The Guardian: fanatiek apostel van het broeikasevangelie klimaatberichtgeving Hoofdredacteur Katharine Viner

Katharina Viner. Foto: The Guardian.

Van onze COP 26-correspondent.

The Guardian behoort tot de meest fanatieke apostelen van het broeikasevangelie, net zoals de BBC. Het is een zeer pittige smaakmaker als het gaat over het klimaat, ook tijdens de top in Glasgow.

De krant is er zeer goed bemenst, met in totaal 400 te delen redactielokalen in het kader van Covering Climate Now. De hoofdredacteur heeft de gevleugelde uitspraak van Greta Thunberg als leidraad:

‘Dit is het moment in de geschiedenis waarop we uitermate waakzaam moeten zijn.’

Lezers uit meer dan 180 landen maken spontaan geld over naar de krant.

De veel geplaagde Boris Johnson kreeg dus deze week op zijn kop van de krant omdat hij in een jet van Glasgow terugvloog naar Londen, komend uit Rome. Had dat niet met de trein gekund? Er moest nog officiële woordvoering van ‘Number 10’ aan te pas komen om de zaak recht te trekken: dit vliegtuig zou wel 50% minder CO2 uitstoten dan de reguliere ‘Voyager’.

The Guardian: fanatiek apostel van het broeikasevangelie klimaatberichtgeving Hoofdredacteur Katharine Viner

400 privé vliegtuigen Glasgow. Foto: Trendsmap.

De krant wil naast klimaatberichtgeving (‘We zullen het alarm krachtiger laten horen’) ook voorop lopen in klimaatbetrokkenheid voor zichzelf en heeft daarmee strenge doelstellingen opgelegd om als bedrijf de CO2 terug te dringen. In 2030 zul je op The Guardian geen pufje uitstoot meer horen, of het moet een klein kuchje van iemand zijn.

Of er ook geen vleeswaren meer tussen broodjes mag zitten in de bedrijfskantine en iedereen electrisch aangedreven op het werk moet verschijnen, is nog onduidelijk. Onlangs gingen er zelfs stemmen op om, naar analogie van de Covid-lockdown, ook maar een klimaatlockdown in te stellen.

Hoofdredacteur Katharine Viner is blij met de rol die haar krant kan vervullen in dit Darkest Hour. De ondergang van de wereld geeft een enorme betrokkenheid, moet ze denken.

***