Greta Thunberg vertrouwt klimaattoppen niet Ze veroordeelde politici die wegtrekkende bewegingen maken COP26-correspondent

Greta Thunberg.

Van onze COP26-correspondent

Klimaattoppen zoals in Glasgow zullen niet het gewenste resultaat hebben als de bevolking dat niet opeist.’

Greta Thunberg wil eerder dat de hele systematiek wordt opgedoekt, vertelde ze in een interview voor de BBC. ‘Er komt pas verandering als de mensen zelf verandering eisen. Dus moeten we niet verwachten dat er wat tot stand komt tijdens klimaatconferenties.’

Ze veroordeelde politici die wegtrekkende bewegingen maken. Haar boodschap tot de wereldleiders is om vooral eerlijk te zijn: zeg waar je staat en waarom je faalt en maar blijft doorgaan met je eigen falen. Thunberg zei dat politici met oplossingen moeten komen die fundamentele veranderingen kunnen inluiden. In haar optiek komt echte verandering niet als bestaande politieke verhoudingen maar blijven bestaan.

Ze wil vooral met muziek en concerten een doorbraak forceren. Volgens eigen zeggen zal ze de top zelf wel bijwonen.

***