klimaathybris Gideon Rozner Hybris is een van die grote woorden van de oude Grieken: overmatige trots of zelfvertrouwen.

Steve Koonin.

Auteur: Gideon Rozner

Hybris is een van die grote woorden van de oude Grieken: overmatige trots of zelfvertrouwen.

Hybris was het woord waar ik aan herinnerd werd toen de top van Glasgow onlangs vertrok. Voor het eerst sinds het tijdperk van het primitieve heidendom is de mens gaan geloven geraakt dat onze collectieve daden het weer bepalen.

Net zoals maagden ooit in vulkanen werden geworpen om de goden te sussen, vragen onze politici ons in de 21e eeuw om onze levensstandaard op te offeren om het klimaat te redden.

Als je tegenwoordig de adembenemende berichtgeving over Glasgow leest, krijg je het gevoel dat je gek aan het worden bent, maar dat is niet zo. Er dient en onderscheid te worden gemaakt tussen klimaat en weer, maar de activisten omschrijven nu alles als een ‘klimaatgerelateerde weersgebeurtenis’ en proberen je daarmee te overtuigen dat Net Zero het klimaat en ook het weer zal bepalen. Dat is gek. En het is ook hybris, volgens Steve Koonin, onderminister van Wetenschap onder Barack Obama.

Koonin was de afgelopen jaren uitgesproken in het bestrijden van het conventionele verhaal over de opwarming van de aarde, en heeft stelling genomen tegen de hybris van de klimaatgeobsedeerden in deze uitstekende video voor PragerU. Zie voor een bespreking van het recente boek van Koonin,  Unsettled,  hier.