De uitzonderlijke statistiek op 'Twente University' Het obscurantisme rukt op aan Nederlandse universiteiten

Van een onzer correspondenten.

Het obscurantisme rukt op aan Nederlandse universiteiten.

Na de universiteiten van Delft en Nijmegen te hebben ingenomen, hebben nu ook de keurtroepen van de rede Twente University bereikt. Eindelijk. Het College van Bestuur heeft deze week een petitie van Science for Future in ontvangst genomen waarin de bezorgdheid over onze planeet centraal staat. U kunt de ‘Climate Letter’ waarin wordt opgeroepen tot klimaatactie nog ondertekenen. Twente kan immers niet achterblijven.

Op de foto zien we frisse, goedlachse mensen waarvan de ergonomie van het landleven daar, neem alleen al de lange wandel- en fietstochten, een fitte indruk uitstralen. Je zou denken wanneer komt nou het al te erge? Nou, waar bij de geleerden te Delft University sprake was van ‘There is no doubt’ in de eerste zin van de ‘mission’, luidt deze in Twente zo:

Heat waves, fires, and floods throughout the summer of 2021 illustrated the acceleration of climate change and its consequences for nature and mankind.’

In goed ‘googletranslate’ Twents:

‘Felle gitte baarn, vuurkes en boakes, fersuperij in die godske rot zumer van dit jaar et (=heeft) de grutte mallemooln van onze moo (=moeder) natuur rap maakt, et de poppen aan’t daans’n brocht: alle proemen in drek!’

In Twente werkt de wetenschap een tikkeltje anders dan in de rest van de wetenschappelijke wereld. Misschien nog wel gezellig middeleeuws. In Twente draait men de wetenschap en onderliggende statistiek gewoon een beetje om: men hoeft niet veel gevallen meer te onderzoeken om tot algemeen geldende conclusies te komen. Een zomer is genoeg, moet ook weer niet te lang duren. Een nieuw soort statistiek, die andere wetenschappelijke (!) bevindingen en andere wetenschappelijke (!) conclusies ook niet meer hoeft tegen te spreken, of nog erger: te aanvaarden. Dat zou nog het ergste zijn. Dit kan niet anders dan dat het veel studenten zal aantrekken. Twente University: High Tech, Human Touch.

***