Klimaatmars: nuchtere Nederlander blijft lekker bij de kachel de ‘grootste klimaatmars ooit’ worden, maar het tegendeel bleek waar

Van onze COP 26-correspondent.

Het zou vorige week zaterdag de ‘grootste klimaatmars ooit’ worden, maar het tegendeel bleek waar.

De Nederlander laat zich kennelijk geen ondergang van moeder aarde aanpraten en bleef mooi thuis op de vrije zaterdag. Veel organisaties liepen mee, zoals Oxfam Novib, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, Code Rood, DeGoedeZaak, TNI en het hartverwarmende Grootouders voor het Klimaat. Het mocht allemaal niet baten.

Ook de ware tsunamie van alarmerende berichten van de laatste tijd over zeespiegelstijging, afsmeltend ijs, bosbranden, overstromingen, droogte en hitterecords, Limburgers tussen drijvende stoelen en banken, woog niet op tegen de zaterdagse trekking van de Lotto. Ook in de rest van de wereld was de desinteresse groot. Waar was de toeterende botenparade bij kleine eilanden die zullen verdrinken? Waarom geen met kolengruis ingesmeerde blote actievoerders op de hekken van kolencentrales? Waarom niet duizend CO2-ballonnen opgelaten vanaf de Eiffeltoren? De redactie van het klimaatbevlogene Nu.nl kon niet veel meer melden dan:

‘Van Amsterdam tot Filipijnen: wereldwijd duizenden mensen bij klimaatmarsen.’

Was het echt zo kommer en kwel? In Glasgow was sprake van ‘enkele tienduizenden’ klimaatgangers, hoewel gretige getallen van ‘honderd duizend’ over de sociale media raasden. En in Amsterdam liepen naar eigen schatting van de organisatie – zo gaan dus die dingen – wel 40.000 mensen mee. De Amsterdamse politie wilde dit cijfer niet ontkrachten, hoewel ze zelfoverschattingen bij andere betogingen vaak naar beneden bijstelt. (Burgemeester Halsema schatte vooraf dat er 20.000 zouden meelopen en kent inmiddels haar pappenheimers op dit punt.) De NOS sprak, trouw aan de eigen feiten, van ‘enkele tienduizenden’.

Een goed beeld van het aantal demonstranten is van belang, niet uit Schadenfreude van uw correspondent, maar omdat de organisatie zichzelf een limiet had gesteld. En omdat de opkomst natuurlijk in het kladbok van Rutte terecht moet komen.

RTL:

‘De grootste klimaatmars tot nu toe in Nederland was in maart 2019 met 40.000 deelnemers in Amsterdam. “Toen regende het ontzettend en was het ijskoud”, zegt een woordvoerder van de organisatie.’

Niemand kent op de kop af het precieze getal van de klimaatmars in Amsterdam, maar men mag aannemen dat er veel minder demonstranten waren dan de beoogde 40.000. Ondanks dat het normaal November-weer was en vrijwel droog.

Het programma Vroege Vogels, waarvan de redactie zelf ook in de treurige mars meeliep, zocht zondag j.l. in arren moede maar de redactionele invalshoek van klimaatdepressie:

‘Amber Daal is actievoerder bij Extinction Rebellion en lijdt aan klimaatdepressie. Ze wandelt samen met Leonie Stekelenburg, die ‘klimaattherapie’ geeft, door de Kennemerduinen.’

Wij Nederlanders steken geen poot uit voor het klimaat, twitterde Mabel van Oranje dan ook vrolijk rond vanuit Londen.

Goed bekeken bewees de klimaatmars het tegendeel: het klimaatrealisme is veel groter dan de opgepookte angst voor klimaatrampen. Miljoenen Nederlanders deden mee.

***