Carrington event wat zou gebeuren als een CME met de grootte van de ‘Carrington event’ nu de aarde zou treffen? In onze atmosfeer.

Voor als het elektriciteitsnet is uitgevallen.

Een gastbijdrage van Henry Pool (Zuid-Afrika).

Op 1 /9/1859 ging ineens het telegraafnetwork in Europa en Noord Amerika plat. Telegrafisten kregen elektrische schokken, vonken schoten langs de isolatoren en op veel plaatsen ontstonden branden. Tegelijkertijd was er die dag een ongekend prachtig schouwspel van noorder- en zuiderlichten te zien, zelfs tot dichtbij de evenaar. Die gebeurtenis is de geschiedenis ingegaan als de een zgn. ‘Carrington event’. Deze wetenschapper constateerde dat tussen 28 Augustus en 2 September 1859 (zonnecyclus 10) er uitzonderlijke grote zonnevlekken op de zon te zien waren. Deze vlekken resulteerden blijkbaar in uitbarstingen van veel energie waarbij grote hoeveelheden straling en geladen deeltjes de ruimte werden ingeslingerd. Voor meer informatie: zie ook hier.

We noemen soortgelijke gebeurtenissen op de zon nu CME’s (coronale massa-ejectie). Als voorbeeld van een dergelijke superstorm van meer recentere datum zou ik die van maart 1989 kunnen noemen (zonnecyclus 22). Het veroorzaakte een storing van negen uur van het Hydro-Québec’s elektriciteits-transmissie systeem.

In 2012 vermeed de aarde ternauwernood grote problemen toen een grote CME rakelings de aarde mistte. Als het de aarde had geraakt, zou het een enorme catastrofe kunnen hebben veroorzaakt …..

Carrington event wat zou gebeuren als een CME met de grootte van de ‘Carrington event’ nu de aarde zou treffen? In onze atmosfeer.Wat zou gebeuren als een CME met de grootte van de ‘Carrington event’ nu de aarde zou treffen?

Onze atmosfeer en ons magnetische veld beschermt ons tegen veel van de meest gevaarlijke straling van de zon. Maar bij erg een grote CME drukt de zonnewind het magnetische veld in elkaar waar ze de aarde bereikt. Dat veroorzaakte de inductie in de telegraaf lijnen. Let op dat in 1859 het elektriciteitsgebruik nog in de kinderschoenen stond. Nu zou een dergelijke uitbarsting ongekend dramatische gevolgen kunnen hebben. Het zou enorme hoeveelheden stroom kunnen opwekken in onze elektriciteits- en communicatie netwerken. Transformators zouden massaal doorbranden, centrales uitvallen, communicatie netwerken, satellieten en apparatuur vernield raken. Het zou ons moderne leven totaal verlammen en delen van de wereld zoals Europa, Azië en Amerika in een dag terugsturen naar de middeleeuwen. Alles zou gerepareerd of opnieuw opgebouwd moeten worden, zonder de hulp van elektriciteit. Dat zou niet dagen maar eerder jaren vergen. Hoe overleeft de mens in de tussentijd zonder elektriciteit, zonder computers en zonder communicaties? Hoe verwarm je je huis en kook je het eten? Hoe krijg je water zonder stroom voor de pompen?

Nederland! Ga niet van het gas af!

Ironisch genoeg denk ik dat wij hier in Afrika bij zo’n gebeurtenis sneller zouden kunnen terug vallen op de meer traditionele manier van leven. Ik denk dat dit in Nederland wel even anders ligt.

Carrington event wat zou gebeuren als een CME met de grootte van de ‘Carrington event’ nu de aarde zou treffen? In onze atmosfeer.

Henry Pool.

De meeste mensen hier op Climategate.nl weten al dat ik erg sceptisch ben geraakt over mens gemaakte warmte door meer CO2. Al de resultaten van metingen die ik zag en opsomde, klopten gewoon niet met die theorie. Maar wat ik wel meer en meer ging beseffen van mijn studies is hoe afhankelijk de wereld is van een Hogere Hand, of, zo u wilt, de Natuur. Er is constant een bijna perfecte balans tussen allerlei natuurkrachten nodig voor het voortbestaan van onze aarde, net zodat we niet aan de kook raken of in grote kou komen te zitten. De moderne mens is verwaand als hij meent dat hij het weer kan ‘beheren’. Het lijkt zelfs voor mij alsof hij daar mee wil ontkennen dat we eigenlijk uiterst kwetsbaar zijn als het gaat om de natuur en het weer en de regenval en alles wat nodig is voor ons dagelijks brood.

De meeste wetenschappers denken dat zo’n grote zonnestorm zoals die een in 1859 niet in de nabije toekomst te verwachten is. Ik denk dat dat een valse gerustheid is.

Ondertussen blijft mijn advies: Noord, oost, zuid, west, gas best!

De foto laat zien hoe afhankelijk we van elektrische stroom zijn geworden, maar je kunt toch met een paar zonnepanelen en een kleine molen op je dak wel deels onafhankelijk worden van stad stroom, zie hier.

***