Auteur: dr. David Whitehouse (VK, wetenschapsredacteur GWPF).

Vertaling: Martien de Wit.

Zeven jaar na zijn laatste rapport in 2014 over de stand van de klimaatwetenschap (AR5) heeft het Intergovernmental Panel On Climate Change (IPCC) maandag een rapport gepubliceerd,waarin het wereldwijde publiek wordt bijgepraat over de nieuwste gegevens, waarnemingen en voorspellingen over klimaatverandering. Maar heeft het de realiteit erkend?

Het rapport van maandag maakt deel uit van het definitieve zesde evaluatierapport, of AR6, dat in 2022 moet worden uitgebracht. Er komen nog twee andere hoofdstukken – over de gevolgen van de klimaatverandering voor de samenleving en economieën en hoe zij zich daaraan kunnen aanpassen, en een ander over manieren om de emissies te beperken en de klimaatverandering af te zwakken.

Er wordt met grote belangstelling naar het verslag uitgekeken, vooral nadat het maandenlang werd uitgesteld wegens de COVID-pandemie. Algemeen wordt verwacht dat het zal zeggen dat “de temperaturen sneller stijgen dan we dachten”, aangezien de gemiddelde temperatuur wereldwijd alleen maar is blijven stijgen. Als gevolg van deze stijging zijn er over de hele wereld al meer dodelijk en rampzalig ontwikkelingen geweest. De gletsjers smelten sneller dan ooit en de orkanen zijn sterker geworden. In Azië en Europa hebben zich ongekende regens voorgedaan en bijna overal woeden bosbranden.

Volgens AR5 is het “zeer waarschijnlijk dat menselijke invloed de belangrijkste oorzaak is van de waargenomen opwarming sinds het midden van de 20e eeuw”, maar in het nieuwe rapport zullen krachtiger bewoordingen worden gebruikt. Corinne Le Quéré van de Universiteit van East Anglia zou hebben gezegd: “Het is duidelijk dat het alarmerender zal zijn dan wat we in het verleden hadden, vanwege de toenemende opwarming van de planeet”.

Laten we, in weerwil van de dramatische krantenkoppen, even stilstaan bij één klein probleem – de opwarming van de aarde is sinds het laatste IPCC-rapport niet versneld. Integendeel!

Wat er verder ook gezegd, beweerd of geïmpliceerd wordt, de basisgegevens over de gemiddelde jaartemperatuur van de aarde vormen het fundament waarop een groot deel van de IPCC-evaluatie en de voorspellingen zijn gebaseerd. De vraag is of deze gegevens al dan niet accuraat en eerlijk zullen worden weergegeven.

Neem nu de HadCRUT-database van mondiale temperaturen die wordt onderhouden door het Britse Met Office.

Gemiddelde wereldtemperatuur 2000-2021; Bron HadCrut5, Met Office.

De gegevens voor deze eeuw vertonen verschillende kenmerken: een lange hiatus (2002 – 2014), die door het IPCC werd erkend (maar later door sommige wetenschappers werd ontkend), een intense meerfase El Niño en de nasleep ervan (2015 -2020) en nu een recente daling tot het niveau waarop ze zich bevonden toen het IPCC zijn laatste rapport publiceerde.

2021

Na zes maanden lijkt 2021 het koudste jaar sinds 2014 te worden en mogelijk kouder dan 2010 en 2005. Dit jaar zou ergens tussen het vijfde en achtste warmste jaar kunnen liggen. Zet dat eens af tegen de bewering dat “de temperatuur wereldwijd nog nooit zo snel is gestegen”.

Het is waar dat de wereldwijde temperaturen dit jaar zijn gedaald door La Niña, maar tussen 2015 en 2020 werden de wereldwijde temperaturen aanzienlijk opgestuwd door de warmte van een record-setting El Niño.

De hittegolf van eind juni in het noordwesten van de Stille Oceaan was uitzonderlijk: Portland vestigde een record van 47 graden en overtrof daarmee het vorige record met 5 graden. Volgens sommige wetenschappers was de kans dat het zou gebeuren “zo goed als onmogelijk” (1 op 150.000). Zonder de opwarming van de aarde zou het eens in de duizend jaar voorkomen, zeiden ze, maar in de toekomst, wanneer de aarde 2 graden C warmer is geworden dan het pre-industriële niveau, zou het zelfs eens in de vijf jaar kunnen voorkomen. De kans dat er iets van Mars komt is een miljoen tegen één, zeiden ze.

In alle mondiale temperatuurdatabases voor de eerste 6 maanden van 2021 is geen enkele maand de warmste ooit gemeten en hoewel juli wereldwijd warm lijkt te zijn, zou dat voor de rest van het jaar wel eens zo kunnen blijven.

Dus wanneer u het nieuwe IPCC-rapport leest en de alarmistische krantenkoppen in u opneemt die het ongetwijfeld zal genereren, bedenk dan dat de mondiale temperaturen sinds het vorige rapport in 2014 nauwelijks zijn veranderd en zijn gedaald ten opzichte van de El Niño-piek van een paar jaar geleden.

***

Bron hier.