Shutterstock.

Activiste, 17 jaar oud, is in slechts twee jaar tijd het gezicht van de klimaatbeweging geworden.

Bron: N World.

Wanneer de Nobelprijs voor de Vrede vrijdag wordt aangekondigd, vindt de 112e spijbeldag voor het klimaat van Greta Thunberg plaats. Er is geen duidelijke favoriet voor de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar, maar Greta Thunberg behoort tot de kanshebbers.

Haar protest op ‘Vrijdag voor de Toekomst’ heeft in twee jaar tijd geholpen om de publieke opinie over klimaatverandering te stimuleren. Greta Thunberg is het gezicht en de stem geworden van de campagne die zich inzet voor verandering terwijl de klimaatcrisis opdoemt. … Op 17-jarige leeftijd is Greta Thunberg misschien de juiste kandidaat in een jaar waarin een wereldwijde pandemie wordt gepresenteerd als slechts een voorproefje van de chaos die zal worden veroorzaakt door klimaatverandering.

Nobelprijs-historicus Asle Sveen vertelde vorige week aan The National dat de commissie in de verleiding zou komen om Greta Thunberg te kiezen omdat de wereld worstelt met de dubbele bedreigingen van klimaatverandering en Covid-19. “Het is een langdurig en veel gevaarlijker probleem dan de pandemie”, zei Sveen. “Maar je kunt ze wel koppelen.”

Geen enkele andere persoon heeft meer in de schijnwerpers gestaan ​​of heeft meer aandacht voor klimaatverandering gekregen dan Greta Thunberg. De activiste begon haar protest in augustus 2018 toen ze 15 was. Met haar nu beroemde poster “Spijbelen voor klimaat” was Greta Thunberg aanvankelijk van plan om in de aanloop naar de verkiezingen slechts drie weken buiten het Zweedse parlement te demonstreren.

Binnen een paar dagen haalde ze de krantenkoppen over de hele wereld. Haar protest had een sneeuwbaleffect en ze begon haar campagne “Vrijdag voor de toekomst”, een dag in de week spijbelend. Soms heeft Greta Thunberg uit protest miljoenen studenten en volwassenen geleid. De klimaatrally van september 2019 die ze leidde, vond plaats op 4.500 locaties over de hele wereld. Maar liefst 6 miljoen mensen deden mee.

Op haar 111e “Vrijdag voor de Toekomst”-protest droeg Greta Thunberg een gezichtsmasker en drong ze er bij haar aanhangers op aan op afstand te blijven tijdens hun bijeenkomsten om zich te beschermen tegen het coronavirus.

Ze heeft in de afgelopen jaren het Amerikaanse Congres en het Britse parlement toegesproken, met staatshoofden en regeringsleiders gesproken en andere wereldleiders ontmoet. Ze was de persoon van het jaar in 2019 van Time Magazine. Op de VN-klimaattop in 2019 in New York sprak Thunberg de politieke elite toe in een inmiddels beroemde toespraak.

Je hebt mijn dromen en mijn jeugd gestolen met je lege woorden. Mensen lijden, mensen gaan dood, hele ecosystemen storten in. We staan ​​aan het begin van een massale uitsterving en je kunt alleen maar praten over geld en sprookjes over eindeloze economische groei. Hoe durven jullie!

President Trump is genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede door een Noorse rechtse politicus. De Wereldgezondheidsorganisatie en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern behoren eveneens tot de kanshebbers voor de Nobelprijs. …

Bron hier.

Naschrift

De Nobelprijs voor de vrede wordt toegekend door het Noorse Parlement en niet door de Zweedse Academie van Wetenschappen. Deze prijs heeft dus niets met wetenschap te maken en ook het verband met vrede is soms ver te zoeken.

In december 2007 kreeg Al Gore de Nobelprijs voor de vrede, samen met het VN-klimaatpanel (IPCC) en alle wetenschappers die aan het klimaatrapport van die tijd hadden meegewerkt, inclusief ondergetekende, die destijds expert reviewer was van het IPCC. Namens hen nam de inmiddels overleden Rajendra Pachauri de prijs in ontvangst. Voor meer over Pachauri zie hier.

Met een nominatie voor Greta Thunberg rijst opnieuw de vraag hoe serieus we deze Nobelprijs moeten nemen en wat het verband met vrede is.

Laatste nieuws

De NOS rapporteert:

De Nobelprijs voor de Vrede is toegekend aan het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties. Aan de prijs is een bedrag van omgerekend ongeveer 950.000 euro verbonden.

Volgens het Noorse Nobelcomité draagt het WFP met het verstrekken van voedsel aan vluchtelingen en bij rampen niet alleen bij aan het bestrijden van honger wereldwijd, maar ook aan stabiliteit en vrede.

“Voor het eerst in mijn leven ben ik sprakeloos”, reageert David Beasley, directeur van het WFP. “Ik ben gewoon zo perplex en verrast. Dit is een ongelooflijke erkenning van de toewijding van de WFP-familie.”

Lees verder hier.

Lijkt mij een goede keuze.