Sharm-el-Sheikh.

De nieuwste crisis van Marjan Minnesma.

Van een onzer correspondenten.

Gisteravond kreeg het boegbeeld van de Nederlandse klimaatzorg Marjan Minnesma bij de NOS toch nog even de gelegenheid om zich uit te spreken over de mislukte klimaattop in Glasgow. Minnesma zocht samen met een dame van de NOS naar lichtpuntjes, want je kon er op ‘twee manieren naar kijken’.

Er werd maar niet meer doorgezaagd over de onoverbrugbare kloof tussen Greta Thunberg enerzijds en de ingevlogen CO2-verkwistende regeringsleiders anderzijds, er werd geen analyse gepleegd waarom de klimaatmars in Nederland zo’n grote sof was qua aantal deelnemers, geen woord gerept over een internationaal onderzoek waarom de Nederlander ergens onderaan bungelt als het gaat om ‘actie’ voor het klimaat en er werd geen pittige vraag gesteld over de enorme grote broek die Rutte altijd aantrekt op internationale toppen.

En: mogen regeringsleiders nog wel vliegen? Onze koning? Nou? Toe es? Het was een vooruitkijk interview en het kaarsje mocht niet uitgaan. Volgens Minnesma was het echt een stap voorwaarts dat het woord ‘fossiel’ nu in de eindtekst stond afgedrukt, wat in haar visie al veel eerder had gemoeten. Verder had ze empathie met ‘al die jongeren’, die hun enorme betrokkenheid toonden. De voortgaande druk richting de komende top in Egypte werd ook benoemd en dat wij binnen tien jaar terug moeten naar 0% uitstoot.

Dat multinational Koninklijke Shell ons voor gezien houdt kwam ook ter sprake, maar het journalistieke doorvragen ontbrak of het verplaatsen van het hoofdkantoor van de fossiele (!) boef ook positieve gevolgen heeft voor de Nederlandse CO2-boekhouding.

In de optiek van Minnesma gaat het misschien allemaal lukken als je het voortdurend maar als ‘crisis’ bestempelt. Crisis hier en crisis daar. Zij laadt zich al weer op voor de volgende klimaattop in badplaats Sharm-el-Sheikh. Strand en klapstoelen. Het is er nu 26 graden met een zachte wind uit zee.

***