Rechtszaak tegen plaatsing windmolens in Drentse Monden in Oostermoer - met mogelijk grote gevolgen voor energietransitiebeleidEerder rapporteerde Climategate.nl over een rechtszaak die was aangespannen door het Democratisch Energie Initiatief tegen de plaatsing van windmolens, waarbij de regels van het EU-recht waren genegeerd. Zie hier en hier.

Vandaag diende een kort geding tegen de aanleg van windmolenparken in Drentse Monden in Oostermoer. Voor de de pleitaantekingen van de advocaaat in dit kort geding zie hier.

In de kern gaat het erom dat de onherroepelijk verleende vergunningen in strijd zijn met dwingende werking van regels van het Europees recht. Ze zijn daarom onwettig. Het gebruikmaken van deze vergunningen is onzorgvuldig en onrechtmatig in de zin van de wet.

Mocht de rechter deze opvatting delen, dan kan dit ingrijpende gevolgen hebben voor de verdere uitrol van windenergie en het toekomstige verloop van de energietransitie.

Voor een video met enkele impressies van belanghebbenden zie hier.

Mark Middel in de NRC:

Gaat de voorzieningenrechter mee met het argument van de tegenstanders, dan heeft dat volgens De Lange grote gevolgen voor Nederland. Op een achteraf georganiseerde persconferentie van Platform Storm stelt de advocaat dat deze zaak doet denken aan de stikstofuitspraak, die een bom legde onder het Nederlandse bouwbeleid. „Deze zaak is een primeur”, zegt hij. „Na Drenthe volgen de andere 140 Nederlandse windparken op land.”

Maar de zaak is ingewikkeld, de rechter omschreef het als „een heel technisch verhaal”. Over twee weken moet blijken of donderdag inderdaad D-Day was, dan volgt de uitspraak.

Bron hier.