Het grenzeloze pessimisme van VN-topman Guterres is niet optimistisch over de klimaattop COP 26 die vandaag van start gaat

António Guterres. Foto: Shutterstock.

Van onze COP 26-correspondent.

António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is niet optimistisch over de klimaattop COP 26 die vandaag van start gaat. Dat heeft hij vrijdag tegen journalisten gezegd, meldde persbureau Reuters.

Guterres is de zoveelste op rij die zich met een pruillip op het eigen feestje vertoont en de sfeer bederft door bij het begin al te verklaren dat de uitkomst van de top niet tot gewenste resultaten gaat leiden.

Ooit een veelbelovende student in Portugal, studeerde elektrotechniek en natuurkunde, heeft wellicht de juiste analyse gemaakt. Hij heeft gelijk. COP 26 te Glasgow vertoont inmiddels duidelijke tekenen van de zogenaamde Abilene-paradox, een beroemd leerstuk uit de management-theorie dat gaat over groepsdenken.

Centraal daarbij is: iedereen doet er aan mee, maar niemand ziet het eigenlijk zitten. De casus gaat over een Texaanse familie, die aanvankelijk op een snikhete dag in de heerlijke koelte van hun veranda zit, maar gezamenlijk besluit om naar Abilene te gaan om daar wat te eten. Het wordt een bloedhete, stoffige, lange en zeer vermoeiende tocht. Eenmaal aangekomen blijkt het geserveerde eten bar slecht en in diepe mineur wordt dan maar de lange terugreis aanvaard. Eenmaal uitgeput thuis komt de aap uit de mouw: niemand wilde de tocht echt maken, maar onder groepsdruk ging men allemaal wel mee. Schoonmoeder Anabel: ‘Eigenlijk was ik liever thuis gebleven, maar ik ging mee, omdat jullie alle drie zo enthousiast waren.’ Maar de anderen dachten er net zo over.

Als de arme Guterres deze week de zaal toespreekt, zie je hem denken: zat ik maar thuis op mijn veranda!

***