Bewijzen voor een afkoeling van de planeet stapelen zich op: sneeuwval-records, minder ijsverlies in Groenland afkoelende periode.Bron: Science under attack.

Vertaling: Martien de Wit.

Ondanks het aanhoudende trommelgeroffel van apocalyptische proclamaties over ons opwarmende klimaat, suggereert een nauwkeurige blik op recente aanwijzingen dat we op de drempel van een afkoelende periode staan. Zelfs voordat de noordelijke winter van 2020-21 is ingevallen, worden de records van sneeuwval in het vroege seizoen in heel Noord-Amerika en Europa gebroken. En hoewel Groenland al decennia lang ijs verliest, is de mate van het verlies sinds 2016 dramatisch gedaald.

Zou dit alles het voorspel kunnen zijn van het naderende grote zonneminimum?

De mate van de sneeuwval op het noordelijk halfrond (in miljoenen km2) is feitelijk sinds ten minste de jaren zestig van de vorige eeuw jaarlijks toegenomen, zoals blijkt uit de onderstaande figuur die de maandelijkse gemiddelde sneeuwval, gemeten per satelliet, tot 2019 weergeeft. De trend is hetzelfde voor Eurazië als voor Noord-Amerika.

Maar de sneeuwval in het najaar van 2020 zal waarschijnlijk groter zijn dan die van het voorgaande jaar, op basis van de gegevens tot nu toe van het Finse Meteorologisch Instituut dat de sneeuwmassa (i.p.v. de oppervlakte van de sneeuwval) meet op het noordelijk halfrond. Zoals te zien is in de volgende grafiek, ligt de sneeuwmassa dit seizoen al boven het gemiddelde voor 1982-2012. De sneeuwmassa wordt gemeten in miljarden tonnen (gigaton of Gt).

Bewijzen voor een afkoeling van de planeet stapelen zich op: sneeuwval-records, minder ijsverlies in Groenland afkoelende periode.

In de VS is een groot deel van het witte poeder dat de noordelijke staten voortijdig in 2020 bedekt, in Minnesota gevallen. De staat heeft onlangs zijn grootste sneeuwstorm in het vroege seizoen meegemaakt, sinds de registratie 140 jaar geleden begon, Op sommige plaatsen viel tot 23 cm sneeuw, wat veel is voor de herfst, de storm veroorzaakte de op één na grootste oktober-sneeuwval ooit in deze staat. De steden Alexandrië en St. Cloud, Minnesota hadden de meest besneeuwde maand oktober ooit. Sneeuwrecords werden ook gebroken in de steden in Montana en Zuid-Dakota. Dit alles ging gepaard met ellende in de vorm van bittere koude in de VS en Canada.

In Europa zijn skiërs en sneeuwliefhebbers blij met het vroege begin van een sneeuwpak dikker dan 80 cm op sommige Oostenrijkse gletsjers. Zowel de Alpen als de Pyreneeën hebben in oktober een aantal zware sneeuwbuien gehad en zelfs delen van het lager gelegen Scandinavië liggen al bedekt met een pak sneeuw.

Wat het ijs betreft, is er de laatste tijd veel aandacht besteed aan de Groenlandse ijskap. In een onderzoeksartikel dat in oktober 2020 in het tijdschrift Nature werd gepubliceerd, gingen de alarmbellen rinkelen door beweringen dat de Groenlandse ijslaag nu sneller smelt dan op enig ander moment in de afgelopen 12.000 jaar. Deze foute bewering lijkt te zijn beïnvloed door een grote sprong in het tempo van het ijsverlies, van gemiddeld 75 gigaton per jaar in de 20e eeuw tot een gemiddeld jaarlijks verlies van 258 gigaton tussen 2002 en 2016; een groter dan gemiddeld verlies van 329 gigaton deed zich voor in 2019.

De auteurs van het document hebben echter niet opgemerkt dat het jaarlijkse ijsverlies op Groenland sinds 2002 niet meer is toegenomen en dat het verlies in 2019 minder was dan zeven jaar eerder, in 2012. Zoals uit onderstaande grafiek blijkt, is het verlies sinds 2016 zelfs drastisch vertraagd. De figuur toont satellietmetingen van het ijsverlies met regelmatige tussenpozen van april 2002 tot april 2019, in gigaton, maar houdt geen rekening met de massale zomersmelting in 2019. Het verlies in 2020 was slechts 152 gigaton.

Bewijzen voor een afkoeling van de planeet stapelen zich op: sneeuwval-records, minder ijsverlies in Groenland afkoelende periode.

Hoewel er normaal gesproken een flinke hoeveelheid ijs verloren gaat tijdens de korte zomer op Groenland, wordt een deel van dit ijsverlies gecompenseerd door ijs dat gedurende de lange winter weer wordt aangevuld door de opeenhoping van verdichte sneeuw. De ijskap, met een dikte van 2 tot 3 kilometer, bestaat uit lagen samengeperste sneeuw die in honderdduizenden jaren zijn opgebouwd. Naast het smelten in de zomer verliest de ijskap ijs door het afkalven van ijsbergen aan de randen.

De vertraging van het ijsverlies sinds 2016 is een duidelijk teken dat het doemdenken en de paniek die het artikel in Nature teweegbrengt, ongegrond is. Niet alleen verliest Groenland minder ijs, en vestigt de sneeuwval op het noordelijk halfrond nieuwe records, ook de winter dit jaar op het zuidelijk halfrond was uitzonderlijk besneeuwd en heftig – allemaal waarschijnlijk voorboden van het binnenkort te verwachten grote zonneminimum.