Auteur: Flavio Pasquino.

Wat is de link tussen ESG en een persoonlijk CO2 budget? Aanvankelijk lijkt dat vergezocht maar in een gesprek tussen ESG deskundige Prof. Dr. Dick de Waard van de Rijksuniversiteit Groningen (Hoogleraar Auditing) en programmamaker Flavio Pasquino komen de twee werelden feilloos bij elkaar.

Wat is ESG? In de investeringswereld wordt veelal gesproken over ‘ESG’ in plaats van ‘duurzaamheid’. Deze afkorting staat voor Environmental, Social & Governance. Bedrijven willen en / of moeten in toenemende mate rapporteren over hun ESG-status om aantrekkelijk te zijn voor investeerders en aandeelhouders. Daarmee is dus niet enkel de winst van belang maar ook hun prestaties t.a.v. de maatschappij, de werknemers, het milieu en uiteraard de CO2-uitstoot oftewel het “Climat Change”.

European Green Deal & SDG

De European Green Deal heeft als harde eis dat Europa in 2050 geheel CO2 neutraal produceert en dat dwingt veel bedrijven tot ingrijpende maatregelen t.a.v hun productieproces en de algehele bedrijfsvoering. Denk aan de Shell Klimaatrechtszaak die de multinational onlangs verloor van Urgenda en waarmee Shell zijn winst de komende periode flink door zal zien dalen.

“Als Shell door was gegaan met produceren op deze manier was de schade mogelijk nog groter geworden want dan hadden ze assets op de balans gehad die later waardeloos waren geworden en wat leidt tot wantrouwen bij investeerders en aandeelhouders. Dat is een veel groter financieel risico dan ingrijpen op basis van ESG ratings waarmee je de risico’s inzichtelijk maakt”, legt Prof. Dr. de Waard uit.

The Joe Rogan Show

Adam Curry steelt de show in deze uitzending door zijn lezing over ESG als een “Foni Baloni” product waarmee de “Woke” agenda verder wordt uitgerold. We gebruikten een fragment uit de onderstaande Podcast die integraal ook de moeite waard is en waar Prof. Dr. Dick de Waard sportief op reageerde want er werd werkelijk geen spaan heel gelaten van het fenomeen waar De Waard een post-academische opleiding voor runt op de Rijksuniversiteit Groningen.

Video hier.

Persoonlijk CO2 budget “Minder vlees eten en vliegen door eigen CO2-budget, zo werkt dat”, was de kop op de website van RTL Nieuws waar het Planbureau voor de Leefomgeving een uitgewerkt onderzoek presenteerde rondom een persoonlijk CO2 budget voor burgers dat de registratie van de punten afwikkelt via de bank-app. “Ik kan hier maar 1 koppeling maken en dat is het Social Credit Score systeem van China” opperde Pasquino aan tafel en ook De Waard gaf toe dit plan behoorlijk eng te vinden.

“Zijn we niet op weg naar een communistisch systeem waarin geen enkele ondernemer en burger nog echte vrijheid kent. En is er nog wel sprake van echt ondernemerschap als bedrijven geleid worden door ESG ratings?” vroeg Pasquino aan Prof. Dr. Dick de Waard.

De Hamvraag

In de uitzending kwam duidelijk naar voren dat Prof. Dr. Dick de Waard – net als de meeste stervelingen – geen zicht had op de vraag, of Climate Change dusdanig ingrijpend de wereld bedreigt, dat ingrijpende maatregels zoals de European Green Deal en dus de ESG ratings nodig zijn. “Daarin zijn wij volgend en moeten wij vertrouwen op andere wetenschappers”, antwoordde de sympathieke Hoogleraar Auditing.

Een fragment van Nobelprijs winnaar Professor William Nordhaus, gevolgd door een toelichting van wetenschapsjournalist Marcel Crock vormde de basis voor een boeiend gesprek tussen De Waard en Pasquino over Climate Change, adaptatie en de tragiek van de systemische blinde vlek waarbij vrijwel iedereen volgt, grote stappen zet die mogelijk in de verkeerde richting zijn en die catastrofale schade kunnen aanrichten, zonder dat iemand zich realiseert dat hij of zij eraan meewerkt.

Klimaat Lockdowns

Marcel Crock en William Nordhaus kwamen al eens eerder voorbij in een fascinerende uitzending over Klimaat Lockdowns, die je hieronder kunt bekijken.

 

Klokkenluider

Flavio Pasquino.

Sinds kort hebben we een klokkenluider project gelanceerd. Heb jij belangrijke & betrouwbare informatie uit eerste hand, maar wil je om welke reden dan ook wél anoniem blijven voor het publiek? Dat kan! Kijk voor meer info hier: https://www.blckbx.tv/klokkenluider Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, what ever…als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Wil je op de hoogte blijven? Twitter – https://twitter.com/blckbxnews Telegram – https://t.me/blckbxtv Facebook – https://www.facebook.com/blckbxnews Instagram – https://www.instagram.com/blckbx.tv

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, what ever…als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt. Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren.

***