Schotse liefde voor bomen waardoor 14 miljoen bomen het leven moeten laten daar in de prachtige hooglandenVan een onzer correspondenten.

Schotten houden van bomen, veel meer dan wij doen.

Er is hier te lande nog wel eens een oude prinses die met bomen praat, maar dat krijgt geen grote navolging.

De Schotten weten al veel langer dat er veel meer is tussen mens en boom maar doen daar niet zweverig over. Ze tarten zelfs de zwaartekracht door met hun gespierde lijven de boomstammen zo hoog mogelijk in de lucht te slingeren.

Als de bomen nog hadden geleefd, ze zijn immers afgezaagd, hadden ze het prachtig gevonden.

Wie nog meer van de bomen houden zijn de Schotse rendieren. Ze vreten bijna alle bomen op daar en er is een waar bomenherstel programma voor nodig om de Schotse boomvoorraad weer op peil te brengen. De Schot kan in de winkel pakketten met verschillende zaden kopen en een boom in de tuin planten.

Nu komt het probleem: het waait ook in Schotland. Je zou zeggen dan doe je toch een shawl om? Maar nee, wind is vandaag de dag geld. En wind is ook groene energie. En dus is besloten om 21 windturbineparken te plaatsen, waardoor 14 miljoen bomen het leven moeten laten daar in de prachtige hooglanden. Natuurorganisaties, helemaal verknoopt in de onmogelijke tegenstrijdigheid van groene doelen tussen hun oren, zijn ter compensatie alvast nieuwe bomen gaan aanplanten.

Oude bomen weg, daar de windturbineparken bouwen en op andere plekken dan maar nieuwe aanplant. Plantjes goed aandrukken. Zowel de immense windturbines als de nieuwe boompjes reduceren immers CO2?

***

Zie ook hier.