Tien voorspellingen van klimaatalarmisten voor 2020 die er naast zaten Het lijkt erop dat het klimaat-Armageddon een sabbatical heeft genomen

Kilimanjaro. Shutterstock.

 

Auteur: Tyler O’Neil  (VS).

Vertaling: Martien de Wit.

Lang voordat Beto O’Rourke beweerde dat de mens nog maar 10 jaar over had om in actie te komen tegen de klimaatverandering, hadden alarmisten al decennia lang het ene doemscenario na het andere voorspeld, waarbij elke voorspelling er hardnekkig niet in slaagde om realiteit te worden. Het lijkt erop dat het klimaat-Armageddon een permanente sabbatical heeft genomen.

Veel van deze Dag des Oordeels-voorspellingen noemden specifiek het annus horribilus 2020. Ook die voorspellingen zijn allemaal mislukt, sommige op nogal spectaculaire wijze.

Steve Milloy, een voormalig Trump/Pence EPA transitieteamlid en oprichter van JunkScience.com, vatte tien klimaatvoorspellingen voor 2020 samen, die ver de plank missloegen.

1. De gemiddelde temperatuur op aarde stijgt 3 °C

Tien voorspellingen van klimaatalarmisten voor 2020 die er naast zaten Het lijkt erop dat het klimaat-Armageddon een sabbatical heeft genomen

Screenshot van de 2 okt 1987 editie van de Saskatoon Star-Phoenix.

In oktober 1987 citeerde de krant Star-Phoenix in Saskatoon, Canada, James Hansen van NASA’s Goddard Institute for Space Studies in New York. Zijn model voorspelde een gemiddelde temperatuurstijging van “tussen een halve en één graad Celsius tegen het einde van de jaren ’90”.

“En binnen 15 tot 20 jaar zal de aarde warmer zijn dan in de afgelopen 100.000 jaar,” zei Hansen. Volgens de Star-Phoenix voorspelde zijn model dat “tegen het jaar 2020 een gemiddelde temperatuurstijging van ongeveer 3 °C zal plaatsvinden, met nog grotere extremen”.

Milloy haalde de voormalige NASA-klimatoloog Roy Spencer aan, wiens gegevens suggereren dat de wereldwijde temperatuur sinds 1987 met 0,64 °C is gestegen. De National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA) toont een stijging van ongeveer 0,5 °C sinds 1987.

2. Wereldwijde uitstoot

In 1978 citeerde The Vancouver Sun een artikel uit het tijdschrift Science. Een onderzoeker van de Universiteit van Washington, Minze Stuiver, voorspelde dat de concentratie CO2 in de atmosfeer tegen 2020 verdubbeld zou zijn. “We weten dat als de huidige trends zich voortzetten, met de economie als enige limiet voor de exploitatie van fossiele brandstoffen, de CO2-concentratie tegen 2020 zal zijn verdubbeld. 40 tot 80 jaar na brandstofverbruikspieken – dat zal halverwege de eeuw zijn – zal de CO2-concentratie vijf tot tien keer zo hoog zijn als nu.”

Toch is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet in de buurt gekomen van een verdubbeling sinds 1978. Volgens NOAA waren er in maart 1978, toen de Vancouver Sun dit artikel publiceerde, 335 ppm (delen per miljoen) CO2 in de atmosfeer. In februari 2020 rapporteerde NOAA 413 ppm. Dat is een toename van 23%, wat erg ver af is van een verdubbeling van de concentratie, die bij een verdubbeling 670 ppm zou bedragen.

3. Uitstoot uit India en China

In december 2009 meldde The Springfield News-Leader dat India en China hadden beloofd de uitstoot tegen 2020 te zullen verminderen. “De ontwikkelingslanden bieden voor het eerst hun eigen acties aan – geen directe reducties, maar schone energieprojecten en andere stappen om de groei van hun uitstoot te vertragen”.

“China zegt dat het tegen 2020 de gassen met 40 tot 45 % zal verminderen beneden het ‘business as usual’-niveau, dat wil zeggen, uitgaande van de cijfers van 2005, voor de gebruikte energie versus de economische input. India zegt een vertraging van 20 tot 25 % in de groei van de uitstoot toe“.

Hoewel deze cijfers meer beloftes waren dan voorspellingen, kwam er niets van terecht. India en China hebben hun koolstofuitstoot sinds 2005 verhoogd. Volgens de Wereldbank stootte India in 2005 1,2 miljoen kiloton CO2 uit en in 2018 2,4 miljoen kiloton, de gegevens van het afgelopen jaar zijn beschikbaar: een stijging van 200 %. China stootte ondertussen 5,9 miljoen kiloton uit in 2005 en 9,9 miljoen kiloton in 2016, een stijging van 168 %.

4. Geen sneeuw op de Kilimanjaro

Tien voorspellingen van klimaatalarmisten voor 2020 die er naast zaten Het lijkt erop dat het klimaat-Armageddon een sabbatical heeft genomen

Screenshot van The Vancouver Sun die verslag doet van de voorspelling van een wetenschapper dat de sneeuw van de Kilimanjaro tegen 2020 zal verdwijnen.

In 2001, rapporteerde The Vancouver Sun, “Sneeuw op de Kilimanjaro zal tegen 2020 zijn verdwenen.”

“In dit tempo zal al het ijs verdwijnen tussen 2010 en 2020,” zei Lonnie Thompson, een geoloog aan de Ohio State University. En dat is waarschijnlijk een conservatieve schatting”.

Al Gore’s documentaire An Inconvenient Truth uit 2006 voorspelde ook dat er geen sneeuw meer zou zijn op de Kilimanjaro in 2020.

Maar toch rapporteerde de Britse krant The Times in februari 2020: “De hardnekkigheid van de Kilimanjaro sneeuw tart de sombere voorspelling van Al Gore.”

“De sneeuw is bij mijn klanten zeker een gespreksonderwerp.” Methley Swai, eigenaar van het Just-Kilimanjaro trekking bedrijf, vertelde The Times. “Veel mensen hebben van de Kilimanjaro een bucket-list-prioriteit gemaakt vanwege de deadline van Al Gore, maar als ze hier komen zijn ze aangenaam verrast als ze zoveel sneeuw zien.

Tien voorspellingen van klimaatalarmisten voor 2020 die er naast zaten Het lijkt erop dat het klimaat-Armageddon een sabbatical heeft genomen

The Times, screenshot.

5. Stijgende zeespiegel in de Sunshine State

Het rapport van Miami Herald voorspelt een zeespiegelstijging van 2 voet in Florida tegen 2020.

Tien voorspellingen van klimaatalarmisten voor 2020 die er naast zaten Het lijkt erop dat het klimaat-Armageddon een sabbatical heeft genomen

In 1986 voorspelde Jim Titus van het Environmental Protection Agency dat het zeeniveau rond Florida tegen 2020 met 2 voet (61 cm) zou stijgen, meldde The Miami Herald.

Volgens de NOAA is de zeespiegel in Virginia Key met ongeveer 9 centimeter gestegen, wat neerkomt op 3,54 inch.

Tien voorspellingen van klimaatalarmisten voor 2020 die er naast zaten Het lijkt erop dat het klimaat-Armageddon een sabbatical heeft genomen

NOAA-kaart voor de zeespiegel in Virginia Key, Florida.

6. Mensen zullen vergeten wat sneeuw is

In maart 2000 voorspelde David Viner, een senior onderzoekswetenschapper bij de klimaatonderzoekseenheid van de Universiteit van East Anglia in Engeland, dat de sneeuwval in de winter “een zeer zeldzame en opwindende gebeurtenis” zal worden, aldus The Independent. “Kinderen zullen gewoon niet weten wat sneeuw is,” zei Viner.

Zware sneeuw zal af en toe terugkeren, voorspelde Viner, maar de Britten zouden er niet op voorbereid zijn. “We ontwennen het helemaal. Sneeuw zal waarschijnlijk af en toe chaos veroorzaken in 20 jaar tijd,” zei hij.

Nu we het er toch over hebben: sneeuw is nog steeds een realiteit in het Verenigd Koninkrijk en de Schotse sneeuwploegen – de zogenaamde ‘gritters’ – zijn uitstekend tegen hun taak opgewassen. Schotland had begin december 2020 op sommige plaatsen ongeveer 10 centimeter sneeuw, meldde de Daily Record. “Traffic Scotland zegt dat zijn huidige wintervloot bestaat uit 213 voertuigen die beschikbaar zijn voor het wegschuiven van sneeuw en het strooien van zout.”

7. Economieën van de eilanden in de Stille Oceaan verwoest

In oktober 2000 voorspelde een Greenpeace-rapport dat de opwarming van de aarde “een massale economische achteruitgang zou kunnen veroorzaken in ten minste 13 kleine landen in de Stille Oceaan in de komende 20 jaar”, meldde de Australische krant The Age. De opwarming van de aarde zou de meeste koraalriffen in de Stille Oceaan verwoesten, waardoor het toerisme en de visserij in de kleine landen in de Stille Oceaan zouden worden verwoest.

“In het slechtst denkbare geval zouden sommige Melanesische landen tegen 2020 15 tot 20 % van hun bruto binnenlands product verliezen, geschat op ongeveer $1,9 miljard [Amerikaanse dollars] tot $2,3 miljard, terwijl andere, voornamelijk Polynesische naties nog kwetsbaarder zijn en tussen de $4 en $5 miljard zouden kunnen verliezen als gevolg van de klimaatverandering”, zo waarschuwde het rapport.

“De studie toont aan dat de meest kwetsbare landen in de Stille Oceaan Tuvalu en Kiribati zijn, de gastheer van het Pacific Islands Forum van dit jaar, gevolgd door de Cook Eilanden, Palau, Tonga en Frans-Polynesië,” rapporteerde The Age.

Toch zijn volgens de regering van het ministerie van Financiën van Tuvalu de “inkomsten uit de visserij gestegen van ongeveer $10 miljoen [Australische dollar] in 2012 tot $13,6 miljoen in 2014, tot aan de huidige situatie, waarbij de inkomsten op jaarbasis meer dan $30 miljoen bedragen”.

“De begroting van 2019 meldt dat Tuvalu een ongekende reeks van zes opeenvolgende jaren van economische groei heeft doorgemaakt ‘dankzij de toenemende inkomsten uit visvergunningen en back-to-back infrastructuurprojecten die werden gefinancierd en beheerd door ontwikkelingspartners’,” rapporteerde het ministerie.

Kiribati heeft in de afgelopen vijf jaar ook een gezonde groei van het BBP gekend. Zoals met zo veel voorspellingen van het klimaat-Armageddon, is de grote ondergang van de economieën in de Stille Oceaan er niet in geslaagd om werkelijkheid te worden.

8. Wereldwijd conflict en kernoorlog

In 2004 rapporteerde The Guardian over een rapport van het ministerie van Defensie waarin werd voorspeld dat de klimaatverandering Amerika’s grootste bedreiging voor de nationale veiligheid zou kunnen zijn. Het rapport voorspelde onder andere een kernoorlog, een endemisch conflict over hulpbronnen en Europese steden onder water tegen 2020.

In het rapport van het Pentagon wordt beweerd dat vrede ontstaat wanneer de hulpbronnen toenemen of wanneer de bevolking afsterft. “Maar zulke vreedzame periodes zijn van korte duur, omdat de bevolking snel weer tegen de draagkracht aanloopt en de oorlogsvoering weer op gang komt. In de moderne tijd is het aantal slachtoffers gedaald, maar “al dat progressieve gedrag kan ineenstorten als de draagkracht overal plotseling drastisch wordt verminderd door de abrupte klimaatverandering.”

Als de endemische oorlogsvoering hervat wordt, zal het escaleren tot een nucleaire oorlog, zo voorspelde het rapport. “In deze wereld van oorlogvoerende staten is de verspreiding van kernwapens onvermijdelijk.”

Niet alleen is er geen kernoorlog uitgebroken, maar de wereld is ook vreedzamer geworden in de afgelopen 30 jaar. Wiskundigen van de Universiteit van York creëerden een algoritme om de sterfgevallen op het slagveld te meten en ontdekten een “abrupte verschuiving naar een groter niveau van vrede in het begin van de jaren negentig”.

9. Het einde van het Arctische ijs

In april 2013 meldde de Lancaster Eagle-Gazette dat NOAA-wetenschappers “grote gebieden met een ijsvrij noordpoolgebied van 2020 tot na 2040″ voorspelden.

“Het is redelijk om te concluderen dat het verlies van Arctisch ijs zeer waarschijnlijk in de eerste helft van de 21e eeuw zal plaatsvinden, met een mogelijkheid van verlies binnen een decennium of twee,” beweerde de krant.

Volgens het National Snow and Ice Data Center (NSIDC) van de Universiteit van Colorado-Boulder was er in september 2020 minimaal 3,9 miljoen vierkante kilometer zee-ijs in de Noordelijke IJszee.

10. Gletsjers verdwijnen in het Glacier National Park

In maart 2009 voorspelde de Amerikaanse geologische onderzoeker Daniel Fagre dat de gletsjers in het Montana Glacier National Park in 2020 zouden verdwijnen.

“Fagre’s huidige onderzoek toont aan dat de temperaturen in het Glacier National Park hoger zijn gestegen dan in 1992 werd voorspeld. De Montana gletsjers zullen naar verwachting in 2020 verdwenen zijn”, aldus The Los Angeles Times.

In 2010 heeft Glacier National Park borden geplaatst die waarschuwen dat de gletsjers in 2020 verdwenen zullen zijn. Dit jaar, haastte het park zich om de borden te veranderen aangezien de gletsjers nog bestaan. In werkelijkheid waarschuwde het Amerikaanse Geologisch Onderzoek het park al in 2017 dat het voorspellingsmodel niet langer een gletsjerloos 2020 voorspelde, maar een woordvoerster van het park vertelde CNN dat het park niet genoeg geld had om de borden te veranderen.

Het park veranderde de meest prominente borden in 2019, maar het wachtte nog steeds op toestemming voor een budget om de borden op twee andere locaties bij te werken.

De nieuwe borden vertellen het volgende: “Wanneer de gletsjers volledig zullen verdwijnen hangt af van hoe en wanneer wij handelen. Eén ding is duidelijk: de gletsjers in het park zijn aan het krimpen.”

Klimaatalarmisten voorspellen al meer dan 50 jaar onheil, en hun voorspellingen mislukken steeds weer. In 2018 zouden de piepkleine Malediven onder de golven wegzakken door de klimaatverandering – maar de eilanden zijn de laatste jaren juist gegroeid!

De waarheid is dat klimaatwetenschap een uiterst gecompliceerde wetenschap is die nog steeds veel minder dan helemaal begrepen wordt. Hoewel het redelijk is om aan te nemen, dat de uitstoot van CO2 een impact kan hebben op het wereldwijde klimaat, is er weinig concreet bewijs voor – en bijna elke voorspelling die op basis van deze hypothese wordt gedaan, is onjuist gebleken.

***

Bron hier.

Naschrift van de redactie

Waar blijft toch die verschrikkelijke opwarming?

Tien voorspellingen van klimaatalarmisten voor 2020 die er naast zaten Het lijkt erop dat het klimaat-Armageddon een sabbatical heeft genomen