Als je Seibt qua verbale en intellectuele kracht zou afzetten tegenover klimaatspeecher Timmermans, dan zou hij het wel eens kunnen afleggen

Naomi Seibt, schermafbeelding.

Van onze COP 26-correspondent.

Naomi Seibt was ook even in Glasgow met een korte videoboodschap. Zelf blijft ze liever op afstand. Het lijkt dat ze de opnames maakt bij haar thuis in de schuur of in de gangkast, gezien de witte tegeltjes op de achtergrond. Mag ook de badkamer zijn.

Haar video’s over klimaatrealisme mogen sinds kort weer op Youtube verschijnen, na een gerechtelijke procedure die was aangespannen door de Duitse overheid. Een inzamelingsactie voor een advocaat voorkwam de kans op celstraf.

U zult bij de mainstream media zoals onze NOS, het jeugdjournaal incluis, geen enkel bericht over haar zien. Men heeft kennelijk maar liever niet dat ze aan het woord komt. Naomi denkt niet in dit soort zwart-wit schema’s:

De boodschap die ik wil verspreiden is veel meer dan Anti-Greta. Ik ben geen Anti-Greta. Ik dwing niemand om zijn of haar dogma’s over klimaatverandering op te geven. Ik wil dat we meer discussiemogelijkheden krijgen. Ik wil dat we naar elkaar luisteren. En ik wil dat we wetenschappelijke sceptici worden.’

Hier moet het dan maar gezegd: Naomi is een supertalent. Ze kan zomaar uit haar hoofd een verhaal houden over het klimaat van, zeg, minstens een kwartier. Er stromen zomaar rake woorden, doordachte analyses, alles in cadans. Een verlichtingsgeest. Elke rechtgeaarde vader zou willen dat zijn dochter hem zo tegensprak.

Als je haar qua verbale en intellectuele kracht zou afzetten tegenover klimaatspeecher Frans Timmermans, dan zou hij het wel eens kunnen afleggen, Holland’s Got Talent-gewijs. Neem Timmermans met zijn:

Dit gaat om zoiets groots. De mens heeft de behoefte grote kwesties terug te brengen tot menselijke proporties. Zelfs het goddelijke. Je geeft God een beeld, ook als je godsdienst zegt dat je geen beeltenis van hem mag hebben. Dan in elk geval een van zijn zoon of van de moeder van zijn zoon. Dat de natuur ons gedrag niet meer verteert, dat gaat ons bevattingsvermogen soms te boven’

En neem Seibt:

Veel mensen ontwikkelen nu in feite psychische stoornissen en noemen dat eco-angst en eco-depressie. En ik denk dat het belangrijk is dat we nu handelen en dit hele mainstream verhaal van angst zaaien en klimaatalarmisme veranderen, omdat het ons als het ware in ons eigen brein gegijzeld houdt.’

Let wel: zij heeft geen staf van honderden ambtenaren, geen tekstschrijvers, teert niet op belastinggeld. Ook zit er niet een Diederik Samsom bij haar onder de trap. En hoewel beide uit de Duits- Nederlandse grensstreek komen (Naomi ruim een uur fietsen naar Nederland, Frans ruim een half uur peddelen naar Duitsland) en daarmee beide taalgevoelig, heeft haar schitterende Engels nog net ff iets meer. Maar ze heeft dan ook sterkere argumenten. Let wel even op het studio-decor in de achtergrond.

 

 

Zie op 36.35: https://climateconference.heartland.org/

***