Het huidige alarmisme over een klimaatcrisis is zwaar overdreven. De recente opwarming is bescheiden en is per saldo gunstig voor de mensheid en de natuur. Zij bevindt zich aan de onderkant van de bandbreedte die wordt geprojecteerd door klimaatmodellen, die de wetenschappelijke onderbouwing vormen voor de energietransitie.

Projecties van klimaatmodellen van door de mens veroorzaakte klimaatverandering zijn gebaseerd op de veronderstelling dat het klimaat niet van nature verandert, en vormen dus een voorbeeld van cirkelredenering. Van zeespiegelstijging tot bosbranden tot weersextremen, er is weinig tot geen verandering waargenomen die buiten het bereik van natuurlijke variatie valt.

In bovenstaande videopresentatie voor de Canadese ‘Friends of Science legt de Amerikaanse klimatoloog, Roy Spencer, op een voor leken begrijpelijke wijze uit waar de discussie tussen protagonisten en antagonisten van de menselijke broeikashypothese (AGW = ‘Anthropogenic Global Warming‘) over gaat.

Zijn belangrijkste conclusies zijn:

Er is geen klimaatcrisis! Het huidige alarmisme over een klimaatcrisis is zwaar overdreven De recente opwarming is bescheiden en is gunstig

De klimaatgevoeligheid (het temperatuureffect van een verdubbeling van de CO2-concentratie in de atmosfeer) speelt hierbij een sleutelrol. Spencer laat zien dat verschillende klimatologen hierbij tot uiteenlopende schattingen komen. Het IPCC (‘Intergovernmental Panel on Climate Change‘) komt gemiddeld op zo’ 4 graden Celsius. Lewis en Curry tot een bandbreedte van 1,5 tot 1,7 graden Celsius.

Er is geen klimaatcrisis! Het huidige alarmisme over een klimaatcrisis is zwaar overdreven De recente opwarming is bescheiden en is gunstig

Spencer zèlf komt iets hoger uit: 2 graden Celsius (of minder). Daarbij behoort hij tot de ‘lukewarmers’ (lauwwarmers). Maar sommige klimaatsceptici komen tot veel lagere waarden: Martijn van Mensvoort tot 1,08 graden Celsius, en Frans van den Beemt tot 0,21 (!) graden Celsius. De discussie over de juiste waarde zal waarschijnlijk nog wel enige tijd in beslag nemen – als deze al ooit tot een ‘consensus’ zal leiden.

En wat te denken van hernieuwbare’ energie (wind en zon)? Spencer stelt dat deze niet toereikend is en duur, hetgeen gepaard gaat met grote welvaartsverliezen.

Waarom dan toch die aanwakkering van de klimaathysterie? Wie profiteren daarvan? De modellenbouwers, het onderwijssysteem met zijn klimaatindoctrinatie, de media, de amusementsindustrie (met rolprenten over klimaatcatastrofes), politici en overheidsinstanties die profiteren van subsidies, ‘rentseekers’, activistische organisaties, een publiek dat zich schuldig voelt, in de greep van de angst omdat dat hen dagelijks wordt voorgeschoteld.

En wat te denken van al die alarmistische berichten (bosbranden, stormen worden krachtiger, oogsten mislukken, klimaat (of weer-?) gerelateerde doden, we hebben slechts 10 jaar … en dan!, ‘extinction rebellion‘ enz.)?

Er is geen klimaatcrisis! Het huidige alarmisme over een klimaatcrisis is zwaar overdreven De recente opwarming is bescheiden en is gunstig

Spencer toont aan dat al deze berichten ongefundeerd zijn.

De bovenstaande video is verplichte kost voor klimatofielen, zowel voor protagonisten als antagonisten van AGW.

***

Over de auteur en presentator

Dr. Roy W. Spencer, Ph.D., Principal Research Scientist aan de Universiteit van Alabama in Huntsville en voormalig NASA-klimaatwetenschapper, geeft een presentatie over waarom er geen klimaatcrisis is en sluit zich aan bij Michelle Stirling voor een vraag- en antwoordsessie.