruimtevaartnaties

Mars Perseverance. Shutterstock.

Een bijdrage van Ap Cloosterman.

Dit artikel bestaat uit 4 delen die achtereenvolgens zullen worden gepubliceerd.

  1. De reis naar Mars en het doel van het onderzoek.
  2. Wetenswaardigheden over de planeet Mars.
  3. Menswaardige leefomstandigheden op Mars?
  4. Klimaat op Mars. Invloed broeikasgas CO2?

I. De reis naar Mars en het doel van het onderzoek

Het onderzoek van de planeet Mars is altijd al een zeer belangrijk onderdeel geweest binnen de ruimtevaart en de verkenning van het zonnestelsel. In de afgelopen jaren zijn ruimtevaartnaties als de Verenigde Staten, Rusland, Europa en Japan erin geslaagd om ruimtevaartuigen in een baan om de ‘rode planeet’ te brengen of wagentjes te laten rondrijden op het Marsoppervlak.

De weg naar Mars verliep echter niet altijd zonder problemen. Zo is gebleken dat minder dan de helft van alle ruimtevaartuigen die men naar Mars stuurde, slaagde in zijn opzet. Vaak liep het al mis bij de lancering of verloor men het contact met ruimtesondes die op weg waren naar Mars.

Op dit ogenblik is de afstand tussen de Aarde en Mars het kleinst maar toch altijd nog zo’n 55 miljoen km. De afstand kan door de sterke elliptische baan van Mars oplopen tot 400 miljoen km.

Bovendien staan Aarde en Mars nu aan dezelfde kant van de Zon, zodat deze geen belemmering vormt.
De vlucht duurt 7 maanden.

In 2016 maakte SpaceX, het bedrijf van miljardair Elon Musk, bekend dat er in 2024 een bemande vlucht komt naar Mars. Deze reis zou als doel hebben om over zo’n 50 tot 100 jaar één miljoen inwoners te hebben op Mars.
Een andere, meer wetenschappelijke doelstelling is het verzamelen van gegevens over de omstandigheden op Mars, over de geschiedenis van de planeet en het onderzoeken van de mogelijkheden voor bemande ruimtevluchten naar Mars. Meer kennis over de rode planeet zou ook meer inzicht kunnen geven in de geschiedenis van de Aarde.

Verder is het interessant te weten hoe het klimaat zich op Mars heeft ontwikkeld en of er sprake is van veranderingen, zoals op de Aarde. In hoofdstuk IV wordt hier verder op ingegaan.

Ook speelt in dit onderzoek het feit, dat de Aarde en Mars in het begin van hun ontstaan veel op elkaar hebben geleken en het dus heel goed mogelijk is dat er leven op Mars is geweest of misschien in primitieve vormen of overblijfselen nog aanwezig is.

Stephen Hawking. Foto: Koca Vehbi / Shutterstock.com.

De wereldberoemde, lichamelijk zwaar gehandicapte kosmoloog Stephen Hawking heeft voorspeld, dat de mens tegen 2046 een kolonie zal hebben gesticht op Mars en verder dat het risico op een totale vernietiging van het menselijk leven met de dag toeneemt.

Je kunt je hierbij afvragen of de Mars-kolonie in leven kan blijven bij een totale vernietiging van het aardse leven. Immers de mensen op Mars zullen nog zeer lange tijd afhankelijk blijven van aardse aanvoer in de vorm van kleding, schoeisel, zeep, medicijnen, apparatuur, speciaal voedsel, fruit, materiaal dat vervangen moet worden, etc. etc.

Er is terechte kritiek op de hoge kosten van bemande ruimtevaart in het algemeen. Een enkele reis naar Mars voor één persoon kost ruwweg 10 miljard dollar. De honderden miljarden dollars die missies in totaal gaan kosten zijn moeilijk te verantwoorden in een wereld waar nog hongersnoden, overbevolking en andere maatschappelijke problemen heersen.

Het verbeteren van het aardse milieu, om vernietiging van de Aarde te voorkomen, is een betere optie.
Onderzoek in de vorm van onbemande vluchten naar Mars zou voldoende moeten zijn om de honger naar kennis te stillen.

Er zijn nu drie ruimtevaartuigen op weg naar Mars.

A) Mars sonde Al-Amal (Hoop) van de Verenigde Arabische Republiek op 19 juli 2020. De 1,5 ton zware satelliet met een lengte van 2,9 m blijft twee jaar lang rondom Mars vliegen. Met deze Mars Hope Mission hoopt men, dat vele mensen uit de Arabische wereld gestimuleerd worden om te kiezen voor een technische of wetenschappelijke opleiding.

De reis naar planeet Mars en het doel van het onderzoek

Hope Mission. Afbeelding: Emiratesmarsmission.

Het onderzoek zal zich richten op:
● Martiaanse atmosfeer.
● Ontsnapping van gassen uit de Martiaanse atmosfeer.
● Klimaat.

De Verenigde Arabische Emiraten gaan een gigantische ruimtestad bouwen ter voorbereiding op Marsreizen.

De reis naar planeet Mars en het doel van het onderzoek

Dubai, ruimtestad. Foto: dezeen.

Zij hebben aangekondigd de grootste ruimtesimulatie te bouwen in Dubai. Maar liefst 176.516 m² is ingericht om de omstandigheden op Mars na te bootsen. De zogenoemde Mars Scientific City is onderdeel van het Mars 2117 Project. Met dit plan willen de Verenigde Arabische Emiraten zich 100 jaar lang voorbereiden op het stichten van een kolonie op de rode planeet. In het gebied zullen bijvoorbeeld laboratoria uit de grond worden gestampt waar teams methodes moeten ontwikkelen om voedsel, energie en water straks op Mars te produceren.

B) De Chinese Tianwen-1 (Hemelse Vragen-1) op 23 juli 2020.
Het Chinese onderzoek is gericht op:
● De atmosfeer van Mars.
● Sporen van leven.
● Samenstelling van de bodem.
● Klimaat.

 

De reis naar planeet Mars en het doel van het onderzoek

Lancering Chinese Marsmissie. Foto: xinhuannet.

 

De reis naar planeet Mars en het doel van het onderzoek

Chinees Marswagentje na afrijden plateau.

C) Het Amerikaanse robotwagentje Perseverance (Volharding) op 30 juli 2020.
Vorig jaar kregen Amerikaanse scholieren de kans om een naam in te dienen voor NASA’s nieuwste Marswagentje. En dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie geweten. Grofweg 28.000 scholieren deden een poging en leverden een naam en onderbouwing voor die naam bij NASA aan.

Het onderzoek is gericht op:
● Sporen van leven.
● Het testen van een techniek om CO2 om te zetten in O2 (zuurstof).
● Onderzoek van materialen voor toekomstige ruimtekleding.
● Verzamelen van Mars monsters.

NASA wil tijdens de missie verschillende grondmonsters verzamelen. Nadat de rover een boorkern heeft verzameld, wordt deze aan boord geanalyseerd en ingepakt en tijdelijk in de buik van de rover opgeslagen. Wanneer de tijd rijp is – en een geschikte locatie is gevonden – worden de zorgvuldig ingepakte monsters op het oppervlak van Mars geplaatst, zodat ze tijdens toekomstige ruimtemissies verzameld en naar de Aarde gebracht kunnen worden, alwaar ze nog nauwkeuriger kunnen worden onderzocht.

De reis naar planeet Mars en het doel van het onderzoek ruimtevaartuigen in een baan om de 'rode planeet' ruimtevaartnaties

Perseverance en Ingenuity. Afbeelding NASA JPL Caltech.

Aan boord van de Perseverance bevindt zich een helikopter, de Ingenuity (Vernuft), die in het voorjaar van 2021 op de rode planeet wordt geparkeerd en zal daarmee het eerste ‘vliegtuigje’ zijn dat boven een andere planeet zal gaan vliegen. Het is overigens nog maar de vraag of de helikopter überhaupt van de grond gaat komen. De atmosfeer van Mars is ongeveer honderd keer ijler dan die van de Aarde. Dat betekent dat de atmosfeer net boven het Marsoppervlak ongeveer even ijl is als de aardse atmosfeer op een hoogte van 30.000 meter. Zo hoog vliegen helikopters nooit.

De planeet Mars oogst tegenwoordig een hoge mate van sympathie bij ons aardbewoners. Maar dat is wel eens anders geweest. In 1953 draaide in de bioscopen de film “War of the Worlds” geproduceerd naar het gelijknamige boek van H.G. Wells (1898).

De reis naar planeet Mars en het doel van het onderzoek ruimtevaartuigen in een baan om de 'rode planeet' ruimtevaartnaties

Een driepoot uit The War of the Worlds. Afbeelding: Henrique Alvim Corrêa / Public domain

“Er landt een meteoor op Horsell Common, vlak bij Londen. Het huis van de verteller bevindt zich dicht bij de plaats van de inslag en hij is een van de eersten die ontdekt dat het geen meteoor is maar een metalen cilinder die is neergestort. De cilinder opent zich en Martianen komen eruit: logge wezens met tentakels die overal in de krater rondom de cilinder vreemde machines bouwen. Mensen die de krater te dicht naderen worden meteen uitgeschakeld met de hittestraal, een laserachtig wapen.

De Martianen hebben korte metten gemaakt met het Engelse leger dat naar de krater was opgetrokken.”

 

Bij veel mensen heeft de film destijds angstaanjagende nachtmerries veroorzaakt. Ikzelf was toen 16 jaar en de film heeft ook op mij een enorme indruk gemaakt.

Wordt vervolgd.