Alle zorgwekkende berichten over de opwarming van de aarde, als dat nou eens niet door de CO2 zou komen? Wat dan? Herman van Veen

Herman van Veen. Schermafbeelding.

Mijn leven is totaal ontwricht
Ik voel me overboord gegooid
Vandaag las ik dit nieuwsbericht:
De bom valt nooit.

Bron hier.

Een gastbijdrage van Albert-Jan Wagensveld.

Aan deze songtekst van Herman van Veen moest ik denken, naar aanleiding van alle zorgwekkende berichten over de opwarming van de aarde. Als dat nou eens niet door de CO2 zou komen? Wat dan?

Zijn we dan blij ? Of boos?

Dat CO2 niet de oorzaak kan zijn staat voor mij al vast zolang als het wordt geroepen; en dat is sinds 1988 of zo. Gewoon omdat ik toen al had gelezen dat de natuurlijke CO2 kringloop door plantengroei en oceanen 40 maal zo groot is als de uitstoot door de fossiele brandstoffen. En omdat die 40-voudige kringloop ook nog eens een beetje kan variëren, wordt het bewijs moeilijk vol te houden dat de fossiele uitstoot er de hele oorzaak van is. Zie hier.

Nu hebben wereldwijd alle staten de hypothese aanvaard, dat de aarde opwarmt door de toenemende CO2 in de atmosfeer. Dat geeft te denken. Weten zij iets dat wij niet weten?

Hierover nadenkende hoorde ik een oud liedje van Herman van Veen ‘de bom valt nooit’. Het liedje is van 1984. De tekst staat hieronder.

Mijn leven is totaal ontwricht:
Ik voel me overboord gegooid
Vandaag las ik dit nieuwsbericht:
“De bom valt nooit”

Maar zal de bom dan echt niet vallen?
Wat moeten we dan met z’n allen?
Zolang een toekomst ons ontbrak
Leefden wij dood op ons gemak

Wij keken met omfloerste blik
Nog maar voortdurend naar de grond
Nu is tot onze grote schrik
De hele wereld kerngezond

Met het nu uit zijn met die kater?
Moeten wij denken over later?
Ach, dat gezeur van: “Het heeft geen zin”
Daar trapt geen schoolmeester meer in

Nu keert men heel ons leven om
En brengt paniek in onze tent
Wij hielden zo van onze bom
We waren zo aan hem gewend

Ons leven is totaal ontwricht
Door dit beroerde nieuwsbericht:
“De bom blijft liggen waar ie ligt.”

En ik herinnerde mij de zorgen die er waren over de atoombewapening en de kranten die erover schreven. Ook in mijn woonplaats Waddinxveen kwam een opslagplaats voor die krengen. Maar dat de bom niet zou vallen hebben de kranten nooit geschreven, dat heeft alleen Herman van Veen gezongen.

Hij beschrijft hier eigenlijk dat wij als mensheid, als media, iets nodig hebben om ons zorgen over te maken. Vroeger was het de bom, nu is het de klimaat-opwarming en de duurzaamheid. En het is dieper doorgedrongen wegens de dieper indringende allesomvattende media.

Weten zij iets dat wij niet weten? Ja.

We hebben als mensheid namelijk iets nodig om ons zorgen over te maken. En als het niet het klimaat en de duurzaamheid is, wat wordt het dan? Beter of erger?

En nu zijn we er. Wat weten zij dat wij niet weten? Zij weten dat het dan wéér erger wordt.

Neem het volgende voorval uit 2009.

In 2009 hadden we Climategate. In het IPCC rapport zaten fouten. Sorry, zeiden ze, dat zetten we even recht. Maar toen het echt was rechtgezet ging er van de klimaatdreiging geen bedreiging meer uit. Het werd stil in het nieuws …

Maar die stilte duurde niet lang. Er kwamen nieuwe zorgen aan. De grondstoffen raakten op! We konden zo niet doorgaan. We putten de aarde uit en straks is alles op, en wat dan? Waar moeten onze kleinkinderen van leven? Deze nieuwe zorgen werden niet geverifieerd, maar integendeel, ze werden omarmd. De media tuimelden weer over elkaar heen om deze uitputting van de aarde en het opraken van de grondstoffen breed uit te meten.

Dat duurde ongeveer een jaar waarna ook de klimaatzorgen opnieuw onder de aandacht werden gebracht. Het ‘foutje’ was vergeten en de zorgen werden weer omarmd.

Sindsdien predikt men alom dat de wereld onleefbaar wordt, dat de dieren en de planten gaan uitsterven, dat de grondstoffen opraken. Duurzaamheid is nodig!! De aarde warmt op!! Dit gaat fout!!

En dat leren ze nu mijn kleinkinderen op school. Het gaat niet goed, want de CO2 moet omlaag anders gaat de wereld eraan. En Greta Thunberg ging in klimaat-staking, want we doen er te weinig tegen. De media pakten weer flink uit. En de rijen werden gesloten.

Eurocommissaris Frans Timmermans sprak namens Europa. Iedereen was het er mee eens: Hier moet ingegrepen worden. De energietransitie wordt nu doorgevoerd. We gaan van het gas af en er komen zonnepanelen en windmolens.

Ja, ja. Er is nog nergens een plaats op de wereld, waar is bewezen dat dit de oplossing is. Als de ‘fossiele’ elektriciteit- centrales er niet zijn, wordt het namelijk donker en staan de fabrieken stil.

Alle zorgwekkende berichten over de opwarming van de aarde, als dat nou eens niet door de CO2 zou komen? Wat dan? Herman van Veen

Albert-Jan Wagensveld.

VVD- Kamerlid Klaas Dijkhof had het uit laten rekenen door Marcel Crok. Het effect van deze energietransitie waarvoor Eurocommissaris Frans Timmermans namens Europa 100 miljard Euro wil uittrekken, zal uitgerekend 0,0003 graad verschil gaan maken. Onmeetbaar klein! Onmiddellijk werd het nagerekend want dat kon niet waar zijn. Maar het bleek wel waar te zijn. Daarna werd gesteld dat het niet erg is dat het geen effect heeft, als het maar een goed voorbeeld is. Pardon??!!

Ik heb er lang over gedaan om te ontdekken waarom dat niet erg is. Maar ik denk dat ik het nu weet. De tekst van Herman van Veen.