De onvergetelijke Glasgowspeech van Timmermans speciale klimaattrein naar Glasgow met de fine fleur van de politieke klimaatprofessionals

Klimaattrein naar Glasgow. Foto: SpoorPro.

Van onze COP26-correspondent

Aanstaande zaterdag vertrekt de speciale klimaattrein naar Glasgow met de fine fleur van de politieke klimaatprofessionals.

Eurocommissaris Frans Timmermans zal als eerste van de partij zijn. Of hij bij vertrek zelf op het conducteursfluitje blaast – wat stellig door de NOS zal worden uitgezonden – is de vraag, het initiatief voor de lange trein ligt wel bij hem.

Natuurlijk zal het van een toespraak komen en je mag aannemen dat hij op zoek zal gaan naar een pakkende slogan, uitgesproken in het perfecte Engels wat hem als polyglot zo siert. Timmermans heeft zijn komst al in maart van dit jaar aangekondigd met de woorden:

‘Glasgow is ons rendez-vous met de geschiedenis. COP26 zal bewijzen of we deze uitdaging van onze generatie aankunnen. De pandemie heeft onze kwetsbaarheid en mogelijkheid tot oplossingen laten zien. Nu is het tijd voor klimaat-actie.’

Dat was toen, nu moet er iets met meer kracht komen. Waar Euro-commissievoorzitter Von der Leyden in haar speeches zich op het verstand van mensen richt, heeft Timmermans de gave in de harten van mensen te komen. Het gevoel, daar moet het gebeuren.

Hoeveel bijval kreeg hij niet toen hij een open liefdesbrief schreef aan Engeland bij de Brexit:

‘Ik ken je nu. En ik hou van je. Voor wie je bent en wat je me hebt gegeven. Ik ben als een oude minnaar.’

In Glasgow zou ook zo’n hartslag door de speakers moeten klinken, maar daar zit ook zijn handicap weet hij bij introspectie. Klapte zomaar, om zich te positioneren, uit de school over het zuurstofmasker dat een van de doden nog op had bij de MH17 ramp. Dat was te veel spelen met gevoelens.

Zijn ‘De wereld die we kennen, komt niet meer terug!’, boezemde mensen eerder angst in. Het aanpraten van angst is een station te ver, zal hij inmiddels denken. Iets met bloed, zweet en tranen dan maar?

***