https://cartoonsbyjosh.co.uk/

BBC News stelt kritiek op de groene agenda gelijk aan complottheorieën en ontkenning van de wetenschap.

Auteur: Ben Pile.

BBC News had onlangs twee artikelen die de critici van het alarmisme over klimaatverandering kleineerden en demoniseerden.

Het eerste was van Marianna Spring, de gespecialiseerde desinformatiereporter van de BBC. Ze beweerde dat kritiek op het milieubewustzijn werd aangewakkerd door rechtse complottheoretici die waren overgestapt van ‘van Covid-ontkenning naar klimaatontkenning’. En de tweede kwam van verslaggevers Rachel Schraer en Kayleen Devlin, die beide deel uitmaken van het BBC Reality Check-team van factcheckers. Ze beweerden de waarheid achter de nieuwe ontkenning van de klimaatverandering te hebben blootgelegd ’. Beide artikelen zijn een schande voor de journalistiek.

Neem het stuk van Schraer en Devlin, dat beweert vier beweringen te ontkrachten die zogenaamd door klimaatontkenners zijn gedaan: dat een ‘Grand Solar Minimum‘ de opwarming van de aarde zal stoppen; opwarming van de aarde is goed; maatregelen tegen klimaatverandering zullen mensen armer maken; en hernieuwbare energie is gevaarlijk en onbetrouwbaar.

Ondanks de denigrerende benadering van het artikel, slaagt het er niet in om deze plausibele beweringen te ontkrachten. Het “Grand Solar Minimum” – wanneer de zon minder energie afgeeft als onderdeel van zijn natuurlijke cyclus – is bijvoorbeeld, zoals het artikel toegeeft, een echt fenomeen. Of het de mondiale temperatuur op aarde voldoende zal verlagen om de klimaatverandering te compenseren, staat ter discussie, maar het is een debat dat de moeite waard is. Het lijkt zeer voorbarig om theorieën over de invloed van de zon op het klimaat in twee plichtmatige paragrafen af te schrijven, terwijl er nog zoveel te onderzoeken en te begrijpen is.

Of neem de bewering dat de opwarming van de aarde “goed” is. Er is zeker voldoende bewijs om aan te nemen dat een opwarmend klimaat niet de verschrikkelijke catastrofe is, hetgeen een vast onderdeel van de opwarmingshype vormt. Dankzij de sociale en economische vooruitgang sterven er tegenwoordig minder mensen aan klimaat of lijden zij minder aan gebeurtenissen en verschijnselen die te wijten zijn aan het klimaat, dan ooit tevoren. En er is genoeg reden om aan te nemen dat een dergelijke vooruitgang in de toekomst zal voortduren.

En hoe zit het met de bewering dat maatregelen tegen klimaatverandering mensen armer zullen maken? Nogmaals, dat lijkt me een terechte opmerking. Het is tenslotte juist vanwege de verarmende gevolgen van decarboniseringsdoelstellingen dat zoveel ontwikkelingslanden ertegen zijn – zoals het falen van COP26 om steenkoolenergie uit te bannen aantoonde. En wat hernieuwbare energie betreft, die is onbetrouwbaar, juist omdat die afhankelijk is van het weer. Als de omstandigheden niet goed zijn, produceren windturbines of zonnepanelen geen energie. Dit is geen crack-pot-theorie. Het is een simpel feit.

Het artikel van Marianna Spring bevatte nog meer onjuistheden. Ze stelt dat Covid-complottheoretici de pandemie hebben verlaten om samenzweringstheorieën over klimaatverandering te verspreiden. Spring stelt dat de zogenaamde ontkenners beweren dat het klimaat, net als Covid, door een schimmige elite wordt gebruikt om een Nieuwe Wereldorde te vestigen. Maar het artikel gaat verder dan het bekritiseren van voor de hand liggende complottheorieën. Spring beweert dat het idee van een klimaatvergrendeling ‘- dat wil zeggen, het’ idee dat we in de toekomst mogelijk lockdowns in Covid-stijl hebben om klimaatverandering tegen te gaan ‘- volledig ongegrond is.

Het enige probleem met dit verhaal is dat, zoals ik meldde over pieken in 2020, het geen losbandige bende samenzweringsgekken was die Covid voor het eerst op deze manier met klimaatverandering in verband brachten. Het waren milieuactivisten zelf, geholpen en bijgestaan door politiek correcte autoriteiten. Inderdaad, bijna vanaf het moment dat we in het voorjaar van 2020 voor het eerst werden opgesloten, speculeerden de groenen over de mogelijkheid om iets dat lijkt op een lockdown te gebruiken om de samenleving volgens ‘duurzame’ beginselen opnieuw in te richten.

In september vorig jaar gebruikte de linkse econoom Mariana Mazzucato zelfs de term ‘climate lockdown’ toen ze speculeerde over de noodzaak van ‘een radicale herziening van corporate governance, financiën, beleid en energiesystemen’. En in april van dit jaar kopte Time: ‘De pandemie heeft elke hoek van de samenleving getroffen. Nu is het klimaat aan de beurt. ’ Als er iets is wat de Covid-cum-klimaat-complottheoretici hebben gedaan, is het het kritiekloos overnemen van de argumenten van politici, journalisten en activisten.

Maar er is nog iets anders aan deze twee BBC-artikelen dat ons veel vertelt over journalistiek en de groene agenda van vandaag. Dat wil zeggen, ze baseren hun beweringen allebei op de standpunten van politieke campagnevoerders – die ze vervolgens laten doorgaan voor een neutrale, deskundige mening.

Beide putten bijvoorbeeld grotendeels uit de visie van Jennie King, senior beleidsmanager bij het Instituut voor Strategische Dialoog (ISD). De ISD is een denktank die zich inzet voor de bestrijding van extremistische bewegingen, haatgroepen en complottheorienetwerken wereldwijd. Dit is geen neutrale organisatie. Het is een politiek gedreven orgaan, waarin wat het beschouwt als ‘extremisme’ niet alleen neonazi’s omvat, maar ook mensen die zich zorgen maken over de effecten van windturbines op vogelpopulaties. Het demoniseert kritiek op de groene agenda als extremisme.

In die zin is de ISD in hoge mate een vleugel van het establishment en leurt het bij de gevestigde orde met het idee van klimaatverandering. En geen wonder. Het wordt geleid door Lord Turner, wiens functies in het verleden onder meer waren: voorzitter van de Financial Services Authority, voorzitter van de Pensions Commission, voorzitter van de Committee on Climate Change en directeur-generaal van de Confederation of British Industry. Voor een organisatie die claimt strikt onafhankelijk te zijn’, zien de cv’s van haar medewerkers er opvallend establishment-achtig uit. De ISD wordt onder meer gefinancierd door de Britse staat.

Ben Pile.

En nu ondersteunt de ISD tendentieuze artikelen op de BBC News-website. Deze twee artikelen, gepubliceerd door de Britse nationale omroep, zijn dus niet het product van objectieve, neutrale journalistiek. Het zijn de producten van met de paplepel ingegoten ‘churnalism‘, een herverpakking van de opvattingen van een gevestigde denktank. En hun doel is om elke afwijkende mening van de groene ideologie te kleineren en te demoniseren.

Dit laat zien hoe moeilijk het tegenwoordig is om het alarmisme over klimaatverandering aan te vechten. Het wordt niet alleen gepropageerd door de politieke elite en de staat, maar ook door zogenaamd onafhankelijke denktanks en de media, die kritiekloos en goedgelovig de groene lijn volgen. Aangezien elke afwijking van de gevestigde orde wordt omgedoopt tot “desinformatie”, wordt de ruimte voor debat steeds kleiner. Dat belooft weinig goeds voor de democratie.

***

Ben Pile blogt op Climate Resistance.