Vanavond kans op natte sneeuw en hagel Het zal een ‘stevige’ winter worden met ijs en sneeuw. Een witte Sint is zelfs best mogelijk

Piet Paulusma. Foto: Superguide.nl.

Van een onzer correspondenten.

Tien jaar geleden voorspelde Piet Paulusma de komst van een Elfstedentocht. We zijn inmiddels vijf jaar verder en de tocht der tochten is er nog niet geweest. Maar goede Piet houdt vol dat binnen vijf jaar de kans groter is dat de tocht er eerder wel komt dan niet. Hij zit er ook wel eens een beetje naast. Piet over zijn werkwijze:

 

‘Bij het maken van mijn zomervoorspelling voor 2021 heb ik gekeken naar het stromingspatroon vanaf zomer 2020 tot aan nu. Ik heb het weerbeeld en stromingspatroon van de afgelopen maanden van dit jaar sterk mee laten wegen. Verder spelen mijn ervaring en een stukje gevoel mee. Ik heb niet gekeken naar de lange-termijn-model- en computerberekeningen. Het is dan ook een voorspelling.’

In zijn zomervoorspelling 2021 moesten we nog rekening houden met:

‘Het wordt een gemiddeld warme zomer met warmtegolven en ook kans op een hittegolf.’

Niks geen hittegolven of een warmtegolvende zomer. Het KNMI was snoeihard, ook voor zichzelf:

‘Na drie zeer warme zomers was de temperatuur deze zomer normaal.’

Het weerbericht van Piet Paulusma hoort bij de canon van Nederland. We kijken naar de grauwe lucht, we praten over het weer van vandaag en morgen, schudden ons hoofd, schillen de aardappelen. En beste Piet zit gewoon bij ons aan tafel: hij heeft een drukbezochte site.

En ere wie ere toekomt: de vorige winter hadden we bijna inderdaad een Elfstedentocht te pakken, qua dikte van het ijs.

Piet’s komende winter dan maar even: Het zal een ‘stevige’ winter worden met ijs en sneeuw. Een witte Sint is zelfs best mogelijk en ook een witte kerst kan komen inderdaad. Verder zullen we het even moeten afwachten. Voor vanavond, zaterdag, is er in ieder geval natte sneeuw en hagel op komst. Dat is zeker. Oan’t moarn.

***