toekomst met kernenergie een nieuw bedachte combinatie van kernenergie en waterstof, toepasbaar in de haven van Singapore

 

Van onze COP 26-correspondent.

Drie zeer knappe koppen (v!) werden gelauwerd tijdens COP26 in Glasgow met een nieuw bedachte combinatie van kernenergie en waterstof, toepasbaar in de haven van Singapore. Niet ene de Boer, een de Vries of zekere Jansen mocht een prijs van het Internationaal Atoomgezelschap in de wacht slepen. IAEA-Directeur Generaal en oud topdiplomaat Rafael Mariano Grossi bij de uitreiking:

‘Iets dat vaak over het hoofd wordt gezien in de klimaatdiscussies is dat kernenergie, afgezien van een oplossing voor het probleem van de opwarming van de aarde, een van de meest interessante is in termen van het scheppen van banen … waar een mooie toekomst is, waar goedbetaalde banen en interessante kansen zijn.’

Grossi kan een hoopvol perspectief voor jongeren schetsen. Als vader van acht kinderen, die deels in Den Haag zijn opgegroeid, snijdt hij niet alleen het vlees op zondag. Hij weet wat er leeft onder jongeren en legt zijn oor maar wat graag te luisteren bij activistische jongerengroepen die in Glasgow demonstreren met de leuzen als Are you Climate confused? en Nuclear is Zero Carbon.

In Nederland wacht de definitieve keuze voor meer kernenergie met name nog op de politieke bevalling van ons aller Sigrid Kaag. Het heeft gewoonweg niet haar voorkeur. ‘Liever het zonnetje en wat wind’, hoor je haar zoetgevooisd articuleren in het oor van Rutte.

Misschien dat Heel-Holland-Windmolenpark ooit, net als de toeristische Zaanse schans met zijn doorleefd krakende wieken, door de Unesco zal moeten worden beschermd. Wordt Nederland een trotse natie van kaartjesknippers. Claire Li, Linda Zeng en Komal Prashar komen later wat graag kijken hoe de kinderen van Kaag dat allemaal doen.

***