Whisky als benzine biotechnologisch bedrijf wil een bijdrage leveren aan het klimaat door de basisstoffen voor whisky als brandstof

Martin Tangney.

Van onze COP 26-correspondent.

Een Schots biotechnologisch bedrijf wil een bijdrage leveren aan het klimaat door de basisstoffen voor whisky in te zetten als brandstof voor auto’s. Celtic Renewables, het bedrijf dat serieuze plannen heeft in deze richting, kan zo een alternatief ontwikkelen voor de elektrische auto.

Prof. Martin Tangney, oprichter van deze nieuwe industrie aan de voet van de Schotse hooglanden:

Het is een proces met residuen zoals van whisky die omgezet worden in hoogwaardige producten zoals butanol, waar een auto op kan rijden.’

Schotland zou zo met zijn prachtige oude distilleerderijen een duurzame plek verwerven in een groene toekomst. Het opgeroepen beeld dat elke distilleerderij een transitie tot tankstation moet ondergaan, is onjuist.

Het bedrijf zoekt financiering om in de komende jaren maar liefst vijf raffinaderijen te gaan bouwen in verschillende landen. Tangney wil niet meer over het klimaat praten in termen van doelstellingen. Hij spreekt van een ‘roadmap’ en ‘strategy’, en houdt wat graag zelf een fles whisky omhoog.

Whisky zou zo wel eens een fikse bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van klimaatproblemen waar sommige mensen mee tobben. Eerder gingen Schotse whisky-merken al over op bio-massa installaties.

Dat, net als het eten van vlees of het maken van vliegvakanties, ook de whisky zelf in de ban kan worden gedaan, is nog lang geen gelopen race. In afwachting van hun Zimbabwaanse president Mnangagwa naar de COP 26, sloegen officials uit voorzorg maar een grote partij whisky in. ‘We vieren uw komst, meneer de president!’, riepen ze met gebalde vuist achter hun gevulde karretjes.

***